Ανακοινώσεις Δημοτικών Παρατάξεων

 

Οι προτάσεις της Ώρας Πατρών στο δημοτικό συμβούλιο στις 17/2/21

18-2-2021

Ένα προϋπολογισμό διαχείρισης άτολμο και συντηρητικό έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή. Απουσίαζαν όμως τα δομικά συστατικά ενός προϋπολογισμού με όραμα για την πόλη του μέλλοντος. Χωρίς τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν άρδην την πόλη φυσικό αέριο, εμπορικό λιμάνι, διαχείριση φράγματος κ.α.

Πλήρης αναντιστοιχία του προϋπολογισμού με τις διακηρύξεις της δημοτικής αρχής για κλείσιμο της Ξερόλακκας, για αποχέτευση μεγάλων γεωγραφικών περιοχών Ρίο, Αραχωβίτικα, Παραλία, Βραχναίικα. Σε διαζύγιο οι αριθμοί με την πραγματικότητα με αλχημείες και μαγειρέματα.

Ενίσχυση στον καρναβαλικό οργανισμό 650.000 για να σπαταλούν χρήματα των πατρινών για ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει.

Ασκήσαμε κριτική για υπερτιμολογημένες αγορές, τις απευθείας αναθέσεις, την έλλειψη κονδυλίων για πράσινο και πλατείες.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας που κινούνται σε μία διαφορετική λογική από τη δημοτική αρχή, με όραμα για την Πάτρα που ονειρευόμαστε, με πρόσβαση σε προγράμματα, πράσινο ταμείο (πλατείες), αξιοποίηση του Φιλόδημου (αδέσποτα), δομές για τους καρναβαλιστές, αξιοποίηση της Μαρίνας, δημιουργία πράσινων σημείων, στροφή στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, για τη μάχη της καθημερινότητας, δρόμους, καθαριότητα, υποδομές.

Ασκήσαμε κριτική όμως και για θεσμικά θέματα που δεν χρειάζονται χρήματα αλλά πολιτική βούληση και τα έφερε η Ώρα Πατρών προς ψήφιση όπως η επιτροπή διαβούλευσης, ο κανονισμός λαϊκών αγορών, ο χώρος για τις πολιτικές κηδείες, η επιτροπή ισότητας αλλά και σε θέματα διαχείρισης και Δημοκρατίας όπως το site, τα γραφεία των παρατάξεων, την επιτροπή ονοματοθεσίας σε πλατείες και οδούς. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι στο DNA της πολιτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ως αποτέλεσμα είχε ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί από 22 Δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49! Η Ώρα Πατρών απείχε από τη διαδικασία. Ψηφίστηκε ομόφωνα η διεκδίκηση του Ανατολικού πάρκου σε προηγούμενη παρέμβαση μας είχαμε καταθέσει το οδοιπορικό της διεκδίκησης.

Άλλα δύο θέματα έφερε η Ώρα Πατρών προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο: 1. Απλή Αναλογική όπου με εισήγηση του Ηλία Γρηγόρη υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής επιχειρηματολόγησε για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που δημιουργεί με συνθέσεις και τη συμβολή της στην ανάδειξη των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας. Υπέρ της πρότασης της απλής αναλογικής ψήφισε η Ώρα Πατρών, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Πολιτεία.

2. Εκδόθηκε ψήφισμα σχετικά με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών που ξεκίνησαν από τον χώρο της ιστιοπλοΐας και ψηφίστηκε ομόφωνα η πρότασή μας για τη "δημιουργία της δημοτικές επιτροπής ισότητας".

Γρ. Αλεξόπουλος: Οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να διοικηθούν- Λέμε «ναι» στην πρόταση της ΠΕΔ Δ.Ε.

17-2-2021

Το σύστημα της απλής αναλογικής για το οποίο επί χρόνια γινόταν λόγος, δυστυχώς εφαρμόστηκε απροετοίμαστα και πειραματικά στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει δημιουργηθεί μια αντίστοιχη παιδεία ως προς τις συγκλίσεις δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων και παραγωγικών συνεργασιών.

Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δεν ήρθε ως ανάγκη των καιρών, μετά την απαιτούμενη ωρίμανση των συνθηκών, αλλά ως υποχρεωτικό μέτρο στο οποίο έπρεπε να προσαρμοστούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χωρίς να είναι έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα το γεγονός ότι αυτό το εκλογικό σύστημα εφαρμόστηκε πρώτα στην Αυτοδιοίκηση και όχι σε κεντρικό επίπεδο, οδήγησε σε πολλά προβλήματα καθώς στην Αυτοδιοίκηση απαιτείται η λήψη άμεσων αποφάσεων οι οποίες ελλείψει συναινέσεων δεν είναι δυνατόν να ληφθούν, τουλάχιστον όχι χωρίς τριβές, εντάσεις και στρεβλώσεις.

Ο πολίτης ενός Δήμου δεν μπορεί να περιμένει την επίλυση ενός προβλήματος της καθημερινότητας μετά από μήνες λόγω μη συνεννοήσεων.

Τα προβλήματα από τη βεβιασμένη και σίγουρα χωρίς προετοιμασία εφαρμογή της απλής αναλογικής τα είδαμε σε όλους σχεδόν τους Δήμους, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο.

Τα είδαμε και από τις –ελεγχόμενες συνταγματικά- νομοθετικές ρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά οι Δήμοι.

Και βεβαίως τα είδαμε και στον δικό μας Δήμο όπου δεν κατέστη δυνατόν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε για να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο συναινέσεων, να επιτύχουμε την σύγκλιση για το καλό της πόλης.

Εμείς δηλώσαμε εξ αρχής υπέρ των συνεργασιών. Απευθύναμε επανειλημμένα εκκλήσεις στη Δημοτική Αρχή της Πάτρας να συμμετέχει σε διαδικασίες διαλόγου για να πάνε μπροστά τα θέματα της πόλης. Εισπράξαμε πλήρη άρνηση, κατάταξή μας σε «μαύρα μέτωπα»- καθώς έτσι βλέπει η Δημοτική Αρχή τις συνεργασίες- και βεβαίως εισπράξαμε και την άρνησή της να υλοποιήσει ακόμη και ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κάτι που σαφώς αποτελεί δημοκρατική στρέβλωση.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πόλη μας, ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν μπορεί να υπηρετήσει την απλή αναλογική γιατί δεν το θέλει.

Όταν λοιπόν βρίσκεσαι ενώπιον τέτοιων καταστάσεων και μάλιστα με τέτοιες συμπεριφορές ακόμη και από δημοτικούς παράγοντες που εξακολουθούν να διατείνονται ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, δεν μπορείς να μιλήσεις για την αναγκαιότητα συνέχισης του συγκεκριμένου συστήματος. Τουλάχιστον όχι υπό τις παρούσες συνθήκες. Όχι πριν αλλάξει η νοοτροπία μας.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες πρέπει να διοικηθούν. Και για να διοικηθούν σωστά με την απλή αναλογική, θα πρέπει πριν την βάλουμε ξανά στο τραπέζι να την έχουμε δοκιμάσει και να είμαστε βέβαιοι ότι έχει αποδώσει. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι πειραματόζωο.

Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων με αναλογικότερο τρόπο, ώστε ο συνδυασμός που πλειοψήφησε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κατ’ επέκταση την δυνατότητα να διοικήσει τον Δήμο και να λαμβάνει αποφάσεις, είναι υπ΄αυτή την έννοια μια διαδικασία που ανακύπτει ως αναγκαία.

Το θέμα είναι τι προτείνουμε στη θέση του προηγούμενου συστήματος. Διότι στην προκειμένη περίπτωση σε ορισμένα σημεία του προτεινόμενου νέου νόμου εντοπίζονται αστοχίες ορισμένες εκ των οποίων βάλλουν και κατά της δημοκρατικής εκπροσώπησης.

Καταθέτουμε λοιπόν προς ψήφιση τις Προτάσεις – Παρατηρήσεις της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας για τον νέο εκλογικό νόμο της Τ.Α., έτσι όπως αυτές κατατέθηκαν σ τη συνεδρίαση του το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ την Δευτέρα 8/2 με στόχο το Όργανο να συμβάλει με τις θέσεις του στην δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη, δημόσια διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για έναν τόσο σοβαρό νόμο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της.

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ (Π.Ε.Δ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με ένα σύνολο προτάσεων και παρατηρήσεων για το νέο εκλογικό νόμο που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ και με αποκλειστικό θέμα αυτό, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση του το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ την Δευτέρα 8/2. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να συμβάλει με τις θέσεις του οργάνου, στην δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη, δημόσια διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για ένα τόσο σοβαρό νόμο που αφορά την ΤΑ στο σύνολο της.

Αναλυτικά

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

· Εκλογή Δημοτικής αρχής.

Συμφωνούμε με την εισήγηση ως προς το ποσοστό του επιτυχόντα συνδυασμού (43%+1). Επίσης, προτείνουμε ως επιτυχών να θεωρείται ο συνδυασμός που θα έχει διαμορφώσει μια διαφορά από τον 2ο συνδυασμό τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το πλαφόν του 3% έχει νόημα εάν μιλάμε για Δημοτικά Συμβούλια των 30-35 Δημοτικών Συμβούλων. Στα Δημοτικά Συμβούλια με λιγότερα μέλη δεν έχει νόημα το πλαφόν του 3%, αφού το εκλογικό μέτρο είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερο. Συνεπώς ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αναφορά στο θέμα του πλαφόν εισόδου που θα κλειδώνει με το μέτρο εκλογής. Για παράδειγμα το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο +1%

· Αριθμός μελών Δημοτικού Συμβουλίου

Διαφωνούμε με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων. Τα περισσότερα μέλη των ΔΣ ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα και συμβάλλουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Επιπλέον, είναι άμισθα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δήμων.

Συμφωνούμε με την προσαύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων κατά 120%.

Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, να είναι +1 (δηλ. 3 υποψήφιοι).

· Αναλογική συμμετοχή

Η αναλογική συμμετοχή και των δύο φύλων και κυρίως των γυναικών, βοηθάει τα ψηφοδέλτια και τους Δήμους. Σημασία δεν έχουν τα ποσοστά αλλά να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στις εκλογές. Πρέπει να συμβάλουμε στην αντιπροσωπευτική συμμετοχή των δύο φύλων και στα ψηφοδέλτια και στα Δημοτικά Συμβούλια. Συμφωνούμε με την ποσόστωση από κάθε φύλο στο 33%.

· Κατανομή εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου

Συμφωνούμε εν μέρει με την εισήγηση. Ο συνδυασμός του Δημάρχου να διαθέτει τη πλειοψηφία στο Δ.Σ. αλλά με αναλογικότερη κατανομή των εδρών.

Θεωρούμε ανεδαφική την πρόβλεψη για κατάρτιση συνδυασμών 3,5 μήνες πριν τις εκλογές. Ένας μήνας πριν τις εκλογές είναι ικανό χρονικό διάστημα.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα παραλύσει τους δήμους, σε περίοδο θέρους και θα αποθαρρύνει ενεργούς πολίτες για συμμετοχή τους στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Συμφωνούμε με την κατάργηση της 3ης κάλπης.

Διαφωνούμε με τη μείωση των κοινοτικών συμβούλων.

Εκπρόσωπος κοινότητας να εκλέγεται για κοινότητες έως 200 κατοίκους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Είναι σωστή, στη φάση αυτή, η ενιαία κατάρτιση παραταξιακών ψηφοδελτίων, κάτι που θα πρέπει να γίνει και για τα τοπικά συμβούλια ακόμη και κάτω των 500 (200) κατοίκων. Διαφωνούμε απόλυτα με την κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων. Να διατηρηθούν ως έχουν.

Διαφωνούμε με την κατανομή εδρών στις δημοτικές κοινότητες άνω των 500 (200) κατοίκων (να ανήκουν τα 3/5 των συμβούλων στον επιτυχόντα συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές). Δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη η επιλογή της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου δεν τεκμαίρεται ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την μέχρι τώρα κατανομή των εδρών. Να διατηρηθούν ως έχουν (απλή αναλογική)

Συμφωνούμε με την προσαύξηση στο 150% για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας.

· Διάρκεια δημοτικής περιόδου.

Συμφωνούμε με την προτεινόμενη θητεία και τον χρόνο των εκλογών

· Παράβολα

Διαφωνούμε απόλυτα με το ύψος Να διαμορφωθεί σε 100 50 20ευρώ αντίστοιχα.

· Κατάρτιση συνδυασμών

Διαφωνούμε με την πρόταση του νόμου. Προτείνουμε ένας συνδυασμός να θεωρείται πλήρης εάν κατεβάζει υποψηφίους πέραν του κεντρικού ψηφοδελτίου(κορμού) στα 2/3 του αριθμού των δημοτικών κοινοτήτων.

· Σταυροδοσία

Δεν διευκρινίζεται ή δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει διαφορετική σταυροδοσία για κάθε εκλογική περιφέρεια

ΏΡΑ Πατρών: Το οδοιπορικό για το Ριγανόκαμπο

15-2-2021

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία έχει στα χέρια της η πόλη να συζητήσει, να προτείνει και να διεκδικήσει τη δημιουργία ανατολικού πάρκου στην περιοχή του Ριγανόκαμπου.
Η ΏΡΑ Πατρών, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, έχει εργαστεί με συνέπεια για την διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος. Στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 17/2/21 χρειάζεται να ξεδιπλωθεί η στρατηγική μας, ώστε ο χώρος να περιέλθει στην πόλη.

Η ανάπλαση και η αξιοποίηση της περιοχής του Ριγανόκαμπου θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όχι μόνο των όμορων περιοχών αλλά όλης της πόλης. Στην περιοχή παρέμβασης μπορούν να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού καθώς και ανάδειξης του υδάτινου στοιχείου που χαρακτηρίζει την περιοχή, ρέματα, ποτάμια κ.α. Με πρωτότυπες και καινοτόμες παρεμβάσεις η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά, έτσι ώστε να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες, δημιουργώντας ταυτόχρονα καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής στους κατοίκους της. Χρειάζονται όμως να ληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Ένα μέρος του χώρου ανήκει στην ΕΤΑΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) ένα άλλο μέρος του χώρου στο πανεπιστήμιο. Παράλληλα στο χώρο υπάρχουν οικογένειες Ρομά.

ΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΑΣ.

1.Σύνταξη ενός ρεαλιστικού, οραματικού σχεδίου αξιοποίησης της περιοχής και σε πρώτη φάση, καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων. Οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, το σύλλογο αρχιτεκτόνων και το συντονιστικό των κατοίκων μπορούν άμεσα να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση με το υπουργείο Οικονομίας.

2. Έναρξη των συζητήσεων με το Πανεπιστήμιο για τη διάθεση του χώρου (ανταλλαγή με άλλο χώρο του δήμου ή περιφέρειας) εφόσον φυσικά δεν υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης από το Πανεπιστήμιο.

3.Υλοποίηση, ταυτόχρονα, των κοινωνικών προγραμμάτων που προβλέπουν τη μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά.

Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει σε ευρείες συμμαχίες με όλο το πολιτικό προσωπικό του νομούγια την απόδοση του χώρου. Η παράταξή μας ΏΡΑ Πατρών είχε έναν ειλικρινή διάλογο σε τηλεδιάσκεψη με τους συλλόγους και το συντονιστικό την Τετάρτη 10/2/21. Εφόσον αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο, που αυτό είναι το πρώτιστο, μπορεί να πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την αξιοποίηση της περιοχής, με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόταση της Ώρας Πατρών για Ρηγανόκαμπο και ΚΕΤΧ

12-2-2021
Φαντάζει οξύμωρο σε μια εποχή υποχρεωτικού περιορισμού στους ιδιωτικούς μας χώρους εμείς να μιλάμε για τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, δεν σταματά ποτέ η οργάνωση του αστικού και περιαστικού τοπίου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων μιας πόλης, όπως και οι σχετικές διεκδικήσεις. Ο λόγος για τις δύο εκτάσεις που έχουν ήδη απασχολήσει την επικαιρότητα τον αναξιοποίητο χώρο στον Ριγανόκαμπο και του στρατοπέδου στα Σύνορα.
Ως ΩΡΑ Πατρών είχαμε θέσει το ζήτημα της παραχώρησης στον Δήμο του Ριγανόκαμπου, σε όλες μας τις συναντήσεις προεκλογικά με τους αρμόδιους Υπουργούς και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Είχαμε επιχειρηματολογήσει συνεισφέροντας σε μια διεκδίκηση που στηρίζεται μεν σε ένα δίκαιο αίτημα αλλά ακόμα δεν έχει βρει τον απαραίτητο σχεδιασμό προκειμένου να τεκμηριωθεί αποτελεσματικά.
Ενέργειες που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει όπως η μετεγκατάσταση των λίγων οικογενειών Ρομά που κατοικούν σε άθλιες συνθήκες στη διεκδικούμενη περιοχή έχουν καθυστερήσει παρά το γεγονός, ότι έχουν υπάρξει σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης. Σύνταξη ενός ρεαλιστικού, οραματικού σχεδίου ανάπλασης της περιοχής, επιστημονικά τεκμηριωμένο που θα διαμορφώνει συνθήκες επισκεψιμότητας και βιωσιμότητας, δεν έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής παρά την αναγκαιότητά ως προς την τεκμηρίωση και διεκδίκηση του αιτήματος της παραχώρησης.
Ο Δήμος δεν πρέπει να απομονωθεί σε αυτή τη διεκδίκηση και να συμμετέχει σε αναποτελεσματικές κοκορομαχίες αλλά να αναζητήσει συμμάχους. Πλήθος φορέων μπορούν να συμβάλλουν με τη δυναμική τους και τις προτάσεις τους στην διαμόρφωση της πρότασης αξιοποίησης (ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων, Σύλλογοι κατοίκων κ.α.). Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ως αποκλειστικό θέμα συνεδρίασης η πρόταση αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και την καταθέτουμε ως Ώρα Πατρών.
Με την ίδια λογική οφείλουμε να διαχειριστούμε και το θέμα της αξιοποίησης του χώρου του στρατοπέδου ΚΕΤΧ. Έχουμε συνηθίσει σε πυροτεχνήματα Δικαστικό ή Αστυνομικό Μέγαρο, ανάλογα με τον υπουργό που επισκέπτεται την πόλη. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αξιοποίηση με σεβασμό του χώρου του μνημείου των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και ανάδειξη του ως χώρος Ιστορικής μνήμης, το γήπεδο καθώς και περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές μελέτες μιας περιοχής που δεν διαθέτει υποδομές με φαρδιές λωρίδες και ταχείας κυκλοφορίας δρόμους. Σε τεκμηριωμένες προτάσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα διεκδίκησης ανατρεπτικό αλλά προπάντων αποτελεσματικό.

Ώρα Πατρών: Απαντήστε κ. Πελετίδη

11-2-2021

Το αρχαίο γνωμικό η σιωπή είναι χρυσός τήρησε ευλαβικά ο Δήμαρχος κ. Πελετίδης για το κουβάρι των αποκαλύψεων που ξετυλίγεται με τις απευθείας αναθέσεις της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας. Δοκιμάζονται οι πολιτικές της Λαϊκής Συσπείρωσης που μέχρι τώρα κατήγγειλε τους άλλους για τακτικές και μεθόδους, όπως απευθείας αναθέσεις, τριγωνικές συναλλαγές και Οff Shore εταιρείες. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ρωτάμε ευθέως τον κ. Δήμαρχο.
- Συμφωνεί με την κατασπατάληση 100.000 € για ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει;
- Συμφωνεί με τις απευθείας αναθέσεις;
- Συμφωνεί ότι παρακάμφθηκε και δεν ρωτήθηκε το σωματείο των μουσικών;
Ο συμβαλλόμενος, για την επανεκτέλεση καρναβαλικών τραγουδιών που θα λάβει 31.000 €, συγχρόνως, αφενός έχει σύμβαση με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ως καθηγητής του Ωδείου, όπου με υπεύθυνη δήλωσή του αναφέρει τη μη συμμετοχή του σε εταιρεία κάθε μορφής και δεν έχει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα, αφετέρου η κ. Κουρή σε ραδιοφωνική της συνέντευξη παραδέχεται την ύπαρξη εταιρείας παραγωγής στην Έδεσσα.

Γνωρίζατε την σύμβαση, τώρα όμως πλέον την γνωρίζουν και οι πατρινοί. Είναι συμβατές μεταξύ τους αυτές οι αναθέσεις; Γιατί αναφέρεται στη σύμβαση με την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας ως έδρα η Έδεσσα ενώ σε άλλες συμβάσεις με τον Πολιτιστικό Οργανισμό δηλώνεται διεύθυνση Μαιζώνος 271; Υπάρχουν άλλες απευθείας αναθέσεις καρναβαλικού δρώμενου που να συμπίπτουν με την παραπάνω διεύθυνση; Υπάρχει κάποια κοινή σχέση με αυτές τις αναθέσεις;

Τέλος η κ. Κουρή χωρίς πολιτικά επιχειρήματα μας εγκάλεσε, ότι ακολουθούμε τη διαδικασία των τρωκτικών. Προφανώς η κ. Κουρή αντέγραψε την δόξα και την πρακτική, της πρώην Αντιδημάρχου Αλεξίας Έβερτ που αποκάλεσε τα μέλη του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου τρωκτικά.

Σαν συνέπεια αυτής της πρακτικής ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων να την αποπέμψει. Εσείς ως Δήμαρχος Πατρέων συμφωνείτε και καλύπτετε πολιτικά την κ. Κουρή; Καθείς βέβαια και το λεξιλόγιο του. Όλοι κρίνονται.

Εν αναμονή ενεργειών σας...

Γρ. Αλεξόπουλος: Να θωρακίσουμε παιδιά και εφήβους του Δήμου μας σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση

11-2-2021

Με λύπη και ανησυχία παρατηρούμε ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

Καταγγελίες που αφορούν ως επί το πλείστον, κατάχρηση εξουσίας και επιβολή του ισχυρού στον ανίσχυρο, ανεξαρτήτως φύλου.

Απέναντι σε αυτή την άκρως ανησυχητική κατάσταση από την οποία φυσικά δεν εξαιρείται η πόλη της Πάτρας, έχουμε δύο δρόμους.

Ο ένας είναι να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Ο άλλος να κινητοποιηθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αποκλείσουμε από τη ζωή μας τη νοσηρότητα.

Το ερώτημα είναι αν τελικά γνωρίζουμε τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση και αν κάθε φορά μπορούμε να τη διακρίνουμε στην καθημερινότητά μας. Ιδίως αν το γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι που αποτελούν και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Και αυτό γιατί τα θύματα πολλές φορές, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους, δεν αντιλαμβάνονται καν ότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δεν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές.

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσεις από τη ρίζα του. Από την έλλειψη γνώσης.

Από τις δράσεις ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας δηλαδή, με τη δημιουργία περιβάλλοντος γνώσης, αλληλοϋποστήριξης και ασφάλειας και βεβαίως με την ενίσχυση δομών στήριξης κακοποιημένων σεξουαλικά και ψυχολογικά εφήβων και παιδιών, στην πόλη μας.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πατρέων αυτές οι δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης θα πρέπει να εστιάσουν στα παιδιά των παιδικών σταθμών, των σχολείων, των κατασκηνώσεων, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, των χώρων άθλησης, των κοινωνικών φροντιστηρίων, των μουσικών συνόλων, των πληρωμάτων του καρναβαλιού κ.α.

Εξυπακούεται ότι αυτή η διαδικασία αφορά ιδιαίτερα τους εφήβους, για τους οποίους δυστυχώς σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για αυτό το σκοπό.

Θα πρέπει τόσο τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ύποπτες συμπεριφορές και να γνωρίζουν που πρέπει να αναφέρονται για να τις καταγγείλουν ή για να λάβουν υποστήριξη.

Ο Δήμος της Πάτρας πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ειδικούς που θα μας ενημερώσουν υπεύθυνα για το θέμα και θα υπαγορεύσουν τις κινήσεις στις οποίες οφείλουμε να προβούμε με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη πόλη μας με στόχο και τη δημιουργία δομών αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Καλούμε το Δήμο της Πάτρας να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής, με τη διαβεβαίωση ότι η παράταξή μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αναληφθεί.

Ώρα Πατρών: Μέτρα για τα ειδικά σχολεία

10-2-2021

Την ακόλουθη επιστολή απέστειλε ο επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργος Ρώρος προς τον Δήμαρχο Πατρέων:

Μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, την 5/2/21 πέντε Δήμοι εντάχθηκαν σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οπότε όλες οι σχολικές μονάδες έπρεπε να κλείσουν.

Μετά από ένα διάστημα σύγχυσης και παραπληροφόρησης απεφάσισαν τα σχολεία ειδικής αγωγής να ανοίξουν όπως και στο πρώτο κλείσιμο.

