ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, παραβρέθηκε στην Παρασκευή 21 Οκτώβρη, το απόγευμα, στην εκδήλωση που έγινε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας με θέμα: «Η Διαχείριση των αποβλήτων στη νομοθεσία και τη νομολογία».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

 

Ο κ. Ασπράγκαθος ανέφερε τα εξής στον χαιρετισμό του:

"Κυρίες και κύριοι καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ τους οργανωτές για την πρόσκληση.

Το αντικείμενο της ημερίδας με θέμα «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ» που διοργανώνεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι πολύ ενδιαφέρον, όπως και οι ομιλίες των εισηγητών. Η νομοθεσία αντανακλά την πολιτική κατεύθυνση των λύσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, που είναι πρωτίστως ένα σημαντικό πολιτικό-οικονομικό ζήτημα και δεν είναι απλά ένα τεχνικό ή/και νομοτεχνικό θέμα.

Οι προτεραιότητες και οι νομοθετικές ρυθμίσεις προσδιορίζονται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των κυβερνήσεων με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει στηθεί ένας χορός δις ευρώ για την επεξεργασία των απορριμμάτων, που θα πληρώσουν οι δημότες. Πολλά εργοστάσια επεξεργασίας θα παράγουν καρκινογόνο καύσιμο ακόμα και από τα οργανικά, που θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν, τέσσερα γιγαντιαία εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καρκινογόνα καύση, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι θα καίγονται στα τσιμεντάδικα.

Το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών είναι σε αδιέξοδο ενώ για το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων δεν υπάρχει σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.Η νομοθεσία περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις των εταιρειών για την ανακύκλωση στο πλαίσιο της «διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού». Οι μισές εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται συσκευασμένα προϊόντα και εισπράττουν από τον καταναλωτή το κόστος της ανακύκλωσης δεν το καταβάλουν και η εισφοροδιαφυγή έχει φθάσει τα 22 εκ. ευρώ το χρόνο. Όμως οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν το νόμο που έχουν ψηφίσει.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων καθυστερούν με κυβερνητική ευθύνη που αλλάζουν τους σχεδιασμούς και τις ατέρμονες διαδικασίες των διαγωνισμών που επεκτείνονται από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.

Με τον νέο νόμο για τα απορρίμματα επιβάλλεται ένα άδικο χαράτσι το λεγόμενο «τέλος ταφής», όπως μετονομάσθηκε η «περιβαλλοντική εισφορά». Τιμωρούνται οι δημότες με εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις στην κατασκευή των εργοστασίων και τα αδιέξοδα της ανακύκλωσης, για τα οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις.

Αναδείχθηκαν από ομιλητές της ημερίδας τα περιορισμένα όρια της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει» στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν αναλογιστούμε ότι με το εμπόριο ρύπων γίνεται παγκοσμίως μια αγοροπωλησία ρύπων, και τελικά βιομηχανίες πολυεθνικών μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα από μικρότερες ή από χώρες με χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης και να συνεχίζουν να ρυπαίνουν με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την πρόσληψη μονίμου προσωπικού για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ζητάμε να καταργηθεί το άδικο χαράτσι. Παλεύουμε για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος και να μην πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων".