Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμμετείχε και χαιρέτησε χθες το απόγευμα, στην Ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η εφημερίδα «Γνώμη», με θέμα: «Η Πάτρα ως τουριστικός προορισμός City Break».
Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό τόνισε τα εξής:
«Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή Ημερίδα που διοργανώνετε.
Το θέμα που εξετάζετε σήμερα, η ανάδειξη της πόλης μας ως τουριστικός προορισμός και μάλιστα για βραχυχρόνια διαμονή, π.χ. ενός Σαββατοκύριακου, έχει πολλές πλευρές, οικονομικές, κοινωνικές, τεχνικές. Ταυτόχρονα, η προσέγγισή του, εξαρτάται από τον τρόπο που ο καθένας έχει επιλέξει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του.
Από την πλευρά μας, δεν αντιλαμβανόμαστε όσους έρχονται στην πόλη μας ως τουρίστες, που μοναδικός μας στόχος πρέπει να είναι το πορτοφόλι τους.
Τους βλέπουμε ως επισκέπτες της Πάτρας, που θέλουν και θέλουμε να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της, με τις ομορφιές, το βουνό και τη θάλασσα, με τους κατοίκους και την καθημερινότητα.
Η δυνατότητα του ανθρώπου, του εργαζόμενου, να επισκεφτεί άλλες πόλεις, άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του, για τη μόρφωση, την πολιτιστική εξύψωση, την ψυχαγωγία και την ουσιαστική ξεκούρασή του, στον ίδιο βαθμό που είναι αναγκαίος ο καθημερινός ελεύθερος χρόνος.
Ο τουρισμός, δηλαδή, είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα, που δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή καταστρατηγείται για την πλειοψηφία του λαού μας, φυσικά και για τους πατρινούς.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για μας, να διαμορφώνουμε την Πάτρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να την απολαμβάνουν οι δημότες μας και ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μας, για όσο επιλέξουν να μείνουν εδώ.
Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη μια σειρά έργα και παρεμβάσεις που συμβάλουν σ’ αυτό το στόχο και καθιστούν την Πάτρα πιο λειτουργική και όμορφη, πιο ελκυστική για τους επισκέπτες.
Κομβικό στοιχείο της «μεταμόρφωσης» αυτής, θεωρούμε την αλλαγή στο παραλιακό μέτωπο, μέρος της οποίας ήδη έχει υλοποιηθεί και φυσικά έπεται και συνέχεια. Μετά το Νότιο Πάρκο, το Έλος της Αγυιάς έχει αναδειχτεί σε πόλο έλξης, εικόνες του ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Τα επόμενο χρόνια, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου θα συμπληρωθεί, με τα έργα στο παραλιακό μέτωπο, από την Αγίου Νικολάου έως το Διακονιάρη και από τον ποταμό Μείλιχο έως το κολυμβητήριο. Η ανάπλαση του κολυμβητηρίου και των αθλητικών χώρων γύρω του, η δημιουργία της θεατρικής σκηνής στο camping, η μετατροπή της Μαρίνας σε τουριστική Μαρίνα, σύγχρονη, έχουν ξεκινήσει. Όλα αλλάζουν προς το καλύτερο.
Αντίστοιχης σημασίας είναι και οι σοβαρές παρεμβάσεις στις ακτές του Δήμου μας, στο Πλατανόδασος, τις Δάφνες, με στόχο να ενωθεί παραλιακά η Πλαζ με τα Μποζαϊτικα και εν συνεχεία με το Ρίο και τον Άγιο Βασίλη, δημιουργώντας ένα αδιάσπαστο μέτωπο. Η Πάτρα θα είναι πλέον παραλιακή πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το Νέο Λιμάνι, η δημιουργία στην επιφάνεια, του γραμμικού πάρκου, του ποδηλατοδρόμου, η λειτουργία του προαστιακού, επίσης θα συμβάλουν στην αλλαγή της Πάτρας.
Επιπλέον, λαμβάνουν χώρα σημαντικές παρεμβάσεις στον ίδιο τον αστικό ιστό της πόλης.
Το ιστορικό κέντρο αναβαθμίζεται, με την ανάπλαση της Άνω Πόλης να ολοκληρώνεται και τα θεαματικά αποτελέσματα να είναι ήδη εμφανή, ενώ τα έργα στην Κάτω Πόλη και τις σκάλες ξεκίνησαν εντατικά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, γίνονται επισκέψιμα μια σειρά μνημεία, που μέχρι σήμερα ήταν απροσπέλαστα.
Προσδοκούμε, ότι και με την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης του Σταδίου, κάτω από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, η Πάτρα θα αποκτήσει ένα πλήρως προσβάσιμο δίκτυο αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, εντός του αστικού ιστού της (Κάστρο, Ρωμαϊκό Ωδείο, Ρωμαϊκός Ιππόδρομος κτλ). Μαζί δε, με το Κάστρο του Ρίου, τους μυκηναϊκούς τάφους, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η πόλη μας γίνεται σημείο αναφοράς.
Όμως, η καθημερινότητα του δημότη και του επισκέπτη δεν θεωρούμε ότι πρέπει να περιορίζεται στα στενά όρια του «κέντρου», γι’ αυτό και υπάρχουν σειρά λαϊκών γειτονιών, που μέσω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Πάτρας. Τα Καντριάνικα, η Γούβα, η Αγία Αικατερίνη, τα Ζαρουχλέικα, ήδη έχουν αλλάξει όψη, ενώ σύντομα ακολουθούν και τα Προσφυγικά, με την ιστορική αυτή συνοικία να επανακατακτά την αίγλη της.
Οι νέες πλατείες, που ξεκινούν σε λίγο καιρό, μαζί με την ανάπλαση του Διακονιάρη και πλήθος άλλων παρεμβάσεων, αλλάζουν την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης μας.
Πέραν αυτών και καθώς γνωρίζουμε ότι τόσο οι πατρινοί όσο και οι επισκέπτες, πρέπει να έχουν πρόσβαση και στις περιοχές εκτός αστικού ιστού, προχωρήσαμε και προχωράμε μια σειρά παρεμβάσεις, όπως ο δρόμος για το Παναχαϊκό, καθώς και η ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών και μονοπατιών, με την ανάλογη σήμανση, ώστε η επαφή με το βουνό μας να γίνει ευκολότερη και να επιλέγεται από περισσότερους. Αντίστοιχα, και με τη δική μας συμβολή, προχώρησε το έργο της αποκατάστασης του δρόμου για τη Μονή Ομπλού. Το δε Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Βούντενης έγινε προσβάσιμο μέσω του δρόμου που έχουμε κατασκευάσει.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια, η Πάτρα έχει γίνει αθλητικός προορισμός, που προσελκύει προπονητές, ομάδες, μεμονωμένους αθλητές, που επιλέγουν να κάνουν την προετοιμασία τους εδώ.
Η αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, η σοβαρή ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων, των δράσεων του Καρναβαλιού, του Καραγκιόζη, που λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο στα Παλαιά Σφαγεία, ανοίγουν πρωτόγνωρους δρόμους για τους πατρινούς και τους επισκέπτες της πόλης μας.
Όλα τα παραπάνω, καθώς και πολλά ακόμα, δείχνουν ότι η στάση μας, η ανιδιοτελής μας προσέγγιση προς τους ανθρώπους, έχουν αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αφήνουν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αποτύπωμα, τόσο οικονομικό, όσο και πολιτιστικό και κοινωνικό.
Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία στην Ημερίδα».