Φυσικά σκοπός σήμερα της παρέμβασης δεν είναι να αναλύσουμε τις παθογένειες της εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή, την έλλειψη αιθουσών, στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό και όχι με αναπληρωτές.

Επειδή οι δομές αυτές είναι σε λειτουργία και ήδη παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα οφείλουμε άμεσα όλοι να συνδράμουμε με παρέμβαση μας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

1. Να υπάρξει επάρκεια σε όλα τα είδη ατομικής προστασίας.

2. Να υπάρξει άμεσα απολύμανση των χώρων και ανά τακτά διαστήματα.

3.Να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση των μαθητών των εργαζομένων και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην ανακούφιση των συμπολιτών μας.

Ώρα Πατρών: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…

10-2-2021

"Όσο παράλογη ή ανήθικη και αν είναι μία πράξη, ο άνθρωπος αισθάνεται την ακατάβλητη ανάγκη να την αιτιολογήσει: να αποδείξει δηλαδή, τόσο στον εαυτό του, όσο και στους άλλους ότι, η πράξη του υπαγορεύεται από τη λογική - από την κοινή λογική ή τουλάχιστον, από τη συμβατική ηθική. Ο άνθρωπος ενεργεί πολύ εύκολα παράλογα, αλλά του είναι σχεδόν αδύνατο να μη δώσει στην πράξη του την εμφάνιση ενός λογικού κινήτρου". E.Fromm. Στο μήκος των παραπάνω απάντησε και η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Κουρή. Μία απάντηση με την στερεότυπη ξύλινη γλώσσα της Λαϊκής Συσπείρωσης για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, οι άλλοι όχι εμείς. Με ένα αχταρμά αναφορών και καταγγελιών για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που κάποιες από αυτές υπηρέτησε με ζήλο η κ. Κουρή σαν δημοτική σύμβουλος, κάτι που σκόπιμα ξεχνά.

Γιατί διέθεσε 100.000€για ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει; Γιατί με απευθείας αναθέσεις; Γιατί δεν μερίμνησε νωρίτερα μέσα από νόμιμες διαδικασίες; Εξαγνίστηκε άραγε ότι βαπτίστηκε στην "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" της Λαϊκής Συσπείρωσης; Αρκεί δηλαδή να είσαι η γυναίκα του Καίσαρα; Βέβαια προ ημερών παραδέχτηκε, ότι η τελετή έναρξης δεν ήταν των προσδοκιών τους, αλλά παρόλα αυτά η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σπαταλά τα χρήματα των πατρινών.

Μας παραπέμπει στο Ν. 4412 άρθρο 32 παρ.2β που αναφέρει για τις απευθείας αναθέσεις: "εάν τα έργα τα αγαθά ή υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν ΜΟΝΟ από ένα συγκεκριμένο φορέα". Μόνο ένας φορέας μπορεί να κάνει διασκευές των τραγουδιών με έδρα την Έδεσσα και του παρέχετε 31.000€με απευθείας ανάθεση; Στην Πάτρα δεν υπάρχει τέτοιος φορέας; Τόσο πίσω είμαστε πολιτιστικά; Ερωτούμε αφού προχθές πέρασε η απόφαση για την επανεκτέλεση των τραγουδιών που θα ηχογραφηθούν το επόμενο διάστημα ή μήπως έχουν ήδη ηχογραφηθεί; Την ώρα που χιλιάδες καλλιτέχνες του πολιτισμού και στην πόλη μας δεν έχουνε κάνει μεροκάματο, το να ξοδεύονται έτσι τα χρήματα των πατρινών αποτελεί πρόκληση. Υπάρχει έμμισθη θέση ή άλλου είδους σχέση με τον συμβαλλόμενο και ποια;

Σας καταλογίζουμε σκοπιμότητα, ότι δεν προγραμματίσατε τις εκδηλώσεις από το φθινόπωρο με όλες τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες όπως κατ' επανάληψη έχουμε υποστηρίξει στην ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας προκειμένου να δημιουργήσετε τετελεσμένα και να δώσετε απευθείας αναθέσεις. Το φθινόπωρο βέβαια ήσασταν απασχολημένη με την απόλυση του Διευθυντή κ. Ορέστη Σκαλτσά παραδίδοντας και τότε μαθήματα ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τα επιχειρήματά σας. Πόσα αλλά πλέον των 100000€θα ρίξετε στην "μαύρη τρύπα" που δημιουργήσατε;

Τέλος σας επιστρέφουμε ως ανεπιθύμητα τα μαθήματα πολιτικής συμπεριφοράς που μας παραδώσατε. Όσο για τα τρωκτικά να τα αναζητήσετε στο χώρο σας γιατί συνηθίζουν και υπάρχουν εκεί, δηλαδή που μπορούν και ροκανίζουν εκ του Περισσού.

Γρ. Αλεξόπουλος για Ριγανόκαμπο: Με λευκές κόλλες δεν περνάς διαγωνίσματα

10-2-2021

Το Ανατολικό Διαμέρισμα της Πάτρας αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης και υποβάθμισης.

Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία πέραν των άλλων αντιμετωπίζει και την ανεξέλεγκτη κατάσταση της μετατροπής της έκτασης του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο σε καταυλισμό όπου διαβιούν Ρομά σε άθλιες συνθήκες που κάθε άλλο παρά τιμούν το πολιτισμό μας.

Από το 2017 παρακολουθούμε τον Δήμο της Πάτρας να υπόσχεται στους πολίτες του Ανατολικού Διαμερίσματος έργα αναβάθμισης με επίκεντρο τη δημιουργία του ανατολικού πάρκου της Πάτρας.

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε τον Δήμο να αρκείται σε επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία και προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, διεκδικώντας την παραχώρηση της έκτασης προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί χώρος πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, όπως γενικώς και αορίστως αναφέρεται.

Σαφέστατα και πρέπει να υπάρξει επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σαφέστατα και διεκδικούμε όλοι να παραχωρηθεί η έκταση αυτή στο Δήμο της Πάτρας και να αποδοθεί στους πολίτες.

Πέρα όμως από το γρίφο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, υπάρχει και η αδράνεια σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της πόλης για το βασικό ζητούμενο. Για το τι θα κάνουμε αυτή την έκταση. Πώς θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των Πατρινών; Πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την αξιοποίησή της όταν και αν μας παραχωρηθεί;

Θα περίμενε κανείς από τον Δήμο Πατρέων, προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός και ουσιαστικά πιεστικός σε αυτό του το αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, παράλληλα με την κινητικότητα των επιστολών να επιδεικνύει και μια κινητικότητα στον τομέα του σχεδιασμού και των προτάσεων.

Να έχει προβεί εν ολίγοις σε μια μελέτη στην οποία θα αποτυπωνόταν το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, με ποιο τρόπο και με ποια στόχευση, τι το νέο, το πρωτοποριακό θα μπορούσε να φέρει στην πόλη, σε συνάρτηση βεβαίως με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και πρωτίστως με τις ανάγκες των πολιτών, όπως αυτές κατατίθενται από τους Συλλόγους και τους Φορείς της.

Αυτό το αυτονόητο για κάθε σύγχρονη πόλη, εδώ στην Πάτρα είναι ακόμη και σήμερα ζητούμενο. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την ημέρα που μπήκαν στον χώρο μπουλντόζες. Παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει πάνω από τρία χρόνια από τις πρώτες δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία πάρκου και την απομάκρυνση του καταυλισμού των Ρομά.

Να μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για εκτάσεις όπως αυτή στο Ριγανόκαμπο που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στα τυφλά και να μιλάμε για πάρκα γενικώς και αορίστως.

Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να έχει στα χέρια του και άλλα όπλα, πέραν της αγωνιστικής φρασεολογίας αν θέλει να πείσει για τα δίκαια των αιτημάτων του και για τα δικαιώματα των πολιτών στην ποιότητα ζωής.

Όπως επίσης θα πρέπει να δείξει διάθεση συνεργασίας και με άλλους Φορείς (Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο) προκειμένου να ενδυναμωθεί η φωνή της διεκδίκησης αλλά και της επισταμένης προετοιμασίας του σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή.

Με λευκές κόλλες δεν περνάς διαγωνίσματα.

