«Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης, όλους εκείνους που τσάκισαν το φασισμό και απέδειξαν ότι όταν ο λαός οργανώνεται για να υπερασπιστεί τα δίκια του, την ελευθερία, τη ζωή του, μπορεί να νικήσει αυτούς που φαντάζουν ανίκητοι. Αυτό έγινε το 1821, αυτό έγινε το 1944 στις 4 Οκτώβρη, αυτό θα γίνει και αύριο, για να σταματήσει η τυραννία του λαού απ' αυτούς που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε σφαγές, πείνα, εξαθλίωση, σε σήψη και παρακμή.
Η απελευθέρωση της Πάτρας ήρθε σαν συνέχεια, σαν φυσική εξέλιξη της ηρωικής αντίστασης του λαού της πόλης μας και της χώρας μας απέναντι στους φασίστες κατακτητές. Με σεβασμό υποκλινόμαστε σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, σ' αυτούς που δεν υπολόγιζαν τους κινδύνους και σ' όλα τα επίπεδα έκαναν τη ζωή των κατακτητών δύσκολη. Τους ευχαριστούμε, γιατί μας διδάσκουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε, για να είναι η ζωή μας γεμάτη αξιοπρέπεια, περηφάνια και να ‘μαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Μετά την κατάληψη της χώρας μας από τον γερμανοϊταλικό και βουλγαρικό φασισμό το 1941, τα κόμματα της ελληνικής πλουτοκρατίας, με όποια ονομασία και αν προσδιοριζόντουσαν, δεξιά, κεντρώα κλπ εγκατέλειψαν το λαό. Οι μισοί έφυγαν για την Αίγυπτο, πήραν μαζί τους και το Δημόσιο Ταμείο με το χρυσάφι και από εκεί προετοιμαζόντουσαν για τις μεταπολεμικές εξελίξεις, Οι άλλοι σχημάτισαν κατοχική κυβέρνηση, γιατί το κράτος τους το αστικό και μέσα σε συνθήκες μιας κατακτημένης χώρας θέλουν να συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό το βλέπουμε και σήμερα σ' άλλες χώρες, όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ. Οι κατοχικές κυβερνήσεις, με όλους τους πρόθυμους επάνδρωσαν όλους τους τομείς. Δημιουργήθηκαν τα Τάγματα Ασφαλείας, συνέχισαν να λειτουργούν η Ειδική Ασφάλεια, η Αστυνομία Πόλεων. Οι κατακτητές χρειάζονταν κυβερνήσεις – υποχείρια τους, μέσω των οποίων θα εξασφάλιζαν την κυριαρχία τους, τα συμφέροντά τους.
Οι αναχωρούντες για Αίγυπτο, φρόντισαν ωστόσο, να παραδώσουν στην κατοχική κυβέρνηση, στον Μανιαδάκη τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που ήσαν κρατούμενοι από τη Μεταξική Δικτατορία, για να οδηγηθούν στην εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1ητου Μάη του 1944. Απέδειξαν στην πράξη ότι δεν έχουν διαφορές στην αντιμετώπιση αυτών που πρωτοστατούν για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η πλειοψηφία της αστικής τάξης και τα κόμματά της διάλεξαν τη φυγή ή την υπηρέτηση του φασιστικού άξονα. Όλοι μαζί έδρασαν με τον τρόπο τους κατά του λαού. Ο λαός όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Συγκρότησε το Εθνικό Απελευθερωτικό μέτωπο, το ΕΑΜ με τη συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Το ΕΑΜ συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο δίνει πρώτο το σύνθημα για την επιβίωση του λαού. Ξεκινούν αγώνες μέσα στην κατοχή. Στον αγώνα αξιοποιήθηκαν, μαζί με την ένοπλη πάλη, όλες οι μορφές. Απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, σαμποτάζ.
Τον Απρίλη του 1942 οργανώθηκε η πανυπαλληλική απεργία για την αντιμετώπιση της πείνας, του λιμού.
25 Ιούνη του 1943 με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΕΑΜ ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση. Κανένας εργάτης στη Γερμανία
22 Ιουλίου του 1943 γίνεται κινητοποίηση για αν φύγουν οι Βούλγαροι φασίστες από τα ελληνικά χώματα.
Ο κατακτητής έσπερνε τον τρόμο, προσπαθούσε να περάσει την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, να σταυρώσει ο ελληνικός λαός τα χέρια, να παραδοθεί. Αυτό δεν πέρασε. Τη σιγή της νύχτας στις γειτονιές έσπαγε ο τηλεβόας Προσοχή! Προσοχή! Σας μιλούν τα ηρωικά νιάτα της Ελλάδας! Η ΕΠΟΝ!
‘'Ο Βάρβαρος κατακτητής ετοιμάζει καινούργια μέτρα εξόντωσης. Αγωνιστές της λευτεριάς! Δε μας λύγισαν με το ντουφέκι! Όλοι στον αγώνα για τη ματαίωση της Πολιτικής Επιστράτευσης, κανένας εργάτης στη Γερμανία.''
Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την απώλεια 18 Ιταλικών μεραρχιών που έκαναν χρέη χωροφύλακα στην Ελλάδα, οι εγκέφαλοι των Ες- Ες και της Γκεστάπο αναζητούσαν προδότες, για κάθε γερμανό που θα σκοτωνόταν, θα εκτελούσαν πενήντα αθώους ομήρους. Πιάσαν δουλειά μαζί τους οι γερμανοτσολιάδες, τα τάγματα ασφαλείας και οι κουκουλοφόροι, αυτούς που θεωρούν προγόνους οι χρυσαυγίτες. Η θηριωδία τους απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ερημώνουν, λεηλατούν, καίνε, σφάζουν, ατιμάζουν. Καλάβρυτα, Δίστομο, Προσφυγικά Πάτρας, Άουσβιτς, αποδεικνύουν σε ποιο σημείο κτηνωδίας μπορεί να οδηγήσει ο φασισμός.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ο φασισμός είναι το πιο βίαιο μέσο του κεφαλαίου για να διατηρεί την εξουσία του. Τον Χίτλερ τον επέλεξαν η Κρούπ, η Ζήμενς η Ντόϊτσεμπανκ, η Τίσεν, τα αμερικάνικά και γερμανικά μονοπώλια. Αυτών τα οικονομικά συμφέροντα υπηρέτησε. Το κεφάλαιο ύπουλα στηρίζει τους φασίστες ως εναλλακτική λύση στην κυριαρχία του. Καλλιεργούν το ρατσισμό, την ανωτερότητα της φυλής, το μίσος απέναντι στους άλλους λαούς. Αποπροσανατολίζουν το λαό με τεχνη. Δεν θέλουν να καταλάβει ο εργάτης, τα λαϊκά στρώματα ποιος είναι υπεύθυνος για την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Για να μη γίνει κατανοητό ότι η κοινωνία μας είναι ταξική και η κυρίαρχη αντίθεση είναι ανάμεσα σε αυτούς που εργάζονται και σε αυτούς που καρπώνονται τα αποτελέσματα του ιδρώτα τους. Την αντίθεση εργασίας κεφαλαίου.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Για αυτό αποκαλύπτουμε στο λαό τον χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως μια καθαρά ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Στα μάτια του λαού μας είναι αυτοί που εκβιάζουν, χτυπάνε, σκοτώνουν και ας προσπαθούν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων. Βαράνε τον αδύναμο πρόσφυγα, τον εργάτη, ποτέ τον εφοπλιστή, τον κεφαλαιοκράτη. Οι ψευτοελληναράδες που δίνουν αίμα μόνο για Έλληνες, πότε πήγαν να φωνάξουν ενάντια στους εφοπλιστές που στα πληρώματα των πλοίων τους, έλληνα έχουν μόνο τον Πλοίαρχο και τον ταμία.
Φίλοι και φίλες,
Στις 12 Οκτώβρη του 1944 στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» Πατρών δημοσιεύεται «ΠΡΟΚΥΡΗΞΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»
«…Περαιτέρω τονίζει ότι θα προσέξει ιδιαιτέρως το ζήτημα ικανοποιήσεως των βιωτικών αναγκών του λαού. Θα φροντίση να εξασφαλίση την κανονικήν λειτουργίαν των λαϊκών συσσιτίων και να δημιουργήση μαθητικά σισσίτια.(…) Θα δώση μεγάλην προσοχή εις την αποκατάσταση των συγκοινωνιών και την καθαριότητα της πόλεως. Θα μελετήση και θα λάβη μέτρα δια την εξάλειψιν της ανεργίας. Θα μελετήση το μέτρον της ιδρύσεως λαϊκών ιατρείων κατά συνοικίας, χάριν της υγείας του λαού και θα φροντίση να εξασφαλίση δωρεάν με τη βοήθειαν του Ερυθρού Σταυρού, τα απαραίτητα φάρμακα…».
Η σύγκριση αναπόφευκτη. Δεκαετίες μετά, παρά την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, παρά το γεγονός ότι δεν θερίζουμε με το δρεπάνι, δεν οργώνουμε με το μουλάρι και ενώ ο πλούτος που παράγει ο λαός είναι αμύθητος αλλά επειδή τον καρπώνονται οι λίγοι, τα μονοπώλια, η κατάσταση έχει τραγικές ομοιότητες. Τα λαϊκά στρώματα βιώνουν την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Οι καπιταλιστές θέλουν ότι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι να τα πάρουν πίσω. Επιτίθενται στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στη σύνταξη, στη μόρφωση, κόβουν ΕΚΑΣ, επιδόματα, συνεχίζουν τη φοροληστεία, βγάζουν στο σφυρί το λαϊκό σπίτι. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Όλοι βλέπουμε την συγκέντρωση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, όλοι βλέπουμε ότι οι αποθήκες τους είναι γεμάτες. Τα ψυγεία όμως του λαού, των ανέργων είναι άδεια. Η ανεργάι τσακίζει τα όνειρα και τη ζωή της νεολαίας, των εργαζομένων.
