ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
https://otapost.gr/synenteyxi-dimarchoy-patreon-kosta-peletidi-stin-otapost-gr/
1.Ποιες είναι οι κύριες αναπτυξιακές προτεραιότητες για το Δήμο τα επόμενα χρόνια; / Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Δήμου έως το 2028;

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα σχετικά με τον όρο «ανάπτυξη», που κλίνεται επί δεκαετίες σε όλες τις κλίσεις, γιατί έχει διαφορετική ερμηνεία και ταξικό περιεχόμενο στην κοινωνική μας συγκρότηση. Οι Δήμοι δεν είναι αυτοί που χαράσσουν και εφαρμόζουν την εκάστοτε αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό το κάνουν οι Κυβερνήσεις και τα αποτελέσματα των πολιτικών τους επηρεάζουν άμεσα και τους Δήμους. Ο Δήμος λειτουργεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρέχονται, αφού οι τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις που εκ του νόμου πρέπει να λαμβάνει, έρχονται πετσοκομμένες κατά 60%! Δηλαδή, αντί να εισπράττουμε 92 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που είναι χρήματα που τα έχουν ήδη δώσει οι δημότες μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας, παίρνουμε περίπου 30 εκ. ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που οι ανάγκες μόνο για τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα είναι περισσότερες. Υπό αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε με τα έργα που είναι σε εξέλιξη να διαμορφώσουμε την Πάτρα ανθρώπινη και σύγχρονη, για να καλύπτει τις ανάγκες του λαού της.

2.Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την τοπική οικονομία και να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας; / Ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, οι Δήμοι δεν είναι αναπτυξιακές εταιρείες. Δεν είναι ανώνυμες εταιρείες με σκοπό το επιχειρείν. Αυτό θέλει να τους κάνει η κυβερνητική πολιτική! Εμείς διαφωνούμε και αντιστεκόμαστε, γιατί για μας πρώτα και πάνω από όλα είναι ο δημότης και η ζωή του. Αγωνιζόμαστε για να έχει ο λαός όλα όσα δικαιούται. Να έχει δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς που θα καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες του, για να ζει με αξιοπρέπεια. Αν είχαμε τα χρήματα που δικαιούμαστε με βάση και το νόμο «Καλλικράτη» και δεν παρακρατούνταν με πρόσχημα τα μνημόνια, σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικότατο έργο που θα άλλαζε εντελώς την πόλη και πρώτιστα θα βελτίωνε την ζωή των κατοίκων της. Ωστόσο, αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ για φιλολαϊκά έργα, αγωνιζόμαστε να αλλάξει η πολιτική που «χρυσώνει» την ολιγαρχία και τιμωρεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

3.Υπάρχουν σχέδια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή σας και πώς σκοπεύετε να αναδείξετε τα πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα του Δήμου;

Στόχος μας, από την πρώτη κιόλας χρονιά που ο λαός μάς εξέλεξε Δημοτική Αρχή, είναι να κάνουμε την Πάτρα όμορφη πόλη για τους κατοίκους της, άρα και για τους επισκέπτες. Μια σειρά από έργα, ξεκινώντας από το Νότιο Πάρκο, το Έλος της Αγυιάς, το κάμπινγκ του ΕΟΤ, ως την ανάπλαση των συνοικιών, την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στη Βούντενη, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και τις πεζοδρομήσεις, την Άνω Πόλη, το μεγάλο έργο του νέου αποχετευτικού δικτύου του Δήμου, το νέο Δημαρχείο, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που θα ξεκινήσει, την οδική πρόσβαση και ανάδειξη του Παναχαϊκού όρους και μια σειρά ακόμη έργων και παρεμβάσεων, που δεκαετίες είχε να δει η Πάτρα, δίνουν στην πόλη ένα σύγχρονο και θελκτικό πρόσωπο στον δημότη και στους επισκέπτες της.

4.Υπάρχουν σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή σας;

Οι Κυβερνήσεις και το σύστημα που έχουμε, προωθούν τα συμφέροντα των λίγων, τους τροφοδοτούν με χρήμα για να κάνουν την «ανάπτυξή» τους, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, είναι ανάπτυξη για τους λίγους, με τον ιδρώτα και τα χρήματα των πολλών. Σχέδιο έχουμε, συναντούμε όμως εμπόδια από τις Κυβερνήσεις, που παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί τα απορρίμματα γι’ αυτούς είναι «φλέβα χρυσού». Χρειάζεται ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οι όμιλοι παραγωγής συσκευασιών οφείλουν να πληρώσουν και να μην εισφοροδιαφεύγουν, με τις πλάτες μάλιστα της Κυβέρνησης. Στην Πάτρας, χωρίς να χαρατσώνουμε το λαό με ανταποδοτικά τέλη –έχουμε τα χαμηλότερα-, προωθούμε την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων.

5.Ποιες υποδομές (π.χ. οδικό δίκτυο, συγκοινωνίες, ηλεκτροφωτισμός) χρειάζονται άμεση αναβάθμιση στο Δήμο σας;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πάντα υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται. Κάναμε όπως είπαμε μεγάλο έργο. Αλλά αυτό δεν τελειώνει. Χρειάζεται διαρκώς να βάζεις πινελιές και να κοιτάς και πιο πέρα. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να παίρνει ο Δήμος από το κράτος όλα τα κονδύλια που δικαιούται και που, στο κάτω κάτω, είναι λεφτά των δημοτών του. Το θέμα των συγκοινωνιών είναι μεγάλο και διεκδικούμε δημόσιες συγκοινωνίες και μέσα σταθερής τροχιάς για το κέντρο της Πάτρας, ώστε να μείνει το ΙΧ εκτός κέντρου, εκσυγχρονισμό του προαστιακού και βέβαια υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Πάτρα και γραμμικό πάρκο 8 χλμ. στην επιφάνεια της γραμμής.

