ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • Πριν καλά - καλά μπούμε στη θερινή περίοδο είχαμε δύο φωτιές στον αστικό ιστό της Πάτρας. Τελικά, το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο;

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, του φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, παρά τις ελλείψεις, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα, μαζί και με τους υπαλλήλους του Δήμου μας, που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υλοποιούν τα αιτήματά μας, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, χρηματοδότηση, για έργα και εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν υλοποιούν τα αιτήματά μας, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισεισμικής θωράκισης, χρηματοδότηση, έργα και εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα λαϊκά προβλήματα.

 

  • Μεγάλο πρόβλημα είναι αναμφίβολα τα ακαθάριστα οικόπεδα. Δώστε μας την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

 

Βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, επιβεβαιώνεται ο προβληματισμός, καθώς και οι ανησυχίες που είχαμε διατυπώσει, από την έναρξη κιόλας της Αντιπυρικής Περιόδου, για την κατάσταση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και την έγκριση της υπ’ αρ. 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης, με τίτλο: «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».

Εντός των ορίων αρμοδιότητας του Δήμου Πατρέων υπάρχουν χιλιάδες ακαθάριστα οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε αμέλησαν να τα καθαρίσουν (παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις/οχλήσεις από το Δήμο), είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στον καθαρισμό τους για οικονομικούς λόγους, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό ή έχουν αποβιώσει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν να επέμβουν και να προβούν στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό όλων αυτών, εντός του σύντομου διαστήματος που απαιτείται (περίπου 4 μήνες). Αυτό οφείλεται αφενός στο ελάχιστο προσωπικό που πλέον διαθέτει ο Δήμος Πατρέων και αφετέρου στην πενιχρή επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για πυροπροστασία, η οποία θα διατεθεί για εργολαβίες καθαρισμού ιδιωτικών χώρων και για καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων (πλατείες, άλση, δρόμους που ζητάει η πυροσβεστική για την άνετη πρόσβαση των οχημάτων της).

Ως αποτέλεσμα εφαρμογής της ως άνω Διάταξης, τόσο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αντί να ασχολούνται με την άσκηση των καθηκόντων τους, καλούνται διαρκώς να απολογηθούν για τη μη υλοποίηση της υποχρέωσης του Δήμου να καθαρίσει τα ακαθάριστα ιδιόκτητα οικόπεδα.

 

  • Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας εν όψει του καλοκαιριού;

 

Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου στους σημερινούς κυβερνώντες, όπως χτυπήσαμε και στους χθεσινούς και καλούμε τον Πατραϊκό λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.  Να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

Έχει ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές. Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- παραμένουν. Η ίδια η πραγματικότητα αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες όλων των κυβερνητικών αστικών κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) και των συμπληρωμάτων τους, που υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε., της οποίας κριτήριο αποτελεί η λογική του “κόστους – οφέλους”. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υποτάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και αντιμετωπίζεται προκλητικά, σαν ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνεχώς νέους κινδύνους, είναι επικίνδυνη για το λαό μας, πρέπει να αλλάξει. Σκόπιμα όλες τις κυβερνήσεις κρύβουν το πραγματικό περιεχόμενο της δασοπροστασίας, το οποίο θα αποκάλυπτε το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

 

  • Και οι σημαντικότερες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων;

 

Τα τελευταία χρόνια, στους Δήμους έχουν μεταφερθεί σωρηδόν νέες αρμοδιότητες, τουλάχιστον 200. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο Δήμος Πατρέων, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα βάρη που του έχουν μεταφερθεί και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έλλειψη σε προσωπικό -η εν λόγω υπηρεσία, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, είναι στελεχωμένη με μόλις 2 μηχανικούς-, αλλά και την τεράστια έκταση του Δήμου μας -330 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες, μελέτες, έργα κλπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, της Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό “βάρος” στον κρατικό προϋπολογισμό.  Είναι χαρακτηριστικό, πως η χρηματοδότηση στο Δήμο μας για τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας αφορά το “εξωφρενικό” ποσό των 130.000€, όταν ο Δήμος μας για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία, μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού, δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ. Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους, χωρίς να συνοδεύονται τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Μεταφέρει τις πολιτικές και  ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, στις Δημοτικές Αρχές.

Υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, μηχανήματα και σε ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Άρα, καταλαβαίνετε και την αυτοθυσία που χρειάζεται να επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι του Δήμου, για να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

 

  • Ακόμη κι αν είχατε όλα τα απαραίτητα μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό, θεωρείτε ότι οι κίνδυνοι θα εξέλιπαν;

 

Δε θα εξέλιπαν, γιατί στο σημερινό σύστημα, η υποτίμηση της προστασίας της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, της φύσης, δεν είναι μόνο θέμα κατανομής πόρων, αλλά συνολικότερης κατεύθυνσης, συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Π.χ., ο κλιματικός νόμος, που ψηφίστηκε τέλος Μάη, συνεχίζει να ακολουθεί για την αντιπυρική και την αντιπλημμυρική θωράκιση την ίδια κατεύθυνση, στην οποία κινούμαστε ως τώρα. Δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας δεν έχει παρθεί για τα δάση που έχουν απομείνει, ώστε να μη ζήσει ξανά η χώρα μας τις περσινές καταστροφές.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για καθαρισμό των δασών σε μόλις 38.000 στρέμματα, ενώ οι ανάγκες είναι πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα πανελλαδικά. Μιλά για συντήρηση και βελτίωση, μόλις για το 10% των δασικών δρόμων που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και για το 10-15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών. Χωρίς φυσικά να γίνεται καν λόγος για τη διάνοιξη νέων, όπου κριθεί σκόπιμο. Επιμένει να προβλέπει μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού, για το σύνολο των αναγκών του τομέα δασών!

Συνολικά, η αντιπυρική προστασία για μια ακόμα χρονιά στηρίζεται κυρίως στην οργάνωση της κατάσβεσης - καταστολής με κύριο βάρος στις εναέριες δυνάμεις, ενώ θα έπρεπε να δίνεται βάρος στη διαχείριση των δασών και στον σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Για να μην αναφερθούμε και στο ανθρώπινο δυναμικό των Δασικών Υπηρεσιών, που καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών, για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο, του οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα!

Από την πλευρά μας, λοιπόν, λέμε πως δεν αποτελεί νομοτέλεια να καιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο. Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη,  στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όπως και της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας. Χρειάζεται η αγωνία του λαού και η δράση των φορέων του, να εξελιχθεί σε κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων. Να επιβάλλει με την πάλη του την ικανοποίηση των αναγκών του, που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας. Μόνο έτσι θα εκλείψουν οι κίνδυνοι.

 

  • Αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια «ηλεκτρική» καρέκλα;

 

Αν εννοείτε «ηλεκτρική» καρέκλα, σε σχέση με την προσωπική μου θέση, σας απαντώ πως όχι, γιατί γνωρίζετε ότι στη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή δε σκεφτόμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο,  ούτε είναι σκοπός μας η ατομική προβολή.

Αν εννοείτε «ηλεκτρική» καρέκλα, γιατί μας τρώει κάθε μέρα η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, για το αν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε μία έκτακτη ανάγκη, τότε ναι. Είναι μεγάλο το βάρος, τη στιγμή που γνωρίζουμε ακριβώς την πραγματικότητα, τις ελλείψεις, την κρατική και κυβερνητική κατεύθυνση και αδιαφορία και ταυτόχρονα γνωρίζουμε τι διακυβεύεται. Είναι μεγάλο το βάρος, γιατί ξέρουμε πως την κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας, όπως άλλωστε έγινε και με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν πέρυσι, οι οποίες θα είχαν λάβει άλλες διαστάσεις, αν δεν υπήρχε άμεση ανταπόκριση του Δήμου Πατρέων και εθελοντικών ομάδων του εργατικού – λαϊκού κινήματος της πόλης μας.