Την κυβέρνηση έδειξε ως υπαίτια για το μη κλείσιμο των λακκουβών και την μη αποκατάσταση των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επανιδρύσει το κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εξήγησε ότι για το Δήμο Πατρέων η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 1 εκατ. πόρους για τις παραπάνω εργασίες δηλαδή ούτε το 6% των πόρων που διέθεταν το 2010 οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Δημαράς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σας κάλεσα για να σας πληροφορήσω για μια ακόμη «τορπίλη» που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά κατά του Δήμου μας. Με διϋπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Στουρνάρας και Εσωτερικών κ. Μιχελάκης περικόπτεται η ΣΑΤΑ κατά 53%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2010 η τότε Δημοτική Αρχή είχε στη διάθεσή της 7 εκατ. ευρώ συν 10 εκατ. ευρώ από το δάνειο που είχε συνάψει, άρα σύνολο 17 εκατ. ευρώ, η σημερινή Δημοτική Αρχή θα έχει στη διάθεσή της μόλις 1 εκατ. ευρώ, ούτε το 6% δηλαδή εκείνων που είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Γνωρίζουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι ένα από τα πρώτα προβλήματα που δείχνουν οι πολίτες είναι λακκούβες. Η «Καλλικρατική» Πάτρα έχει 2.000 χιλιόμετρα δρόμους και 4.000 χιλιόμετρα πεζοδρόμια. Είναι κατανοητό σε όλους ότι με 1 εκατ. ευρώ που μας δίνει η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι λακκούβες παρά μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών. Άρα δεν φταίει ο Δήμαρχος για το ότι υπάρχουν λακκούβες στους δρόμους και δεν γίνεται συντήρηση του οδοστρώματος, οι κύριοι Στουρνάρας και Μιχελάκης φταίνε.

Ο Δήμος Πατρέων με την περικοπή των ΚΑΠ λειτουργεί με το 20% των πόρων σε σχέση με τους πόρους που ελάμβαναν μέσω των ΚΑΠ οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και με αυτά τα λιγοστά κονδύλια θα πρέπει να παρουσιάσει έργο και να αποπληρώσει και τους προμηθευτές του Δήμου τα χρέη στους οποίους δεν όσα υποστήριζε ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών όταν παρέδιδε σε μας.

Σας παραπέμπω στην αντίστοιχη σελίδα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών όπου φαίνεται καθαρά ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές δεν είναι 2 εκατ. ευρώ όπως έλεγε ο τότε αντιδήμαρχος, αλλά 14 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά προσθέσετε και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία τότε το ποσό αυξάνεται πολύ περισσότερο.

Την ίδια στιγμή που γίνονται οι περικοπές και η μία «τορπίλη» ακολουθεί την άλλη, η κυβέρνηση διώχνει και τους σχολικούς φύλακες αυξάνοντας τα έξοδα για τους Δήμους από τις φθορές και τις κλοπές στα σχολικά συγκροτήματα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εμείς δεν εγκαταλείπουμε το πλοίο. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα μένουν στο πλοίο μέχρι τέλους και δεν το σκάνε. Παραμένουμε περιορίζοντας τις δαπάνες, κάνουμε πολύ μεγάλη οικονομία και από αυτή τη διαχείριση είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2013 θετικό πρόσημο 3,5% και σύμφωνα με τα στοιχεία και το Ιούλιο η το πρόσημο είναι θετικό (+4%).

Το κράτος μας έκλεισε τη στρόφιγγα των πόρων από την άλλη ούτε θεσμικά μπορούμε να πάρουμε χρήματα από τα δημοτικά τέλη διότι πρώτον τα δημοτικά τέλη είναι τέλη ανταποδοτικά και δεύτερον οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές, δεν έχουν χρήματα, βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Στα άλλα κράτη της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται το 50% των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Στην Ελλάδα διαχειριζόταν μόλις το 3% και σήμερα το 0%! Φαίνεται ότι θέλουν να φτιάξουν το κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Σε ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφους για το κυκλοφοριακό στην πόλη, ο Δήμαρχος απάντησε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού να μην την έχουν οι Δήμοι αλλά το κράτος. Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να απαντήσει για τα διπλοπαρκαρίσματα κλπ. Εγώ έθεσα το θέμα στο Αστυνομικό Διευθυντή και μου δήλωσε αδυναμία. Ρωτήστε λοιπόν την κυβέρνηση που πήρε τις αρμοδιότητες από τους Δήμους».

ΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για το Παράρτημα και την αξιοποίησή του μετά το τέλος της κατάληψης, τόνισε: «Ο Δήμος παρέλαβε ουσιαστικά το Παράρτημα πριν δύο μέρες, ενώ του είχε παραδοθεί πριν 15 χρόνια. Στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έρθει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την αξιοποίησή του. Δεν υπάρχει ακόμα κάτι ολοκληρωμένο, αλλά το Παράρτημα είναι ιστορικός χώρος αντίστασης και υπεράσπισης της Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να σκεφτούμε την αξιοποίησή του. Επί παραδείγματι, μπορεί να μετατραπεί σε ένα Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, θα μετατραπεί σε χώρο ιστορίας και πολιτισμού».

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να καταληφθεί και πάλι, ο κ. Δημαράς, αποσαφήνισε ότι «με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που έχει ο Δήμος, έχει λάβει τα μέτρα του για να μην ανακαταληφθεί».