H Πάτρα είναι το πολιτιστικό επίκεντρο της Δυτικής Ελλάδας με θεσμούς που έχουν απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

O Δήμος Πατρέων διαθέτει τα παρακάτω Νομικά Πρόσωπα που έχουν αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης τον πολιτισμό.

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων, της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων κ.α.

Περισσότερα.

Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων έχει βασικό αντικείμενο τον Πολιτισμό και τη διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πάτρας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών ιδρύθηκε το 1908 επί Δημάρχου Δημητρίου Βότση, με αρχικό πυρήνα τη βιβλιοθήκη της Βιοτεχνικής Εταιρείας. Στη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας της απέκτησε μια πλούσια συλλογή σπάνιων και πολύτιμων βιβλίων, προσωπικών αρχείων και εγγράφων τοπικών παραγόντων και λογοτεχνών, πινάκων ζωγραφικής, επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Μεγάλο μέρος της συλλογής της προέρχεται από τις δωρηθείσες συλλογές σημαντικών προσωπικοτήτων του τόπου των Α. Μιχαλακόπουλου, Δ.Γούναρη, Θ.Βουρλούμη, Δ.Μάξιμου, Π.Κανελλόπουλου κ.ά., καθώς και με αγορές από ίδια κονδύλια. 

Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ανέρχεται στα 200.000 αντίτυπα και των περιοδικών στους 853 τίτλους όπου και καλύπτονται εκτενώς όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι και όλες οι ενότητες της ελληνικής και παγκόσμιας θεματολογίας με έμφαση στα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά τοπικού ενδιαφέροντος. Λειτουργούν τρία παραρτήματα και ένα παιδικό τμήμα.

Διαθέτει οργανωμένο δανειστικό σύστημα και δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι χρήστες της βιβλιοθήκης αφού εφοδιαστούν με την κάρτα μέλους. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι διαθέσιμος εδώ.

Η πρόσβαση στη συλλογή σπάνιων βιβλίων γίνεται μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου. Πρόκειται για εκδόσεις με περίτεχνες βιβλιοδεσίες που αποτυπώνουν την ιστορική πορεία του βιβλίου στο πέρασμα του χρόνου από το 1572 μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Περισσότερα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Κατερίνα Κούρου

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη - Παρασκευή 8:00 έως 14:45, Τρίτη 8:00 - 19:45

2610277751 2610623873
Μαιζώνος 110, Τ.Κ. 262 21 Πάτρα
library@patrasculture.gr

Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1988. Φιλοξενεί παροδικά εκθέσεις καταξιωμένων δημιουργών.

Διαθέτει δική της συλλογή με σημαντικά έργα, όπως τα 10 έργα που δώρισε ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης, το έργο του Γιάννη Γαϊτη που δώρισε η Εθνική Πινακοθήκη, τα επίσης δωρηθέντα χαρακτικά του Μαστιχιάδη, του Τάσσου, η υδατογραφία του Αγήνορα Αστεριάδη και το κολάζ του Fred Emerich. Μία επίσης σημαντική δωρεά ήταν της εφημερίδας «Η καθημερινή» των κάρτ- ποστάλ της Παλαιάς Πάτρας .

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών λειτουργεί στην ισόγεια αίθουσα του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με δυνατότητα εισόδου σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Διαθέτει πωλητήριο εκδόσεων και καταλόγων που αφορούν τις δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Περισσότερα.

ΕΡΓΟ ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ
Δημοτική Πινακοθήκη - Εκθεσιακός Χώρος

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο και Κυριακή 11:00 - 14:00
Δωρεάν είσοδο.

2610610235 2610222049 2610225948
Μαιζώνος 110, Τ.Κ. 262 21 Πάτρα

Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Πατρέων -Πατρινό Καρναβάλι.

Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης. Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση έχει συσταθεί με αποκλειστικό αντικείμενο τη διοργάνωση και προβολή του.

Η τελετή έναρξης γίνεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου αλλά η προετοιμασία όλων αρχίζει πολύ νωρίτερα ….

Περισσότερα.

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας

Είναι ένας θεατρικός οργανισμός με πανελλήνια απήχηση που παράγει πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο και έχει να επιδείξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα, εντός και εκτός Πατρών.

Περισσότερα.

Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας αποτελεί εδώ και 46 χρόνια ένα δυναμικό κύτταρο διάδοσης του λαϊκού μας χορού και πολιτισμού. Σήμερα έχει πάνω από 1400 μέλη στα τμήματα ενηλίκων. Η εγγραφή και η εκμάθηση χορού είναι εντελώς δωρεάν.

Περισσότερα.

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ»

¨Μια ορχήστρα δωματίου με μαντολίνα πρώτα και δεύτερα, μαντόλες, κλασσικές κιθάρες και κόντρα μπάσο...¨

H Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων ιδρύθηκε το 1985 από τον Θανάση Τσιπινάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή και Μαέστρο της Ορχήστρας έως το 2012 που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας κινείται μεταξύ Κλασικής μουσικής, μουσικής Μπαρόκ, συνθέσεων του 20ου αιώνα και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής. Επί σκηνής κατά τη διάρκεια των 37 χρόνων παρουσίας της, συνεργάστηκε με την πλειοψηφία των πιο σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών και συνθετών. 

Περισσότερα.

Διδαχθείτε μαντολίνο στη σχολή της καταξιωμένης Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» ή ενταχθείτε στα τμήματά της αν είστε ήδη κλασικός κιθαρίστας ή μαντολινίστας.

Περισσότερα.

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων
Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων

ώρες επικοινωνίας 16:00 – 21:00

2610432556
Αγ. Διονυσίου 12-16 (κτίριο Δημοτικής Μουσικής)
dsopatras@yahoo.gr

Δημοτικό Ωδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Πατρών είναι ένα μουσικό σχολείο υψηλών προδιαγραφών το οποίο έχει καταγραφεί σε Πανελλήνιο επίπεδο ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα Μουσικά Ιδρύματα.

Περισσότερα.

Δημοτικό Ωδείο
Δημοτικό Ωδείο - Διοικητικό Προσωπικό

Εικαστικό Εργαστήρι

Το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στη Πλατεία Κορύλλων. Στο τμήμα ενηλίκων έχει τμήματα ζωγραφικής, κεραμικής, κοσμήματος και βυζαντινής αγιογραφίας που προσφέρουν τη δυνατότητα μιας εξειδικευμένης, συστηματικής μαθητείας.

Περισσότερα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εικαστικό Εργαστήρι
Γραμματεία - Μαρία Μανεσιώτη

Γενικών Καθηκόντων - Ανδριανή Φατούρου 

Ωράριο λειτουργίας:

Νοέμβριος – Μάιος: καθημερινές (εκτός Τρίτης) 14:00-21:00 & Σάββατο 9:00 – 14:30
Ιούνιος – Οκτώβριος: καθημερινές 10:00-13:00

2610620724
Πλατεία Κορύλλων, Πάτρα – Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο
art.patras@patrasculture.gr