Με ιδανικό τρόπο όπως προστάζει το έθιμο, εμπλέκοντας όλο τον κόσμο σε ένα γενικευμένο πανηγύρι και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκε η Τσικνοπέμπτη, μέρα αυθεντικού αποκριάτικου ξεφαντώματος, γλεντιού, ξεγνοιασιάς, στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.
Από το πρωί οι αυτοσχέδιες ψησταριές απλώθηκαν σε όλη την πόλη και οι μουσικές, οι χοροί, τα πειράγματα και οι ευχές έδιναν και έπαιρναν καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Μετά τις πλούσιες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης και οργανώθηκαν με ξεχωριστή επιτυχία από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, το κέφι το βράδυ μεταφέρθηκε στην Άνω Πόλη και στις εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας με κεντρικό δρώμενο τον Γάμο της Βασίλισσας της Πατρινής Αποκριάς.
Η πομπή της «υπερμεγέθους» Βασίλισσας με την ίδια πάνω στο άρμα της περιστοιχισμένη από μεταμφιεσμένα μέλη της θεατρικής ομάδας Ζαβλανίου, ξεκίνησε από την πλατεία Ταμπαχάνων και κατηφόρισε τη Γερμανού. Ακολουθούσαν τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρόης, Αχαϊκό Εργαστήρι, Πολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομείου, Σύλλογος Ζαβλανίου, Σύλλογος Ζακυνθινών, Ομάδα Γυναικών Αγίου Βασιλείου «Η Ομάδα», Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης «Αγία Λαύρα» των Καλαβρύτων, Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρψης και Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, του οποίου ο υπεύθυνος Χρήστος Γιανόπουλος είχε τον συντονισμό αλλά και την ιδέα της εκδήλωσης.
Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το άρμα της βασίλισσας σταμάτησε και η βασίλισσα δεχόταν τους μνηστήρες-επίδοξους, υποψήφιους γαμπρούς (έναν από κάθε σύλλογο) με τα καλούδια τους και τα προικιά τους για να τη δελεάσουν και να τους επιλέξει. Η Βασίλισσά μας όμως (πραγματικό θηρίο και άκρως απαιτητική) δεν «έπεφτε» εύκολα. Τι κι αν έρχονταν όλα τα καλά του κόσμου σε παράδες, «δώρα» της νύχτας και της μέρας, σκιάχτρα του βάλτου, όμορφα «αγόρια», αυτή το τράβαγε πολύ και κρατούσε…χαρακτήρα. Έναν έναν τους κατέβαζε κάτω από το άρμα της τους μνηστήρες μέχρι που βρήκε το καλόπαιδο που συνοδευόταν από προίκα ζωντανή και θελκτική. Δυο μέτρα ο γαμπρός της επιλογής της. Τα προξενέματα και τα προικιά των μνηστήρων κράτησαν πολύ, όσο κράτησε το αστείο δρώμενο με πολιτικές αιχμές και αυθεντική, παραδοσιακή σάτιρα που έβγαλε πολύ γέλιο της θεατρικής ομάδας Ζαβλανίου (επιμέλεια: Χαρά Καραμπούλα) με τίτλο "καρναβάλι τα νιογάμπρια - σάτυροι οι καλεσμένοι" αλλά και οι «περιπετειώδεις» είσοδοι των γαμπρών των συλλόγων.
Μόλις η νύφη βρήκε τον καλό της, κατέβηκε από το άρμα της, τον πήρε από το χέρι και συνοδεία των «αποτυχημένων» μνηστήρων και του πλήθους κατέβηκε τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου χαιρετώντας τον κόσμο. Η γαμήλια πομπή μέσα σε παλαμάκια, νταούλια και τραγούδια, κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου Α΄ όπου τελέστηκαν χοροί και το «γαμοτράπεζο».
Εκεί τη διασκέδαση του ζεύγους και της ακολουθίας του αλλά και πλήθους περαστικών και «καλεσμένων» που προσέρχονταν αθρόα στην πλατεία, ανέλαβαν οι Γκιντίκι. Το εξαιρετικό νεανικό μουσικό σχήμα με εξαιρετικό δυναμισμό, αγάπη για την παράδοση αλλά και νεωτεριστικό ύφος παρουσίασε δημοτικά τραγούδια και φώτισε την παράδοση με φρέσκο, δημιουργικό και ολοζώντανο τρόπο ξεσηκώνοντας το κοινό και προκαλώντας χορούς και χαρές. Ένα γλέντι που ξεπέρασε τα προσδοκώμενα ξετυλίχτηκε και σφραγίστηκε από τον ενθουσιασμό και τη δεξιοτεχνία των μουσικών.
Στο σύνολό του το δρώμενο, που ήταν η πρώτη ουσιαστικά οργανωμένη προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι, στέφτηκε από εξαιρετική επιτυχία, προκάλεσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου στην Γερμανού και στην πλατεία Γεωργίου και κατόρθωσε να ενώσει Άνω και Κάτω Πόλη δημιουργώντας ατμόσφαιρα χαράς, ευθυμίας και εξωστρέφειας.
Λίγο νωρίτερα, στις 7μμ στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου ξετυλιγόταν μια άλλη παραδοσιακή όψη της Αποκριάς, που σχετιζόταν με τις επτανησιακές καντάδες. Η εξαιρετική χορωδία «Κανταδόροι της Santa Maura» με μέλη και φίλους του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» ταξίδεψε τους θεατές- ακροατές που συγκεντρώθηκαν για να τους απολαύσουν. Επτανησιακές καντάδες και παλαιά αποκριάτικα τραγούδια μετέφεραν τη φρέσκια αύρα των Επτανήσων, ξύπνησαν νοσταλγικά μνήμες, γέννησαν συναισθήματα και έφεραν στο νου και την ψυχή ρομαντικές εποχές.
Η φετινή Τσικνοπέμπτη, η πρώτη μετά την περιπέτεια της πανδημίας, έδωσε γερές ανάσες σε όλους μας και αποτέλεσε μια ιδανική αφορμή για να ξεφύγουμε από τους συμβατικούς μας ρυθμούς. Κατέβασε πολύ κόσμο στους δρόμους θέτοντάς τον σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο ολοήμερο υπαίθριο γλέντι, ξετυλίχτηκε στους δρόμους και συνεχίστηκε ως τις πρωινές ώρες στα κέντρα διασκέδασης, όπως υπαγορεύει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, που ειδικά στην Πάτρα λαμβάνει απρόοπτες διαστάσεις.