Οβιδιακές μεταμορφώσεις 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα καρναβάλι που δεν γίνεται

9-2-2021

Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ερωτήσεις στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού:

1. Ποια παράταξη του δημοτικού συμβουλίου καταψήφιζε όλες τις προτάσεις, όταν ήταν αντιπολίτευση και στηλίτευε τις απευθείας αναθέσεις και τώρα αναδεικνύεται, ως δημοτική αρχή σε πρωταθλήτρια με οβιδιακές μεταμορφώσεις;

2. Πώς είναι δυνατόν να μοιράζονται με απευθείας αναθέσεις πλέον 100.000 ευρώ σε ένα καρναβάλι που δεν θα γίνει;

3. Ποια παράταξη πιστεύει, ότι θα κάνει καρναβάλι χωρίς τους καρναβαλιστές;

4. Σε ποιον οργανισμό η Πρόεδρος είναι υπεράνω όλων και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Επειδή όμως το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού δεν θα γίνει, ας απαντήσει για όλα αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση. Ας δούμε όμως που πάνε τα χρήματα των πατρινών. Επανεκτέλεση 12 καρναβαλικών τραγουδιών από μουσικά συγκροτήματα με κόστος 31.000 ευρώ και απευθείας ανάθεση σε εταιρεία της Μακεδονίας. Τι λένε άραγε οι δημιουργοί; Ρωτήθηκαν; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της ανάθεσης; Πρόσληψη υπαλλήλου με απευθείας ανάθεση 10.000 ευρώ για υλοποίηση των δράσεων με αιτιολογία την τήρηση της έκτακτης νομοθεσίας λόγω COVID-19.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Στη συνεδρίαση δεν απαντήθηκε γιατί ο προγραμματισμός δεν έγινε από το φθινόπωρο με διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις. Ούτε φυσικά απαντήθηκε, γιατί καθυστερήσαμε να στείλουμε αίτημα στην ΕΡΤ να καλύψει δωρεάν τηλεοπτικά το καρναβάλι. Το αίτημα εστάλη μόλις το Νοέμβριο που ως γνωστόν κλείνει ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ. Πέραν των οικονομικών είχε και ενδιαφέρον η συζήτηση όταν στράφηκε στη δημιουργία του μητρώου πληρωμάτων με ερωτηματικά πόσα χρόνια μπορεί να είναι κάποιος αρχηγός σε πλήρωμα; Η εκπρόσωπός μας Μαρία Κουρμπανά πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής με συμμετοχή των πληρωμάτων για τη διαμόρφωση των όρων της δημιουργίας του μητρώου και η Πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση.

Η ενημέρωση της Προέδρου κ. Κουρή, ότι από την πολιτική προστασία απαγορεύεται να κυκλοφορήσουμε με καρναβαλική στολή μόνο στα εύθυμα μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, όταν το καρναβάλι είχε το δικό του τρόπο να διεισδύει και υπερισχύει ακόμα σε πολέμους και δικτατορίες.

Καλούμε την Πρόεδρο για άλλη μία φορά να απαντήσει σε ποιες θέσεις απασχολούνται οι 14 υπάλληλοι της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, δηλαδή το πλήρες οργανόγραμμα. Σε ένα καρναβάλι που δεν θα το δούμε να διαδραματίζεται ζωντανά, ούτε θα ζήσουμε τον παλμό του, την κάθε δράση και στιγμή του, έχουν δαπανηθεί 100.000 ευρώ έως τώρα για ένα θεσμό που εξαϋλώνεται μέσω του διαδικτύου. Η πρότασή μας τα χρήματα να δοθούν σε υποδομές στο καρναβαλικό εργαστήρι και να βρεθεί επιτέλους χώρος στέγασης των ιστορικών πληρωμάτων ήταν η μόνη πρόταση στήριξης του θεσμού και όχι τα χρήματα που δίνονται με φωτογραφικές απευθείας αναθέσεις. Σε μία περίοδο που οι πατρινοί δοκιμάζονται από τον COVID-19 ταιριάζει η παροιμία στην Δημοτική Αρχή "εδώ ψωμί δεν έχουμε ραπανάκια για την όρεξη".

Γρ. Αλεξόπουλος: Φίλε Νάσο, αυτό σου το «αντίο» μας πλήγωσε βαθιά

8-2-2021

Το να χάνεις από τη ζωή σου ανθρώπους όπως ο Νάσος Νασόπουλος, είναι εξαιρετικά οδυνηρό.

Για μένα ο Νάσος δεν ήταν μόνο συνοδοιπόρος σε αρκετές από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες στιγμές της πορείας μου. Ήταν φίλος. Δικός μου άνθρωπος.

Από το 1998 στην πρώτη μου εκλογική αναμέτρηση οπότε και ήταν σύμβουλός μου, μέχρι τις τελευταίες εκλογές του 2019 που ήμασταν καθημερινά κοντά, αλλά και σε άλλες στιγμές πιο χαλαρές, είχα το προνόμιο να απολαμβάνω τις ιδέες, τις απόψεις και το αστείρευτο χιούμορ του με το οποίο πορεύτηκε έως το τέλος.

Ο Νάσος Νασόπουλος ήταν ένας ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος, ένας δημοσιογράφος με βαθιά δημοκρατική και προοδευτική αντίληψη και στάση. Ένας πρωτοπόρος των ιδεών και των αξιών, αλλά και ένας πρωτοπόρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένας επίμονος της ηθικής και της εγκυρότητας της είδησης που άφησε το στίγμα του στην δημοσιογραφία.

Το ίδιο αποτελεσματικός και πρωτοπόρος υπήρξε και στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων για την πόλη της Πάτρας καθώς το ταλέντο του βρήκε έκφραση και στο management.

Πολυσχιδής και πολυτάλαντος ο Νάσος, αλλά και μαχητής και αξιοπρεπής από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το τέλος.

Δίδαξε σε όλους μας τι θα πει αγώνας αλλά και τι θα πει αισιοδοξία και πείσμα. Ήταν αυτός που μας παρηγορούσε στα τηλέφωνα όταν μιλούσαμε μαζί του για την περιπέτεια της υγείας του, ήταν αυτός που μας ενημέρωνε καθημερινά για την συνάντηση του με το καρκίνο του πνεύμονα από την στήλη του «Η Ζωή με τον καρκίνο» στο thebest. gr (κάνοντας την δοκιμασία πρόκληση για ενημέρωση και δημιουργία), ήταν αυτός που απομυθοποίησε τον καρκίνο μιλώντας για αυτόν χωρίς φόβο, χωρίς ταμπού.

Σήμερα εγώ και τα μέλη της παράταξής μας «Πρωτεύουσα ξανά!» αποχαιρετάμε τον Νάσο Νασόπουλο με αίσθημα βαθιάς θλίψης που πηγάζει από αυτή καθ’ εαυτή την απώλεια ενός τόσο κοντινού μας ανθρώπου αλλά και από την αίσθηση του αναντικατάστατου που αφήνουν πίσω τους τέτοιες προσωπικότητες.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Νεκταρία Ντούκα, η οποία στάθηκε στο πλευρό του χωρίς να λείψει από κοντά του ούτε ένα λεπτό, στους γιους του Περικλή και Θάνο, στα αδέλφια του Μιχάλη και Ελένη και στον πατέρα του Περικλή.

Συλλυπητήρια και στην μεγάλη οικογένεια του thebest. gr, του μέσου που ο ίδιος ίδρυσε ανοίγοντας νέους δρόμους για την περιφερειακή ενημέρωση και το οποίο απηχεί το πρωτοπόρο πνεύμα και την ισχυρή προσωπικότητά του.

Η παρακαταθήκη του αυτή, την οποία καλούνται να συνεχίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του, θα μείνει να μας θυμίζει καθημερινά έναν ωραίο άνθρωπο, ένα δυνατό μυαλό, έναν ξεχωριστό πολίτη.

Αντίο φίλε Νάσο. Καλό σου ταξίδι.

Αυτό σου το «αντίο» μας πλήγωσε βαθιά.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

5-2-2021

(Η επεξεργασία της άποψης και των προτάσεων μας, είναι αποτέλεσμα ευρείας συζήτησης των στελεχών μας με ειδικούς και στελέχη του δημόσιου συστήματος υγείας)

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού στην πόλη και την περιοχήμας. Οι προβλέψεις, ειδικών και μη, είναι ότι αν συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός,και με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική, πολύ σύντομα η κατάσταση θα γίνει δύσκολη. Να σημειωθεί, ότι η σημερινή εξέλιξη πραγματοποιείται εν μέσω της άρνησης της κυβέρνησης «να βάλλει το χέρι στην τσέπη» υπέρ της πρόληψης και ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας και εν μέσω της εφαρμογής σκληρών περιοριστικών μέτρων καιlockdown.

Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά στα μέτρα αντιμετώπισης.

Ας απαριθμήσουμε παρατηρήσεις: Πρώτη παρατήρηση:

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ας δεχθούμε ότι το ποσοστό προστασίας είναι αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες, βρίσκεται να είναι 10 φορές μικρότερο, από ότι είχε σχεδιασθεί και εξαγγελθεί. ( Αλήθεια είναι, ότι ο χρόνος μελετών εφαρμογής τυχόν μακροχρόνιων επιπτώσεων του εμβολίου δεν υπήρξε, αλλά δεχόμαστε τις διαβεβαιώσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια του. Δεν μπορούμε άλλωστε να πράξουμε διαφορετικά.). Όταν λοιπόν ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί πλήρως, είναι ανόητο και παρελκυστικό, να προσπαθούμε να αποδώσουμε τις σημερινές εξελίξεις στο ότι δύο τρείς γιατροί ή νοσηλευτές αρνήθηκαν να το κάνουν

Για τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει κυβερνητική ευθύνη; Ναι και η ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση στο 100%! Μάλιστα, η καθυστέρηση της παράδοσης των εμβολίων, απέκρυψε την έλλειψη ετοιμότητας του συστήματος. Εκτιμούμε, ότι και αν δεν υπήρχε η έλλειψη, ο μαζικός εμβολιασμός θα βρισκόταν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Δεύτερη παρατήρηση:

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά, τα Σχολεία, άνοιξαν, έκλεισαν και ξανάνοιξαν, χωρίς εντωμεταξύ να εφαρμοστεί κανένα ειδικό μέτρο προστασίας.Με τα ίδια πολυμελή τμήματα των 25 και άνω ατόμων. Με τους ίδιους και λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς να υπάρχει κανένας ειδικός καιαποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης και ιχνηλάτησηςγια τα σχολεία. Η Κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή υποχώρηση στην στρατηγική επιλογή της υποβάθμισης του δημόσιου Σχολείου. Ούτε μπροστά στον φόβο της πανδημίας και των κινδύνων.

Τρίτη παρατήρηση:

Τίποτα δεν άλλαξε στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την χώρα και στην πόλη μας. Σε εμπορικούς χώρους και σε άλλους χώρους συγχρωτισμού, την ίδια στιγμή που παραμένουν κλειστά τα μικρομάγαζα του ενός ή δύο πελατών την ώρα. Πρέπει να αξιολογήσουμε, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα,εκτός των άλλων, επιβαρύνει τις συνθήκες συνωστισμού στα σούπερ μάρκετς όλες τις υπόλοιπες ώρες. Το μέτρο πρέπει να αρθεί σαν άκρως αναποτελεσματικό. Αλλά και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία.

Τέταρτη παρατήρηση:

Πόσο ενισχύθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Πόσο ενισχύθηκε το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας; Η απάντηση είναι από ελάχιστα έως καθόλου ! Η Τρίτη πόλη της Ελλάδας διαθέτει όλα κιόλα δυο κέντρα υγείας και αυτά με ελλείψεις. Αυτή ήταν η κυβερνητική επιλογή μετά τα ψεύτικα χειροκροτήματα! Παρά τις εκκλήσεις, τις διαμαρτυρίες, τις κινητοποιήσεις, τις προτάσεις του Υγειονομικού κινήματος.

Πέμπτη παρατήρηση. Η σημαντικότερη:

Η Κυβέρνηση, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, χρησιμοποιεί το αντιδραστικό ιδεολογικό της οπλοστάσιο, με την πιο επιθετική μορφή εναντίον της κοινωνίας και των δικαιωμάτων της. Νομοθετεί, χωρίς την παραμικρή διάθεση κοινωνικής ανακωχής, για εργασιακά, εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, υπέρ του Τραπεζικού κεφαλαίου με τους πτωχευτικούς νόμους, εναντίον της Ακαδημαϊκής ελευθερίας με εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προσβάλλουν το δικαίωμα στη μόρφωση, στην δημοκρατία, στον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης συνολικά. Νομοθετεί εναντίον της Αυτοδιοίκησης, αλλοιώνοντας και τα τελευταία εναπομείναντα δημοκρατικά και λαϊκά της χαρακτηριστικά.

Η Κυβέρνηση νομοθετεί, αξιοποιώντας την πανδημία για την εξουδετέρωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Το κάνει συνειδητά, γνωρίζοντας ότι η πολιτική της θα προκαλούσε τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις. Το κάνει παραγνωρίζοντας τους κινδύνους από τις αντιδράσεις που η πολιτική της προκαλεί.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Απαιτείται αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου, στρατηγικής και φιλοσοφίας έστω και στο "και πέντε" με γνώμονα την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Το ακορντεόν είναι καταστροφικό - χρεοκοπημένο υγειονομικά αλλά και κοινωνικά- οικονομικά μοντέλο. Χρειάζεται εδώ και τώρα άλλο μοντέλο, το οποίο απαιτεί κρατικές δαπάνες, το συστήνει και ο ΠΟΥ και εφαρμόστηκε σε αρκετές χώρες με επιτυχία: μαζικά δωρεάν τεστ-εκτεταμένη ιχνηλάτηση.Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο και την Περιφέρεια για την πλήρη καταγραφή της πορείας της πανδημίας και τις αναγκαίες παρεμβάσεις. M αζικοί χώροι καραντίνας για αποφυγή ενδο-οικογενειακής μετάδοσης (μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για ελαφρά νοσούντες και ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία). Στόχος θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης μέσα στην κοινότητα. Εκεί πρέπει να χτιστεί η άμυνα. Δεν αντιμετωπίζεται καμιά πανδημία με επίκεντρο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη όταν είναι ήδη αργά. Να μολυνθούν όσοι λιγότεροι γίνεται, να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης, άρα να νοσήσουν βαριά όσοι λιγότεροι γίνεται. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος.
  2. Να διατυπώσουμε τα ελάχιστα και άμεσα εφαρμόσιμα αιτήματα. Για τις ανάγκες της Νοσοκομειακής περίθαλψης στην πόλη και την περιοχή.
  3. Για την στελέχωση, επάρκεια, αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Για την διάγνωση, τις οδηγίες νοσηλείας των ηπίως νοσούντων, τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Θα έπρεπε τώρα να χρησιμοποιηθεί το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος.
  4. Προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή, να διοργανώσει διαδικτυακή σύσκεψη με το Σωματείο των Νοσοκομειακών Γιατρών, φορείς του Υγειονομικού και ιατρικού κινήματος, τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της πόλης, να διατυπωθούν προτάσεις οι οποίες σε σύντομο χρόνο να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και να διεκδικηθούν. Να βάλουμε όλους στο ύψος των ευθυνών τους. Να σταματήσουμε την ανευθυνότητα, τους πειραματισμούς, να δημιουργήσουμε το ασφαλές πλαίσιο προστασίας των συμπολιτών μας.

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Ώρα Πατρών: Συμμετοχή της Ώρας Πατρών στις σημερινές κινητοποιήσεις

4-1-2021

Αντιπροσωπεία της Ώρας Πατρών συμμετείχε στην πορεία των φοιτητικών Συλλόγων και της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και στην συγκέντρωση του Εμπορικού Συλλόγου και μικρομεσαίων απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις.

σπιράλ: Προσφορά χώρου για αιμοδοσία

Ανταπόκριση της δημοτικής παράταξης στη δημόσια έκκληση από το Υπουργείο

3-2-2021

«Οι ανάγκες για εθελοντική προσφορά αίματος δε σταματούν ποτέ προκειμένου να καλυφθούν οι συμπολίτες μας που μεταγγίζονται τακτικά, αλλά και οι ασθενείς που χρειάζεται να χειρουργηθούν.Ιδιαίτερα, αυτήν την εποχή, λόγω της πανδημίας, οι ανάγκες για προσφορά αίματος είναι ακόμη μεγαλύτερες».

Την παραπάνω διαπίστωση ακολούθησε έκκληση του Υπουργείου Υγείας προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, τηρώντας τα καθορισμένα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής. Ως εκλεγμένη δημοτική παράταξη του Δήμου Πατρέων αισθανόμαστε πως η έκκληση μάς αφορά και προσφερόμαστε να συνεισφέρουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί. Γι’ αυτό και το σπιράλ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, διαθέτοντας χώρο στο κέντρο της Πάτρας για τη φιλοξενία ειδικού συνεργείου αιμοληψίας, σε καθημερινή βάση.

Η διάθεση χώρου από το σπιράλ εκφράστηκε με σχετική επιστολή του επικεφαλής του, Πέτρου Ψωμά προς τον κ. Γιάννη Καρβέλη, Διοικητή της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας, με κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, καθώς με το συγκεκριμένο Νοσοκομείο συνεργάζεται ήδη η δημοτική παράταξη από την Άνοιξη του 2020, ως «Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών» (ΣΕΑ). Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το δημόσιο κάλεσμα του Υπουργού Υγείας για οργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών και αναλογιζόμενοι τις μεγάλες ανάγκες προσφοράς αίματος και τις συνθήκες της εποχής που επιβαρύνουν το πρόβλημα, όλοι εμείς, τα μέλη της δημοτικής μας παράταξης, σάς ενημερώνουμε πως διαθέτουμε χώρο στο κέντρο της Πάτρας προκειμένου να φιλοξενηθεί ειδικό συνεργείο αιμοληψίας, αλλά και για τις ανάγκες κάθε άλλου ΣΕΑ που δε διαθέτει χώρο για αιμοληψία.

Προβαίνουμε στην παραπάνω προθυμοποίηση, τόσο για ουσιαστικούς λόγους, όσο και για λόγους περαιτέρω ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για το σοβαρό αυτό θέμα».

ΦΡΑΓΜΑ: ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ, ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

20 -1- 2021

Παραδοχή πρώτη:

Η Δημόσια δαπάνη για κοινωνικά αγαθά, αποτελεί την ελάχιστη αναδιανομή του εθνικού πλούτου προς όφελος της κοινωνίας και των αδυνάτων. Για τον λόγο αυτό, δεκαετίες ολόκληρες, αναπτύσσονται αγώνες για την διεύρυνση των ορίων της κοινωνικής αναδιανομής. Η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική ασφάλιση, το ρεύμα, το νερό, τα Σχολεία, τα δημόσια κτίρια, όλες οι υποδομές όπως οι δρόμοι, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, γίνονται, ή έπρεπε να γίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ναι, είναι αλήθεια ότι όλα αυτά πληρώνονται από την υπερβολική και άδικη φορολογία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Όσο αλήθεια είναι, ότι στο σύστημα της αναδιανομής, ο μεγάλος όγκος των δημοσίων δαπανών, κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων με τα οποία ταυτίζονται τα συμφέροντατου συστήματος της κατεστημένης πολιτικής εξουσίας. Το Κράτος λειτουργεί με ταξική προσήλωση υπέρ των ισχυρών.

Να σημειώσουμε, ότι πάντοτε, ιδιαίτερα ωστόσο στα χρόνια της νεοφιλελεύθερης, αλλά και με πολλά στοιχεία ακροδεξιάς εκτροπής, πολιτικής λαίλαπας, το στοιχείο που κυριαρχεί, είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Η αφαίρεση στην πράξη των κοινωνικών κατακτήσεων. Η κατάργηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε, δεν μπορούμε ούτε να κατανοήσουμε ούτε να εξηγήσουμε επιδερμικές απόψειςπου ακούγονται από δημοτικές παρατάξεις που επικαλούνται αριστερή ταυτότητα, ότι αφού κοστίζουν τα κοινωνικά αγαθά και αυτή η δαπάνη καταλογίζεται στην φορολογία, είναι άσκοπο να τα διεκδικούμε. Η κοινωνική διεκδίκηση για διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αγώνες δεκαετιών, το ταξικό πρόσημο που τους χαρακτηρίζει πάνε περίπατο.

Αυτό εξηγεί, την πολιτική συνοδοιπορία, που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας.

Παραδοχή δεύτερη:

Πότε παραλαμβάνεται ένα τεχνικό έργο και μάλιστα μεγάλο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία; Εν προκειμένω για το Φράγμα, μετά από τριετή υποχρεωτική συντήρηση από τον κατασκευαστή του μετά την υπογραφή της βεβαίωσης περαίωσης. Πότε θα συνταχθεί η βεβαίωση περαίωσης των εργασιών; Μετά την πλήρωση του Φράγματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Ερχόμαστε να θέσουμε στο σημείο αυτό σε δύο εύλογα ερωτήματα .

Πρώτο ερώτημα :

Στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό, προβλέπονται υπολειπόμενες εργασίες περίπου 16 εκατομμυρίων Ευρώ. Ήταν αυτές μέρος της αρχικής σύμβασης; Αν όχι γιατί; Ποιος θα μας απαντήσει με ευθύνη;

Δεύτερο ερώτημα:

Τα περίπου 8,7 εκατομμύρια που προβλέπονται για την συντήρηση του Φράγματος, υποκαθιστούν ή όχι συμβατική υποχρέωση του αναδόχου κατασκευαστή; Μήπως η Κυβέρνηση πληρώνει άτυπες συμφωνίες για άλλα θέματα; Μήπως την παραίτηση της συγκεκριμένης εταιρείας από ένδικα μέσα για την Πατρών Πύργου; Προφανώς η Κυβέρνηση οφείλει απάντηση για αυτά.

Τί λένε οι παρατάξεις για αυτά; Ορισμένοι ημιμαθείς δεν τα σκέφτηκαν καν. Άλλοι τα αποσιωπούν ή υποκρίνονται ότι δεν ισχύουν, για να χρησιμοποιήσουν την μισή αλήθεια για αντιπολιτευτικούς λόγους. Και να καταλήξουν στην βαρύγδουπη καταγγελία: Ο Δήμος δίνει το Φράγμα σε ιδιώτη! Προσοχή! Το λένε αυτοί που έχουν χειροκροτήσει διαχρονικά όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δραστηριοτήτων του Κράτους και των Δήμων! Που συμφωνούν, χρόνια τώρα, με την νεοφιλελεύθερη πορεία, με καθεμιά εκ Βρυξελλών προτροπή, που θεοποιεί την «ιδιωτική πρωτοβουλία», που δεν κατάλαβαν ούτε το άλφα των λαϊκών αναγκών και της αναδιανομής υπέρ των πολλών.

Το δικό μας απλό συμπέρασμα : Η Κυβέρνηση προσπαθεί εκ των ενώντων, προσπαθεί με ολόκληρη την ιδεολογική της γραμμή και προσκολλημένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που την καθοδηγούν και την δεσμεύουν, να αποπερατώσει με 15ετή καθυστέρηση ένα τεχνικό έργο που έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2012!

Μία διαδικαστική παρατήρηση :

Απλές αποφάσεις παραχώρησης χρήσης δημοτικών ακινήτων, ή ακόμα ενοικίασης ή εκποίησης ακινήτων, απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων. Πολύ περισσότερο στρατηγικές αποφάσεις συμμετοχής σε Ανώνυμες Εταιρείες ή οποιαδήποτε δραστηριότητα με συμμετοχή τρίτων, απαιτεί, πολύ ορθά κατά την άποψη μας, αυξημένη πλειοψηφία. Για να αποφεύγονται αποφάσεις σκανδαλώδεις και επικίνδυνες, από συγκυριακές ενδεχομένως πλειοψηφίες. Ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση του Δημάρχου. Σύμφωνα με τα ισχύοντα λοιπόν, η γνωστή απόφαση του περασμένου Μαρτίου, πέραν της αντιπολιτευτικής ισχύος της, δεν έχει νομιμοποίηση εφαρμογής. Και αυτό όσοι την ψήφισαν το γνωρίζουν και το αποσιωπούν.

Τι προτείνουμε:

Το Φράγμα, απαίτηση και αίτημα δεκαετιών, κατασκευάζεται για να διασφαλίσει την υδροδότηση των Δήμων της περιοχής. Αυτονόητη υποχρέωση, το νερό να παραχωρηθεί δωρεάν. Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που ασκούν εξουσία, είναι να κοστολογήσουν την χρήση, να φορτώσουν το κοστολόγιο αυτό, με δαπάνες απόσβεσης των έργων, εν τέλει από την κοστολόγηση να προκύψει κέρδος σε βάρος των καταναλωτών. Ποιοι τα αποφάσισαν αυτά; Τα κόμματα που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες. Τα κόμματα, που στηρίζουν και στηρίζονται από τις παρατάξεις που θορυβούν. Μακάρι να συναντηθούμε μαζί τους σε ευρύτερους αγώνες για τα κοινωνικά και λαϊκά δικαιώματα. Μακάρι να μπορέσουν να αντιταχθούν στον αντιλαϊκό προσανατολισμό των κομμάτων τους. Το επισημαίνουμε, χωρίς να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί.