Για να νικήσουν τους εργαζόμενους, έχουν δίπλα τους για στήριγμα τις κυβερνήσεις τους. Όταν φθείρεται ο ένας στα μάτια του λαού, μας φέρνουν τον άλλο. Την βρώμικη δουλειά την εμπιστεύονται σ' αυτόν που είναι πιο αποτελεσματικός. Γι' αυτό δεν κλαίνε σήμερα, αλλά τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, αφού έχουν τώρα στην υπηρεσία τους, τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που περνούν με ευκολία ότι θέλουν.
Σπέρνουν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, ‘'δεν αλλάζει τίποτα, αυτή είναι η μοίρα του λαού μας '', λένε.
Έρχονται όμως οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, φωνάζουν με τον τηλεβόα. Ξεσηκωθείτε! Δεν είναι ανίκητοι. Αγωνιστείτε! Βγέστε στους δρόμους, οργανωθείτε, όχι μια αλλά όσες φορές χρειαστεί να πορευτείτε από Πάτρα Αθήνα. Κανένας άνεργος, κανένας φτωχός και ανήμπορος, κανένα σπίτι στο σφυρί. Λαϊκή Συμμαχία, εργάτες, επαγγελματίες κατεστραμμένοι, αγρότες ξεκληρισμένοι, όλοι μαζί μια γροθιά, πάρτε την οικονομία στα χέρια σας. Κουμάντο να κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι αυτοί που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα αυτών που παράγουν.
Φίλες και Φίλοι,
Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος τιμής των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αυτών που έπεσαν στην πάλη κατά τους φασισμού.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».
Με ιστορικό περίπατο μνήμης, δρώμενα και μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου με ομιλητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου για την 72ηεπέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα.
Το απόγευμα της Τρίτης, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ιστορικός περίπατος μνήμης, με τη διαδρομή Δεξαμενή -Γερμανου και Ηλείας-πλατεία Αγίου Γεωργίου –Γεροκωστοπούλου -Ρήγα Φεραίου –Γούναρη -Μαιζώνος και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.
Σε ενδιάμεσες τοποθεσίες πραγματοποιήθηκαν σύντομα δρώμενα ανάδειξης της ιστορίας.
Πρώτος σταθμός της ιστορικής διαδρομής ήταν το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.
Ακολούθησε δεύτερο δρώμενο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Φθάνοντας η πορεία στο Δημαρχείο απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας:
«Κάνουμε –είπε- μια στάση και εδώ στο Δημαρχείο της πόλης μας για να θυμηθούμε τη συμβολική στιγμή που σήμανε την απελευθέρωση της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους και ένα ποτάμι λαού με πανό, σημαίες και λουλούδια, γίνεται ένα με τους ελευθερωτές και κατευθύνονται προς το Δημαρχείο όπου κυματίζει ακόμα η σβάστικα.
Σηκώνουν στα χέρια τον καταργημένο από τους κατακτητές Δήμαρχο Βασίλη Ρούφο, αγωνιστή και στέλεχος του ΕΑΜ. Φτάνουν έξω από το Δημαρχείο και ο Β. Ρούφος, ως ο νόμιμος Δήμαρχος της πόλης, ανεβαίνει σ' αυτό το μπαλκόνι μαζί με άλλα στελέχη της αντίστασης, κατεβάζουν από τον ιστό το σύμβολο του φασισμού και της σκλαβιάς και ανεβάζουν την ελληνική σημαία.
Η πόλη είναι πια ελεύθερη!
Το Δημαρχείο, η διοίκηση του Δήμου, δίνει το μήνυμα της πολυπόθητης λευτεριάς που με τόσους αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε.
Οι εκλεγμένοι άρχοντες της πόλης αγωνίζονται για το λαό τους, είναι μπροστάρηδες σ' όλους τους δίκαιους αγώνες του».
Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν, με μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου με «Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, το 2οΔημοτικό Σχολείο (Στρούμπειο), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 72ηεπέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Ο Δήμαρχος συζήτησε με τους μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης για τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση.
Οι μικροί μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση με δεκάδες ερωτήσεις, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους στην εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, στις αιτίες που προκαλούν τους πολέμους, τη δυστυχία και τις καταστροφές.