Επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τις μεγάλες περικοπές στους ΟΤΑ ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς παρουσίασε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο την εισήγησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Κορδάς μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα έργα ύψους 2,5 εκ. ευρώ όσα δηλαδή νέα χρήματα πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση έναντι περίπου 10 εκ. που έδινε παλαιότερα. Είναι προφανές ότι με αυτά τα κονδύλια απλά εμπαίζεται ο πατραϊκός λαός (αντιστοιχούν 10 ευρώ ανά κάτοικο ή για να κατασκευαστούν 500 μέτρα εθνικής οδού!!!).
Υπογραμμίζουμε ότι οι δίκαιες απαιτήσεις όλων των λαϊκών γειτονιών, των γονέων και δασκάλων 220 περίπου σχολείων, η κατάσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων των οδών της πόλης, η ανάγκη για πράσινο, για εξαγορά πλατειών ακόμα και δρόμων στο Σχέδιο Πόλης, οι ανάγκες για υποδομές στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην αναψυχή, οι ανάγκες για κοινωνικές υποδομές, οι ανάγκες για ανακαινίσεις κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου, για παιδικές χαρές, για πεζόδρομους, για ποδηλατόδρομους, για διανοίξεις δρόμων, για αποκατάσταση των «βομβαρδισμένων» οδοστρωμάτων, για διάστρωση έστω με λίγο χαλίκι των αγροτικών, περιφερειακών οδών κλπ. και δεν πρόκειται να τύχουν έστω στοιχειώδους ικανοποίησης χωρίς να αναπτυχθεί στην Πάτρα ένα δυνατό διεκδικητικό και σωστά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα που με ενότητα και αγώνα θα αποσπάσει από την κυβέρνηση και την ΕΕ, πόρους.
Η νέα Δημοτική Αρχή μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί εκατοντάδες έργα και δράσεις από τα προσεχή προγράμματα ΕΣΠΑ 2015 – 2022 από τα οποία μόνο το Περιφερειακό ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ περίπου.
Η Πάτρα, οι λαϊκές της γειτονιές έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, έχοντας τα «δικά τους παιδιά» και το Δήμο μας διαρκώς ήταν κυριολεκτικά «ριγμένη».
Και όχι μόνο αυτό αλλά και τα έργα που γίνονταν ήταν κυρίως έργα βιτρίνας, μάρμαρα, ακριβά φώτα στο κέντρο, στάδιο των 60 εκ ευρώ που υπολειτουργεί, 5,6 εκ ευρώ για τον άχρηστο λειτουργικά σταθμό υποδοχής στον Άγιο Διονύσιο, ενώ το νέο Λιμάνι γινόταν οι καλές πλατείες του κέντρου γινόταν καλλίτερες και για τις λαϊκές συνοικίες γινόταν «ψιλοπράγματα».
Εμείς, οι Δημότες μας, απαιτούμε δίκαια κατανομή ακόμη και πέραν της πληθυσμιακής αναλογίας των κονδυλίων από την Περιφέρεια και από το νέο ΕΣΠΑ των 22 δις ευρώ.
Στο Δήμο, όσον αφορά στα έργα και στις προμήθειες δεν βρήκαμε καλή κατάσταση, και το ίδιο, όσον αφορά στη λειτουργικότητα, την οργανωτική συγκρότηση και στον προσανατολισμό που είχε δοθεί στις Τεχνικές μας Υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικά δεν υπήρχαν για πάνω από χρόνο χρώματα, λαμπτήρες, καλώδια, υλικά και μικροϋλικά, ώστε να μπορούμε να εκπληρώνουμε στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας ως Δήμος.
Βρήκαμε χωρίς πιστοποίηση τις 130 παιδικές χαρές, τα 25 γήπεδα του Δήμου, βρήκαμε πολλές δεκάδες σχολικά κτίρια που χρειάζονται μικροεπισκευές και που δεν μπορούμε να φτιάξουμε και ντρεπόμαστε να το πούμε!
Είμαστε σαν Τεχνικές Υπηρεσίες πολύ πίσω για νέες μελέτες, για μελέτες προμηθειών για μεγάλο αριθμό επιβλέψεων, ενώ έχουμε πολλές δεκάδες μηχανικών και τεχνολόγων και άλλο επιστημονικό προσωπικό.
Βρήκαμε 4 μπογιατζήδες, 7 εργάτες για ασφαλτικά με πανάθλια μέσα, 4 σιδεράδες, 8 πλακάδες, 3 υδραυλικούς κλπ κλπ.
Βρήκαμε ένα μηχανισμό που δεν μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις διαδικασίες, έχουμε διακοπές ή απειλές για διακοπή έργων σε σχολεία, όπως το 16οΔημοτικό Σχολείο, και αλλού.
Εμείς μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου θα αγωνιστούμε να βελτιώσουμε αποφασιστικά τη δουλειά μας. Να ξεκαθαρίσουμε στο Λαό τι μπορούμε, τι δεν μπορούμε, τι και ποιος ευθύνεται για κάθε τι συγκεκριμένα.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουμε φέτος τελείως διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Πέρσι είχαμε 104 εκ. ευρώ περίπου Τεχνικό Πρόγραμμα ενώ πραγματοποιήθηκαν έργα 5 εκ. ευρώ περίπου!
Φέτος στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουμε μόνο τόσα έργα που αντιστοιχούν στα υπάρχοντα κονδύλια.
«Καθαρίσαμε» τους καταλόγους που μπέρδευαν ακόμα και τις τεχνικές και τις οικονομικές μας υπηρεσίες.
Αρχές του επόμενου χρόνου θα έχουμε και την πλήρη εικόνα, διότι το σημερινό τεχνικό πρόγραμμα γίνεται σύμφωνα με τις εγκυκλίους από στοιχεία οικονομικά που υπήρχαν στις 30/6/2014 και όχι σημερινά.
Τότε (από τις αρχές του έτους), από όσο φαίνεται, θα μπορούμε να προσθέσουμε έργα και προμήθειες περίπου 3 εκ. ευρώ από δεσμευμένες πιστώσεις που όμως δεν υλοποιούνται. Υπογραμμίζουμε ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στην λογική ό,τι επιπλέον έργα των 2,5 εκ. ευρώ να τα πληρώσουν οι δημότες. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Συνεπώς το όλο πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί και θα αναδειχθούν πολύ καλλίτερα οι προτεραιότητες.
Αυτό που θέλουμε να θέσουμε στο Λαό είναι το ερώτημα: Πόσα έργα έχουμε ανάγκη, υπέρ τίνος έργα, έργα βιτρίνας ή φιλολαϊκά, σε ποιους τομείς π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, γειτονιές, πολιτισμός κλπ.
Μετά είναι το ερώτημα: Πώς και με ποια μέτρα θα μπορούν οι Υπηρεσίες μας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες για προγραμματισμό, μελέτες, επιβλέψεις, παρακολουθήσεις, συντηρήσεις κλπ.
Εμείς παλεύουμε και στα δύο μέτωπα με προτεραιότητα στα θέματα προσανατολισμού.
Στο παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα όσον αφορά στα νέα έργα των 2,5 εκ. ευρώ θα διατεθούν 400 χιλιάδες ευρώ για νέους παιδικούς σταθμούς, 200 χιλ. ευρώ για συντηρήσεις σχολείων, 250 χιλ. ευρώ για παιδικές χαρές, 100 χιλ. ευρώ για αθλητικούς χώρους, 200 χιλ. ευρώ για θέματα ασφαλείας (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων κλπ.), 230 χιλ. ευρώ για υποδομές πολιτισμού, (Θέατρο, Εργοστάσιο Τέχνης, Παράρτημα Πανεπιστημίου), 850 χιλ. ευρώ για τους δρόμους στην πόλη και στις γειτονιές της. Δηλαδή σχεδόν το σύνολο των νέων κονδυλίων που παρέχονται από την κυβέρνηση καλύπτουν τις μόνο τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.
Συμπερασματικά: Τα ψίχουλα που δίνονται για έργα δυναμώνουν τη λαϊκή οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του.
Εμείς αυτό λέμε γι' αυτό αγωνιζόμαστε».