Θα κρίνουμε την άποψη της Δημοτικής Αρχής. Η διαχείριση του Φράγματος από Δημόσιο φορέα, είναι ορθή επί της αρχής, δεν ανταποκρίνεται ωστόσο, στον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό. Το Κράτος, ή θα ιδιωτικοποιήσει απευθείας το Φράγμα, ή θα προσπαθήσει να το φορτώσει στους Δήμους με νομοθετημένα όσα προαναφέραμε. Μαζί με την διαχείριση του νερού να μας φορτώσει την συντήρηση και την απόσβεση του Τεχνικού έργου, όπως προσπάθησε να μας φορτώσει, με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων, όλα τα υπολειπόμενα έργα και το κόστος τους. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι το 2025, θα δεχθούμε να αναλάβουμε την διαχείριση του νερού και μόνο. Η Ανυπότακτη Πολιτεία, έχει καταθέσει πρόταση διαχείρισης από την ΔΕΥΑΠ, με διασφάλιση της πολιτικής βούλησης των Δήμων. Χωρίς ανώνυμες εταιρείες, χωρίς επιπλέον διοικητικό κόστος, με σαφείς και μονοσήμαντες αρμοδιότητες. Μέχρι τότε, θα επεξεργασθούμε περαιτέρω την πρόταση μας.

Προσδοκούμε η άποψη μας να προβληθεί στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το συστηματικό θάψιμο των απόψεων μας, εντεταγμένο στην δημιουργία ενός προκατασκευασμένου πολιτικού κλίματος. Ναι! Το κλίμα αυτό συντονίζεται από εξωδημοτικά πολιτικά κέντρα. Το ξέρουν και το ξέρουμε!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής, Δημοτικός Σύμβουλος

Νίκος Μοίραλης: Αλαζονεία και αυταρχισμός από τη Δημοτική Αρχή και στα Τοπικά Συμβούλια

2-2-2021

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας ξεκίνησε να συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό κάνοντας χρήση αντιδημοκρατικών διαδικασιών, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στα Τοπικά Συμβούλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τοπικό Συμβούλιο της Κρήνης όπου συνέβη το εξής αδιανόητο: απέστειλαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αντί για τη απόφαση της πλειοψηφίας για το θέμα των γεωτρήσεων, την απόφαση της μειοψηφίας του Τοπικού Συμβουλίου η οποία πρόσκειται στη Δημοτική Αρχή!

Ενώ δηλαδή η πλειοψηφία στο Τοπικό Συμβούλιο εξέφρασε επιφυλάξεις για το θέμα των γεωτρήσεων και διαφώνησε με την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης για την περιοχή της Κοινότητας Κρήνης, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εστάλη η απόφαση της μειοψηφίας προκειμένου να προκαταλάβουν τις καταστάσεις.

Στην Δημοκρατία, όπως γνωρίζουμε όλοι, οι πλειοψηφίες διαμορφώνουν την στρατηγική και οι μειοψηφίες οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις τους. Με τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε και τα στοιχειώδη.

Όπως γίνεται κατανοητό ανακύπτει μέγα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Συμβούλια, όταν οι αποφάσεις τους δεν αρέσουν στη Δημοτική Αρχή και δεν εγκρίνονται από αυτήν.

Ειδικότερα για την Κρήνη μάλιστα, η Δημοτική Αρχή φαίνεται να συμπεριφέρεται με γενικότερη απαξίωση καθώς οδηγεί την περιοχή στην εγκατάλειψη, αρνούμενη να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2021, τις προτάσεις της Κοινότητας για μια σειρά έργων όπως: ο δρόμο Κρήνη- Οβρυά, η ύδρευση από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, η αποχέτευση, η επένδυση του Θεάτρου με μάρμαρο, οι ασφαλτοστρώσεις, οι διανοίξεις οδών κ.α.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για τιμωρία των Κοινοτήτων που δεν έδωσαν την πλειοψηφία σε τοπικούς συμβούλους ελεγχόμενους από τη Δημοτική Αρχή.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να επανέλθει στις δημοκρατικές διαδικασίες και να σεβαστεί τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων.

(Νίκος Μοίραλης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!»)

Λεφτά υπάρχουν

2-2-2021

Βιώνουμε τις μέρες της πανδημίας. Κάθε χώρα βέβαια φροντίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία με δικά της μέτρα και σταθμά. Κάποιες χώρες ακολουθούν εμπροσθοβαρή προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενδυνάμωσης της κατανάλωσης (άνεργοι κ.α). Στην χώρα μας έχει επιλεγεί να ενισχύουν τους λίγους και ημετέρους. Έτσι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν σε ένα βράδυ να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ (σκόιλ ελικικού), προγράμματα όπως το εξοικονομώ που ελέγχονται για τη σκοπιμότητα και διαχείριση.

Κακοποιούν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες, ότι έδωσαν 24 δισεκατομμύρια για την πανδημία όταν στην πραγματικότητα μόλις 6,7 δισεκατομμύρια φαίνονται να έχουν εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Την επιστρεπτέα 1,2,3 έλαβαν μόλις 144.000 επιχειρήσεις από τις 750.000, ενώ στην επιστρεπτέα 4 έμειναν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις.

Έτσι δικαίως είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση αφού κατέχουμε την 4η χειρότερη θέση στην ευρωζώνη και τη 2η θέση στην μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα των περιφερειών με τον τίτλο "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" δεν θα μπορούσε παρά να είχαν την ίδια κατάληξη. Ας δούμε τους όρους:

Να απασχολούν έως 49 άτομα. Να έχουν έναρξη πριν την 1/1/19. Λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα της επιχείρησης το 2019. Δεν υπάρχει ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής. Η βάση ένταξης θα διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού της δράσης. Ο φάκελος συμπληρώνεται από εξειδικευμένα γραφεία.

Ας δούμε τα αποτελέσματα: Έμειναν εκτός οι επιχειρήσεις που απασχολούν λίγα άτομα. Αυτές που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και απασχολούν από 0 έως πέντε εργαζόμενους. Έμειναν έκτος επιχειρήσεις του εμπορίου ενώ ωφελήθηκαν υπηρεσίες.Το εμπόριο βρίσκεται σε πλέον δυσχερή θέση μία και έχει εμπόρευμα προπληρωμένο στα ράφια και στην αποθήκη.

Αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2019-2020 δηλαδή μέσα στην κρίση και είναι οι πλέον αδύναμες. Η προσμέτρηση μόνο του έτους 2019 μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά ή μη συγκυριακά για κάποιες επιχειρήσεις. Τα έξοδα σύνταξης του φακέλου ήταν αποτρεπτικά αφού δεν υπήρχε ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής ώστε να υπάρχει μια αξιολόγηση αν συμφέρει να κατατεθεί ο φάκελος ή όχι. Έβαλαν να αναμετρηθεί στο πεδίο της μάχης άλλη μία φορά ο Γολιάθ με το Δαβίδ αλλά όπως γνωρίζουμε μόνο μύθο αποτελεί, ότι νίκησε ο Δαβίδ το Γολιάθ για την επιβεβαίωση του κανόνα και να δώσει ελπίδα στις αδύναμες τάξεις. Στην ίδια ζυγαριά δηλαδή η επιχείρηση με 40 εργαζόμενους και η επιχείρηση με δύο. Τα αποτελέσματα ανά την Ελλάδα και την περιφέρεια μας το αποδεικνύουν.

Είναι ξεκάθαρο, ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή η εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όποιος θέλει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεργάζεται με τους φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης τους, δημιουργώντας στοχευμένα προγράμματα για να ενισχυθούν, διαφορετικά τους εξαπατά. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αχαΐας, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φυσικά τους μέλη, αποκλείστηκαν μέσα από φωτογραφικές διατάξεις και τεχνάσματα.

Λίγα λεφτά για πολλούς και όχι πολλά λεφτά σε λίγους είναι το σύνθημα. Δίκαια κατανομή για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι όρθιες την επόμενη ημέρα.

Γιώργος Ρώρος

Μέλος Δ.Σ ΕΣΕΕ και Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών

Παλαιότερες ανακοινώσεις...