6.Υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πολιτισμού και αθλητισμού για τους νέους;

Δημιουργήσαμε πολλούς αθλητικούς και πολιτιστικούς δημοτικούς χώρους για τα παιδιά μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε σε κάθε γειτονιά. Σύνθημά μας είναι να δίνουμε δημιουργικές διεξόδους στους νέους, ώστε να διαμορφώνουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να μένουν μακριά από κάθε λογής εξαρτήσεις.

7.Πώς διασφαλίζετε τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Δήμου; / Ποια είναι η στρατηγική του Δήμου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων σε εθελοντικές δραστηριότητες και προγράμματα;

Η Δημοτική Αρχή δεν πορεύεται μόνη της, δίπλα της έχει τον πατραϊκό λαό, που με την ψυχή και τον αγώνα του, ανοίγει δρόμους για την Πάτρα –ειδικά η νεολαία.

Κάθε χρόνο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του νέου έτους, γίνονται σε όλη την πόλη λαϊκές συνελεύσεις, όπου ο κάθε εκπρόσωπος φορέα και ο κάθε δημότης, λέει τις προτάσεις του και συνδιαμορφώνεται η τελική πρόταση. Παράλληλα, στα δημοτικά διαμερίσματα ο διάλογος αυτός γίνεται όλο το χρόνο, ενώ ο Δήμος διαθέτει ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το Sense City, μέσω των οποίων ο κάθε δημότης καταθέτει αιτήματα και ζητήματα της καθημερινότητας που παρατηρεί και εκτιμά ότι χρειάζεται παρέμβαση. Παράλληλα, μέσω των εθελοντικών ομάδων που λειτουργούν στον Πολιτισμό, στο Καρναβάλι, στην Πολιτική Προστασία, στον αθλητισμό, στο Περιβάλλον κλπ, οι νέοι μας συμμετέχουν ενεργά, προσφέρουν και έρχονται σε επαφή με τη διοίκηση και τη λειτουργία της πόλης.

8.Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας, αυτή τη στιγμή; Έχετε προγραμματίσει κάποιες πρωτοβουλίες / δράσεις για την επίλυσή τους; Έχετε τη στήριξη της Περιφέρειας σε αυτές τις δράσεις σας;

Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι το οικονομικό. Συνολικά, όλα αυτά τα χρόνια, το κράτος οφείλει στο Δήμο περί τα 600 εκ. ευρώ, τα οποία δεν παύουμε να διεκδικούμε, όπως άλλωστε και την υπογειοποίηση του τρένου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το χώρο του Ριγανόκαμπου όπου θέλουμε να φτιάξουμε το ανατολικό πάρκο, για να δώσει μεγάλη ανάσα στις εκεί συνοικίες της πόλης και το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να δώσει σε ιδιώτη. Διεκδικούμε τις ακτές μας που τις νοικιάζουν σε ιδιώτες και άλλα πολλά.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Δήμο λόγω συνταξιοδότησης 247 εργαζόμενοι και έχουν έρθει μόλις 3! Φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο και αφορά την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης Υπηρεσιών των Δήμων, στην οποία είμαστε αντίθετοι.

Από την Περιφέρεια αναμένουμε να λειτουργήσει ενισχυτικά υπέρ των διεκδικήσεων του Δήμου, προς όφελος του λαού της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά ζητήματα έχουμε διαφορετική κατεύθυνση.

9.Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο;

Τα πάντα ξεκινούν από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και φυσικά από τα λεφτά που έχουμε. Μας μετέφεραν μια ακόμη αρμοδιότητα χωρίς να μας δώσουν και τα ανάλογα κονδύλια. Σε αυτό το πλαίσιο, κάναμε και λειτουργούμε το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς στο Δρέπανο, έχουμε σύμβαση με κτηνίατρο για την περίθαλψη και τη στείρωση των αδέσποτων, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με δίκτυο φιλοζωικών οργανώσεων και φιλόζωων εθελοντών. Σχεδιάζουμε να κάνουμε κι άλλα για τα αδέσποτα και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις.

10.Ποια είναι τα κύρια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθείτε στον Δήμο;

Σε όλο το Δήμο υλοποιούμε μια σειρά έργα ψηφιοποίησης, ανάπτυξης αντίστοιχων πλατφορμών, δικτύων κοκ. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι χρηματοδοτήσεις, μέσω ΕΣΠΑ αλλά και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, έχουν ως κύριες κατευθύνσεις την «πράσινη μετάβαση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», γιατί αυτή είναι η ευρωνατοϊκή πολιτική, όσον αφορά το πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια. Αν θέλετε, αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα, καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού.

Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιούμε μια σειρά προγράμματα, όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την «Έξυπνη πόλη», που περιλαμβάνει εγκατάσταση πολλών συστημάτων που αφορούν κυρίως το κυκλοφοριακό («έξυπνες» στάσεις, ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις πάρκινγκ κ.α.), αισθητήρες που ειδοποιούν για βουλωμένα φρεάτια και μια σειρά έργα ακόμα, τα δεδομένα των οποίων θα συγκεντρώνονται στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας.