Δημαρχείο Πάτρων

Σύντομη Ιστορία του Δήμου της Πάτρας

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και με νομοθετικά διατάγματα της Κυβερνήσεως εισήχθη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, κατά την οποία η Ελληνική Επικράτεια διαιρέθηκε σε δέκα νομούς, σαρανταεπτά επαρχίες και σε δήμους. Η Πόλη των Πατρών συγκροτήθηκε σε δήμο με το Β.Δ. της 8/20 Απριλίου 1835 (δεν δημοσιεύθηκε στην Ε.τ.Κ.), ως δήμος της επαρχίας των Πατρών και κατετάγη στη Β' τάξη με πληθυσμό 5.469 κατοίκους.

Με το Β.Δ. της 3/15 Ιουλίου 1836 (Ε.τ.Κ.35) συγχωνεύθηκε με τμήματα των δήμων Παναχαιών, Αργυραίων και Δυμαιών και κατετάγη στην Α' τάξη με πληθυσμό 10.892 κατοίκων. Η έκταση που κατελάμβανε ο Δήμος Πατρέων το 1841, στον οποίο υπάγονταν και 40 χωριά, έφθανε τα 136.500 στρέμματα, ενώ η επαρχία Πατρών περιελάμβανε πέντε δήμους (Πατρέων, Δύμης, Ερινέου, Τριταίας και Φαρών) και 120 κοινότητες και είχε επιφάνεια 1.000.000 στρέμματα.

Πρώτος δήμαρχος Πατρέων διορίστηκε ο Ιωάννης Ασημ. Ζαΐμης (1836). Η καθιέρωση του δημαρχιακού θεσμού είχε σαν συνέπεια την κατάργηση του παμπάλαιου θεσμού των δημογερόντων και ο διορισμός του Ιωάννη Ζαίμη σήμανε τη λήξη της θητείας του τελευταίου πατρινού δημογέροντα Δημητρίου Ρετινιώτη.

Πηγή: Χρήστος Α. Μούλιας "Το λιμάνι της σταφίδας, Πάτρα 1828-1900"

Ο Δήμος Πατρέων σήμερα

Ο Δήμος Πατρέων είναι o τρίτος δήμος της Eλλάδας και βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Πάτρας από την ημέρα της σύστασής του, το 1835, έως σήμερα.

Ο νέος Δήμος Πατρέων συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011 από την συνένωση 5 Δήμων.

Συνενωμένοι Δήμοι είναι ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Βραχναϊικων, ο Δήμος Ρίου, ο Δήμος Μεσσάτιδος, ο Δήμος Παραλίας.

Διατελέσαντες πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων

Λίστα με τους διατελέσαντες πρόεδρους Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων από τη μεταπολίτευση (1974) και μετά.

Read more

Διατελέσαντες Δήμαρχοι

Λίστα με τους διατελέσαντες Δημάρχους απο το 1829 έως σήμερα.

Read more