Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου (ΚΟΔΗΠ) για το 2018.
Εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Ο νέος προϋπολογισμός του ΚΟΔΗΠ είναι αυξημένος περίπου κατά 1 εκατομμύριο ευρώ συγκριτικά με τον περσινό. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνουμε τις δράσεις μας, ενισχύουμε τις παλιές και δημιουργούμε νέες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των συμπολιτών μας, που δημιουργούν τα νέα μνημόνια, που προστίθενται στα παλιά και επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα και στο δήμο μας.
Ο φετινός μας προϋπολογισμός είναι πιο ρεαλιστικός και πραγματικός, γιατί έγινε μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε τα προβλεπόμενα κονδύλια στους αντίστοιχους κωδικούς, να βρίσκονται πιο κοντά σε εκείνα που τελικά θα χρησιμοποιηθούν, με βάση την εμπειρία μας και την πολιτική μας κατεύθυνση.
Ο προϋπολογισμός μας κινείται και πάλι στην κατεύθυνση ανακούφισης όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, των ανήμπορων, των ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να πάρουν ανάσες, να σταθούν όρθιοι μπροστά στην αντιλαϊκή λαίλαπα και της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερούν και δικαιούνται, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.
Να μην συμβιβαστούν στα επιδόματα, τα μερίσματα και τις σακούλες τροφίμων, που αποτελούν ένα μικρό μέρος εκείνων, που το αστικό κράτος, τους κλέβει με τους αυξημένους φόρους, τη μείωση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους!
Ενισχύουμε τις δράσεις μας και δημιουργούμε καινούργιες όπως:
Α) Δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων σε παιδικούς σταθμούς δυναμικότητας έως 24 βρεφών, επιπλέον των 1161 θέσεων για νήπια και βρέφη, που είχαμε δημιουργήσει μέχρι πέρσι, διατηρώντας τις απαλλαγές τροφείων για τα νέα ζευγάρια, με ετήσιο εισόδημα έως 25000 ευρώ. Όφελος περίπου 120-130 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, για τα νέα ζευγάρια.
Με τα νέα τμήματα, που λειτουργήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια, αυξήσαμε επί των ημερών μας, κατά 250 περίπου τις θέσεις νηπίων και βρεφών, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις επιπλέον θέσεις βρεφών, που δημιούργησε το Δημοτικό Βρεφοκομείο μας, με το νέο του σταθμό.
Μάλιστα πέρσι για πρώτη φορά στον ΚΟΔΗΠ, διαπιστώνοντας την αυξημένη ζήτηση θέσεων για βρέφη, έναντι των νηπίων, δημιουργήσαμε και λειτουργούμε 4 βρεφικά τμήματα, δυναμικότητας 48 βρεφών.
Προγραμματίζουμε τη δημιουργία νέου βρεφονηπιακού σταθμού στη Μανιακίου, δυναμικότητος περισσότερο από 100-120 νηπίων, βρεφών. Ξεκινούν οι εργασίες του από τις αρχές του 2018, μετά από επίμονες προσπάθειες του Δήμου μας!
Β) Συνέχιση της λειτουργίας του 5ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας κατασκήνωσης στην πλαζ στην Αγιά. Πέρσι φιλοξενήθηκαν δωρεάν και πάλι περίπου 1000 παιδιά. Αποδόθηκαν περίπου 110.000 ευρώ για τη λειτουργία της, που τα ωφελήθηκαν οι συγκεκριμένες νέες οικογένειες.
Θυμίζουμε ότι την πρώτη χρονιά λειτουργίας της φιλοξενήθηκαν περίπου 500 παιδιά, τη δεύτερη περίπου 750 και πέρσι 1000, παρέχοντας μεταφορά, σίτιση, δημιουργική απασχόληση, αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες.
Γ) Δημιουργία του 6ου Θερινού ΚΔΑΠ, ημερήσιας παιδικής κατασκήνωσης στα Ροΐτικα, δυναμικότητας 350 παιδιών. Ένας χώρος με τα κτίριά του εγκαταλελειμμένα ( εκτός της αίθουσας Τσίγκα ) για πολλά χρόνια, που επισκευάζουμε και αναβαθμίζουμε, εκτελώντας πολλές από τις εργασίες του με τα συνεργεία του Δήμου μας.
Προγραμματίζουμε το καλοκαίρι του 2018 να φιλοξενήσουμε και στις δύο κατασκηνώσεις, περίπου 1200 παιδιά, ώστε να ικανοποιήσουμε περισσότερες αιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρσι έφτασαν τις 1600 περίπου.
Δ) Συνεχίζουμε τις διανομές τροφίμων, «δεκατιανού» σε υποσιτιζόμενους μαθητές στα σχολεία μας. Πέρσι είχαμε χορηγήσει σε 1300 μαθητές, σε 4 διανομές τρόφιμα. Φέτος προγραμματίζουμε 7-8 διανομές σε 1500 περίπου μαθητές, αναλόγως και των αναγκών.
Ε) Συνεχίζουμε τα Συσσίτια έτοιμου φαγητού σε 150-200 άπορους καθημερινά και 150 περίπου μερίδες σε πρόσφυγες-μετανάστες, ανά 2η ημέρα
ΣΤ ) Με τα νέα Πρόγραμμα αντιμετώπισης φτώχειας, που διεκδικήσαμε και πήραμε, θα προσλάβουμε περίπου 40 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. Τους μισούς από αυτούς τους έχουμε ήδη προσλάβει. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, τα υλοποιούμε χωρίς τη συμμετοχή ΜΚΟ, όπως είχε πράξει η προηγούμενη Δημ. Αρχή, αλλά και όπως άλλοι Δήμοι πράττουν σήμερα. Βέβαια να επισημάνουμε και πάλι ότι, και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν όταν λήξει το πρόγραμμα. Μέσω τον προγραμμάτων λειτουργούμε ή πρόκειται να λειτουργήσουμε :
- Κέντρο Κοινότητας : Για υποδοχή και υποστήριξη πολιτών ευπαθών ομάδων, εξυπηρέτηση αιτήσεων, τροποποιήσεων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ ) σε περισσότερους από 10000 δικαιούχους. Κινητή μονάδα για υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως Ρομά, πρόσφυγες κ.λ.π.
- Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτια, Κοινωνικό Φαρμακείο
- Διανομές τροφίμων σε ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου
- Διανομές προϊόντων σε ωφελούμενους του ΚΕΑ - ΤΕΒΑ : περισσότεροι από 10000 δικαιούχοι
- Χορήγηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους, άπορους, σε 90-100 άτομα
- Έκδοση κάρτας ωφελούμενου νοικοκυριού στις Κοινωνικές Δομές
- Δομές Αστέγων «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας», «Υπνωτήριο», για προσωρινή φιλοξενία Αστέγων και υποστήριξή τους σε περισσότερα από 100 άτομα
Ζ) Λειτουργία του Άτυπου Υπνωτηρίου τις μέρες του ψύχους για περίπου 15-20 άτομα, στο Αρσάκειο, μέχρι να αρχίσουν εκεί οι εργασίας ανακατασκευής.
Η) Συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας των 3 ΚΑΠΗ, των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και όλων των υπολοίπων υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών. Πραγματοποίηση ενδεχομένως και πάλι του Φεστιβάλ των ΚΑΠΗ, με μουσικοχορευτικά δρώμενα, όπου συμμετείχαν τα ΚΑΠΗ 10 δήμων και είχε μεγάλη επιτυχία.( Συμμετείχαν περίπου 300 μέλη ΚΑΠΗ στις εκδηλώσεις, πλέον των συνοδών μελών ).
Η οργανωμένη πάλη του λαού μας, το λαϊκό εργατικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια, να κερδίσει επιμέρους κατακτήσεις, να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, να επιβάλει μια άλλη κατεύθυνση, που θα έχει σαν στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών».