Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων

"Κίτρινη" από την Αποκεντρωμένη…

Είχαμε τονίσει σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ότι αν θέταμε το ερώτημα σε ένα δημότη, αν είναι ευχαριστημένος από την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, η απάντηση θα ήταν όχι.

Αυτό αναδείχθηκε και στα πλαίσια της συζήτησης για τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου που πρόσφατα έγινε.

Η παράταξή μας, Ώρα Πατρών, επεσήμανε ότι ένας κανονισμός θα έπρεπε να ξεπερνά κατεστημένες νοοτροπίες, αγκυλώσεις και να παράγει ως αποτέλεσμα αποτελεσματικό έργο με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Οι υπηρεσίες θα πρέπει να σέβονται τον πολίτη, να είναι στη διάθεσή του, χωρίς περιττές ενέργειες που επιβραδύνουν την όλη διαδικασία για την επίλυση του θέματος.

Αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι προκειμένου να πληρώσει μία κλήση ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί σε τρία γραφεία, διαφορετικών χώρων!!

Το e-Patras μέχρι πρότινος στην ιστοσελίδα του για το Καρναβάλι ενημέρωνε για το καρναβάλι του 2021, ενώ απουσιάζουν βασικά αξιοθέατα της πόλης  κ.α. 

Παράλληλα η ιστοσελίδα του δήμου χρησιμοποιείται ως μέσο προπαγάνδας της Δημοτικής Αρχής εναντίον των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι Δημοτικές παρατάξεις είναι ακόμα άστεγες, χωρίς να τους παρέχεται όσα ορίζει ο νόμος, γραφεία, γραμματειακή υποστήριξη κ.α.

Αναφέραμε καλές πρακτικές δήμων, όπως το Χαλάνδρι στο οποίο υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν δύο χρόνια για να μπορούν να επικοινωνούν με τα  άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτή είναι μία αντίληψη σεβασμού για ισοτιμία και ισονομία απέναντι στην διαφορετικότητα. Στο Δήμο Πατρέων ακόμα και η πρόσβαση έχει προβλήματα.

Η δημοτική αρχή δεν έχει ορίσει καν το θεσμοθετημένο δια νόμου Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, έναν ανεξάρτητο διαμεσολαβητή που δέχεται τις καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων που αφορούν τις διαφορές τους με τις υπηρεσίες του Δήμου τα νομικά του πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις δηλαδή τα όργανα που ασκούν τη διοίκηση του δήμου.

Αυτός είναι ο σεβασμός της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη  απέναντι στον πολίτη.

Τονίσαμε ότι για τον ψήφιση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας θα έπρεπε να υπάρξει  διαβούλευση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες για αυτό άλλωστε επιμείναμε και ψηφίσαμε την επιτροπή διαβούλευσης που συμμετέχουν όλοι οι φορείς της πόλης προκειμένου να συμβάλλουν με την γνώμη τους.

Η δημοτική αρχή δεν επέλεξε το δρόμο των ευρύτερων συναινέσεων και διαλόγου με αποτέλεσμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιστρέψει πίσω την απόφαση με την επισήμανση «παρακαλούμε για τις κατά νόμο ενέργειές σας και την αποστολή νεότερης απόφασης την υπηρεσία μας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου εν συνεχεία υπηρεσίας μας να προβεί στις ενέργειες της σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του νόμου 3584/07».

Την προχειροδουλειά όμως της Δημοτικής Αρχής την πληρώνει η πόλη. Καλούμε την δημοτική αρχή Πελετίδη να φέρει το θέμα σε διαβούλευση και μετά την ολοκλήρωση να έρθει σε  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλως την αφήνουμε στο δρόμο του διασυρμού και της προσβολής..

 

Στο Δρέπανο ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Πέτρος Ψωμάς

Συναντήσεις με κατοίκους, καταγραφή προβλημάτων, παρουσίαση οράματος σπιράλ

Στο Δρέπανο περιόδευσε το πρωί της περασμένης Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, Πέτρος Ψωμάς, συνοδευόμενος από στελέχη της δημοτικής του παράταξης. Η αντιπροσωπεία του σπιράλ συναντήθηκε με δημότες της ευρύτερης περιοχής και συζήτησε μαζί τους ζητήματα που τους απασχολούν και την ανάγκη αναβάθμισης του τόπου και επίλυσης των βασικών τους προβλημάτων. Οι επαφές έγιναν σε όλα τα καφενεία και τις καφετέριες που λειτουργούν στον οικισμό, καθώς και σε καταστήματα, σπίτια και σημεία συνάθροισης, από όπου πέρασαν τα μέλη του σπιράλ.

Οι κάτοικοι του Δρεπάνου υποδέχτηκαν με θέρμη τον Πέτρο Ψωμά, ζήτησαν διευκρινίσεις για το όραμά του για την Πάτρα και την αυτοδιοικητική του ομάδα, ενώ εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη δημοτική αρχή καθώς αισθάνονται παραμελημένοι από την κεντρική διοίκηση του Δήμου Πατρέων. Στην καταγραφή των προβλημάτων, ψηλά τοποθετούνται θέματα καθαριότητας, καθημερινότητας και εξυπηρέτησης πολιτών, η διάβρωση των ακτών, ζητήματα που αφορούν υποδομές, οδοποιία, προσβασιμότητα και κυρίως η γενική αίσθηση εγκατάλειψης της περιοχής, απόρροια μιας σειράς ανεκπλήρωτων υποσχέσεων από τον απερχόμενο δήμαρχο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από πολλούς κατοίκους στην έλλειψη τοπικού προγράμματος, τόσο σε επίπεδο τεχνικών έργων (το τοπικό τεχνικό πρόγραμμα κατατίθεται μεν, δεν υλοποιείται δε), όσο και σε επίπεδο ένταξης της περιοχής σε πρωτοβουλίες, δράσεις και δομές του Δήμου Πατρέων. Για το δε Τοπικό Συμβούλιο υπάρχουν καταγγελίες πως παραμένει ανενεργό επί μήνες (χωρίς ούτε καν να συνεδριάζει), με αποτέλεσμα να έχει χαθεί εντελώς και η θεσμική σύνδεση του τόπου με το Δημαρχείο και τις δημοτικές υπηρεσίες. Ειδική μνεία έγινε από τους κατοίκους στο ότι ομάδα δημοτικού συνδυασμού είχε χρόνια να επισκεφτεί το Δρέπανο.

Ο Πέτρος Ψωμάς τόνισε το έντονο ενδιαφέρον του σπιράλ για όλες τις περιοχές που συνιστούν τον Δήμο Πατρέων, μίλησε για τον στόχο της παράταξης να συγκροτήσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου και εστίασε στην πρόθεσή του να δώσει λόγο και βήμα σε νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να εκφραστούν μέσα από αυτή την ανεξάρτητη και υπερκομματική κίνηση. Τον υποψήφιο δήμαρχο συνόδευαν οι: Δημήτρης Νταλαπέρας, Άκια Σταμάτη, Νίκος Κοτσώνης και Μαρία Μπέλμπα.

Τελετή απογοήτευσης…

Όταν η Πρόεδρος του Καρναβαλικού οργανισμού ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πόσα χρήματα διατέθηκαν για την Έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, την παρέπεμψε ενοχλημένη στη Διαύγεια, αποφεύγοντας να απαντήσει στον Πατραϊκό λαό. Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεται σε αμηχανία, σύγχυση και απογοήτευση.

Οι επικρίσεις που δέχτηκε η Έναρξη, της τελετής της μεγάλης γιορτής της πόλης, ιδιαίτερα για το πρώτο μέρος, από τους παριστάμενους ή όσους το παρακολούθησαν τηλεοπτικά, ήταν πολυπληθέστερες από κάθε άλλη  Έναρξη. 

Το ίδιο επικριτικά ήταν και τα σχόλια στο διαδίκτυο.

Απουσίαζε  η έλλειψη φαντασίας, δημιουργικότητας, πρωτοτυπίας, ευρηματικότητας και έμπνευσης, αλλά προπάντων, το εκτός τόπου και χρόνου κουραστικό πρώτο μέρος που ήταν ξένο στο ρυθμό και το πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Εκτός Καρναβαλικού κλίματος και φιλοσοφίας, πάγωσαν  τον κόσμο στην πλατεία που περίμενε έπειτα από τρία χρόνια απραξίας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες την πολυαναμενόμενη αναγέννηση...

Το καρναβάλι είναι το μεγάλο πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, κοινωνικό γεγονός για την πόλη, θα μπορούσε να προσδώσει πολλά οφέλη σε όλους τους τομείς.

Δυστυχώς για την πόλη μας, η Δημοτική αρχή θυσιάζει το Καρναβάλι στις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες της.

Οι καρναβαλιστές εκδιώχθηκαν από τον ΑΣΟ, χωρίς να τους εξασφαλίσει η δημοτική αρχή τη δημιουργική στέγη, που μόνο προσθετικά λειτουργούσε για το Καρναβάλι.

Παράλληλα διέκοψε κάθε επικοινωνία, επαφή, συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους για την προώθηση του μοναδικού αυτού θεσμού.

Με τη μια αστοχία να  διαδέχεται την άλλη,  απομακρύνεται ολοένα το κυρίαρχο λαϊκό στοιχείο και η επαφή με το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.

Η τελετή Έναρξης στοίχισε περίπου 90.000€. Διόλου ευκαταφρόνητο πόσο, ειδικά αναλογιζόμενοι την αδυναμία απήχησης στο κοινό. Αυτονόητο είναι ότι η πλειονότητα ή σχεδόν όλα τα χρήματα διατέθηκαν με απευθείας αναθέσεις της Προέδρου...

Ο Καρναβαλικός οργανισμός αντί να συζητά πώς θα απογειώσει το Καρναβάλι έχει μετατραπεί σε ένα όργανο γραφειοκρατίας και διεκπεραίωσης, χωρίς να σχεδιάζει και να οργανώνει τις εκδηλώσεις…

Αναμέναμε ότι η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ συγκαλώντας Διοικητικό Συμβούλιο να γίνει μία εκτίμηση-αποτίμηση της τελετής Έναρξης. 

Συγκάλεσε όμως το Διοικητικό Συμβούλιο για να ψηφίσει τα οικονομικά που είχε προαποφασίσει, καθαρά διεκπεραιωτικά. 

Έτσι δεν γίνεται Καρναβάλι κ. Κουρή...

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να μην αφήσει την τελευταία της ευκαιρία να πάει χαμένη και να προχωρήσει άμεσα ο Καρναβαλικός οργανισμός σε μια οργανωμένη συζήτηση. Παράλληλα να προχωρήσει σε διάλογο με τα ιστορικά πληρώματα που γνωρίζουν το μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, που είναι και η ψυχή του καρναβαλιού.

 

«Είπε, πάλι, τα δικά του» ο Δήμαρχος Πατρέων – άρθρο Πέτρου Ψωμά

Για τη Σύνοδο Βαλκανικών Πόλεων στην Αθήνα και για την Πάτρα-«φτωχό συγγενή»

Στην πρόσφατη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (BalkanCitiesNetwork B40) συμμετείχε και η Πάτρα, δια του δημάρχου της. Οι εργασίεςπραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, καθώς ο Δήμαρχος Αθηναίωνείναι ο Πρόεδρος του Δικτύου για το 2023. Πήρε τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης -εκεί είχε πρωτο-συνεδριάσει το Δίκτυο στις 30 Νοεμβρίου 2021. Τότε τα μέλη ήσαν 40 (ξανά η Πάτρα ανάμεσά τους, παρών κι ο δήμαρχος). Στην Αθήνα οι συμμετέχοντες δήμοι ήσαν 73, από δέκα χώρες των Βαλκανίων. Το Δίκτυο θα μεγαλώσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι προοπτικές του. Λίαν τιμητικό που η Πάτρα συμμετέχει (εξ αρχής και μόνιμα). Κάπου εκεί, όμως, τελειώνουν τα θετικά.

Ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε στην Αθήνα την πλέον αιρετική ομιλία. Το είχε πράξει και στην Κωνσταντινούπολη. Η τοποθέτησή του ήταν αυστηρά κομματική, κόντρα στο πνεύμα σύμπνοιας και στη διάθεση συνεργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας. «Για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών» μίλησαν όλοι οι δήμαρχοι. «Για τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, ειδικά στην παρούσα ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο». Για την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης, για τα καλά των συνεργασιών, για τα οφέλη της δικτύωσης και της ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και πρακτικών –για όλα αυτά, δηλαδή, που τέτοια δίκτυα μπορούν να προσφέρουν.

Ο δήμαρχος μας θεώρησε σκόπιμο να διαφοροποιηθεί κι εκεί. «Είπε, πάλι, τα δικά του» ψιθύριζαν οι υπόλοιποι Έλληνες Δήμαρχοι, 31 στο πλήθος. Και πλέον μας έμαθαν και οι Βαλκάνιοι! Το τι είπε μπορεί να το αναζητήσει κανείς εύκολα, φρόντισε άλλωστε να το διατυμπανίσει και με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Πατρέων. Ενδεικτικές μόνο φράσεις από τον λόγο του:«οι ανταγωνισμοίτων ιμπεριαλιστικών κέντρων», «η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων και των συμμαχιών τους», «ο πόλος ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ», «ο καπιταλισμός που εκμεταλλεύεται τη φύση ληστρικά» και«οι πολιτικές που ακολουθούνται…».

Θυμίζω πως ο δήμαρχός μίλησε εκπροσωπώντας τον δήμο, άρα όλους μας. Ειλικρινά, αναρωτιέμαι αν οι απόψεις του εκφράζουν τον μέσο Πατρινό. Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι που επιστρατεύει κομματικέςκορώνες εκεί όπου καλείται να μιλήσει ως δήμαρχος «όλων των Πατρέων». Διερωτώμαι πως ανεχόμαστε να μας εκπροσωπεί σε τέτοια συνέδρια χωρίς να ζητά έγκριση από (ή έστω να ενημερώνει) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Και καταθέτω στους πατρινούς και την απομόνωση που του επιφυλάσσουν οι ομόλογοί του σε τέτοιες συναντήσεις, απόρροια των ιδεοληπτικών απόψεων που εκφράζει. «Φτωχός συγγενής» κι αυτός και η πόλη! Ακόμα και στις φωτογραφίες (που έχουν τη σημειολογία και τον ισχυρό συμβολισμό τους) ο Δήμαρχος Πατρέων δεν βρίσκεται εκεί που ο τίτλος του δικαιολογεί. Και έτσι η Πάτρα μας (που αυτή οφείλει να εκπροσωπεί και να σέβεται) καθίσταται ουραγός, όχι στα φωτογραφικά ενσταντανέ μονάχα, μα κυρίως στη συνείδηση των Ελλήνων -τώρα πια και στη συνείδηση των Βαλκάνιων. Κούρασε πολύ. φτάνει πια!

ΥΓ. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι ελληνικών πόλεων (Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, ΑγίουΔημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Παλαιού Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ) αισθάνομαι πως τους έκαναν υπερήφανους τους δημότες τους, εκπροσωπώντας τους ουσιαστικά. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς στο μέλλον, όταν προσφέρονται τέτοιες μοναδικές ευκαιρίες για την πόλη.

 

σπιράλ:  «ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και Τρικάλων: φωτοβολταϊκά, ΔΕΥΑ Πατρών: σπατάλες»

Ο Χαράλαμπος Στανίτσας συμμετείχε στο Συνέδριο των ΔΕΥΑ, ενημερώθηκε και ενημερώνει

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) πραγματοποίησε την 32η Τακτική Ετήσια Συνέλευσή της, στην Αθήνα. Εκπρόσωποι από όλες της ΔΕΥΑ της Ελλάδας κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, συνομίλησαν με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων και έθεσαν τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Ο δημοτικός σύμβουλος του σπιράλ, Χαράλαμπος Στανίτσας, συμμετείχε στη συνέλευση ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ και με πικρία διαπίστωσε πως και σε αυτόν τον τομέα η Πάτρα είναιαπομονωμένη και αποκομμένη από τις εξελίξεις.

Με χαρά για το Ρέθυμνο (και λύπη για την Πάτρα)ο εκπρόσωπος του σπιράλ άκουσε τον Δήμαρχο Ρεθύμνης να μιλά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των σχολείων και του δημαρχείου της πόλης, καθώς και για το μεγάλο πρότζεκτ της δημιουργίας ενός τεράστιου φωτοβολταϊκούπάρκου, που πρόκειται να καλύψει τις μεγάλες καταναλώσεις της ΔΕΥΑΡ.  Ακολούθως ο Δήμαρχος Τρικκαίων ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ για έναφωτοβολταϊκόπάρκο 4,6 MW, το οποίο θα μειώνει τα έξοδα της ΔΕΥΑΤ κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο(!), τα οποία θα επαν-επενδύονται σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε αντισταθμιστικά οφέλη προς τους κατοίκους του χωριού που θα φιλοξενήσει το πάρκο. Αυτά αλλού. Στην Πάτρα;

Σημειώνεται πως ο Χαράλαμπος Στανιτσας, από τις πρώτες ακόμα συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ-και πριν ακόμα ενσκήψει η ενεργειακή κρίση- είχε θέσει το ζήτημα δημιουργίας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τη συγκεκριμένη πρόταση του σπιράλ επαναφέρει στο συμβούλιο με κάθε ευκαιρία. Δυστυχώς, αντί απάντησης από τη διοίκηση, εισπράττει ύβρεις και επιθέσεις για δήθεν πρόθεση της δημοτικής μας παράταξης να προωθήσει«τους μεγαλοκαρχαρίες των πολυεθνικών, που με όχημα τις ΑΠΕ επιθυμούν να ξεζουμίσουν τις λαϊκές τάξεις».

Και ενώ ουδεμία σχετική επένδυση δεν έχει δρομολογηθεί από τη ΔΕΥΑΠ, αντίστοιχη με τις πρωτοβουλίες άλλων πόλεων (και όχι μόνο του Ρεθύμνου και των Τρικάλων), η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ προχωρά σε κατασπατάληση πόρων της για δράσεις άσχετες με τη δραστηριότητά της. Παραδείγματα: προθυμόταταχρηματοδότησε με 15.000€ το συμπόσιο γλυπτικής, ήταν ο χορηγός του ημιμαραθωνίου Πάτρας με 10.000€,για τις πορείες-φιέστες της δημοτικής αρχής στην Αθήνα πλήρωσε 5.000€ ενώ, μόλις προχθές,προχώρησε σε δαπάνη 20.000€ για τον διορισμό δημοσιογράφου-μέλους του ΚΚΕ, για να καλύψει τις «μεγάλες ανάγκες προβολής του τεράστιου έργου της ΔΕΥΑΠ» τη στιγμή που η δημοτική αρχή διαθέτει το πολυπληθέστερο γραφείο τύπου των τελευταίων ετών, τόσο στον κεντρικό Δήμο, όσο και στους Δημοτικούς Οργανισμούς.

Η προεκλογική σπατάλη με δημόσιο χρήμα έχει ήδη ξεκινήσει. Κατά τα λοιπά η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ συνεχίζει τη γνωστή μίζερη τακτική της ζητιανιάς. Και φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργούνται σταδιακά σε όλους τους δήμους της χώρας, πλην της Πάτρας.

 

Ανησυχία του σπιράλ για το λιμάνι φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Θάνος Δούρος συγκέντρωσε υπογραφές και θα εισηγηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση

Ο αντίκτυπος του θαλασσίου μετώπου και της προσδοκώμενης ανάπλασης του στην ποιότητα ζωής των πολιτών, την προσέλκυση επισκεπτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας θα είναι τεράστιος. Μόνο που σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση του στον δήμο και ένα χρόνο μετά τον ουσιαστικά άκαρπο σχετικό διαγωνισμό, στο λιμάνι της Πάτρας δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο, δεν έχει δρομολογηθεί ούτε μία ενέργεια, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.

Ορμώμενος από αυτή την ανήσυχη κατάσταση ο δημοτικός σύμβουλος του σπιράλ, Θάνος Δούρος -αφού πρώτα αρθρογράφησε σχετικά και κατόπιν απηύθυνε πολλαπλά ερωτήματα στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή- αποφάσισε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς ο Πρόεδρος του σώματος δεν θεώρησε σκόπιμο να εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη κι έτσι το σπιράλ προχώρησε στη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών από δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους και ευχαριστεί.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου και ο Θάνος Δούρος θα κάνει την αρχική εισήγηση,υπενθυμίζοντας στους δημοτικούς συμβούλους τις ημερομηνίες-σταθμούς που οδήγησαν από τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του πολυπόθητου στόχου της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στην πόλη μέχρι τη σημερινή ανυπαρξία πρωτοβουλιών και προόδου που έχει καταστήσει το λιμάνι ένα πελώριο πάρκινγκ και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εντελώς ανεφάρμοστα.

Την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο –που το σπιράλ το ήθελε μονοθεματικό, λόγω της σημαντικότητας του θέματος, αλλά η δημοτική αρχή το εισήγαγε μαζί με άλλα τρέχοντα ζητήματα- υπογράφουν οι επικεφαλής παρατάξεων Νίκος Παπαδημάτος (προ της παραίτησής του), Κώστας Σβόλης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Ρώρος, Νίκος Τζανάκος, Θόδωρος Ντρίνιας, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Νίκος Μοίραλης, Θανάσης Αθανασόπουλος, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Θεόδωρος Ξυλιάς, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Μαρία Φιλοπούλου, Διονύσης Βορίσης, Γιάννης Τσιμπούκης, Γιάννης Λάμπρου, Αντώνης Κουνάβης και φυσικά όλη η δημοτική ομάδα του σπιράλ (Πέτρος Ψωμάς, Θάνος Δούρος, Χαράλαμπος Στανίτσας).

 

Πέτρος Ψωμάς:Άμεση επανένταξη της Πάτρας στις «Υγιείς Πόλεις»

Ο επικεφαλής του σπιράλ επισκέφτηκε τον φορέα και ενημερώθηκε πλήρως

Τα γραφεία του «Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων» στην Αθήνα επισκέφτηκε ο Πέτρος Ψωμάς, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του,  τις ευκαιρίες που προσφέρει στους δήμους-μέλη και τη δυνατότητα επανένταξης σε αυτό του Δήμου Πατρέων. Ο λόγος για το Δίκτυο των ελληνικών δήμων που είναι πιστοποιημένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η Πάτρα υπήρξε πρωτεργάτης και ενεργό μέλος κατά την αρχική σύσταση του φορέα, ενώ σήμερα είναι εντελώς αμέτοχη, με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Τον επικεφαλής του σπιράλ υποδέχτηκε και ξενάγησε στα γραφεία και στα προγράμματα του δικτύου η -πατρινής καταγωγής- κοινωνιολόγος και κοινωνική λειτουργός, κ. ΝταίζηΠαπαθανασοπούλου. Πρόκειται για την συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον Π.Ο.Υ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα. Η ενημέρωση που παρασχέθηκε στον Πέτρο Ψωμά και το σπιράλ δημιούργησε ενθουσιασμό για τις ποικίλες δράσεις και τις τεράστιες προοπτικές, αλλά και απογοήτευση για την απουσία της Πάτρας από τις εξελίξεις και τις χαμένες ευκαιρίες για την πόλη και τους δημότες της.

Το Δίκτυο –που αναπτύσσει δυναμικά την παρουσία του από το 2005- συνδράμει ουσιαστικά τους δήμους-μέλη του σε προγράμματα ενημέρωσης και προληπτικής ιατρικής ενώ παράλληλα έχει υιοθετήσει το καινοτόμο πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» του Π.Ο.Υ., το οποίο φέρνει τον τομέα της υγείας στο κέντρο της πολιτικής, του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων των πόλεων, μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που άπτονται όλων των τομέων της ζωής και της λειτουργίας μιας πόλης.

Στη χώρα μας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας είναι ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο Δίκτυο που έχει σκοπό την εφαρμογή καλοσχεδιασμένων δράσεων και προγραμμάτων για την υγεία, που θα αντέχουν στο χρόνο και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, σύμφωνα και με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει ως στόχο οι δήμοι-μέλη να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και να υιοθετήσουν έναν τρόπο λειτουργίας, σχεδιασμού και καλών πρακτικών ώστε να αναδειχθούν πρωτοπόροι στη διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού τους.

Το σπιράλ προτείνει την άμεση επανασύνδεση του Δήμου Πατρέων με το Δίκτυο Υγειών Πόλεων και την πλήρη συμμετοχή της πόλης στις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες. Από τη δικτύωση, τον διαμοιρασμό γνώσης και τη συμμετοχή σε προγράμματα η πόλη και οι Πατρινοί θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι, όπως χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που οι δήμοι τους έχουν έγκαιρα συμβληθεί και δραστηριοποιηθεί. Ανάμεσα στους δραστήριους δήμους με απτά αποτελέσματα για τους δημότες του είναι το Ξυλόκατσρο, η Ηγουμενίτσα, το Παλαιό Φάληρο και η Ορεστιάδα.

 

 

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΜΙΑ ΨΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ

Πάτρα 2 Δεκεμβρίου 2022

Από καιρό προγραμματιζόταν, προετοιμαζόταν και τελικά έγινε η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πόλη μας. Δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, δηλαδή της εγγύτητας στον χρόνο των εκλογών, αλλά του μεγάλου θορύβου και της πολυάνθρωπης παρουσίας Υπουργών, δημιουργήθηκε η προσμονή πολύ σημαντικών εξαγγελιών, που θα αφορούσαν την πόλη και την ευρύτερη παροχή.Έτσι ακριβώς παρουσιάστηκαν οι εξαγγελίες και από τα φιλικά ή υποταγμένα τοπικά και κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Σαν μεγαλεπήβολες, στρατηγικές, μεγάλης σημασίας και άλλα παρόμοια.

Επί της ουσίας; Κάτι λιγότερο από άνθρακες ο θησαυρός! Τίποτα καινούριο και σημαντικό,τίποτα σπουδαίο ακόμα και στις επαναλήψεις των εξαγγελιών,

Θα το εξηγήσουμε πολύ συνοπτικά.

Πρώτο:

Ο Πρωθυπουργός σιώπησε, σιώπησε εκκωφαντικά, στα τρία μεγάλα αιτήματα της πόλης: Για την πλήρη υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής μέχρι το Ρίο και την απόδοση της επιφάνειας στην πόλη για την κατασκευή του Γραμμικού Πάρκου. Την απόδοση του χώρου του πρώην σκουπιδότοπου για την κατασκευή του μεγάλου Ανατολικού Πάρκου. Την λύση της εκκρεμότητας με την κατασκευή εμπορικού τμήματος στο νέο λιμάνι και την απόδοση του υπολοίπου τμήματος του παλιού λιμανιού.Πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο Πρωθυπουργός, απογοήτευσε και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ., ιδιαίτερα τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι περίμεναν να τους «διευκολύνει» ο Πρωθυπουργός.

 (Ανέφεραν χαρακτηριστικά κάποια στελέχη,  ότι η υπογειοποίηση του τρένου είναι δύσκολη λόγω των επί πλέον κονδυλίων, αλλά η απόδοση του Ρηγανόκαμπου δεν έχει κόστος και άρα θα το εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Τους διέψευσε πανηγυρικά κάθε ελπίδα πολιτικής τους διευκόλυνσης.)

Δεύτερο:

Δεν μπόρεσε ο Πρωθυπουργός, να εξαγγείλει τίποτα για το Κολυμβητήριο της Αγυιάς, απογοητεύοντας την αθλητική διοίκηση, τα αθλητικά στελέχη και τους παράγοντες, με το να μην έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ, στην διάρκεια της θητείας του, στις αθλητικές υποδομές, όπως και στον πολιτισμό, στην πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Να σημειωθεί, ότι η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί στην πόλη, ήταν ότι το έργο αυτό θα κατασκευαζόταν στην παρούσα κυβερνητική θητεία. Για τους έχοντες ασθενή μνήμη, θα θυμίσουμε την κριτική, γιατί τελικά δεν περιλήφθηκε στον σχεδιασμό των Παράκτιων Μεσογειακών αγώνων από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Τρίτο:

Η άρδευση και της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα του Πηνειού, έρχεται και ξαναφεύγει ανά τετραετία από την δεκαετία του 80. Ας κρατήσουν πολύ μικρό καλάθι οι αγρότες της Αχαΐας.

Τέταρτο:

Για την Πατρών Πύργου: Στο θέμα αυτό, πέραν των διαρκών ψευδών και της ψεύτικης θριαμβολογίας, θα πρέπει να του αποδοθούν οι διαστάσεις του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου. Με την ενεργό συνενοχή της πολιτικής εξουσίας. Ιδιαίτερα δε την διαχρονική συνενοχή της Ν.Δ. και των κυβερνήσεων της το 2013 και σήμερα.

Εξηγούμαστε:

Το τμήμα Πάτρα Πύργος Τσακώνα, ήταν μέρος του ενιαίου Αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού. Που έπρεπε με την σύμβαση παραχώρησης να παραδοθεί στο τέλος του 2012. Αντί αυτού το 2013, με την συγκατάθεση της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου, της οποίας επίλεκτος Υπουργός ήταν ο κ. Μητσοτάκης, το τμήμα αυτό εξαιρέθηκε από την συμβατική υποχρέωση των εταιρειών της «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ». Εννοείται χωρίς καμία μείωση του οικονομικού συμβατικού τιμήματος! Και αφού, εν τω μεταξύ καταργούνται πέντε ενεργές συμβάσεις και δεν υλοποιούνται άλλες τρείς, που τώρα όλες θα όδευαν στην λήξη τους, δηλαδή στην ολοκλήρωση του έργου, η σημερινή Κυβέρνηση κάνει «δώρο» το έργο σε αυτούς που το εγκατέλειψανδέκα χρόνια πριν! Εννοείται με αμοιβή κάπου 225 εκατομμύρια. Για να συνειδητοποιούμε εμείς οι ηλίθιοι ποιος είναι το αφεντικό. Και ο αφελής φίλος μας ο κ. Σβόλης να μας εγκαλεί γιατί λέει δεν υποστηρίζουμε τις συμπράξεις και τις συμβάσεις παραχώρησης! Ναι! Παραείναι ληστρικές και λεόντειες!

Εννοείται ότι ο δρόμος θα έχει διόδια και το αίτηματής Νότιας χάραξης δεν έγινε ποτέ δεκτό, αλλά αυτό βαρύνει εξ ίσου και την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Θα προσθέσουμεστις πλασματικές εξαγγελίες την κατασκευή του Διοικητηρίου και την ανάπλαση του Λαδόπουλου, αλλά αυτό έγινε πριν το τέλος της προηγούμενης δημοτικής θητείας. Απλά η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν ήταν στις επιλογές της παρούσας Περιφερειακής Αρχής.

Ας επανέλθουμε λοιπόν στην πραγματικότητα. Άλλωστε οι φιέστες κάθε μορφής δεν μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες ψευδαισθήσεις. Ούτε καν σε όσους τις πίστεψαν πολύ. Έχουμε Κυβέρνηση της πιο σκληρής δεξιάς, που δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατέψει κανένα από τα λαϊκά δικαιώματα, που οικοδομεί καθεστώς χαφιεδοκρατίας,υπονομεύοντας  διαρκώς κάθε δημοκρατική κατάκτηση. Δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει τα λαϊκάστρώματα από την έκρηξη της ακρίβειας στο κόστος της επιβίωσης και στην καταλήστευση του πενιχρού εισοδήματος τους. Η συνολική νίκη του λαού μας είναι δύσκολη υπόθεση! Αλλά στην άμυνα του, η καταδίκη της Κυβέρνησης αυτής είναι σημαντική προϋπόθεση!

Υ/Γ (Ας είμαστε ειλικρινείς: Στην φιέστα της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ούτε χώραγε, ούτε ήθελαν τον Δήμο και τον Δήμαρχο της Πάτρας. Και μόνο ένας ηλίθιος Δήμαρχος θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του σε μια κομματική φιέστα, την μαζική εξαπάτηση της πόλης και των κατοίκων της.)

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος

 

Δημοτική Παράταξη "Ώρα Πατρών"

Γιώργος Ρώρος: Νίκη της απλής αναλογικής, Νίκη της Δημοκρατίας

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέρριψε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 δηλαδή τις διατάξεις που γνωρίζουμε ως διατάξεις Θεοδωρικάκου.

Η σύνοψη της απόφασης της ολομέλειας αναφέρει, ότι οι παραπάνω διατάξεις που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στην διοικούσα παράταξη στην Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης είναι αντισυνταγματικές. Υπενθυμίζουμε, ότι την επόμενη των εκλογών στις 7/7/2019 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις ακύρωσε την απλή αναλογική.

Η κατάφωρη αυτή παραβίαση και καταπάτηση της λαϊκής ετυμηγορίας δημιούργησε τερατογένεσεις. Μειοψηφίες που απέκτησαν με ταχυδακτυλουργικό τρόπο πλειοψηφία στα δύο παραπάνω όργανα. Παράλληλα μετέφερε τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου αποστεώνοντας τις διαδικασίες του. Η δυσμορφία αυτή δημιούργησε πλαστές πλειοψηφίες, με παρατάξεις που έλαβαν στον πρώτο γύρο 15-20%.

Η Ώρα Πατρών κατήγγειλε με τον επικεφαλής της από το βήμα της ορκωμοσίας τον Σεπτέμβριος του 2019 την κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και της λαϊκής βούλησης. Η απλή αναλογική δημιουργούσε την κουλτούρα συνεργασίας, συναίνεσης και συμπράξεις στη βάση προγραμματικών αρχών.

Είμαστε η μόνη παράταξη που επανειλημμένα κατάγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οι υπέρμαχοι ότι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα την λαϊκής βούλησης, φοβούμενοι τη δημοκρατία. 

Είναι υποκριτικό παρατάξεις να αναφέρονται για ενότητα και συνεργασία αλλά να αρνούνται το «όχημα» που οδηγεί σε αυτές τις έννοιες.

Τις μεθοδεύσεις Θεοδωρικάκου ακολούθησε πιστά ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης. Επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο προτείναμε αναλογικά να εκλέγονται σε επιτροπές οι φορείς. Ο Δήμαρχος έκανε χρήση πάντα πιστά των διατάξεων του Θεοδωρικάκου. Δόθηκε η ευκαιρία στη δημοτική αρχή Πελετίδη μέσα από την οικονομική επιτροπή και την ποιότητα ζωής να ψηφίσει σειρά αντιδημοκρατικών αποφάσεων.

Δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου παρόλα που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν εφήρμοσε τις αποφάσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας αφήνοντας τους μετά τις εκλογές την τύχη τους.

Μέσα από την οικονομική επιτροπή ψήφισε με την πλαστή πλειοψηφία που διέθετε από τις διατάξεις Θεοδωρικάκου εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις έγινε πρωταθλητής σε όλη την επικράτεια.

Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και η ελληνική κοινωνία αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από τις σκοτεινές και αντισυνταγματικές μεθόδους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτών που πιστά τις εφαρμόζουν. Η μάχη για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δημοκρατικά θεσμικά κεκτημένων, θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.

 

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Ενεργειακό κόστος, ωρολογιακή βόμβα για τα οικονομικά των δήμων

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που βιώνουν ζοφερές συνθήκες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τους παρόχους ρεύματος, αλλά και την ακρίβεια. Το ενεργειακό κόστος έρχεται να τινάξει τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα. Πλέον του ενεργειακού κόστους οι πάροχοι, ιδιοκτήτες ηλεκτρικής ενέργειας παρακρατούν παρανόμως τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, όπως και το τέλος ακίνητης περιουσίας και δεν αποδίδουν τα ποσά όπως είναι υποχρεωμένοι στους δήμους.

Σύμφωνα με το νόμο η ΔΕΗ ή ο εναλλακτικός προμηθευτής αποδίδει στο δικαιούχο δήμο βάση της εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα στον οποίον λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασμοί.

Οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται άμεσα στην απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει νομική προστασία από την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος που οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα υπέρ των ΟΤΑ Α' βαθμού.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιλέγει να μην προστατεύσει τους δήμους από την συστηματική υπεξαίρεση των δημοτικών φόρων και τελών που διαπράττουν ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια οι δήμοι να στερούν αναγκαίας ρευστότητας πράγμα που επιδρά στην λειτουργία τους. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι οι οποίοι προχώρησαν σε υποβολή μηνύσεων σε βάρος των πέντε ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειες για να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Ο Δήμος της Πάτρας για την λειτουργία των γεωτρήσεων πλήρωνε πριν τις ανατιμήσεις 2.500.000 € τον χρόνο στη ΔΕΗ, σήμερα το ποσό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η λειτουργία του φράγματος εάν είχε δημιουργήσει διαδημοτικό φορέα η δημοτική αρχή σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου θα κόστιζε περίπου 2.000.000€ το χρόνο. Αντιλαμβάνεται ο δημότης το σημαντικό κέρδος που θα είχε η πόλη αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του φράγματος, όπως είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν το απεδέχθη ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης. Έτσι το φράγμα κατέληξε από τη Νέα Δημοκρατία σε ιδιώτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πριν 15 ημέρες η εφημερίδα Αυγή ένας μόνο πάροχος οφείλει στο Δήμο Πατρέων 164.777,36 €.

Επειδή το θέμα είναι μείζον και λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα στα οικονομικά του δήμου ζητάμε από τη δημοτική αρχή στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο 12 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τους παρόχους και το ενεργειακό κόστος καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα το διεκδικήσει.

 

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Να σπάσουμε την σιωπή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών τα μέλη της διοίκησης του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ) Γρηγόρης Μαρκέτος και Ανδρέας Λίβανος και ο Συντονιστής της Ώρας Πατρών Δημήτρης Παπαδόπουλος επισκέφτηκαν την ανοιχτή εκδήλωση με διανομή ενημερωτικού υλικού, στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου. Τα μέλη της Ώρας Πατρών συνομίλησαν με τις διοργανώτριες από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας.

Η παράταξή μας πριν λίγες μέρες κατέθεσε την πρότασή της για την κατάρτιση ενός δημοτικού σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι εκπρόσωποί μας στον ΚΟΔΗΠ έχουν θέσει επανειλημμένως τις προτάσεις της παράταξής μας. Παράλληλα όλο το διάστημα αυτής της δημοτικής περιόδου έχουμε ζητήσει επιτακτικά την συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας ως συμβουλευτικού οργάνου και να της δοθεί ουσιαστικός ρόλος με δράσεις όλο το χρόνο. Η δημοτική αρχή μετά από 8 χρόνια απραξίας συγκρότησε την Επιτροπή Ισότητας μετά από πρόταση της παράταξής μας μόλις στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο.

Δυστυχώς στην χώρα μας διαπράττονται γυναικοκτονίες και περιστατικά έμφυλης βίας σε ανησυχητικό βαθμό. Οφείλουμε όλοι και όλες να ευαισθητοποιηθούμε, να εξαλείψουμε όλους εκείνους τους λόγους που γεννούν την έμφυλη βία και προπάντων να διαπαιδαγωγηθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία για την εξάλειψη του φαινομένου.

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, απαιτεί πολιτικές και δράσεις σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αλλά και ταυτόχρονη αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

 

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Επικινδυνότητα των στάσεων και τη δημιουργία νέων με το πρόγραμμα Φιλόδημος

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό όπου σε αστική στάση επί της οδού Ακτή Δυμαίων, μπροστά στο Νότιο Πάρκο υποχώρησε τμήμα της που προορίζονταν για διαφημιστική προβολή, ευτυχώς χωρίς να υπάρχει ατύχημα δεδομένου του πολυσύχναστου σημείου, η παράταξή μας έκανε την ακόλουθη ερώτηση προς τη δημοτική αρχή:

1. Έχει  πραγματοποιήσει έλεγχο της στατικότητας των υφιστάμενων αστικών στάσεων, αφού είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, υπόκεινται σε φθορές και οξείδωση; Το τμήμα στάσης που έπεσε προκύπτει τόσο δια γυμνού οφθαλμού, όσο και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, ότι έχει υποστεί οξείδωση σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά τμήματα της μεταλλικής κατασκευής, πλέον δεν υπάρχουν.

2. Δεδομένου ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, επί προηγούμενης κυβέρνησης και Υπουργό τον κ. Χαρίτση έχει προκηρυχθεί σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο Φιλόδημος ΙΙ και μέχρι ποσού 150.000€ και έχει γίνει η πράξη ένταξης χρηματοδότησης ήδη από τις 16/04/2020 και με ΑΔΑ: 67ΡΔ46ΜΤΛ6-1ΕΚ. Έχετε εκπονήσει σχετική διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του έργου; Σε ποια φάση βρίσκεται; Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Θα υπάρχει προτεραιότητα στα πολυσύχναστα σημεία και δη σε εκείνα που χρησιμοποιούν οι φοιτητών των Πανεπιστημίων;

Στην 8η τροποποίηση, άξονας προτεραιότητας είναι οι «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» και συγκεκριμένα «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

 

 

Δημοτική Παράταξη "Πρωτεύουσα Ξανά": Συλλυπητήρια στον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρο Τουλγαρίδη

 και στην οικογένειά του, για το θάνατο της μητέρας του

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά», Γρηγόρης Αλεξόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη της παράταξης απευθύνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρο Τουλγαρίδη και στην οικογένειά του,  για τον θάνατο της μητέρας του, Αικατερίνης Τουλγαρίδη.

 

 

 

Τι θέλουμε τελικά από αυτήν την πόλη;

-Του Γιώργου Σιγαλού, γενικού γραμματέα ΣΠΙΡΑΛ

 

Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της Πάτρας αναρωτιούνται «τι στην ευχή φταίει και δεν “προχωράει” η πόλη μας;», όταν μάλιστα γειτονικές και άλλες πόλεις, προοδεύουν με γοργά βήματα (μερικές ακόμα και μέσα στην κρίση). Παλιά, μερικοί πιστεύαμε πως ίσως η πόλη έχει “ριχτεί” από τους μεν ή τους δε, της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η ενασχόλησή μου, με τα κοινά (για ένα σύντομο χρονικό διάστημα) μου κατέδειξε, με ολοφάνερο τρόπο, ότι για το κατάντημα της πόλης μας, φταίνε οι άνθρωποι που την διοικούν.

Ναι, είναι αλήθεια: όλα από τους εκάστοτε τοπικά διοικούντες ξεκινούν ή και τελειώνουν. Είναι δε κρίμα που εξαιρετικές προσωπικότητες, “εγκλωβίζονται” σε κομματικές αρένες και δεν μπορούν να αποβάλλουν τις οδηγίες που επιβάλλουν τα κόμματά τους. Είναι κρίμα, γιατί ποδηγετούν εργαζομένους, είναι κρίμα γιατί προβάλλουν μόνον τις επιλογές του κόμματός τους (όταν και άμα τους επιτρέψουν), είναι κρίμα γιατί με τις ιδεοληψίες τους, αφήνουν ευκαιρίες να χάνονται.

Το χειρότερο που “κατάφεραν” να κάνουν είναι μια γενικότερη απαξίωση και έναν ωχαδερφισμό που πλανάται στην πόλη, μία αδράνεια του «τίποτε δεν γίνεται», μία γενικευμένη απογοήτευση. “Κατάφεραν” να “ευνουχίσουν” κάθε ευγενή προσπάθεια, να οδηγήσουν νέους ανθρώπους σε άλλες πόλεις, να περιορίσουν κατά πολύ τις προσδοκίες μας και να μας αφήσουν να ικανοποιούμαστε με τα ελάχιστα.

Δεν αξίζει αυτό στην πόλη μας. Επειδή θέλουμε να είμαστε περήφανοι για αυτήν, κάτι πρέπει να αλλάξει. Ή μάλλον όχι κάτι, όλα πρέπει να αλλάξουν! Σάρωμα ολικό: νοοτροπιών, θέσεων, αντιλήψεων και κυρίως ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό που ζούμε.

Όσο δεν το ξεκαθαρίζουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να ζούμε με ημίμετρα και αναβολές. Αρκετές αναβολές κάναμε στη ζωής μας ως τώρα. Ας μην συνεχίζουμε να υποβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας στην Πάτρα.

Υπάρχει η άλλη Πάτρα που ονειρευόμαστε. Το σπιράλ θέλει και μπορεί να κάνει την απαραίτητη αλλαγή.

 

 

 

Πάτρα 30-3-2021

Ώρα Πατρών: Διαδικτυακή εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τ.Α.

Η Ώρα Πατρών διοργανώνει ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 31.03.2021 και ώρα 19:00 με θέμα: «Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ομιλίες και παρεμβάσεις θα γίνουν από τους:

Σωκράτης Φάμελλος-Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Μαυραγάννης-Αντιδήμαρχος Δήμου Βριλησσίων αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών, Γεράσιμος Λυμπεράτος-Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλανδρίου, Καθηγητής ΕΜΠ, Γιώργος Ρώρος-Επικεφαλής της Ώρας Πατρών, Τάσος Νικολαδάκης-Μέλος Δ.Ε. ΚΟΙΝΣΕΠ Ανακυκλώνω στην Πηγή, Γιώργος Βασιλακόπουλος-Φυσικός, Μέλος ΟΙΚΙΠΑ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Γεωργόπουλος.

Η εκδήλωση θα προβληθεί από τη σελίδα της Ώρας Πατρών στοFacebook. Ερωτήσεις και προτάσεις μπορούν να γίνουν μεemailστη διεύθυνση orapatron@gmail.com και ως σχόλια στη σελίδα https://www.facebook.com/Wra.Patrwn .

Πάτρα 19-3-2021

Η Δημοκρατία ως τελευταίο θύμα της πανδημίας

Φτάνοντας στον ένα χρόνο από την έναρξη του lockdown, βλέπουμε την κατάσταση να έχει φτάσει πια στο απροχώρητο σε υγειονομικό - αλλά και όχι μόνο – επίπεδο. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη στρατηγική του αυξανόμενου αυταρχισμού και της καταστολής σε δημοκρατικά δικαιώματα για να καλύψει τη συνολική της ανεπάρκεια να στελεχώσει το ΕΣΥ και να θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Η αστυνομική βία βρίσκεται στο απόγειο χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποκορύφωμα τη Νέα Σμύρνη, όπου ξυλοκοπήθηκε συμπολίτης μας κατά τη διάρκεια Κυριακάτικης βόλτας. Η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι άλλη μια ένδειξη για τις προτεραιότητες της ΝΔ, της οποίας το έργο δείχνει η εισβολή σε χώρους Πανεπιστημίων με πιο πρόσφατη την εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ όπου η αστυνομία εισέβαλε 2 φορές και κακοποίησε φοιτητές και φοιτήτριες.

Δημόσιες συναθροίσεις και κινητοποιήσεις απαγορεύονται με μια απλή απόφαση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και συγκεντρώσεις διαλύονται επειδή το επιθυμεί η αστυνομία παρόλο που οι διαδηλωτές τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως αφορμή για να νομοθετηθούν αντιδραστικές ρυθμίσεις και να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της έντασης της αντιλαϊκής πολικής. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενη τοποθέτησή μας στην επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγής επιδημιολογικού μοντέλου. Η μόνη στρατηγική της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το lockdown και βασικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας ο αστυνομικός (περιορισμοί κυκλοφορίας, πρόστιμα). Αφού η στρατηγική είναι αναποτελεσματική σε υγειονομικό επίπεδο, το μήνυμα είναι σαφές: “η Κυβέρνηση θα αυθαιρετεί εις βάρος της δημοκρατίας”.

Σε παιδεία και υγεία οι προσλήψεις είναι μηδαμινές την ίδια ώρα που ασκείται σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχος των ΜΜΕ τα οποία μεταφέρουν αυτούσια την κυβερνητική ατζέντα, επιβάλλοντας ομερτά σε ειδήσεις αρνητικές για την πολιτική εξουσία, και έχουμε σοβαρές απόπειρες φίμωσης στα social media σε αντικυβερνητικά σχόλια. Με πρόσχημα την πανδημία καταστρατηγεί κάθε συνταγματικό ατομικό ή συλλογικό δικαίωμ/en/anakoinoseis-dimotikon-parataxeon-7α και ανακαλεί από τα πιο σκοτεινά χρονοντούλαπα της ιστορίας πρακτικές που μόνο σε δημοκρατία δεν παραπέμπουν.

Στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι παρακολουθούν και τρομοκρατούν νεολαίους που κάνουν τη βόλτα τους. Υπάρχουν περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας που καταγγέλλουν τη βίαια προσαγωγή κόσμου παρά την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και SMS μετακίνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το περιστατικό που συνέβη στην περιοχή της Τριών Ναυάρχων όπου μια νεαρή προσήχθη βίαια από άνδρες με πολιτικά σε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες μπροστά στα μάτια των οικείων της και της γειτονιάς για να μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη αλλά η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη εξηγήσεις. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί δεκάδες το τελευταίο διάστημα. Νομίζουμε ότι η αστυνομία αφενός θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τα περιστατικά και αφετέρου άμεσα να σταματήσει να καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα του κόσμου.

Δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως η αστυνομική βία, η κρατική καταστολή δεν είναι ανεκτές στο λαό μας. Στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη φτωχοποίηση και το διχασμό που καλλιεργούν, απαντάμε με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες για γειτονιές και πλατείες ελεύθερες, χωρίς αστυνομία, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό και τη νεολαία. Ο λαός μας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στην αστυνομική βία σε όλες τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, στις 13 Μαρτίου σε όλες τις πόλεις της χώρας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τέτοιον τρόπο ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης μαζί με τους μαζικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, μαζί όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Πάτρας σε ένα μαζικό ενωτικό συλλαλητήριο.

 

Το συντονιστικό γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Δημακόπουλος- Αθανασόπουλος: Πρωτοβουλία για τους 147 εργαζομένους της Κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο

13-3-2021

Με πρωτοβουλία των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» και μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων Φώτη Δημακόπουλου και Θανάση Αθανασόπουλου και κατόπιν συνεννόησης τόσο με τους εκπροσώπους των 147 εργαζομένων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου Πατρέων (έτους 2019), όσο και με τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή, κατέστη δυνατό να ζητηθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης να εισαχθεί προς συζήτηση σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση το αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση βεβαίωσης αποδοχής παρέκτασης αρμοδιότητας και αποδοχής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε διότι η Δημοτική Αρχή πολλάκις έχει εμπαίξει τους συγκεκριμένους εργαζομένους σε ό,τι αφορά στην έμπρακτη στήριξη του δίκαιου αιτήματός τους υποσχόμενη δε ότι θα έφερνε αυτή προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα τους κάτι το οποίο δεν έπραξε ποτέ, με αποκορύφωμα την προηγηθείσα, καθόλα αρνητική τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πατρέων κατά την εκδίκαση των Ασφαλιστικών μέτρων στην Αθήνα.

Και όλα αυτά ενώ έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, επίσης μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής μας παράταξης.

Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη αυτή στιγμή η Δημοτική Αρχή θα ομονοήσει ως προς το θέμα συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή στηρίζοντας εμπράκτως τους εργαζομένους, κάτι που όφειλε ήδη να έχει πράξει.

Ν. Τριανταφυλλόπουλος: Ο Δήμος χτίζει τερατούργημα πάνω στο κύμα

Πάτρα, 11 - 3 - 2021

Η εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης στην περιοχή των Βραχνείκων έφερε στο φως ένα τερατούργημα. Ο λόγος για τα τρία αντλιοστάσια (δύο στα Βραχνέικα και ένα στα Ροϊτικα) τα οποία όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Πρόκειται για ογκωδέστατες κατασκευές οι οποίες πέραν της καταστροφής του αιγιαλού σε ένα από τα ωραιότερα παραλιακά σημεία της πόλης, θα προκαλέσουν και σοβαρή όχληση εξαιτίας των θορύβων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία τους.

Ανεξαρτήτως του αν αυτή η αθλιότητα προβλεπόταν ή όχι από τη μελέτη καιανεξαρτήτως του αν έχει αδειοδοτηθεί(γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά), είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή και μάλιστα σε μια περιοχή την οποία επισκέπτονται κατά κύριο λόγο πολίτες προερχόμενοι από τις λαϊκές συνοικίες οι οποίοι προσέρχονται σε αυτές με το λεωφορείο και κάνουν μπάνιο σε αυτό το σημείο ακριβώς.

Πρόκειται για οικοδόμηση πάνω στην παραλία που πέραν του ότι κλείνει το σημείο στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση οι λουόμενοι και εμποδίζει ακόμη και την ορατότητα προς τη θάλασσα, οδηγεί και σε μια για πρωτοφανή υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχήςη οποία ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες της. Υποβάθμιση που δεν έχει καμία λογική βάση και οφθαλμοφανώς καμία αισθητική αντίληψη.

Η Πάτρα η οποία θα έπρεπε να μεριμνά για την αναβάθμιση της εικόνας της κα της τουριστικής της προβολής, δεν είναι δυνατόν εν έτει 2021 να δεχθεί αυτό το ανοσιούργημα στη νότια πλευρά της παραλιακής της ζώνης.

Είναι προτιμότερο να καθυστερήσει το έργο παρά να καταδικάσουμε την εικόνα της παραλιακής κατ΄αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!-Γρηγόρης Αλεξόπουλος»

Ώρα Πατρών: Ένας χρόνος απραξίας για το φράγμα

11-3-2021

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πατρέων για τη σύσταση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου. Είναι νωπή η περιφρονητική δήλωση του κ. Πελετίδη, ότι δεν θα υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Η Ώρα Πατρών πιστεύει ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να μείνει στην αυτοδιοίκηση. Η πολιτική του κ. Πελετίδη από διαφορετική αφετηρία συναντάται με την πολιτική της ΝΔ, να παραδοθεί το φράγμα σε ιδιώτη. Η επάρκεια ποιοτικού νερού εξασφαλίζεται από τη διαχείριση του φράγματος αλλά παράλληλα μειώνονται οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα από γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ή είναι σε εξέλιξη ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές «Natura». Ο διαδημοτικός φορέας ξεκινά με οικονομικά οφέλη σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών, ανταποδοτικά στους καταναλωτές. Επί πλέον ο φορέας θα διαθέτει νερό στην Βιομηχανική Ζώνη που θα καλύψει τις ανάγκες και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Πρόσφατα οι δήμοι Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας προχώρησαν στη σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υδροδότησης.

Ωστόσο ο ταμιευτήρας του φράγματος Πείρου-Παραπείρου έφτασε στο σημείο πλήρωσης. Η Περιφερειακή Αρχή μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής προτείνει μετοχική σύνθεση σε ΑΕ με αποκλειστικό ποσοστό έως και 100% των τριών ωφελούμενων δήμων κάτι που είναι σε αντίθεση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας.

Από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο 2021 έχει μετατεθεί 5 φορές η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των ιδιωτών για το φράγμα εξαιτίας αποχών ή απεργιών των μελών της επιτροπής αξιολόγησης. Η παράταξή μας ζήτησε ενημέρωση από υπηρεσιακούς του Υπουργείου Υποδομών και μας μεταφέρθηκε, ότι λόγω της συστηματικής αποχής των μελών οδηγούμαστε σε ενδεχόμενη νέα κλήρωση με συνέπεια νέες καθυστερήσεις τις οποίες δεν εκμεταλλεύεται η δημοτική αρχή.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη σαν συνέπεια θα έχει την απόδοση του φράγματος σε ιδιώτη μια και στον διαγωνισμό συμμετέχουν 3 εταιρείες ιδιωτών. Δυστυχώς η δημοτική αρχή υποθηκεύει το μέλλον της πόλης για την διαχείριση των υδάτων.

Η παράταξή μας έχει αποστείλει από τις 29/12/2020 ερώτημα στην Δημοτική αρχή σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης για τη σύσταση διαδημοτικού φορέα προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων αρμόδια για την υλοποίηση των αποφάσεων του σώματος. Δεν έχουν απαντήσει κατά πάγια τακτική τους σε σειρά ερωτημάτων μη βοηθώντας το έργο μας, όμως θα κληθούν να απαντήσουν στους δημότες για το ιστορικό λάθος τους στη διαχείριση του φράγματος.

Νίκος Μοίραλης: Από τις εκδηλώσεις της Πάτρας για το 1821, λείπει η… Πάτρα- Να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πάτρα, 10/3/2021

Να έρθει το θέμα των επετειακών εκδηλώσεων για το 1821 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Νίκος Μοίραλης.

Ο κ. Μοίραλης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που υποβλήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι αποσπασματικές εκδηλώσεις που δεν επιτυγχάνουν σε καμία περίπτωση τους στόχους της προβολής της Πάτρας ή της δημιουργίας υποδομών και σίγουρα δεν εστιάζουν στην ιστορία της πόλης με στόχο να τη φωτίσουν.

«Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι μια ευκαιρία για να αναδειχθεί σε κάθε τόπο και σε κάθε περιοχή η ιδιαίτερη ιστορική της ταυτότητα και το ιδιαίτερο ιστορικό της αποτύπωμα σε σχέση με τα γεγονότα της εθνικής παλιγγενεσίας. Θα ανέμενε δηλαδή κανείς μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Πάτρα, η οποία θα είχε προέλθει από τη σύσταση και λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής η οποία θα είχε καταρτιστεί για το σκοπό αυτό και η οποία θα υποδείκνυε δράσεις και εκδηλώσεις, για τον εορτασμό με επίκεντρο την πόλη.

Δυστυχώς ούτε τέτοια επιτροπή είδαμε να συστήνει ο Δήμος Πατρέων, ούτε να ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα για το οποίο άλλοι Δήμοι στην περιοχή αλλά και πανελληνίως εργάζονται εδώ και μήνες.

Αντιθέτως φτάσαμε στον μήνα Μάρτιο, στον τρίτο μήνα δηλαδή του επετειακού έτους, για να ασχοληθούμε με το θέμα και αυτό στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού και όχι στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου ως θα όφειλε να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Πάμε τώρα στην ουσία.

Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 θα έπρεπε να εστιάζει σε τρία επίπεδα.

-Το ένα είναι η καταγραφή και ανάλυση των γεγονότων που αφορούν την πόλη με νέα ματιά και ως εφαλτήριο μιας ιστορικής πορείας που θα μας οδηγήσει στο μέλλον με γνώση της ιστορικής διαδρομής και της σημασίας της για την θεμελίωση του νεότερου ελληνικού κράτους.

- Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην πόλη κατά την έναρξη της Επανάστασης, πριν και μετά από αυτή. Προσωπικότητες όπως ο Παπαδιαμαντόπουλος και ο Καρατζάς δεν έχουν τύχει της πανελλήνιας προβολής που θα έπρεπε και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν μεριμνήσει για αυτό η πόλη τους.

Το τρίτο-και το σπουδαιότερο- είναι το τι μας αφήνει αυτός ο εορτασμός. Τι μένει στην πόλη από αυτόν. Ποιες υποδομές.

Δυστυχώς στο πρόγραμμα που μας παρουσιάζετε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού, το οποίο μας στείλατε την τελευταία στιγμή κατά παράβαση των όσων ορίζει η νομοθεσία και το οποίο είναι το μόνο που μας έχει παρουσιάσει ο Δήμος μέχρι σήμερα, βλέπουμε κάποιες αποσπασματικές εκδηλώσεις που δεν επιτυγχάνουν σε καμία περίπτωση τους παραπάνω στόχους και σίγουρα δεν εστιάζουν στην ιστορία της πόλης με στόχο να τη φωτίσουν.

Βλέπουμε κάποιες εικαστικές εκθέσεις στις πλατείες σε διαφημιστικά πλαίσια που αφορούν γενικά την επανάσταση στην Ελλάδα, βλέπουμε μια έκθεση στην Πινακοθήκη που αφορά τη έργα από τη συλλογή της για το 21, κάποιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας μουσικής με σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού σε πλατείες γενικά και αόριστα, μια όπερα με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης» που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, μια μουσική παραγωγή του φεστιβάλ βασισμένη σε κείμενα Ρήγα Φεραίου, Διονυσίου Σολωμού και Μακρυγιάννη, ποιητικές βραδιές γενικά και αόριστα στο ΔΗΠΕΘΕ και ένα αφιέρωμα στα κλέφτικα τραγούδια.

Σε ό,τι αφορά την Πάτρα αυτή καθ΄ εαυτή και την ιστορία της σε σχέση με το 1821 βλέπουμε μόνο μια συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για ένα σύντομο θεατρικό- όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε- που αφορά τον Καρατζά. Ούτε καν τίνος είναι και πόσο σύντομο είναι δεν μας λέτε.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις υποδομές, βλέπουμε ότι ετοιμάζετε πρόταση στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για να τοποθετηθεί φωτισμός, να καθαριστούν τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821 και να γίνει ένας οδηγός με λεπτομέρειες για τις πλατείες και τις προτομές τους.

Και κάπως έτσι, η Πάτρα λήγει και τους λογαριασμούς της με το 1821.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε τι ύψους είναι αυτή η πρόταση για το «Α. Τρίτσης». Πόσο χρήματα διεκδικεί δηλαδή από αυτό ο Δήμος Πατρέων μέσω της πρόσκλησης «Ελλάδα 1821-2021» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το να φωτίσουμε τα αγάλματα είναι το μόνο που ζητάει ο Δήμος της Πάτρας; Το μόνο που διεκδικεί; Και μάλιστα την ίδια ώρα που άλλοι Δήμοι, πολύ μικρότεροι από την Πάτρα διεκδικούν πολύ μεγαλύτερα ποσά έχοντας καταρτίσει πιο φιλόδοξες προτάσεις;

Το λέω αυτό γιατί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαβάζουμε ότι ανάμεσα στις επιλέξιμες πράξεις είναι η ίδρυση και δημιουργία νέων μουσείων και μονίμων εκθέσεων, η ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς (μιλάμε δηλαδή για υποδομές που μένουν σε μια πόλη), εκπαιδευτικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές, έργα επιστημονικής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραγωγή ψηφιακών εικονικών εκθέσεων που θα απαρτίζονται από πολιτιστικά αντικείμενα που θα ανήκουν σε διαφορετικά μουσεία ή χώρους και θα διατίθενται είτε μέσω του διαδικτύου είτε με τη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων, αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους που συνδέονται με την επανάσταση, ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών με συμβολή στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε προορισμούς που συνδέονται με την επανάσταση και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Από όλα αυτά, ο Δήμος Πατρέων, επέλεξε να καθαρίσει και να φωτίσει τις ήδη υπάρχουσες προτομές. Αυτό μου φαίνεται τουλάχιστον άστοχο.

Ούτε μελέτες για την Επανάσταση στην Πάτρα, ούτε διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους με θεματική συνάφεια, ούτε θεματικό μουσείο, ούτε ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για την Επανάσταση, ούτε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο (διαβάζουμε ότι αντί να κάνετε διάλογο έχετε απλά αποστείλει μια πρόταση για συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση), ούτε δημιουργία ιστορικής – τουριστικής διαδρομής για την Πάτρα στόχος της οποίας θα ήταν η αξιοποίηση και ανάδειξη περιοχών στην πόλη που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης…

Και βεβαίως ούτε λόγος για εκδηλώσεις που ψάχνουν το πράγμα λίγο παραμέσα, όπως θα μπορούσε π.χ. να είναι μια εκδήλωση – συνέδριο που θα εστιάζει στο πώς ο Εθνικός Διχασμός που ζήσαμε πολλές φορές στο παρελθόνλειτούργησε ως ανάχωμα στην πορεία της χώρας και κυρίως πώς μπορούμε σήμερανα αποφύγουμε αντίστοιχους διχασμούς και να προχωρήσουμε οι Έλληνες ενωμένοι,να φύγουμε μπροστά, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας.

Ούτε δημιουργία λογότυπου, ούτε καμπάνια διαφημιστικής προβολής που θα αναδείξει την ιστορικότητα της Πάτρας και την συσχέτιση της με την έναρξη τηςΕπανάστασης.
Η πρόταση που μας φέρνετε είναι ένα συνονθύλευμα εκδηλώσεων απλά και μόνο για διαχείριση της κατάστασης. Μια πρόταση που αποπνέει την αίσθηση ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε και εμείς σαν πόλη και το κάνουμε. Χωρίς στόχο, χωρίς έμπνευση, χωρίς κάτι που να μένει πίσω ως υποδομή και από αυτή την πρόκληση. Το μόνο που μένει είναι η βεβαιότητα ότι και το 2021 θα περάσει από την Πάτρα χωρίς να αφήσει πίσω του απολύτως τίποτα στην πόλη.

Η παράταξη μας ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος καθώς η εισήγησή μας έφτασε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και δεν δόθηκε στις παρατάξεις χρόνος τεκμηρίωσης ουσιαστικής θέσης. Δεν κάνατε δεκτό αυτό το αίτημα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για το γεγονός ότι- όπως σας προείπα- από την πρότασή σας δεν προκύπτει σχέδιο ανάδειξης της Πάτρας και της ιστορίας της, η παράταξή μας ψηφίζει λευκό και ζητάμε να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και σε ευρεία συνεδρίαση με τη συμμετοχή αρμοδίων επί του θέματος φορέων εξαιτίας της σοβαρότητάς του».

Ώρα Πατρών: Συμπεράσματα διαδικτυακής συζήτησης για τοΚτηρίο Υπηρεσιών Λιμένος

Πάτρα 9-3-2021

Η συζήτηση για το κτήριο Υπηρεσιών λιμένος Πατρών άνοιξε από την παράταξή μας και οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με όλα τα νέα στοιχεία. Ως γνωστόν το 2019 προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός δύο σταδίων, από τον Δήμο Πατρέων, για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, έπειτα από την παραχώρηση χρήσης που έγινε το 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ένας από τους όρους του διαγωνισμού που υπέδειξε η δημοτική αρχή, ήταν η κατεδάφιση του κτηρίου. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τις προτάσεις για το δεύτερο στάδιο αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να απαλειφθεί ο όρος για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτηρίου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Στην διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η ‘Ώρα Πατρών για το θέμα, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ.Τάσος Μπίρης σημείωσε ότι το κτήριο αποτελεί δείγμα του Ελληνικού μοντερνισμού και πιο ειδικά της κορμπουζιανής εκδοχής, μια εξειδικευμένη δημιουργία μέσα στο συνολικό μοντέρνο ρεύμα. Διαπίστωσε ένα γενικό ενδημικό πρόβλημα ανεπαρκούς γνώσης της αρχιτεκτονικής ιστορίας με μία μανία καταστροφής.

Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης μίλησε για ένα ενδιαφέρον κτήριο που αποπνέει το πνεύμα της εποχής, το πνεύμα της αισιοδοξίας, ανάδειξης και ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας στραμμένο προς τη δύση.

Ο Επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Κώστας Τσιαμπάος ανέφερε ότι το επιχείρημα που σχετίζεται με στατικά προβλήματα φαίνεται να μην είναι σοβαρό μιας και στις μέρες μας όλα τα προβλήματα επιλύονται με σύγχρονες τεχνικές. Η έλλειψη αποδοχής από την τοπική κοινωνία οφείλεται στην εγκατάλειψη του κτηρίου.

Η διδάκτωρ ΕΜΠ και διδάσκουσα στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μυρτώ Κιούρτη παρουσίασε ενδεικτικά, μία σειρά παρεμβάσεων σε μπρουταλιστικά κτίρια και την δημιουργική επανάχρηση τους, όπως το Δημαρχείο της Βοστώνης, το Εθνικό θέατρο Λονδίνου, τις παλιές αποθήκες στο λιμάνι του Αμβούργου και άλλα. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Πάτρα, γκρέμισε το φάρο της και αφού κλάψαμε τον ξαναφτιάξαμε.

Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων κ.Δημήτρης Ξυνόμηλακης τόνισε, ότι αν όσα ελέγχθησαν για το κτήριο περί κατεδάφισης, σήμερα προωθηθούν σε οποιοδήποτε Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί η κατεδάφιση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Βασίλης Αϊβαλής ανέφερε ότι η πόλη άφησε το κτήριο στο έλεος του χρόνου, ένα κτήριο με χιλιάδες τετραγωνικά και σε περίοπτη θέση, ενώ Δήμος ταυτόχρονα ενοικιάζει κτήρια για τις υπηρεσίες του. Τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού μετά και την πρόταση της επιτροπής κρίσης να τεθούν συμπληρωματικοί όροι και κριτήρια.

Ως Ώρα Πατρών οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, τις αντιρρήσεις της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των διδασκόντων της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την ανακοίνωση της ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ καθώς και την παρέμβαση τηςDOCOMOMO.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση ως παράταξη για οποιαδήποτε εμπλοκή, ή καθυστέρηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου, στον οποίο εξάλλου δεν συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο κτήριο αλλά και η περιοχή μεταξύ Τριών Ναυάρχων έως και την Γούναρη. Προτείνουμε άμεσα να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ως μοναδικό, με συμμετοχή των αρμοδίων φορέων έτσι ώστε να γίνει συζήτηση και να παρθούν οι αποφάσεις. Παράλληλα να προχωρήσει τεχνοοικονομική μελέτη επισκευής του κτηρίου, ώστε να προσδιορίσουμε ακριβώς και με ασφάλεια τα επόμενα βήματα. Άλλως, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις όπου θα έχει τελειώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα υπάρχει εκκρεμότητα ακόμα για την τύχη του κτηρίου.

Οι λαϊκές αγορές στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας

5-3-2021

Το έχουμε συνηθίσει πλέον μέσα στην πανδημία: Ένα ακόμη αντιλαϊκό νομοσχέδιο καταθέτει η κυβέρνηση και αυτή τη φορά πρόκειται για της λαϊκές αγορές. Το νομοσχέδιο πλήττει χιλιάδες παραγωγούς και πωλητές, βιοπαλαιστές που πασχίζουν για ένα μεροκάματο στις λαϊκές αγορές της πόλης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την είσοδο ιδιωτών στις λαϊκές αγορές. Σκοπεύει να καταργήσει το δικαίωμα της θέσης του παραγωγού-πωλητή και πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να αιτηθεί για θέση και να προσπαθήσει να την κατοχυρώσει μέσω δημοπρασίας. Οι θέσεις πλέον δε θα κατανέμονται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια αλλά το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη για τη θέση και με άσχετα κριτήρια όπως τα εκπαιδευτικά προσόντα. Αυτό δείχνει την ανυπαρξία της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει τις ανάγκες και τη θέση των παραγωγών.Επιπλέον, αίτηση για θέση μπορούν να κάνουν και εταιρίες, για ποσοστό θέσεων στη λαϊκή αγορά, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων και να φέρουν αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της αγοράς. Οι δημοπρασίες των θέσεων θα γίνονται κάθε τρία χρόνια, γεγονός που αναγκάζει τους παραγωγούς να μπουν στη διαδικασία επανακατοχύρωσης της θέσης τους.

Επίσης, η διαχείριση των λαϊκών αγορών σχεδιάζεται να περάσει σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρίες θα έχουν πλήρη δικαιώματα έναντι της παραπάνω διαδικασίας δημοπράτησης των θέσεων, όντας αυτές που θα αποφασίζουν για την τιμή των θέσεων, αλλά και τη συνολικότερη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Αν αυτή η διαδικασία αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών χωρίς την παρέμβαση του Δήμου, οι τιμές των θέσεων μπορούν να αυξηθούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα σημαίνει μείωση του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών – πωλητών και σταδιακή μετακύληση του κόστους στους αγοραστές. Έτσι, οι εταιρίες εντός λαϊκών αγορών που θα μπορούν να διαθέσουν περισσότερη ποσότητα σε χαμηλότερη τιμή θα είναι οι κερδισμένες και οι μικροπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.

Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο χιλιάδες κόσμου που ζει στα όρια της φτώχιας και προσπαθεί να ωφελήσει μεγάλες εταιρίες και το μεγάλο κεφάλαιο από το υστέρημα των μικροπαραγωγών. Το νομοσχέδιο αυτό πλήττει τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου ενώ παράλληλα ευνοείται το μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος της είναι να εκχωρήσει τις λαϊκές αγορές στα μεγάλα συμφέροντα. Παράλληλα, αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια εξουδετέρωσης των Δήμων, μέσω της υποχρηματοδότησής τους. Η Νέα Δημοκρατία θέλει τους Δήμους να λαμβάνουν μονάχα διεκπεραιωτικές αποφάσεις και όχι να χαράσσουν τη δική τους πολιτική. Αυτό το νομοσχέδιο πετάει τους δήμους έξω από τις λαϊκές αγορές και λιγοστεύει τους πόρους τους. Η σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης λιγοστεύει τα περιθώρια των Δήμων να χαράξουν κοινωνική πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το Νομοσχέδιο δεν είναι καν προς συζήτηση. Θα πρέπει να εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα διαλόγου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εκδίωξη των παραγωγών των λαϊκών αγορών προς όφελος των μεγάλων εταιριών. Αυτές οι αγορές θα πρέπει να παραμείνουν λαϊκές.

Γρ. Αλεξόπουλος: Τι γίνεται με το τρένο;

1 -3-2021

Έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από τον Ιούλιο του 2020 οπότε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής παρουσίασε στην Πάτρα κατά τη διάρκεια αναπτυξιακού συνεδρίου, το σχέδιό του για τη σιδηροδρομική γραμμή και τη διέλευσή της από την πόλη, επισημαίνοντας μάλιστα και ότι η δημοπράτηση του έργου για την Πάτρα θα γινόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για το θέμα είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας με αίτημα για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως τον Άγιο Ανδρέα, αλλά και στο τμήμα προς το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες, επέκταση που είχε προτείνει η δημοτική μας παράταξη και είχε γίνει αποδεκτή από το Σώμα.Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από συνάντηση του Δημάρχου της Πάτρας με τον Υπουργό στην Αθήνα,γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου συμφωνία των δύο μερών σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται ως προς τη διέλευση του τρένου από τον αστικό ιστό της Πάτρας, πλην του τμήματος Κανελλοπούλου έως Ρίο που αποτελεί και το επίμαχο σημείο κοινής διεκδίκησής μας.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία εξέλιξη και καμία ενημέρωση για την πορεία του τρένου και της διέλευσής του από την Πάτρα, ούτε και από τις νότιες συνοικίες βέβαια.

Είναι σαν το θέμα να έχει ξαφνικά ξεχαστεί(μαζί με αυτό και οι πιέσεις της Πάτρας) παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την πόλη και ζητούμενο χρόνων για τους Φορείς και τους πολίτες της. Καλούμε τον Δήμαρχο Πατρέων να μας ενημερώσει άμεσα για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την προώθηση του σημαντικού αυτού αιτήματος της πόλης.

Κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση κάθε πιθανότητας υλοποίησής του με τη δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδοτικών μέσων.

Και τότε οι ευθύνες θα είναι συγκεκριμένες.

Ώρα Πατρών: Διαδικτυακή εκδήλωση «Το μέλλον του Κτιρίου Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών»

1-3-2021

Η Ώρα Πατρών διοργανώνει ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση την Πέμπτη 4/3/2021 και ώρα 19:00 για το μέλλον του Κτιρίου Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών. Από την Ώρα Πατρών θα παρέμβουν ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος και το μέλος του συντονιστικού Μαρία Κουρμπανά, Αρχιτέκτων.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: Τάσος Μπίρης Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., Παναγιώτης Τουρνικιώτης Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., Κώστας Τσιαμπάος Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. - Συντονιστής Ελληνικού Τμήματος DO.CO.MO.MO ., Μυρτώ Κιούρτη Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. - Διδάσκουσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Ξυνομηλάκης Αρχιτέκτων Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, Βασίλης Αϊβαλής Μηχανολόγος-Μηχανικός και Αεροναυπηγός-Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Δυτικής Ελλάδας.

Η συζήτηση θα προβληθεί ζωντανά από τη σελίδα της παράταξης στο Facebook. Ερωτήσεις μπορούν να στέλνονται και με email στη διεύθυνση orapatron@gmail.com

Για το Φλόκα και για την Ξερόλακκα, που δεν θα κλείσει

Τοποθέτηση του σπιράλ, με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση

26-2-2021

Η ένταξη για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ των Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα δηλαδή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελεί μία κομβικής σημασίας εξέλιξη στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Επιπλέον είναι απόρροια της συνολικής συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο των Δήμων, του ΣΙΔΥΣΑ, της Περιφέρειας και του Υπουργείου και όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη που θριαμβολογεί. Όσο για τη δήλωση της σημερινής Δημοτικής Αρχής πως «ο σχεδιασμός του Δήμου οδηγεί στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας στα τέλη του 2023», αναρωτιόμαστε πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν:

Το σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων είναι κάτω από 5%, παρόλο που το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που συνέταξε η σημερινή Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε το 2016, είχε στόχο το 2020 να γίνεται ανάκτηση με προδιαλογή το 50% της συνολικής ποσότητας των πρωτογενώς παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Η κομποστοποίηση τόσο σε υποδομές όσο και σε διαδικασία βρίσκεται σε μηδενικό στάδιο, παρόλο που το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρών προέβλεπε ότι όλα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων δυναμικότητας 53.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως δεν αρκεί, με δεδομένο αφενός ότι η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων στο Δήμο της Πάτρας είναι περίπου 100.000 τόνοι ετησίως και αφετέρου ότι σήμερα η κομποστοποίηση είναι σε μηδενικά επίπεδα και η ανακύκλωση κάτω του 5%. Τα ποσοστά αυτά είναι αδύνατον να αυξηθούν μέσα σε 2 χρόνια τόσο ώστε ο όγκος των απορριμμάτων να μειωθεί στο μισό κι έτσι είναι σαφές ότι και με την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου τα μισά απορρίμματα της Πάτρας θα μένουν εδώ.

Οι δημότες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς επίσης και στα θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Συνεπώς, η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στη θέση Φλόκα δεν αρκεί από μόνη της για να είναι βιώσιμη η διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, αλλά απαιτείται ο συνδυασμός και άλλων σημαντικών παραμέτρων όπως η αύξηση της ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση και η ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών.

Ώρα Πατρών: Σε δύο βάρκες!

26-2-2021

Περισσεύει η υποκρισία της δημοτικής αρχής με το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της για τους εργαζομένους στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «το παραμύθι ο καλός Δήμαρχος και η κακή νομική υπηρεσία αναγνώστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε και θέματα αυτού του εμπαιγμού είναι οι 150 οικογένειες και συνεχίζουν διατυπώνοντας το ερώτημα, μήπως η νομική υπηρεσία λειτουργεί με τις βουλές της Δημοτικής αρχής και όχι ανεξάρτητα;»

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από πιέσεις της Ώρας Πατρών αλλά και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίστηκε η στήριξη των εργαζομένων στην εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια Αθηνών. Αμείλικτα μπαίνουν τα ερωτήματα: ποιος διοικεί το δήμο η πολιτική εξουσία ή η νομική υπηρεσία; Η δημοτική αρχή έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα της στην νομική υπηρεσία; Η νομική υπηρεσία λειτουργεί σε όλα τα θέματα έτσι ή κατά επιλογή; Πού πήγε η ανυπακοή της δημοτικής αρχής;

Εξαντλήθηκε μάλλον την προεκλογική περίοδο με τα μεγάλα λόγια, τις υποσχέσεις, κλείνοντας τις υπηρεσίες του δήμου και βγάζοντας πύρινους λόγους ο κ. Πελετιδης από τα σκαλιά του δικαστικού Μεγάρου! Αυτά όμως προεκλογικά…

Έσπευσε το πρωί της εκδίκασης να διαρρεύσει η δημοτική αρχή στα ΜΜΕ, ότι ο κ. Πλέσσας θα παραστεί παρά τις απαγορεύσεις στον πλευρό των εργαζομένων! Έτσι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, αλλά αποκαλύφθηκαν οι εκ του ασφαλούς επαναστάτες.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι βιώσαν τον απόλυτο εμπαιγμό από την δημοτική αρχή κάτι το οποίο καταγγέλλουν δημόσια. Εξ αρχής ως Ώρα Πατρών είχαμε εκφράσει ανησυχίες, ότι ο Δήμαρχος μετεκλογικά θα «κρυβόταν» πίσω από τη νομική υπηρεσία όπως επιβεβαιώνουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι. Η Ώρα Πατρών θα σταθεί δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους ξεσκεπάζοντας την υποκριτική στάση της Δημοτικής αρχής.

Η απόσταση του γραφείου σας κ. Πελετίδη από τα γραφεία της νομικής υπηρεσίας ένα λεπτό δρόμος …

Ώρα Πατρών: Τηλεδιάσκεψη με προέδρους κοινοτήτων δημοτικής ενότητας Ρίου

25-2-2021

Με προέδρους από τη δημοτική ενότητα Ρίου είχε τηλεδιάσκεψη η παράταξή μας Ώρα Πατρών για το θέμα του εκλογικού νόμου και τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψή τους για τη διατήρηση τις τρίτης κάλπης, την παροχή αρμοδιοτήτων και πόρων για τις κοινότητες, καθώς και τη διαμόρφωση ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου. Εξέφρασαν έντονους φόβους για τη μετατροπή των συμβουλίων της κοινότητας σε προέκταση των δημοτικών συνδυασμών.

Θα προκαλέσει διαίρεση των μικρών τοπικών κοινωνιών σε παρατάξεις, οπαδούς και αντιπάλους. Υποβαθμίζει το νομοσχέδιο τις κοινότητες και συγκεντρώνει αρμοδιότητες στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Έτσι θα προκληθεί ερήμωση των κοινοτήτων και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της επαρχίας δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών κατέθεσε το σκεπτικό της πάγιας θέσης της για την απλή ανόθευτη αναλογική. Συμφώνησε για την ύπαρξη τρίτης κάλπης για την εκλογή των κοινοτικών συμβούλων γιατί οι κοινότητες αποτελούν διαχρονικά θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαμορφώνοντας τη ραχοκοκαλιά της χώρας.

Δεσμευτήκαμε ότι αυτό αποτελεί την αφετηρία μιας κοινής και οργανωμένης προσπάθειας σε όλο το δήμο με τελικό στόχο την απόσυρση των αντιδημοκρατικών και αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Συμμετείχαν οι πρόεδροι Αγ. Βασιλείου Β. Σταματόπουλος, Ακταίου Δ. Καραΐσκος, Κάτω Καστριτσίου Ν. Τσάμης, Πιτίτσας Γ. Αλεξόπουλος και Ρίου Ν. Μπετιχαβά. Από την Ώρα Πατρών ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος ο δημοτικός σύμβουλος Ρίου Γιάννης Τσιμπούκης και τα μέλη του συντονιστικού Ηλίας Κωνσταντάτος και Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Ώρα Πατρών: Εύλογα ερωτήματα αναζητούν ακόμα απαντήσεις

24-2-2021

Τις προηγούμενες μέρες προσπάθησε να απαντήσει η δημοτική αρχή στα όσα καταγγείλαμε, για τα πλέον 100.000€ που σκόρπισε σε απευθείας αναθέσεις για ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει. Περισσεύει η υποκρισία και το θράσος της δημοτικής αρχής. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να ρίξουν στάχτη τόσο στα μάτια των πολιτών, όσο και στο χειμαζόμενο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Η τραγική κατάσταση των καλλιτεχνών της πόλης απεικονίζεται με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, όπου αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν άλλα επαγγέλματα για να κατορθώσουν να επιβιώσουν. Με πρόσχημα την ανάγκη του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης για εργασία, η δημοτική αρχή φροντίζει δεόντως με απευθείας αναθέσεις να διοχετεύει το καλλιτεχνικό προϊόν σε συγκεκριμένα πρόσωπα επικαλούμενη μάλιστα πάντα τη νομιμότητα!

Οφείλουμε να μάθουμε τα κριτήρια των αναθέσεων και τον τρόπο που ανακυκλώνονται συνεχώς στα έργα τα ίδια πρόσωπα. Ευθέως ρωτάμε:

-Ισχύει ότι σε δάσκαλο μουσικής, με σύμβασηστον Πολιτιστικό Οργανισμό, έχουν ανατεθεί επί πλέον δύο συναυλίες από τον οργανισμό και έχει γίνει απευθείας η ανάθεση επανεκτέλεσης των παλιών τραγουδιών σε εταιρεία του; Έχει υπογράψει στην σύμβαση του με τον πολιτιστικό ότι δεν έχει εταιρεία ή εμπορική δραστηριότητα;

-Θα μας διευκρινίσετε γιατί χρησιμοποιούνται δύο διευθύνσεις με το ίδιο ΑΦΜ Μαιζώνος και Έδεσσα;

-Άλλος εκ των συντελεστών που εμφανίζεται ως συνέταιρος του πολυχώρου της οδού Μαιζώνος έχει σύμβαση αρκετών χιλιάδων ευρώ με άλλο πρόγραμμα του οργανισμού;

-Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις μας ενώ η πρόταση με τον οργανισμό είχε κατατεθεί από τον πολυχώρο της οδού Μαιζώνος, η συμβασιοποίηση έγινε με άλλη μη κερδοσκοπική εταιρεία σε διαφορετική διεύθυνση, τι μεσολάβησε;

-Ένας εκ των ανωτέρω συντελεστών έχει το καλοκαίρι του 2020 αναλάβει άλλη παραγωγή από τον Πολιτιστικό Οργανισμό;

-Ποια η σχέση όλων των ανώτερων με τον πολυχώρο της Μαιζώνος;

Ο τρόπος των απευθείας αναθέσεων είναι εσφαλμένος αποδείχθηκε δε με την πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος σας, όπου προστέθηκε στις εκδηλώσεις και άλλο σχήμα παρόμοιων εκδηλώσεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί σημαντικοί εκπρόσωποι του είδους.

Τέλος επειδή η πρόεδρος κ. Κουρή σε μία απέλπιδα προσπάθεια αναφέρεται ότι τηρεί το νόμο, την παραπέμπουμε στην ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝπου με απόφασή της αποσαφηνίζεται πλήρως ότι «η υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας του άρθρου 12 της υπ. αριθ. 117384 ΚΥΑ, η οποία περιγράφει τον τρόπο διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης μέσω ΕΣΗΔΗΣ. «Επιπλέον, η διαδικασία επιλογής καλλιτέχνη θα μπορούσε να διεξαχθεί και μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας των άρθρων του ν. 4412/2016, που εφαρμόζονται σε διαγωνισμούς μελετών (άρθρα 111-115)»

ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ......

ΏΡΑ Πατρών: Γιατί χαίρεται, χαμογελάει και πανηγυρίζει ο κόσμος;

23-2-2021

Η χρηματοδότηση κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση Φλόκα αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη. Οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες, οι διαξιφισμοί και τα ΕΓΩ, νομίζουμε ότι περιττεύουν, όταν μικρότερες πόλεις δημιούργησαν τις υποδομές πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια (Χανιά, Σέρρες κ.α.). Τοποθέτησαν πολύ χαμηλά τον πήχη, για την τρίτη πόλη της χώρας που εκπροσωπούν και επιχαίρουν, ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο μετά από μία εικοσαετία.

Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι λάθος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πόλη μας είναι ο εφησυχασμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών το επόμενο διάστημα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το σύνθημα «θα κλείσει η Ξερόλακκα» επανέρχεται μετατιθέμενο για το 2023 και αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με αυτό το σύνθημα τα 20 τελευταία χρόνια χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά έμειναν πτερόεντα λόγια. Δεν χρειάζεται για άλλη μία φορά να κοροϊδεύουν τους κατοίκους. Η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Δημαρά, καταψηφίστηκε από τον κ. Πελετίδη, για να έρθει να το υλοποιήσει, όταν έγινε ο ίδιος δημοτική αρχή, δημιουργώντας νέο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Η Πάτρα παράγει 100.000 τόνους απορρίμματα, ενώ ο σχεδιασμός του νέου εργοστασίου για όλο το νομό δύναται να επεξεργαστεί έως 53.000 τόνους απορρίμματα. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Αν υποθέσουμε ότι η Πάτρα θα στέλνει 40.000 τόνους απορρίμματα τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Θα προχωρήσει η ανακύκλωση;

Ο κ. Πελετίδης παρέλαβε την ανακύκλωση περίπου στο 7% και σήμερα είναι κάτω από 4%. Στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που ψηφίστηκε το 2015, με πρόταση της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη προβλεπόταν, ότι η ανακύκλωση θα αυξηθεί στο 50% ανάκτησης έως το 2020! Όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας. Ας μιλήσουμε σοβαρά επιτέλους.

Για την Ώρα Πατρών πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά δίκαιη είναι και κοινωνικά δίκαιη, με ενίσχυση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα η διαλογή στην πηγή έχει αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δήμοι οφείλουν μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να πάρουν τις πρωτοβουλίες των κινήσεων, άλλωστε και αυτά είναι χρήματα των πολιτών. Να γίνουν γωνίες ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία του δήμου. Παράλληλα να ενισχυθεί η κομποστοποίηση πέρα από τη συλλογή στους καφέ κάδους με σχεδιασμό προγράμματος ανάπτυξης οικιακών κομποστοποιητών αλλά και γειτονιάς αρχικά. Τα οργανικά απόβλητα είναι το 40% του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων που συλλέγουν οι δήμοι. Τα πράσινα απόβλητα από κλαδέματα κ.α.,να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας χωριστού προγράμματος συλλογής και επεξεργασίας με κλαδοτεμαχιστή και το πριονίδι να κατευθύνεται σε μονάδες παραγωγής πέλλετ κ.α. Δημιουργία πράσινων σημείων με ειδικά κίνητρα στις γειτονιές. Μέχρι το 2023 υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που πρέπει γίνουν ώστε να μη μας μείνουν οι πανηγυρισμοί και τα συνθήματα.

Η διαχείριση του εργοστασίου, το χρονοδιάγραμμα, οι εγκαταστάσεις ΣΜΑ είναι θέματα για συζήτηση. Ως Ώρα Πατρών προτείνουμε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης που αποφασίστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά να έρθει ως αποκλειστικό θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα δεσμεύουν την πόλη και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ώρα Πατρών: Προτάσεις του Γρηγόρη Μαρκέτου γίνονται αποδεκτές στον ΚΟΔΗΠ

22-2-2021

Η Ώρα Πατρών έχοντας ανοιχτές αντιλήψεις πέρα από τα διαμορφωμένα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων στον ΚΟΔΗΠ μέσω του εκπροσώπου της Γρηγόρη Μαρκέτου. Το πλαίσιο των προτάσεων αφορούσε τη Δομή Αστέγων και την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών της σε περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας.

Ο εκπρόσωπος της Ώρας Πατρών Γρηγόρης Μαρκέτος μαζί με τον ακτιβιστή Βασίλη Δημάκη με έγγραφη πρότασής τους ζητούσαν, να χρησιμοποιούνται τα πλυντήρια και τα λουτρά της Δομής σε χρήστες αλκοόλ ή ουσιών. Αυτή η πρόταση αποτελεί τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα πανελλαδικά αφού ίσως για πρώτη φορά οι δημοτικές υπηρεσίες μέριμνας θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε κοινωνικές ομάδες για τις οποίες η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει στρατηγικές αρωγής και επανένταξης. Ως Ώρα Πατρών χαιρετίζουμε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΔΗΠ που έκανε δεκτή την πρότασή μας.

Ωστόσο άλλη μια πρόταση για να χρησιμοποιήσει η Δομή Αστέγων ως χώρος φιλοξενίας των δημοτικών παρατάξεων μετά την αντίδραση μας δεν υλοποιήθηκε. Από τις 20/11/2020 ο Γρηγόρης Μαρκέτος με δημόσια τοποθέτησή του είχε τονίσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε αφενός υγειονομική βόμβα στην ευαίσθητη αυτή δομή από τον κόσμο που θα μπαινόβγαινε καθημερινά αφετέρου θα παραβιαζόταν η ανωνυμία και ηρεμία των ωφελουμένων! Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού δεν εισάκουσε τις ενστάσεις του εκπροσώπου μας. Έπειτα από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις ο ίδιος ο Δήμαρχος ανακοίνωσε στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τελικά για τις παρατάξεις θα βρεθεί άλλος χώρος.

Για εμάς τέτοιες αλλαγές στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής δικαιώνουν το ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που διαδραματίζουμε στην πορεία μας τα τελευταία δύο χρόνια όπως θα συνεχίσουμε με αμείωτους ρυθμούς να πράττουμε και το επόμενο διάστημα.

ΏΡΑ Πατρών: Πρόταση ψηφίσματος από τον Ηλία Γρηγόρη για την απλή αναλογική

19-2-2021

Η πρόταση της Ώρα Πατρών για τη Απλή Αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρών με εισήγηση του Ηλία Γρηγόρη:

"Θεωρούσαμε και θεωρούμε, ότι ο Κλεισθένης ήταν μια επανάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πραγματικά διότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της τοπικής αυτοδιοίκησης θεσμοθετήθηκε ένα σύστημα απλής αναλογικής με γνώμονα τη δίκαιη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στα τοπικά συμβούλια με στόχο να σπάσουν κάποτε τα μονολιθικά συστήματα εξουσίας.

Επίσης δόθηκε πνοή με την συμμετοχή του κόσμου και την καθιέρωση των δημοψηφισμάτων. Ανασυγκροτήθηκε ο θεσμός των κοινοτήτων δίνοντας σε αυτές κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Ήρθε όμως η αποφράδα ημέρα, 9/8/2019, όπου η ΝΔ με τον Υπουργό της κ. Θεοδωρικάκο ναρκοθέτησε τα νεοεκλεγέντα συμβούλια της απλής αναλογικής έτσι ώστε να μην λειτουργήσουν ποτέ στην πράξη, να μην παραχθούν ποτέ συνεργασίες, συνέργειες και συμπαρατάξεις από κοινού ή κοντά ιδεολογικές δυνάμεις, που θα έπαιζαν και θα παίξουν ρόλο παιδευτικό στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρήθηκε από το αυτοδύναμο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Ήρθε λοιπόν το ανέτρεψε και ολοκληρώνει το έγκλημα τώρα που καταργεί πλήρως την απλή αναλογική. Πάει σε μια σοβαρά οπισθοδρομική και αντικοινωνική παρέμβαση που σκοπό έχει να επαναφέρει το παλαιό μοντέλο του Δημαρχοκεντρισμού, το ανεξέλεγκτο μοντέλο του Δημάρχου/Περιφερειάρχη που εξαρτάται από το κόμμα και την κεντρική εξουσία. Την αδυναμία και δυσκολία ο κόσμος να συνθέσει, να συνεργαστεί επιδιώκει να την κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών ότι δεν είστε ικανοί να συνεργαστείτε για τα τοπικά σας προβλήματα, ανεξάρτητα αν είστε σε διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό το μοντέλο της απλής αναλογικής το ναρκοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το έκανε και νόμο με αυστηρό τρόπο σε 5 σημεία που έχουν διατυπωθεί.

Η ουσία όμως του θέματος είναι όταν το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική στο δια ταύτα, το ΚΚΕ ψήφισε παρών, το ΚΙΝΑΛ κατά. Γιατί δεν αρκεί όπως λέει ο κ. Πελετίδης να γνωματεύουμε τις αιτίες πρέπει να δίνονται και λύσεις. Και λύσεις με εναλλακτικό σχέδιο. Η κοινωνία χρειάζεται τώρα λύσεις που είναι σε δύσκολη κατάσταση και όχι όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε κ. Πελετίδη να έχετε καταργήσει τις διατάξεις του Θεοδωρικάκου στην πράξη αλλά δεν το κάνετε γιατί με το 40% που λάβατε δεν είστε πλειοψηφία. Με το ζόρι έγιναν οι δημοτικές αρχές πλειοψηφία. Θα αναφερθείτε πάλι στη λεγκαλίστικη αντίληψη, ότι οι εκλογές είναι μια αυταπάτη ή έχετε εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο; Η εναλλακτική πρόταση σημαίνει πολιτικό σχέδιο, με ποιους θα συμπορευτείς τώρα και όχι αύριο που θα είμαστε αστρική σκόνη.

Σε κάθε περίπτωση σε πολλά σημεία συμφωνούμε έστω με τα ψηφίσματα, αυτό που επιθυμούμε είναι να δημιουργηθεί ιδεολογικό κίνημα ενάντια στις πολιτικές της ΝΔ. Θεωρούμε ότι κάθε ιδεολογική δύναμη προοδευτική που αναγνωρίζειότι μπορεί να διαμορφώσει την εναλλακτική λύση έναντι της ΝΔ οφείλει να συμπαραταχθεί στη στήριξη του ψηφίσματος που κατέθεσε η Ώρα Πατρών για την Απλή Αναλογική".

Ώρα Πατρών:Τοποθέτηση του Γιάννη Τσιμπούκη δημοτικού συμβούλου για τον προϋπολογισμό 2021

19-2-2021

Ακολουθεί τοποθέτηση του Γιάννη Τσιμπούκη δημοτικού συμβούλου της Ώρας Πατρών για τον προϋπολογισμό 2021 στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:
Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες του πατραϊκού λαού δεν είναι όμοιες σήμερα με τις ανάγκες που είχαμε προ δεκαετίας. Οι εποχές τότε ήταν αρκετά καλές και δεν υπήρχε καμία αναγκαιότητα να ψηφίσουμε μειώσεις στα τέλη. Άλλωστε οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι κάτι που δίνουμε από την τσέπη μας, μιας και άκουσα συναδέλφους να ισχυρίζονται με έπαρση, ότι εμείς δώσαμε χρήματα για τα σχολεία. Μα αν δεν δώσουμε στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας, τα παιδιά των λαϊκών τάξεων δηλαδή πού θα δώσουμε στα παιδιά της άρχουσας τάξης που πηγαίνουν στα ιδιωτικά;
Μπορούμε να διεκδικήσουμε επιπλέον χρήματα μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει στους Δήμους από την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ποιο όμως είναι το πλάνο της δημοτικής αρχής; Αφού και στις δύο θητείες μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει κανένα σχεδιασμό. Ένα πλάνο που όλοι φορείς της πόλης θα συζητήσουν και θα συναποφασίσουν για να δοθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργήσουμε. Δεν έχετε καν καταθέσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εδώ και 7 χρόνια. Δείχνεται μεγάλη αδυναμία και μέσα από αυτή την αδυναμία διαφαίνεται πρόθεση. Έχω αναφερθεί συγκεκριμένα στην οικονομική επιτροπή ότι δεν εισπράττετε θεσμοθετημένους πόρους όπως τα τέλη διαφήμισης που μας δηλώνετε ότι θα εισπράξετε μόλις 8.000 ευρώ όταν προηγούμενος δήμαρχος της πόλης εισέπραττε 2 εκατομμύρια ευρώ. Από δικά σας στοιχεία που έχετε καταθέσει σε προγενέστερους προϋπολογισμούς. Ποια η σκοπιμότητα αδιαφορίας είσπραξης τελών διαφήμισης ώστε να ελαφρυνθούν οι συμπολίτες μας; Ποιες είναι οι δράσεις για την ενθάρρυνση του εθελοντισμού; Στα σχολεία, στα ερασιτεχνικά σωματεία, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Δράσεις που θα οδηγήσουν σε υγιή ανάπτυξη του χαρακτήρα των παιδιών μας. Με τέτοιες τρόπους επεδίωκαν λύσεις οι πρώην Καλλικρατικοί δήμοι με μηδαμινό προσωπικό. Λύσεις υπάρχουν λοιπόν. Να σας θυμίσω ότι ο Δήμος Ρίου και ο Δήμος Βραχαναιίκων ούτε καρέκλες δεν είχαν όταν ιδρύθηκαν και όμως κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να παράγουν έργο. Τρανό παράδειγμα η κ. Τογιοπούλου ως Αντιδήμαρχος Μεσσάτιδας.
Πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι στα ανταποδοτικά υπάρχει πλεονάζον προσωπικό λόγω πρόσφατων συμβάσεων ορισμένου χρόνου Καταγεγραμμένο αυτό στην οικονομική επιτροπή. Συνεπώς με τη βοήθεια των εκατοντάδων συμβασιούχων λειτουργεί καλύτερα η καθαριότητα και στα σχολεία γίνεται αναβάθμιση αξιοποιώντας το Φιλόδημο. Τέλος θα ήθελα να σταθώ στη δημοτική ενότητα Ρίου στην οποία είμαι εκλεγμένος και εκπροσωπώ. Ο νόμος σας υποχρεώνει να αναφέρετε τις δράσεις που αφορούν τις κοινότητες σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού. Πού είναι λοιπόν αυτό το παράρτημα; Σας έχει πέσει πουθενά που δεν μπορούμε να το δούμε; Ότι παραλάβατε και αφορούσε το όραμα του πρώην Δημάρχου Ρίου κ. Λιακόπουλου, σχετικά με τη διάνοιξη της παραλιακής ζώνης απλά το έχετε καταχωνιάσει στα συρτάρια των γραφείων σας. Δεν έχετε προχωρήσει σε καμία ενέργεια για τη διάνοιξη και την απόδοση της παραλιακής ζώνης από τη Ροδινή έως τον Καστελόκαμπο. Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για αυτό όταν οι πράξεις έχουν ολοκληρωθεί; Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη δήλωση του επικεφαλής μας Γιώργου Ρώρου ότι ο προϋπολογισμός που μας έχετε φέρει προς ψήφιση είναι μίζερος και πλασματικός και δεν θα τον υπερψηφίσουμε.

Παλιότερες ανακοινώσεις ...

Ερωτήσεις της «Ώρας Πατρών» για τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου

1.Αστυνομικό Μέγαρο στο ΚΕΤΧ

Έχει γίνει γνωστό από τα  ΜΜΕ ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται η έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ του έργου και το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση που αφορά την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Εντός του 2022 υπολογίζεται η ανάθεση στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ανέγερση του αστυνομικού Μεγάρου στο ΚΕΤΧ αλλά και την υποχρέωση συντήρησης λειτουργίας και διαχείρισης του κτιρίου για 30 χρόνια.

Η Ώρα Πατρών έχει ζητήσει πριν ένα χρόνο να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο  με την συμμετοχή τοπικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, ΤΕΕ κ.α., μετά από συσκέψεις με τους συλλόγους της περιοχής χωρίς να ανταποκρίνεστε στο αίτημά μας. Παρόλα αυτά δεν έχετε ενημερώσει το ανώτερο βουλευόμενο όργανο της πόλης. Σας ρωτάμε έχετε καταθέσει πρόταση ως δημοτική αρχή στα αρμόδια υπουργεία; Αποδέχεστε το έργο;

Έχουν γίνει περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και άλλες επιστημονικές μελέτες που συνάδουν με ένα τόσο σοβαρό έργο; Σας ρωτάμε ευθέως θα φέρετε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο ή το θεωρείτε περιττό; Επειδή διακρίνουμε ασέβεια στους θεσμούς και στο ρόλο τους εντάξει σας ενημερώνουμε, ότι στην περίπτωση που δεν δεσμευτείτε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα το φέρουμε το θέμα προς συζήτηση με συλλογή υπογραφών.

2. Εικόνα πόλης-παραλιακό μέτωπο.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την παράδοση του παραλιακού μετώπου από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παρέμβαση σας ενώ  προχωρά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Θα μπορούσατε έστω συμβολικά να είχατε προχωρήσει στο γκρέμισμα των τειχών που χωρίζουν "φυλακίζουν" την πόλη ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Η εικόνα όμως του νοτίου πάρκου δημιουργεί εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης. Πλέον των 100 Ρομά έχουν εγκατασταθεί με σκηνές από το πάρκινγκ Καλεντζώτη απέναντι από τον πολιούχο της πόλης Άγιο Ανδρέα έως την Αγίου Νικολάου. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες που έρχονται με το πλοίο της Κεφαλλονιάς αλλά και οι πολίτες  είναι  εικόνα τριτοκοσμικής πόλης απλωμένα ρούχα, εσώρουχα και κουβέρτες κ.α. Έχουν δε καταγγελθεί "περιστατικά" με ανήλικες Ρομά. Επιτρέψατε να στήσουν σκηνές δίπλα στο κτίριο λιμένος απαξιώνοντας ένα νεώτερο αρχιτεκτονικό μνημείο και παράλληλα έγινε το τελευταίο πλιάτσικο παίρνοντας τα αλουμίνια με φωτογραφίες που σας έχουμε αποστείλει.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από καταστηματάρχες στο παραλιακό μέτωπο, ακαθαρσίες, διαλυμένες τουαλέτες, φωτιές με λάστιχα το βράδυ, διάλυση του συστήματος ύδρευσης με το νερό να ρέει ποτάμι στην αποχέτευση και στη θάλασσα.

(Επτά χρόνια στη δημοτική αρχή θα μπορούσατε να είχατε δημιουργήσει χώρο με όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενούνται προσωρινά).

Σας ρωτάμε έχετε τη βούληση να προστατεύσετε τη δημοτική περιουσία και την εικόνα της πόλης; Θα απομακρυνθούν οι Ρομά από την παραλιακή ζώνη; Θα γκρεμίσετε τα τείχη;

ΣΠΙΡΑΛ: Πρωτοφανής απαξίωση του Συμβουλίου από τον Δήμαρχο - Ούτε λογοδοτεί, ούτε απαντά σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων

Σε μία πρωτόγνωρη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, των δημοτικών παρατάξεων και των διαδικασιών επιδόθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του οργάνου. Είναι σύνηθες να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας σε ερωτήματα που τίθενται από δημοτικούς συμβούλους, αυτό που συνέβη τη Δευτέρα, όμως, ήταν πρωτοφανές: Άφησε εντελώς αναπάντητες πολλές κρίσιμες ερωτήσεις και παρότρυνε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρύξει, άρον-άρον, περατωθείσα την συνεδρίαση. Όπερ και εγένετο.

«Θύμα» αυτής της ασυνήθιστης τακτικής ήταν, μεταξύ άλλων, το σπιράλ και ο επικεφαλής του Πέτρος Ψωμάς. Οι ερωτήσεις του δημοτικού συμβούλου «λογοκρίθηκαν» και ο δήμαρχος, εμφανώς ενοχλημένος, αποφάσισε να μην ασχοληθεί μαζί τους. Για μία ακόμα φορά η δημοτική αρχή αποδείχθηκε αλλεργική στην κριτική και ο δήμαρχος απέφυγε να τοποθετηθεί επί θεμάτων που μπορεί να διατυπώθηκαν από συμβούλους,αλλά αναφέρονταιστη δημαρχία του και απασχολούν τους δημότες.

Τα ερωτήματα που ενόχλησαν τον δήμαρχο αφορούσαν την εκδήλωση-φιάσκο της περασμένης Τετάρτης για την καταπολέμηση της ανεργίας και την συνάντηση με την συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη στην οποία ο Δήμος Πατρέων έδωσε έντονη δημοσιότητα. Ο Πέτρος Ψωμάς διευκρίνισε πως το σπιράλ δεν θα ασχολείτο με τις δύο αυτές πρωτοβουλίες αν ο κ. Πελετίδης επέλεγε να τις πάρει ως κομματικό στέλεχος. Επειδή όμως στην συγκέντρωση της Πλατείας Γεωργίου μίλησε ως Δήμαρχος Πατρέων και η υποδοχή της συγγραφέως έγινε στο Δημαρχείο Πατρών, εύλογα του ζητήθηκαν ο απολογισμός της δράσης και τα κριτήρια επιλογής της προσκεκλημένης. Ο δήμαρχος αρνήθηκε να λογοδοτήσει στο σώμα και να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις.

Το σπιράλ εκτιμά πως η συγκέντρωση για την ανεργία είχε δυσανάλογα μεγάλο κόστος (ανθρώπινων πόρων, οικονομικό, λειτουργικών κλπ) με το εξαιρετικά χαμηλό αποτύπωμα (ελάχιστη προσέλευση, μηδενική απήχηση στους ανέργους της πόλης, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα). Όσο για τη συνάντηση με την κ. Παπαγιάννη, ο Πέτρος Ψωμάς την επικρότησε μεν, αλλά υπονόησε πως τα κριτήρια επιλογής του προσώπου ήταν αυστηρά πολιτικά και αναρωτήθηκε αν θα τύχουν ίδιας υποδοχής και άλλοι αξιόλογοι συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Το ερώτημα έμεινε να πλανάται καθώς ο Δήμαρχος Πατρέων επέλεξε να δραπετεύσει, άφωνος, από τη συνεδρίαση.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τα σχετικά στιγμιότυπα του «διαλόγου»: https://youtu.be/EeW9V6bnm80

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Ερωτήματα που έμειναν μετέωρα

Για το μόνο που μας πληροφόρησε έγκυρα ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι θα συνεδριάσει πάλι μετά τις 20 Αυγούστου.

Δεν απάντησε γιατί οι ναυαγοσώστες δεν ακολουθούν το ωράριο από 8:00 έως 20:00 όπως έγκαιρα έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, ενώ δεν δείχνει να έχει αφυπνιστεί η δημοτική αρχή ακόμα και τώρα, όταν έχουμε θρηνήσει θύματα. Γιατί δεν αγοράσαμε τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών ώστε να χρησιμοποιείται και τις επόμενες χρονιές;

Δεν απάντησε ασφαλώς γιατί δεν κατέθεσε πρόταση όπως έκαναν εκατοντάδες δήμοι για να δημιουργηθεί δομή αδέσποτων ζώων, με χρήματα από το Φιλόδημο, ύψους 372.000 €. Βέβαια προτιμά να ενοικιάζει με διαδικασίες που έχουν σκιές, ακίνητο για κτηνιατρείο έναντι τιμήματος 24000€ το έτος,  από τον ιδρώτα των πατρινών για τα επόμενα  12 χρόνια.

Ομολόγησε ότι αφυπνίστηκε από τις παρεμβάσεις μας σχετικά με την κατασκευή στο ΚΕΤΧ αστυνομικού μεγάρου στέλνοντας έγγραφο για ενημέρωση από το Υπουργείο. Ευτυχώς που δεν έστειλε το έγγραφο μετά τη κατασκευή του κτιρίου.

Για την εικόνα πόλης, το παραλιακό μέτωπο και τη διαμονή Ρομά σε δημοτικά κτίρια, τα οποία έχουν λεηλατηθεί απάντησε: «Δεν είναι δουλειά δική μας αλλά της αστυνομίας, εμείς μπορούμε να έρθουμε να σε βγάλουμε εσένα από το σπίτι σου»; Προφανώς έχει εκχωρήσει την δημοτική περιουσία!!! Επισυνάπτουμε τις συστάσεις της ανεξάρτητης αρχής του Συνήγορου του Πολίτη, από όπου προκύπτει ότι ο δήμος έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης.

  • Σύσταση 2η "αν ο χώρος είναι ακατάλληλος π.χ. αρχαιολογικός χώρος κ.α. υποδεικνύει ο δήμος άλλο προσωρινό χώρο KΥA 33165/2014". Απαντήστε ευθέως κ. Δήμαρχε έχετε στείλει έγγραφο στην ελληνική αστυνομία, τον εισαγγελέα και προς κάθε αρμόδια αρχή περί αυθαίρετης κατάληψης δημοτικών κτιρίων από τους Ρομά; Γιατί στα δημοτικά κτίρια συνεχίζετε να παρέχεται ρεύμα και νερό; Ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος; Προφανώς είναι πολλά τα ψηφαλάκια!!!

«Δεν μας έχει αποδοθεί το κτίριο λιμένος», προφασίστηκε όταν θέσαμε τη λεηλάτησή του. Πρόκειται περί συνειδητής διαστρέβλωσης της αλήθειας μέσα στη σύμβαση παραχώρησης άρθρο 67 και στο παράρτημα ΙΙ με αριθμό ακινήτου 30  αναφέρεται συγκεκριμένα ότι παραχωρείται και το κτίριο λιμένος. Είστε πρόθυμος να εισπράξετε ότι καλό γίνεται στην πόλη και να πάρετε εύσημα που δεν σας ανήκουν όπως «πρόγραμμα για τα Παλαιά Σφαγεία -SPARC από το Επιμελητήριο και την Περοφέρεια, διαμόρφωση πεζοδρομίων της Κωνσταντινουπόλεως- Ανοιχτό κέντρο εμπορίου (OPEN MALL) πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου», αλλά απρόθυμος να αναλάβετε τις τεράστιες ευθύνες σας για την εικόνα της πόλης. Δεν απαντήσατε και γιατί τρία χρόνια από την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου δεν γκρεμίζετε τα τείχη που ορθώνονται το μέτωπο προς τη θάλασσα.

Τέλος διαφωνήσαμε έντονα χωρίς να συμμετέχουμε στην συζήτηση και ψηφοφορία σε ένα αναχρονιστικό ξεπερασμένο θεσμό που συμμετέχει ο Δήμος «περί προικοδότησης των απόρων κορασίδων» θεσμός που υποβιβάζει τη γυναίκα και την προσωπικότητά της... Ο κ. Πελετίδης όμως, συμμετέχει πρόθυμα στους αναχρονιστικούς, συντηρητικούς θεσμούς του συστήματος...

Γρ. Αλεξόπουλος: Πρόταση για τη διεκδίκηση και την αξιοποίηση του κτιρίου στην Ερμού μετά την δημιουργία αστυνομικού μεγάρου στο ΚΕΤχ

H δρομολόγηση των διαδικασιών για δημιουργία νέου σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες  της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα, στην περιοχή του ΚΕΤχ, ανοίγει – ή θα έπρεπε να ανοίγει από την πλευρά του Δήμου- μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το παλιό κτίριο της οδού Ερμού το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης και σε μια περιοχή όπως το Μαρκάτο,  άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική μνήμη της και βεβαίως με την ιστορία του εμπορίου της. 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας παρακολουθεί αμέτοχη το γεγονός σαν να πρόκειται για ένα τετελεσμένο που δεν την αφορά.  Χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία ώστε να διεκδικηθεί η δυνατότητα ανάδειξης του παλαιού χαρακτήρα της περιοχής, η παλιά αγορά της πόλης και να ενισχυθεί η ξεχωριστή φυσιογνωμία του Μαρκάτου, η οποία αλλοιώθηκε μετά την κατασκευή του αστυνομικού μεγάρου.

Η λογική της στέγασης στο κτίριο της οδού Ερμού υπηρεσιών και γραφείων δεν μπορεί να είναι η μόνη σκέψη που μπορεί να έχει η πόλη για το συγκεκριμένο κτίριο την ίδια ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι υπηρεσίες και τα γραφεία αποκεντρώνονται.

Η Πάτρα μπορεί  επιτέλους να σκεφτεί και κάτι άλλο πέρα από τα γραφεία και να το διεκδικήσει. Κάτι που θα αλλάξει την εικόνα της, θα συνδέσει την ιστορία της με το σήμερα και αναζωογονήσει το κέντρο της.

Με αφορμή λοιπόν τη δημιουργία νέου αστυνομικού μεγάρου στο ΚΕΤχ επαναφέρουμε μια συζήτηση που είχαμε ανοίξει προεκλογικά για την διεκδίκηση της παραχώρησης του κτιρίου και την εναλλακτική αξιοποίησή του σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο, με τη δημιουργία μιας ενότηταςμε ιδιαίτερο «άρωμα» και τουριστικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

Η πρόταση αφορά στη στέγαση στο ισόγειο του κτιρίου παραδοσιακών καλλιτεχνικών εργαστηρίων που θα έχουν  σχέση και με τα παλιά επαγγέλματα του Μαρκάτου, καθώς και  καλλιτεχνικών σχημάτων και συλλόγων πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς (στους ορόφους) που είτε δεν έχουν στέγη, είτε αναζητούν χώρο για την διοργάνωση των εκδηλώσεών τους.

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί στον περιβάλλοντα χώρο με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας ή και πεζοδρομήσεις τμημάτων πέριξ του κτιρίου σε συνεργασία βεβαίως με τους κατοίκους της περιοχής, με τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων και άλλους αρμόδιους φορείς όπως π.χ. το Επιμελητήριο και με στόχο πάντα την διατήρηση των ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της παλιάς αγοράς.

Παράλληλα η πρόταση περιλαμβάνει:

-τη συγκέντρωση και άλλων παραδοσιακών μικροεπιχειρήσεων που ταιριάζουν στην παλιά αγορά με δυνατότητα περιοδικής διοργάνωσης  ανοικτής αγοράς τύπου PortoBello του Λονδίνου και διεθνείς συμμετοχές. 

-  τη διοργάνωση, κάθε Κυριακή, παζαριού παλιών παραδοσιακών αντικειμένων ή και παζαριού λουλουδιών από τις συγκεντρωμένες επιχειρήσεις του είδους.

Όλα αυτά σημαίνουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος πόλης.

Καλούμε τον Δήμαρχο της Πάτρας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΠΙΡΑΛ: Φαινόμενα καταπάτησης δημοτικής περιουσίας στο μόλο - Με την ανοχή της δημοτικής αρχής που αρνείται να παρέμβει

Μία οδυνηρή εικόνα αντικρίζει κανείς στο μόλο της Πάτρας, όπου δημοτικό κτίριο επί του κεντρικού λιμενοβραχίονα έχει καταληφθεί παράνομα και κατοικείται σε μόνιμη βάση από πλήθος δημοτών. Το κτίσμα είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς εισερχόμενος στην πόλη από το λιμάνι, είναι εμφανώς κατειλημμένο, υδροδοτείται και ηλεκτροδοτείται κανονικά και παρουσιάζει μία αποκρουστική εικόνα, ενώ αποτελεί και σοβαρή εστία μόλυνσης, λόγω ακαθαρσιών.

Μέλη του σπιράλ έκαναν πρόσφατα αυτοψία στο χώρο, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας συνδημότη μας. Η καταγγελία έχει σταλεί κατ’ επανάληψη και στον Δήμο Πατρέων, ο οποίος, αδιαφορώντας, δείχνει να ανέχεται την κατάσταση. Μία κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή για την πόλη, ειδικά στο κομβικό σημείο που βρίσκεται. Σημειωτέον πως στην πίσω πλευρά του κτιρίου σταθμεύουν επίσημα τα τουριστικά λεωφορεία που φέρνουν τουρίστες στην Πάτρα και έτσι οι εικόνες και οι οσμές είναι τα πρώτα μηνύματα «φιλοξενίας» που εκπέμπει η Πάτρα σε όσους την επισκέπτονται.

Ο δήμαρχος ερωτήθηκε για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και δεν έδειξε να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη διάθεση να επιληφθεί του ζητήματος. Αντιθέτως, δήλωσε αναρμόδιος, παρότι το οίκημα αποτελεί δημοτική περιουσία. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου, η δημοτική αρχή δεν έχει τη διάθεση να αναμετρηθεί με το ζήτημα, διαιωνίζοντας τόσο την ανομία, όσο και την αδικία που προέρχεται από την άνιση αντιμετώπιση των δημοτών.

Το σπιράλ κατανοεί απόλυτα τις ανάγκες των ανθρώπων που στεγάζονται στο κτίριο και εκτιμά πως η όποια κίνηση εκκένωσης του πρέπει να γίνει σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, με ευαισθησία, ανθρωπιά, προσοχή και σεβασμό στις προσωπικότητές τους και τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό που ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται, όμως, να ανεχθεί, ούτε μια μέρα παραπάνω, είναι οι παραβατικές συμπεριφορές, η αντιαισθητική εικόνα, η παράνομη κατοίκηση ενός δημοτικού χώρου, η διαβίωση συμπολιτών μας σε ακατάλληλες συνθήκες και η γεμάτη κινδύνους συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε πως θα συνδράμουμε την προσπάθειά της, στο βαθμό που μας αναλογεί.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Δεν αντέχετε τη Δημοκρατία κ. Πελετίδη…

Σε ανακοίνωση της η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης μεταξύ άλλων κατηγορεί την παράταξή μας Ώρα Πατρών για «χουλιγκανισμό» στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19/7/2021. Φωνάζει ο κλέφτης…. είναι η απάντηση μας κ. Πελετίδη.

Εσείς που στήνατε κερκίδα οπαδών πίσω από την παράταξή μας, με διακοπές και αποδοκιμασίες στις λιγοστές συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δια ζώσης, αδιάσειστος μάρτυρας η καταγραφή των καμερών από τα Μ.Μ.Ε.

Επειδή η Ώρα Πατρών δεν έχει λάβει καμία σαφή απάντηση στις κατατεθειμένες γραπτές ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει όλο αυτό το διάστημα, καλούμε το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ΔΗΜΟΣΙΑ να μας απαντήσει όπως έχει υποχρέωση ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟ. Απαντήσεις σαφείς, χωρίς ατέλειωτες απεραντολογίες.

Σημειώνουμε ότι μόνο μία ερώτηση-πρόταση μελών της παράταξής μας έχει απαντηθεί γραπτώς που αφορούσε τη συντήρηση και λειτουργία των σιντριβανιών της πόλης όπου παρόλες τις διαβεβαιώσεις για συνολική μελέτη συντήρησης και επισκευής δαπανήθηκαν 25.000€ για τα 3 σιντριβάνια επί της Τριών Ναυάρχων και αυτά με απευθείας ανάθεση κατά τον προσφιλή τρόπο της δημοτικής αρχής.

Επαναφέρουμε ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει τον τελευταίο χρόνο:

1) Την αριθ. πρωτ. 28607/2020 σχετικά με προσαυξήσεις σε οφειλές

2) Την αριθ. πρωτ. 28608/2020 σχετικά με την υδροδότηση της περιοχής του Ρωμανού

3) Την αριθ. πρωτ. 34805/2020 σχετικά με ζημιές που είχαν προκληθεί στο parking του Παμπελοποννησιακού Σταδίου

4) Την αριθ. πρωτ. 45366/2020 για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος δομής αδέσποτων ζώων και δημοτικού κτηνιατρείου

5) Την αριθ. πρωτ. 57620/2020 σχετικά με τα μέτρα για τη διάβρωση των ακτών

6) Την αριθ. πρωτ. 58831/2020 για την συγκρότηση της επιτροπής ονοματοθεσίας

7) Την αριθ. πρωτ. 61954/2020 σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τη συγκρότηση του διαδημοτικού φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του φράγματος Πείρου-Παραπείρου

8) Την αριθ. πρωτ. 4561/ 2021 για τη συγκρότηση της επιτροπής ισότητας

9) Την αριθ. πρωτ.5762/ 2021 για τη λήψη μέτρων προστασίας στα ειδικά σχολεία            

10) Την αριθ. πρωτ. 16301/ 2021 ερωτήσεις για πλατείες, διανοίξεις οδών και βανδαλισμούς σε σχολικά συγκροτήματα

11) Την αριθ. πρωτ. 17417/ 2021 οκτώ ερωτήσεις για τη συνεδρίαση στις 28/4/2021

12) Την αριθ. πρωτ. 19291/ 2021 αίτημα του εγγονού του πατριώτη Εμμανουήλ Γιαννούλη

13) Την αριθ. πρωτ. 19356/ 2021 για τη διαμόρφωση του χώρου θυσίας των 125 πατριωτών-αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης

14) Την αριθ. πρωτ. 20453/ 2021 σχετικά με την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος πωλητών λαϊκών αγορών

15) Την αριθ. πρωτ. 22130/ 2021 σχετικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Φαλήρου στον Ψαθόπυργο

16) Την αριθ. πρωτ. 22526/ 2021 για τη χορήγηση βεβαίωσης αποδοχής σε εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας

17) Την αριθ. πρωτ. 23266/ 2021 πρόταση για τη δημοτική ιματιοθήκη

18) Την αριθ. πρωτ. 27393/ 2021 για την άρδευση της κοινότητας Τσουκαλεΐκων

19) Την αριθ. πρωτ. 29170/2021 έξι ερωτήσεις για την συνεδρίαση στις 23/6/2021

20) Την αριθ. πρωτ. 30471/ 2021 για το φαινόμενο έλλειψης νερού στην πόλη        

21) Την αριθ. πρωτ. 31666/ 2021 για την απομάκρυνση φερτών υλικών και τον καλλωπισμό του αθλητικού κέντρου στο Λαδόπουλο

22) Την αριθ. πρωτ. 34762/ 2021 για την αποκατάσταση της οδού Ευρυβιάδου

23) Την αριθ. πρωτ. 36341/ 2021 για το αστυνομικό μέγαρο στο ΚΕΤΧ και το παραλιακό μέτωπο

24) Τις από 31/5/2021 είκοσι ερωτήσεις μετά τις επισκέψεις της Ώρας Πατρών στις περιοχές Ζαβλανίου, Ρωμανού, Αγίου Βασιλείου, Ψαθοπύργου, Βραχναιίκων, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου, Μονοδενδρίου, Ροϊτίκων.

25) την απευθείας ΑΝΑΘΕΣΗ με 10.800€ για ενοικίαση καρεκλών.

Εκκρεμούν ακόμα απαντήσεις των μελών της παράταξής μας σε όλους τους οργανισμούς Δήμου-Καρναβάλι, Πολιτιστικός, ΔΗΠΕΘΕ, ΚΟΔΗΠ, Δημοτικό Βρεφοκομείο, ΔΕΥΑΠ, ΒΙΟΠΑ και αναπάντητα δελτία τύπου για απευθείας αναθέσεις, φωτογραφικές προσλήψεις, υπερτιμολογήσεις, διαχειριστικά ζητήματα, προβλήματα καθημερινότητας, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν υλοποιείτε, φράγμα Πείρου-Παραπείρου, Επιτροπή Διαβούλευσης, Επιτροπή Ισότητας, Ονοματοθεσίας (έχουμε υποβάλει και εκεί προτάσεις) ενώ μετά προθυμίας βγάζετε ανακοινώσεις και εκτοξεύετε γηπεδικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις όπως τρωκτικά, βαζιβουζούκους καλύπτοντας μέχρι και ανώνυμης διαχείρισης σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Προπάντων δεν έχετε δικαιολογήσει σε εμάς και πρωτίστως στους Πατρινούς την χλιαρή στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που έχει θέσει την πόλη υπό διωγμόν….

Σας προκαλεί αλλεργία η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και τον διάλογο κ. Πελετίδη...δεν τον αντέχετε.

 

Παραλία και Καλλιθέα επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του σπιράλ - Ενδιαφέρουσες συζητήσεις με Προέδρους και μέλη των τοπικών συμβουλίων

Στο πλαίσιο των επισκέψεων του σπιράλ σε όλες τις περιοχές του Δήμου Πατρέων, μέλη της παράταξης επισκέφτηκαν πρόσφατα την Δημοτική Ενότητα Παραλίας και την Καλλιθέα και συναντήθηκαν με μέλη των τοπικών συμβουλίων. Οι συναντήσεις είχαν εθιμοτυπικό χαρακτήρα και κατά τις επαφές συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Στην Παραλία έγινε αναλυτική ενημέρωση για το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτει η δημοτική ενότητα και αναδείχθηκαν οι ανάγκες ενίσχυσης σε όλους τους τομείς. Παρουσιάστηκαν οι καθυστερήσεις διάνοιξης κάποιων δρόμων, η σημαντικότητα του θέματος της διάβρωσης των ακτών, το πρόβλημα της παραβατικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές και οι μεγάλες εκκρεμότητες στην παραλιακή ζώνη που αφορούν την ολοκλήρωση της ανάπλασης της, την τελική έκβαση της παραχώρησης στο Δήμο της εμβληματικής «Εύας» και την κήρυξη των νερών της θάλασσας σε «κατάλληλα», προκειμένου δημότες και επισκέπτες να μπορούν να κολυμπούν άφοβα. Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης ζητήματα Σχεδίου Πόλεως, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και διοργανώσεων και άλλα.

Στην Καλλιθέα συζητήθηκαν θέματα καθημερινότητας των δημοτών, τα μεγάλα έργα που είναι ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και παραμένουν ανολοκλήρωτα, οι ανάγκες συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας και το πρόβλημα της πληρότητας του τοπικού κοιμητηρίου. Κατά τη συζήτηση θίχτηκαν επίσης οι καθυστερήσεις στην καταβολή της παγίας προκαταβολής από τον Δήμο προς τον Πρόεδρο καθώς και ζητήματα σχετικά με το σχολείο, την παιδική χαρά, τις πλατείες, τις αθλητικές υποδομές και τους πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς της περιοχής.

Στο πρώην Δημαρχείο Παραλίας τα μέλη του σπιράλ υποδέχτηκε και ενημέρωσε ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ζωγράφος, ενώ από την πλευρά της παράταξης τον επικεφαλής Πέτρο Ψωμά συνόδευαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Ευαγγελία Βαβαρούτα και Μαίρη Κάργα, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Μαριάννα Μπόμπα και Δημήτρης Νταλαπέρας και το μέλος της παράταξης Μαρία Γούβη. Κατά την επίσκεψη στην Καλλιθέα η αντιπροσωπεία του σπιράλ (Πέτρος Ψωμάς, Ευαγγελία Βαβαρούτα, Μαριάνα Μπόμπα, Άκια Σταμάτη) συναντήθηκε στον χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου με τον Πρόεδρο (Χρήστο Θανόπουλο) και μέλη του τοπικού συμβουλίου (Ελένη Δρουγούτη, Βασίλη Σκόνδρα). Και οι δύο συναντήσεις διεξάχθηκαν σε άριστο κλίμα.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Η Λαϊκή Συσπείρωση μαζεύει Πελετίδη

Επιχείρησε να συμμαζέψει τον ανερμάτιστο λόγο του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο,  για την κακή εικόνα πόλης και την πλήρη εγκατάλειψη του παραλιακού μετώπου με μία κυβίστηση, κοινώς κωλοτούμπα, η Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Μεταξύ άλλων για τους εκατό και πλέον Ρομά που διαμένουν σε δημοτικά κτίρια στο λιμάνι της πόλης ανέφερε:

 

«είναι υποχρέωσή της αστυνομίας η καταγραφή των Ρομά…»

 

 «Δεν έχει παραδοθεί στο δήμο το κτίριο λιμένος, δεν μπορώ να τους διώξω είναι σαν να διώχνω εσένα από το σπίτι σου....» (παραθέτουμε το ηχητικό απόσπασμα https://www.filemail.com/d/ckwyolaybrrgiwk?fbclid=IwAR3zKRngOiYHXFR5qAsR_KAf-9tdpDBy75mMBnIJ_oX1pThvAlBKls4Uilo ).

 

Παραθέσαμε και παραθέτουμε την έκδοση οδηγού του Συνηγόρου του πολίτη προς τις δημοτικές αρχές για τους Ρομά και το φύλλο της κυβερνήσεως με το σχετικό παράρτημα όπου περιλαμβάνεται και το κτίριο παλαιού λιμένος.

 

Αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο η Λαϊκή Συσπείρωση, με νέα ανακοίνωση ανασκευάζει και αναφέρει, ότι έχει στείλει έγγραφα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά. Εγκαλεί δε την παράταξή μας, ότι το ίδιο γινόταν στην πόλη παλαιότερα, όταν σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, διοικούσαμε την περίοδο 2011-2014;;;

Προσπαθεί κατά την πάγια σταλινική πρακτική να μας ταυτίσει με άλλες παρατάξεις, κατά το γνωστό πέντε κόμματα δύο πολιτικές.

 

1. Η Ώρα Πατρών είναι αυτόνομη αυτοδιοικητική παράταξη, με δικά της όργανα και καταστατικό και όχι προέκταση κομματικού μηχανισμού όπως η Λαϊκή Συσπείρωση που ο  ρόλος της είναι προέκταση του κόμματος και λειτουργεί ως υποκατάστατο. 

 

2. Η παράταξή μας ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2019, συνεπώς δεν θα μπορούσε να έχει διοικήσει το δήμο την περίοδο 2011-2014 γιατί απλά δεν είχε ιδρυθεί. Για την τότε δημοτική περίοδο ας ανατρέξει και ας αναζητήσει ευθύνες σε στελέχη και σε προέδρους οργανισμών που έχει εντάξει στο δυναμικό της η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτός αν έχουν υπογράψει έγγραφο μετανοίας για την πρότερη τους διαδρομή.

 

3. Καλούμε να δημοσιοποιήσει τα αναφερόμενα έγγραφα που έχει αποστείλει προς την Αστυνομική Διεύθυνση και τον Εισαγγελέα για την απομάκρυνση των Ρομά από τούς δημοτικούς χώρους που διαμένουν και την χρήση υποδομών ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

 

4. Σκόπιμα διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να «οδηγήσει» στη «μία και μοναδική αλήθεια» που εκπορεύεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Υπενθυμίζουμε ότι ούτε την περίοδο 2011-2014 τα κτίρια αυτά άνηκαν στην τότε δημοτική αρχή αλλά στον ΟΛΠΑ, επομένως μέχρι τότε καμία δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να έχει ευθύνη για τα κτίρια. Από όσο είμαστε σε θέση να θυμόμαστε δεν είχαν καταληφθεί τότε από Ρομά. Υπενθυμίζουμε δε ότι η ευθύνη του Δήμου, ξεκινάει από το 2018 από την παράδοση του παραλιακού μετώπου στην πόλη, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

5. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγύης Θεανώ Φωτίου το 2016-2017 είχε εκπονήσει και θεσμοθετήσει ολοκληρωμένα προγράμματα τόσο για τους περαστικούς Ρομά (χώρους προσωρινής διαμονής εκτός αστικού κέντρου με ανθρώπινες συνθήκες, για τη στεγασμένη προσωρινή διαμονή με κανόνες υγιεινής, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και ενίσχυση των κοινωνικών δομών για ένταξη και κοινωνικοποίηση των μονίμων). Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο κ. Πελετίδης ήταν αυτοί που απαξίωσαν τα προγράμματα, επέλεξαν να μην αναπτυχθούν αντίστοιχες δομές σε κανένα τομέα και στέρησαν πολύτιμη βοήθεια στην πόλη που αφενός θα βρισκόταν αρωγός στους Ρομά, αλλά θα απασχολούνταν και αρκετοί άνεργοι…

Δεν είχε την ίδια τύχη και αντιμετώπιση η Αν. Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου με τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας κ. Πέτσα  να την υποδεχθεί στο Δημαρχείο…και ας ήταν καθημερινή....

Σε άλλους δήμους (π.χ. Χαλάνδρι, βλέπε σχετικό ρεπορτάζ  https://www.youtube.com/watch?v=GKLyL90ELAE) έχουν προσπαθήσει και έχουν καταφέρει να βοηθούν έμπρακτα τους Ρομά και τα παιδιά τους, με τη μόνιμη μεταστέγαση, να παρακολουθούν μαθήματα τα παιδιά για να κοινωνικοποιούνται.

Αρέσκεστε να καταγγέλλετε τους άλλους σαν ανειλικρινείς και υποκριτές, ενώ είστε εσείς οι ίδιοι, αφού ανέχεστε να μένουν αβοήθητα μικρά παιδιά, ανέχεστε την εκμετάλλευση γυναικών μέσω παράνομου αγοραίου έρωτα, του πλιάτσικου και τα φαινόμενα επαιτείας. Καταγγέλλετε μόνο το σύστημα χωρίς να έχετε κατανοήσει ότι ως Δήμαρχος της πόλης έχετε ευθύνη, είστε μέρος του συστήματος κ. Πελετίδη, και έχετε πλήρως αφομοιωθεί.

 

Πρωτεύουσα ξανά!: Για μια ακόμη φορά στο πλευρό των εργαζομένων της Κοινωφελούς του Δήμου Πατρέων

Για άλλη μια φορά η παράταξη μας «Πρωτεύουσα ξανά!- Γρηγόρης Αλεξόπουλος» βρέθηκε σήμερα στο πλευρό των εργαζομένων της Κοινωφελούς εργασίας του Δήμου Πατρέων, δια του εκπροσώπου της Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Αθανασόπουλου, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της παραμονής στην εργασία τους, κάτι που πράττει από την πρώτη στιγμή πρωτοστατώντας στον αγώνα τους.

Εν προκειμένω σήμερα ο κ. Αθανασόπουλος παρέστη στο δικαστήριο της Πάτρας όπου οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Δήμου, περιόδου 2020-2021,  κατέθεσαν δια  του νομικού εκπροσώπου τους προσωρινή διαταγή για παραμονή στην εργασία τους πέραν του οκταμήνου, ένα αίτημα που μας βρίσκει συμμάχους τους,  καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο Πατρέων.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε, για άλλη μια φορά, η απουσία της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη από τη σημερινή διαδικασία προκειμένου με την παρουσία του να στηρίξει τους εργαζόμενους δηλώνοντας ότι καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς ανάγκες.

Αλήθεια πώς άραγε συνάδει η ανατροπή των αντιεργατικών και αντιλαϊκών νόμων την οποία επικαλείται ο κ. Πελετίδης με τη μη φυσική παρουσία του Δημάρχου στις δικαστικές αίθουσες και στις μάχες που δίνονται σε αυτά τα πεδία.

Όπως έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη στο Δημοτικό  Συμβούλιο, πέραν της ηθικής και πολιτικής υποχρέωσης για στήριξη των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες  υπάρχει και το νομικό προηγούμενο της δικαίωσης εργαζομένων του ίδιου προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Πατρέων οι οποίοι δικαιώθηκαν μετά από την επιμονή μας και την ορθή νομική αντιμετώπιση του ζητήματος που έγινε κατόπιν πρωτοβουλιών της παράταξής μας στα αρμόδια συλλογικά όργανα.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Πελετίδη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει τα αυτονόητα στηρίζοντας με πράξεις και όχι με λαϊκισμούς και τακτικισμούς κατόπιν εορτής τους εργαζομένους. 

Η πολιτική υπαγορεύει την μετουσίωση των ενεργειών της στην τέχνη του εφικτού. Αυτό ορίζει η πολιτική υπόσταση και οντότητα ενός εκάστου.

Δυστυχώς η Λαϊκή Συσπείρωση φάσκει και αντιφάσκει απεμπολώντας εν τοις πράγμασι τις βασικές της αρχές και το βασικό της αφήγημα που είναι η προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

 

Ανυπότακτη Πολιτεία: Αποχαιρετούμε τον Σάκη Μουστάκα

Αποχαιρετούμε τον Σάκη Μουστάκα και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, στους φίλους και τους συντρόφους του.

Ο Σάκης υπήρξε αυτό που όλοι θα του αποδώσουν: Πολύ καλός και ευγενής άνθρωπος, με μοναδική μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια, με πολιτική και κοινωνική συγκρότηση, με ευγένεια στους τρόπους προς όλους. Τίμησε με την παρουσία του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, μετέφερε πάντοτε τις αξίες και τις αρχές του, μακριά από την υποκρισία και τον  καιροσκοπισμό που πολλές φορές ευτελίζουν τον ρόλο του.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, τιμά την πολιτική και αγωνιστική διαδρομή του Σάκη Μουστάκα. Είμαστε περήφανοι για την συνύπαρξη μας, θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό, θεωρούμε την απουσία του βαρύτατο πλήγμα στους κοινούς δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες. Του ευχόμαστε το ύστατο καλό κατευόδιο!

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Για την ανάπλαση της οδού Κωνσταντινουπόλεως

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών προς τη δημοτική αρχή σχετικά με την ανάπλαση της οδού Κωνσταντινουπόλεως (αριθμ. πρωτ. 37822/2021).

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται η ανάπλαση της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.823.632,82 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο με επιμονή ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών διεκδίκησε και έφερε στην πόλη. Όπως καταγγέλθηκε από συμπολίτη μας στην ανάπλαση της οδού Κωνσταντινουπόλεως παρουσιάζονται κατασκευαστικά λάθη.

Συγκεκριμένα ο οδηγός όδευσης τυφλών οφείλει να είναι σε διαφορετική απόχρωση από το υπόλοιπο δάπεδο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 52907/2009 - ΦΕΚ 2621/Β/31-12-2009. Ορίζεται δε ο οδηγός όδευσης τυφλών να κατασκευάζεται με πλάτος 0,30μ έως 0,60μ εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στις ειδικές θέσεις που αναφέρονται κατωτέρω, συνίσταται δε από λωρίδες επίστρωσης, διαφορετικής υφής και χρώματος από το υπόλοιπο δάπεδο της ζώνης. Δυστυχώς και ο οδηγός όδευσης τυφλών και το δάπεδο είναι σε ίδια απόχρωση γκρι, χωρίς να διαφέρουν.

Παρακαλούμε όπως άμεσα ερευνήστε το θέμα και προχωρήσετε σε άμεση αντικατάσταση των πλακών του πεζοδρομίου όσο ακόμα το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη. 

 

Αντιπροσωπεία του σπιράλ στα Τσουκαλαίικα - Συνεχίζονται οι επισκέψεις στις περιφερειακές περιοχές του Δήμου Πατρέων

Στα Τσουκαλαίικα βρέθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μια πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του σπιράλ, προκειμένου να συναντηθεί με το τοπικό συμβούλιο και δημότες της περιοχής, στο πλαίσιο αντίστοιχων περιοδειών σε ολόκληρο τον Δήμο Πατρέων και καταγραφής των ζητημάτων που απασχολούν τους πατρινούς. Ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς και τα μέλη της δημοτικής παράταξης που τον συνόδευαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πλήθος τοπικών θεμάτων τόσο με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Χρήστο Παπαντωνόπουλο, όσο και με τους συνδημότες που συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό καφενείο του χωριού για να τους ενημερώσουν σχετικά

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε στην παραλιακή ζώνη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τσουκαλαίικα, με κύρια επιμέρους θέματα την καθυστέρηση υλοποίησης της μελέτης Ρογκάν, την διευρυμένη διάβρωση των ακτών της περιοχής και το πρώην λιμενικό καταφύγιο που όχι μόνο δεν λειτουργεί πια, αλλά αποτελεί εστία μόλυνσης, συντελεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου και εμποδίζει την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη. Τα μέλη του σπιράλ περπάτησαν στην ακτή, έκαναν αυτοψία στο συγκεκριμένο χώρο και συζήτησαν με περίοικους τόσο το πρόβλημα όσο και πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Οι συναρμοδιότητες πολλών φορέων καθιστούν, δυστυχώς, το θέμα χρονίζον και δύσκολο να προσεγγιστεί.

Άλλα θέματα που θίχτηκαν κατά τη συνάντηση ήταν η πολύ-αναμενόμενη σύνδεση της περιοχής με τον Βιολογικό καθαρισμό, προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου στον οικισμό, το μεγάλο αρδευτικό έργο που είναι σε εξέλιξη και μέλει να ολοκληρωθεί, οι ελλείψεις σε πλατείες και παιδικές χαρές και τα σχετικά σχέδια δράσης, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το πέρασμα του εθνικού δρόμου πλησίον των κατοικιών και άλλα ζητήματα κοινωνικής φύσης, καθημερινότητας, δημοτικής διαχείρισης, τοπικών συνεργασιών και πολιτικής επικαιρότητας.

Τον επικεφαλής του σπιράλ συνόδευαν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Εύα Αθανασοπούλου, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ΣεσίλιαΧαρμπίλα και Χάρης Κοντογιαννάτος και τα μέλη της παράταξης Μαρία Γούβη, Θανάσης Μανθόπουλος και Λεωνίδας Ζαβέρδας. Οι περιοδείες του σπιράλ θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Πατρέων.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: "Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων"

Μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις του Δήμου Πατρέων είναι η έλλειψη διαχείρισης και πολιτικής στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων. Βρισκόμαστε έπειτα από επτά χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής στο σημείο να συζητάμε για δημοτικό κτηνιατρείο και δημοτικό καταφύγιο.

Η έλλειψη αυτή είναι εντονότερη έπειτα και από το κλείσιμο της υποτυπώδους δομής σε χώρους που είχε παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο και λειτουργούσαν χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαμαρτυρίας πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα αλλά και τις αδυναμίες περίθαλψης τους, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδα και οικονομική «αιμορραγία». Ο Δήμος έχει μεν προχωρήσει στη σύμβαση κτηνιάτρου αλλά με πεπερασμένες προσφερόμενες υπηρεσίες πού δεν επαρκούν και  δεν δύνανται να λύσουν το μείζον πρόβλημα της πόλης. Θεωρούμε πρακτικά ανεφάρμοστη και οικονομικά επιζήμια την επιλογή πού έγινε από τη δημοτική αρχή,  εκμίσθωσης ακινήτου στο Δρέπανο ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ Δημοτικού κτηνιατρείου έναντι 21.000€ (μόνο για την εκμίσθωση) καθιστώντας απαγορευτική την άμεση πρόσβαση σε πολλές περιοχές του Δήμου. Για το Δήμο μας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και προς όφελος των ζώων και των δημοτών της περιοχής του να ενταχθεί στην σχετική χρηματοδότηση ύψους 372.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙI» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων». ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.» Θεωρούμε άδικο ενώ το κράτος επιδοτεί με 372.000€ ευρώ Δημοτικό κτηνιατρείο και Στέγη αστέγων ζώων εμείς να πληρώνουμε από πάνω 21.000€ ΜΟΝΟ για δημοτικό κτηνιατρείο για τα επόμενα δώδεκα έτη. Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα εκπνέει την 31/12/21.

Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών της υπό σύσταση δομής θα μπορούσε να καλύψει στειρώσεις, εμβολιασμούς, φροντίδα ζώων, κτηνίατρο όλο το 24ώρο, σημάνσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, σεμινάρια από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ζώων, επιμορφωτικές ημερίδες, υιοθεσίες ζώων, την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος κ.ά. Προβλέπεται δε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αδέσποτων ζώων και οι δημότες να δύναται να υιοθετήσουν ζώα, κάτι που θα μπορούσε να γίνεται και με την επίβλεψη του προσωπικού της δομής. Έτσι θα δημιουργηθούν «κίνητρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων» (αναλύονται παρακάτω), τα οποία θα συμπεριλάμβανε ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο λειτουργίας μίας ολοκληρωμένης δομής.

Στόχος για την εύρυθμη λειτουργία της δομής είναι να αναπτυχθεί αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών συλλογικοτήτων της πόλης πού θα συνεργάζονταν σε ένα πλατύ εθελοντικό κίνημα.

Σαφώς η λειτουργία του Δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου ζώων είναι άμεσα συνυφασμένη από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, αλλά μέχρι τώρα το παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν το έχουμε αξιοποιήσει όταν άλλοι Δήμοι με διαδημοτικές συνεργασίες πέτυχαν χρηματοδοτήσεις  ύψους 1.500.000€ για δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο ζώων θέλοντας να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ωφελούμενων περιοχών.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει την πολιτική βούληση και θέληση να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα της πόλης με παράλληλο όφελος των δημοτών που θα απολαμβάνουν υπηρεσίες για τα ζώα τους;

Η πρόταση μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε διερεύνηση προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία με τους δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας ώστε η περιοχή να χρηματοδοτηθεί με το ποσόν του 1.500.000€ και να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών μετά από ένα μακρό διάστημα δημιουργικού διαλόγου στο αντίστοιχο τμήμα της και επανειλημμένες συναντήσεις με φιλοζωικές οργανώσεις επικαιροποίησε μελέτες σκοπιμότητας  για δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια. Επανυποβάλλουμε και καταθέτουμε σχέδια φιλοζωικών συλλόγων για να κάνουμε το πρώτο βήμα και επιτέλους ο Δήμος Πατρέων να υποβάλει πρόταση και να λάβει την απαιτούμενη και προσφερόμενη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της δομής.

 

Το link της πρότασης (https://www.orapatron.gr/2021/07/28/katathesi-olokliromenis-protasis-gia-ti-diacheirisi-ton-adespoton-zoon/)

 

Το σπιράλ για τον ποδηλατόδρομο, με αφορμή τη μη ολοκλήρωση του έργου - Πρόταση για μια πιο λειτουργική χάραξη μέσα από το λιμάνι

Η 28η Ιουλίου 2021 είχε ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή ως η ημερομηνία παράδοσης του περίφημου ποδηλατοδρόμου. Από χτες, Τετάρτη, δηλαδή, οι πατρινοί θα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν το ποδήλατο τους και να πηγαίνουν με ασφάλεια από το Νότιο Πάρκο στη Αγυιά. Κάτι δεν πήγε καλά, όμως, και ο ποδηλατοδρόμος όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, αλλά έχει πάρει παράταση για κάπου μέσα στο 2022. Η αναμενόμενη δεύτερη παράταση μπορεί και να μας βγάλει κάπου κοντά στις δημοτικές εκλογές. Τυχαίο;

Για την ιστορία: Ξεκινήσαμε να μελετάμε έναν ποδηλατοδρόμο –απλό, αφού πρόκειται για μια μεγάλη ευθεία- το 2016, καταφέραμε να εντάξουμε το έργο σε χρηματοδότηση το 2019, αποφασίσαμε τελικά ότι η χάραξη του ποδηλατοδρόμου δεν θα πάει από εκεί που είχαμε μελετήσει αλλά από εκεί που ήθελε η Δημοτική Αρχή (όχι μέσα από το λιμάνι δηλαδή, όπου υπάρχει ακόμα και σήμερα παραχωρημένη λωρίδα από τον ΟΛΠΑ, αλλά από την Όθωνος Αμαλίας, πάνω σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας) καιτελικά αποτύχαμε να τον έχουμε έτοιμο στην ώρα του.

Στο σπιράλ είχαμε από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις μας και έχουμε δημοσιεύσει την άποψη μας για αυτή τη χάραξη, μια χάραξη που είναι λαθεμένη, πρόχειρη και κυρίως επικίνδυνη. Ο ποδηλατοδρόμος θα πρέπει να περάσει μέσα από το λιμάνι. Υπάρχει παραχωρημένη λωρίδα για αυτόν ακριβώς το λόγο από όταν έγινε η μεταβίβαση του παραλιακού μετώπου από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών στον Δήμο Πατρέων. 

Κάνουμε έκκληση, έστω και την ύστατη στιγμή, με αφορμή και τις συνεχείς καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου, να συζητηθεί το ενδεχόμενο ο ποδηλατοδρόμος να κατασκευαστεί στην παλιά του χάραξη. Ανάδοχος, Δήμος Πατρέων και ΟΛΠΑ καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και το έργο να γίνει -έστω σε ένα τμήμα του- σωστά. Δεν χρειάζονται εμμονές, παρά συνεργασία. Και οι πατρινοί δεν θέλουν έναν ποδηλατόδρομο-βιτρίνα, αλλά έναν λειτουργικό ποδηλατόδρομο, που θα μπορέσει να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη και να μας κάνει να ελπίζουμε πως η Πάτρα θα μπορέσει κάποτε να μεταβληθεί σε πόλη ποδηλάτου.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές

Η χθεσινή φωτιά η έκταση που πήρε και έφτασε έως την Εγλυκάδα πρέπει να αφυπνίσει όλους τους αρμόδιους φορείς και να  προβληματίσει.

Ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος με τα μέλη του συντονιστικού Ηλία Κωνσταντάτο και τη διαμερισματική σύμβουλο του ανατολικού διαμερίσματος Τούλα Μπαϊρακτάρη επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. 

Ο Γιώργος Ρώρος συνομίλησε με τον Δήμαρχο Πατρέων τον Πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος καθώς και με προέδρους συλλόγων και φορέων των περιοχών.

Μέλημά μας αυτή την ώρα είναι η πολιτεία, ο δήμος να βρεθεί κοντά στους δοκιμαζόμενους κατοίκους, να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και έμπρακτα να συμπαρασταθούν. Θέλουμε να συγχαρούμε τις δυνάμεις που συντέλεσαν στον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΚΑΒ όλους τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες που συνέδραμαν.

Τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν, άμεσα οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς σε διάλογο, ώστε να ερευνήσουν επακριβώς τα αίτια. Η φωτιά χθες μίλησε και καταλόγισε παραλείψεις και ευθύνες. Ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, δεν ξέρουμε αν θα μας χαριστεί πάλι..

 

Το σπιράλ για τις πυρκαγιές στο Δήμο Πατρέων - Σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήματα στο σωστό χρόνο

Οι πρόσφατες πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου Πατρέων έσβησαν (ευτυχώς) αφήνοντας πίσω τους σημαντικές ζημιές (δυστυχώς). Παρακολουθήσαμε με ανησυχία όλες τις εξελίξεις που τις αφορούσαν και τοποθετούμαστε τώρα που εξαφανίστηκε και ο τελευταίος καπνός. Ακολουθούν τα σχόλια μας, κωδικοποιημένα:

- Τοπικοί παράγοντες ισχυρίστηκαν πως «υπάρχουν δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις στις περιοχές που δεν καθαρίζονται και δεν επιτηρούνται» και πως «αυτά είναι εγγράφως γνωστά στον ΔήμοΠατρέων». Φοβόμαστε πως αληθεύουν και τα δύο.

- Τα χόρτα που δεν κόβονται ή δεν συλλέγονται από το δήμο είναι πρόβλημα που καταγράφουμε συνεχώς, σε όλες μας τις επισκέψεις σε όλες τις περιοχές. Δεν δικαιολογείται ολιγωρία και κακός προγραμματισμός, ούτε μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί «μόνο 6 άτομα στο Δήμο Πατρέων μπορούν να χρησιμοποιήσουν χορτοκοπτικό». Πρέπει να εκπαιδευτεί επιπλέον προσωπικό, απαραιτήτως όλοι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πρασίνου, αλλιώς δεν αποδίδει όσα οφείλει.

- Σωστή η μόνιμη επωδός για «προσλήψεις προσωπικού για την Πολιτική Προστασία, την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Νοσοκομεία κλπ», αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται ως τότε. Θεμιτό να ζητάμε, απλώς πρόκειται για αίτημα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου. Στις αρμοδιότητες και ευθύνες του είναι να χρησιμοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει. Συνέβη στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Πάτρα;

- Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Σχέδιο Πυρασφάλειας της ΔΕΥΑΠ κι αν εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα. Άραγε υπήρξε πρόνοια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που κινδύνευσαν; Το προσωπικό των εγκαταστάσεων αντιμετώπισε την έκτακτη κατάσταση επιτυχώς;

- Μήπως απαιτείται η επιπλέον εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Δήμου Πατρέων σε θέματα πυρασφάλειας; Θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση/αναθεώρηση των Σχεδίων Πυρασφάλειας άλλων κρίσιμων οργανισμών ή εγκαταστάσεων του Δήμου Πατρέων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε περιαστικά δάση.

- Διατέθηκαν όλα τα μέσα που ζητήθηκαν για την συνδρομή στην κατάσβεση; Ποια είναι αυτά, πόσο και ποιο προσωπικό διατέθηκε; Τι πόσα διαθέτει ο Δήμος Πατρέων για την Πολιτική Προστασία («πολλά χρήματα» κατά τον εκπρόσωπο τύπου του Δήμου), πόσα  κάθε χρόνο και πως αυτά ξοδεύονται -μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών ή στο στάδιο της πρόληψής τους; Έχουμε, έγκαιρα και κατ’ επανάληψη, καταθέσει παρόμοια ερωτήματα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Δεν αντιλαμβανόμαστε τι εξυπηρετεί «το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου για να βοηθηθεί η κατάσβεση». Αλήθεια ποια και πόσα άτομα και ποιες ώρες απασχολήθηκαν;

- Σε σχέση με την καταγραφή των ζημιών, τέλος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ και τις οδηγίες που δόθηκαν από την Περιφέρεια, τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ότι υπάρχει πίστωση σε ειδικό ΚΑΔ για τη σχετική αποζημίωση, οπότε δεν δικαιολογείται καμία ολιγωρία.

Απαραίτητη προσθήκη: ο επιχειρησιακός έλεγχος των εναέριων μέσων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Πατρέων, αλλά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και μόνο. Ομοίως η απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές δεν είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου. Αναφερόμαστε σ’ αυτά τα δύο πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα (υπάρχουν κι άλλα, δυστυχώς) για να υπενθυμίσουμε πως κάθε φορέας έχει σαφώς διευκρινισμένες ευθύνες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος που διατρέχει η ζωή και η περιουσία των πολιτών και το περιβάλλον είναι αδιανόητο να γίνεται προϊόν λαϊκισμού και καπηλείας.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Παρεμβάσεις στην περιοχή του Πλατανόδασους

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος προς τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής σχετικά με την περιοχή του Πλατανόδασους.

"Η περιοχή του Πλατανόδασους έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Δήμο Πατρέων. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν «παρατηρήθηκαν υπερβάσεις κατά τη διαμόρφωση που δεν είναι σύννομες πλέον αυτών αναφέρουν, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εντόπισαν δύο επιφάνειες μόλυνσης με μόνιμη κατάκλιση με νερό που αποτελούν εστίες μόλυνσης κουνουπιών culex spp και συνέστησαν την εξάλειψη τους μέσω αποστράγγισης ή με μηχανικό τρόπο». Τα κουνούπια αυτά είναι φορέας του ιού της εγκεφαλίτιδας.
Παρακαλούμε για ενημέρωση μας και άμεση παρέμβαση επίλυσης του προβλήματος.

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Προβλήματα λειψυδρίας στην Φιλοθέη Οβρυάς

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ:

"Η περιοχή της Φιλοθέης στην Οβρυά εδώ και αρκετές μέρες δοκιμάζεται με το φαινόμενο της λειψυδρίας. Η ύδρευση γίνεται για μερικές ώρες απροειδοποίητα με αποτέλεσμα να μην τους παρέχονται από την ΔΕΥΑΠ οι υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν.
Σε συνάντηση με τους κατοίκους μας ανέφεραν, ότι δεν είναι η πρώτη χρονιά που αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα λειψυδρίας και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους σε σας και στον κ. Δήμαρχο δεν έχετε δώσει λύση με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην αστυνομία, υγειονομικό και στην Εισαγγελία Πατρών.
Μετά από 7 θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την γενικότερη πολιτική της για τη διαχείριση του νερού.
Η πολιτική που ακολουθείτε της μη υλοποίησης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για  διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου μέσω διαδημοτικού φορέα οδηγεί στη ανερμάτιστη πολιτική με νέες γεωτρήσεις.
Σας καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην επίλυση του προβλήματος στη Φιλοθέη, ώστε οι κάτοικοι να ικανοποιούν επαρκώς και αξιοπρεπώς τις ανάγκες τους".

 

Γρ. Αλεξόπουλος: Χωρίς καμία καθυστέρηση και τις συνήθεις γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» η αποκατάσταση των πυρόπληκτων και του περιβάλλοντος

Η Αχαΐα βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στο επίκεντρο της εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών σε τρία διαφορετικά σημεία της, την Πάτρα, την Αιγιάλεια και τον Ερύμανθο.

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά ήμασταν  από την πρώτη στιγμή παρόντες στα μέτωπα της φωτιάς αλλά επιλέξαμε να μην τοποθετηθούμε επ΄αυτού μέχρι σήμερα σεβόμενοι την κρισιμότητα των ωρών και των καταστάσεων, καθώς το τελευταίο που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας τη ώρα της δοκιμασίας είναι οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις.

Σήμερα, στον απόηχο της πύρινης καταστροφής, θέλουμε να επισημάνουμε έγκαιρα την αναγκαιότητα επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να μην οδηγηθούμε σε καθυστερήσεις που έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε σε παρόμοιες καταστάσεις. 

Το εύρος των καταστροφών στις τρεις φωτιές της Αχαΐας επιτάσσει αφενός την άμεση συνδρομή των πληγέντων από την πλευρά της Πολιτείας για την ταχεία ανακούφισή τους και την αντιμετώπιση των αναγκών τους, αφετέρου την  άμεση εκτέλεση έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος με παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Επιβάλλεται λοιπόν να ολοκληρωθεί τάχιστα η καταγραφή των ζημιών και των απωλειών περιουσιών συμπολιτών μας σε κτίρια, όπως επίσης στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, να επιταχυνθεί  η  αποτύπωση, χαρτογράφηση, οριοθέτηση και περιγραφή των καμένων εκτάσεων  και βεβαίως να  εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ με τα μέτρα στήριξης ώστε να παρακαμφθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που όπως όλοι γνωρίζουμε γίνονται αιτία ταλαιπωρίας για τους πυρόπληκτους με απίστευτη επιμήκυνση του χρόνου λήψης της παρεχόμενης βοήθειας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των καμένων περιοχών και των πληγέντων κτιρίων προς αποκατάσταση, αυτή επιβάλλεται να γίνει χωρίς όρους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις σε όλη την έκτασή τους και σε όλες τις περιοχές των τριών Δήμων. 

Επίσης επιβάλλεται η  άμεση καταγραφή των δασικών  καμένων εκτάσεων και η  κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για την αποτροπή καταπατήσεων.

Μέγιστης σημασίας, επαναλαμβάνουμε, είναι να ληφθεί από τώρα μέριμνα για την έγκαιρη και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση αποκατάσταση των καμένων και την  αποτροπή καταστροφικών διαβρωτικών φαινομένων και επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων, όπως και η  άμεση κήρυξη των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Η αναδάσωση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος να είναι ορατή σε λίγους μήνες.

Ο χειμώνας είναι κοντά και οι κατολισθήσεις που θα προκληθούν θα είναι καταστροφικές αν δεν ενεργήσουμε από τώρα,.

Τέλος πρέπει να γίνει γρήγορα και ο έλεγχος των κοιτών των ρεμάτων που διέρχονται από οικισμούς με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Τα αρμόδια Υπουργεία με τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες τους (ΔΑΕΦΚ Δ. Ελλάδας), η Περιφέρεια και οι Δήμοι, πρέπει να συντονίσουν τις κοινές τους ενέργειες ώστε να φτάσει η βοήθεια και η μέριμνα της Πολιτείας, άμεσα στους πληγέντες.