Να μείνει ανοικτή η Τράπεζα Πειραιώς στην οδό Ανθείας στην Πάτρα ζητά με επιστολή του προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος της Τράπεζας κ. Άγγελο Κάνιστρα ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» του Δήμου Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Ο κ. Αλεξόπουλος επισημαίνει ότι το κλείσιμο της Τράπεζας συνεπάγεται πλήγμα για την εμπορική δραστηριότητα σε μια κατεξοχήν λαϊκή συνοικία που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Κύριε Διευθυντά,
Όπως πληροφορούμαστε, στις 20 Νοεμβρίου 2020, πρόκειται να κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στην οδό Ανθείας στα Ζαρουχλέικα Πατρών.
Με βάση την ενημέρωση που γίνεται στους πολίτες από υπαλλήλους της Τράπεζας, από τις 20 Νοεμβρίου και στο εξής, θα πρέπει να απευθύνονται για να εξυπηρετηθούν στο κατάστημα που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Γεωργίου Παπανδρέου.
Το κατάστημα της Τράπεζας στην οδό Ανθείας, όπως γνωρίζετε, εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό πελατών από τις νότιες συνοικίες της πόλης (οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης), από τη περιοχή των Βραχνείκων και της Παραλίας, αλλά και από περιοχές του Δήμου Ερυμάνθου μετά το κλείσιμο του εκεί τραπεζικού καταστήματος.
Επειδή αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει εύλογη αναστάτωση στους πολίτες των παραπάνω περιοχών και επειδή το κλείσιμο του καταστήματος συνεπάγεται πλήγμα για την εμπορική δραστηριότητα σε μια κατεξοχήν λαϊκή συνοικία που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, σας παρακαλώ να εξετάσετε το ενδεχόμενο παραμονής του καταστήματος στην οδό Ανθείας και να μεταφέρετε το αίτημα στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί αφενός η ταλαιπωρία των πολιτών μιας ευρείας περιοχής των Πατρών, αφετέρου η περαιτέρω υποβάθμιση των νότιων συνοικιών της πόλης.
Στη διάθεση σας για κάθε συνεννόηση».
Η πόλη μας, η Πάτρα μπορεί να κατανοήσει τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο εγκέλαδος αλλά και την τραγική απώλεια των δύο παιδιών. Η πόλη έχει ζήσει και διαχειριστεί σεισμούς, έχει δεχτεί και φιλοξενήσει πληγέντες, έδωσε χώρο και στέγη σε ανθρώπους από περιοχές που επισκέφθηκε ο εγκέλαδος ( Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Αίγιο κ.α). Την συμπαράστασή μας όμως εκφράζουμε και για το λαό της Σμύρνης που δοκιμάζεται αυτή την ώρα μετρώντας δεκάδες νεκρούς. Γιατί ο εγκέλαδος δεν κάνει διακρίσεις σε χρώματα ή κράτη, αφήνει τον ίδιο πόνο παντού.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστρέξει σε βοήθεια στα νησιά που δοκιμάζονται, ιδιαίτερα στη Σάμο και τους κατοίκους της, που έχουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα αλλά και τις επιπτώσεις από τον covid19.
Η πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα να δώσει κίνητρα με ειδικά προγράμματα προκειμένου να εξασφαλίσει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μέσω ελέγχου, συντήρησης και αναβάθμισης των κτιρίων. Να προχωρήσει σε ενημέρωση των πολιτών, με ιδιαίτερο βάρος σε σχολεία, εργασιακούς χώρους για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».
Ο Δήμος Πατρέων άμεσα σε συνεργασία με το ΤΕΕ καλείται να κινηθεί αποτελεσματικά, στην κατεύθυνση προκειμένου να καταγραφούν, και όπου είναι δυνατόν να αποκατασταθούν, τα εγκαταλελειμμένα η μη κτίρια που αποτελούν "Δαμόκλειο Σπάθη" και διαρκή κίνδυνο, όχι μόνο σε περίπτωση σεισμού αλλά και στην καθημερινότητά μας. Η Δημοτική αρχή καλείται να λάβει ευνοϊκά μέτρα και να δώσει κίνητρα σε ιδιοκτήτες παλαιών κτιρίων που θα φροντίσουν για τη συντήρησή τους (μείωση ή και αφαίρεση δημοτικών τελών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).
Η Ώρα Πατρών και ο επικεφαλής Ρώρος Γιώργος εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους κατοίκους Σάμου και Σμύρνης. Τα θερμά συλλυπητήρια στους γονείς των δύο παιδιών και ευχόμαστε άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές και να γυρίσουν στην προ του σεισμού εποχή.
Με τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο συναντήθηκε ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, στο πλαίσιο των επαφών του με Δημάρχους ανά την Ελλάδα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την καταγραφή καλών αυτοδιοικητικών πρακτικών και την άντληση ιδεών που αφορούν έξυπνες δράσεις για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και χαρακτηρίστηκε από σύμπτωση απόψεων και πνεύμα συνεργασίας.
Ο Χαράλαμπος Λυσίκατος εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 2014 και διάγει μία δεύτερη επιτυχημένη θητεία στο δήμο της Αρκαδίας, με έδρα το Λεωνίδιο. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου του, έχει πρωτοστατήσει στην ανάδειξη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (όπως η τσακώνικη διάλεκτος και ο τσακώνικος χορός) και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην περιοχή του, όπως το πρωτότυπο "Μελιτζάzz Festival" στο Λεωνίδιο και το πολιτιστικό φεστιβάλ "ΠαραΤυρό" στον Τυρό.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου και η δημιουργία εξειδικευμένου τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούν προτεραιότητα για τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και τον δήμαρχο προσωπικά, με καθοριστική και τη συμβολή συνεργειών, όπως αυτή με την «Αναπτυξιακή Πάρνωνα» (αναπτυξιακή Α.Ε. τοπικής αυτοδιοίκησης). Η ανάδειξη ενός καταδυτικού και ενός αναρριχητικού πάρκου στην περιοχή, ως θεματικών μορφών τουρισμού, προσελκύει ήδη πληθώρα επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σημειώνεται πως ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας βρέθηκε στην Πάτρα, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο με θέμα την καινοτομία, παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου του. Ο Δήμαρχος Πατρέων δεν ήταν εκεί. Από το να υποδεχτεί τον ομότιτλό του που επισκέφτηκε την Πάτρα, προτίμησε το «αντάρτικο» κατά του Αμερικανού πρέσβη, που συμμετείχε στην ίδια διοργάνωση… διαδικτυακά!
Ο επικεφαλής του σπιράλ δήλωσε, σχετικά: «Αντί ο κ. Πελετίδης να ασχοληθεί με αυτόν που ήρθε, ασχολήθηκε με αυτόν που δεν ήρθε, κηρύσσοντάς τον ανεπιθύμητο και συμμετέχοντας σε σχετική πορεία. Αντί να μελετήσει φρέσκιες ιδέες που άλλοι δήμοι υλοποιούν, μετήλθε πάλι παραδοσιακών τρόπων διαμαρτυρίας. Αντί δράσης, αντίδραση. Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Πατρέων προκρίνει το σόου από την ουσία. Και η ανάπτυξη… στην αναμονή».