Σε ένα πανηγύρι που απλώθηκε σε όλη την πόλη και τις συνοικίες εξελίχτηκε η Τσικνοπέμπτη, που παρά τον άστατο και βροχερό καιρό έδωσε στους Πατρινούς μια πολύ καλή ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα και για ένα γερό αυθεντικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Η μέρα του κεφιού, του γλεντιού και της ανεμελιάς γιορτάστηκε με ιδανικό τρόπο στην Πάτρα, πρωτεύουσα του Καρναβαλιού εμπλέκοντας όλο τον κόσμο σε μια ολοήμερη γιορτή.
Από το πρωί οι αυτοσχέδιες ψησταριές απλώθηκαν σε όλη την πόλη και οι μουσικές, οι χοροί, τα πειράγματα και οι ευχές κράτησαν καλά καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μετά τις εμφανίσεις των ορχηστρών χάλκινων πνευστών και κρουστών από τη Μακεδονία, το κέφι και η αποκριάτικη διάθεση κρατήθηκαν αμείωτα ως το βράδυ με τα αυθεντικά παραδοσιακά δρώμενα να έχουν την τιμητική τους.
Το αποκορύφωμα της μέρας συντελέστηκε με τα παραδοσιακά δρώμενα που είχαν ετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και έδωσαν καρναβαλικό χρώμα στην Άνω Πόλη.
Κεντρικός άξονας των δράσεων ήταν το δρώμενο «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος της Άνω Πόλης».
Από τα Ταμπάχανα ξεκίνησαν το μουσικό άρμα και η πλατφόρμα με τον Χατζιαβάτη σαν ντελάλη της τελετής και ακολούθησαν την οδό Γερμανού προς την Μπουκαούρη με το χορευτικό του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων να χορεύει χορούς από την Πελοπόννησο. Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στου Κόττα στήθηκε γλέντι με μπάντες των χάλκινων πνευστών από τη Μακεδονία και τιμώμενο πρόσωπο την σύζυγο του Καραγκιόζη, την Αγλαΐα. Η συνοδεία της Αγλαΐας, του σερ Νιόνιου και του Σταύρακα με τις μπάντες χάλκινων ανέβηκαν την Μπουκαούρη με κατεύθυνση τη Γερμανού, ενώ από την πλατεία Αγίου Γεωργίου ξεκίνησαν άλλες μπάντες με χάλκινα, μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού και καρναβαλιστές με κατεύθυνση προς τα Ταμπάχανα. Οι τρεις πομπές συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Γερμανού και Μπουκαούρη και όλοι μαζί ανηφόρισαν την Μπουκαούρη με προορισμό την πρόσοψη του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Εκεί έλαβε χώρα το κύριο δρώμενο, η «ενθρόνιση» του Καραγκιόζη «Προέδρου της Άνω Πόλης», ένα δρώμενο που παίχτηκε ζωντανά με ανθρώπους οι οποίοι ερμήνευσαν τους ήρωες του θεάτρου σκιών, τα λόγια των οποίων αποδόθηκαν όλες από τη φωνή του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη και παραγωγού θεάτρου σκιών Χρήστου Πατρινού. Το κείμενο και η απόδοσή του από το φωτισμένο μπαλκόνι του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στο πολυάριθμο κοινό προκαλώντας γέλιο. Με τη γνωστή του αυθεντική παραδοσιακή προσέγγιση ο Χρήστος Πατρινός παρουσίασε ένα δρώμενο με πολλές αναφορές στην επικαιρότητα της πόλης. Η αρχική ιδέα της ενθρόνισης ως προέδρου της Αγλαϊας από τον Μπάρμπα Γιώργο και οι αναφορές για την ποικίλη παρουσία γυναικών ως προεδρίνες: πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης – Καρναβάλι Πάτρας, πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου αλλά και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή αυτή που υπέγραψε για να κοπούν οι συντάξεις μας, αλλά και η αναφορά για το δικαστήριο του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη προκάλεσε γέλιο και αποτύπωσε εύθυμες νότες μέσα από την σατιρική και ακαταμάχητα χιουμοριστική ματιά του Καραγκιόζη και του λαϊκού ήρωα που η τέχνη του μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Στο ίδια κλίμα οι διάφορες … «επισκέψεις» των ηρώων του Καραγκιόζη στον Πρόεδρο όπως εκείνη του Σορ Νιόνιου από τη Ζάκυνθο που του ζητά χα χτίσει μια γέφυρα για το Ζάντε (Ζάκυνθο) παίρνοντας την ιδέα για το αίτημα από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που το όραμά της είχε ο Σπυρίδωνας Τρικούπης. Η ενθρόνιση τελικά του Καραγκιόζη ως Προέδρου της Άνω Πόλης έγινε με όλη την καρναβαλική μεγαλοπρέπεια και επισημότητα στο μπαλκόνι της πρόσοψης του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου μέσω πυροτεχνημάτων εδάφους και μέσω των ρυθμικών ήχων των χάλκινων πνευστών και κρουστών από τις μπάντες από τη Μακεδονία που απλώθηκαν στο μπαλκόνι και στις σκάλες.
Μετά το τέλος της καρναβαλικής τελετής ενθρόνισης ακολούθησε γλέντι με το σύνολο των χάλκινων οργάνων και κρουστών και τον κόσμο να χορεύει κυκλωτικούς χορούς. Ήχοι από τρομπέτες, πνευστά και κρουστά πρόσφεραν μια εκλεκτή στιγμή της υπαίθριας αποκριάτικης διασκέδασης, όπου οι σημαντικοί δεξιοτέχνες ξετύλιξαν το μοναδικό ταλέντο τους και ταυτόχρονα μια γνήσια αποκριάτικη πλευρά, που ανθεί σε πολλές μακεδονικές πόλεις.
Το σενάριο και η επιμέλεια των πομπών και του δρώμενου για τον Καραγκιόζη ήταν του Χρήστου Πατρινού σε συνεργασία με τον Χρήστο Γιαννόπουλο, υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Στους ρόλους του δρώμενου μαζί με τον Χρήστο Πατρινό εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί του λαϊκου θεάτρου δρόμου Έλενα Ασλανίδου, Δημήτρης Καυκάς, Παναγιώτης- Κυριάκος Κολοσκόπης, Διονυσία Κοροβέση, Λευτέρης Μιχαλίτσης, Ανίσα Μπάσα με την σκηνοθετική καθοδήγηση και επιμέλεια της Φιορέλας Μαστρόκαλου.
Παράλληλα στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη παρά τη βροχή ξετυλίχτηκε μια άλλη παραδοσιακή όψη της Αποκριάς, που σχετιζόταν με τις επτανησιακές καντάδες. Οι «Κανταδόροι της Santa Maura» του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» τραγούδησαν με τη συνοδεία κιθαρών και ακορντεόν επτανησιακές καντάδες και παλαιά αποκριάτικα τραγούδια μεταφέροντας τη φρέσκια αύρα των Επτανήσων και ξυπνώντας νοσταλγικά μνήμες αλλοτινών εποχών.
Η Τσικνοπέμπτη, μπορεί να μην είχε σύμμαχο έναν ιδανικό καιρό, έδωσε όμως μια πολύ καλή αφορμή για να ξεφύγουμε από τους συμβατικούς μας ρυθμούς και κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους θέτοντάς τον σε αποκριάτικη εγρήγορση.