Στην διημερίδα «Μιλάμε για την Πόλη» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το ινστιτούτο «ΠΡΟΣΩΠΑ» και στην ενότητα Πολιτισμός – Αθλητισμός – Τουρισμός, παρουσίασε εισήγηση την πρώτη μέρα (Παρασκευή) ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Αθλητισμός: Δικαίωμα και όχι εμπόρευμα - Η πολιτική του Δήμου».

Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος σημείωσε:

«Έχοντας την ευθύνη του Αθλητικού τομέα της πόλης μας από πλευράς Δημοτικής Αρχής, θα εκθέσουμε εν συντομία τις θέσεις και τις δράσεις μας.

Υποστηρίζουμε ως δημοτική αρχή την αντίληψη ότι ο αθλητισμός αποτελεί ανάγκη όλου του λαού. Η διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στην άθληση της νεολαίας και του λαού με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη κοινωνία. Ζωή χωρίς κίνηση δεν υπάρχει.

Σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος τους, έτσι που να μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, μεταξύ αυτών το δικαίωμα στην ενασχόληση με τον Αθλητισμό. Ο Αθλητισμός όμως ως κοινωνική δραστηριότητα επηρεάζεται αντικειμενικά από το υπάρχον κοινωνικό - οικονομικό σύστημα. Η σημερινή πραγματικότητα στη χώρα μας δείχνει πώς οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, στέκονται συνειδητά, εμπόδιο στη διοχέτευση τμήματος του παραγόμενου πλούτου προς τον αθλητισμό, μέσω, δωρεάν παρεχόμενων οργανωμένων αθλητικών δομών.

Είναι πεποίθηση όλων πως το κυρίαρχο στοιχείο της εποχής -μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται- είναι η ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων, που κερδήθηκαν σε άλλες περιόδους. Τα πάντα υποτάσσονται πλέον στο μέγιστο αγαθό του συστήματος, το κίνητρο της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε αυτά τα πλαίσια στο πεδίο του Αθλητισμού εκδηλώνεται σφοδρή επίθεση. Αντιμετωπίζεται πλέον ο αθλητισμός ως ατομική υπόθεση και ευθύνη. Το δικαίωμα ενασχόλησης πλατιών μαζών και της νεολαίας με τον αθλητισμό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Παραδίδεται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων με σκοπό την αύξηση των κερδών τους.

Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αρνητική πορεία στον μαζικό αθλητισμό είναι:

  1. Η νομοθέτηση και η είσοδος του “Επαγγελματισμού” με την εμφάνιση των ΠΑΕ.
  2. Η μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η συρρίκνωση των προγραμμάτων του σχολικού αθλητισμού.
  3. Η τεράστια μείωση (μέχρι εξαφάνισης) της οικονομικής επιχορήγησης του συνόλου των αθλημάτων και των φορέων τους, στον δομημένο ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό. Προωθείται η αυτοτελής οικονομική λειτουργία ομοσπονδιών και σωματείων σε όλα τα αθλήματα που οδηγεί αναγκαστικά στη ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, με την γενίκευση μηνιαίας συνδρομής και την είσοδο της επιχειρηματικής δράσης και στο ερασιτεχνικό αθλητισμό, με την μορφή χορηγιών σε φορείς, ακόμα και σε μεμονωμένους αθλητές.
  4. Είναι χαρακτηριστική η μηδενική οικονομική υποστήριξη των Δήμων, σε ότι αφορά την λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, κυρίως στο τομέα της απασχόλησης του απαιτούμενου επιστημονικού – βοηθητικού προσωπικού, αλλά και των αναγκαίων παρεμβάσεων και επισκευών στις υπάρχουσες υποδομές, όπως και στην κατασκευή νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων.
  5. Η νεοεμφανισθείσα επιδίωξη, για την σχεδόν αποκλειστική αξιοποίηση αθλητικών διοργανώσεων, ως εργαλείου προσέλευσης “πελατών”, άρα και εσόδων για τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό ως “Αθλητικός Τουρισμός”. Επιδιώκεται έτσι, στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, κυρίαρχο στοιχείο του αθλητισμού να είναι το κέρδος –παρότι, αντικειμενικά, ορισμένες δράσεις του, εμπεριέχουν και αυτή την πλευρά- αδιαφορώντας και υποβαθμίζοντας την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του αθλητισμού. Αποκαλυπτική των συγκεκριμένων επιδιώξεων αποτελεί, με ευθύνη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, και η παρουσίαση των “Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων”, αποκλειστικά και μόνο σαν μια μοναδική ευκαιρία κερδοφορίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της αντιαθλητικής πολιτικής είναι τραγικά:

Μειώνεται κατακόρυφα η συμμετοχή των νέων σε αθλητικές δραστηριότητες, αφού η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να πληρώσει για την άθληση των παιδιών της. Με βάση τις τελευταίες έγκυρες μελέτες, η παχυσαρκία των παιδιών της χώρας μας αυξήθηκε σημαντικά.

Εμφανίζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα σήψης και διαφθοράς. Συγκεκριμένοι χώροι οργανωμένων “Φιλάθλων” μετατρέπονται σε ιδιωτικούς στρατούς. Ενισχύεται με ταχύτητα το χαρακτηριστικό, ο χώρος του αθλητισμού να λειτουργεί ως μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης και ενσωμάτωσης της νεολαίας.

Η πόλη μας αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Δ. Ελλάδας με 300.000 κατοίκους. Ο Δήμος μας στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων διαθέτει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, 14 Γήπεδα Ποδοσφαίρου (2 με φυσικό χλοοτάπητα, 4 με συνθετικό, 8 με “χωμάτινο” αγωνιστικό χώρο), 2 κλειστά γυμναστήρια πολλαπλής αθλητικής χρήσης και το αθλητικό συγκρότημα ενόργανης – ρυθμικής γυμναστικής και στίβου.

Πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με οδηγό την αντίληψη μας “Αθλητισμός δικαίωμα και όχι εμπόρευμα”. Βάλαμε “μπροστά τις ανάγκες του λαού” των φορέων του, της νεολαίας. Πολιτική μας ήταν και είναι η δημιουργία σύγχρονων – ασφαλών δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και η δωρεάν διάθεσή τους στη νεολαία, στους Αθλητικούς Φορείς, ενισχύοντας το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, τα ερασιτεχνικά σωματεία στη λειτουργία τους. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να κινούμαστε– παρ’ όλες τις δυσκολίες.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση διαπιστώσαμε:

  1. Την εκμετάλλευση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων από επιχειρηματικά συμφέροντα όπως π.χ. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου από την μονοπρόσωπη τότε ΠΑΕ ΠΓΕ.
  2. Αντικρίσαμε ανέλεγκτες, μαραζωμένες στην πλειοψηφία τους δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις σχεδόν εγκαταλελειμμένες. Όσες λειτουργούσαν – όπως λειτουργούσαν – χωρίς οργάνωση και σχέδιο με σχεδόν ανύπαρκτη την παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών, υπολειτουργούσαν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αθλητικών φορέων –χρηστών.
  3. Αντιληφτήκαμε την παντελή απουσία της πόλης μας από προγράμματα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Καταστρώσαμε εξ αρχής ρεαλιστικό στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης του τομέα του αθλητισμού μελετώντας την κατάσταση αλλά και τις ανάγκες της πόλης και του Δήμου. Διαμορφώσαμε κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκροτήσαμε Επιτροπές Διοίκησης των εγκαταστάσεων με διαπαραταξιακή σύνθεση και εκπροσώπους των φορέων – χρηστών τους. Με την πολύτιμη εθελοντική συνεισφορά τους ξεκίνησε η επανάκτηση των εγκαταστάσεων από το Δήμο, η οργάνωση στη λειτουργία τους, οι παρεμβάσεις στις υποδομές τους.

Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά – ακόμα καλύτερα, χειροπιαστά. Πρώτη απόδειξη είναι το ότι: Αποκαταστάθηκε το όνομα και το κύρος των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων που έγιναν πόλος έλξης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων όπως τα 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών στίβου, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας νέων, πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, όμιλοι παγκόσμιων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Γυναικών και παίδων πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοικτής κολύμβησης κλπ.

Με την συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου και του Τμήματος Άθλησης Αδειοδοτήθηκαν όλοι οι αθλητικοί χώροι αφού προηγουμένως ανακαινίστηκαν – επισκευάστηκαν με πληθώρα εργασιών όπως ηλεκτρολογικών – υδραυλικών ελαιοχρωματισμών, μονώσεων, στεγανοποιήσεων, εξοπλίστηκαν με αθλητικό ιατρικό υλικό (απινιδωτές, φαρμακεία κ.λπ.) εξασφαλίζοντας –στο μέτρο του δυνατού– νόμιμες και ασφαλείς, αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στο λαό και στη νεολαία μας. Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης τους στα ερασιτεχνικά σωματεία, στα σχολεία αλλά και ατομικά σε ενδιαφερόμενους πολίτες όπως στο στάδιο που αθλούνται 3.000 και πλέον συνδημότες μας εντελώς δωρεάν. Κατασκευάστηκαν επίσης νέα σύγχρονα αποδυτήρια στο Δημοτικό Ποδοσφαιρικό Γήπεδο Σαραβαλίου και ολοκληρώθηκε η περίφραξή του. Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανακατασκευής στο Δημοτικό ποδοσφαιρικό γήπεδο Πετρωτού.

Στο σύνολο των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ – Βόλεϊ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο, Αθλητικό Συγκρότημα Λαδόπουλου κάνουν χρήση των χώρων πάνω από 120 αθλητικοί φορείς και αθλούνται πάνω 4.500 αθλητές. Αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους μια ανιδιοτελής συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των εκπροσώπων των αθλητικών φορέων συνεργασία και εμπιστοσύνη που κατακτήθηκε με την πάροδο του χρόνου βήμα–βήμα -με τους φορείς να συνεισφέρουν κάποτε και οικονομικά- πάντα με βάση την κοινή επιδίωξη για διευκόλυνση όλων των συλλόγων στη χρήση των εγκαταστάσεων χωρίς αποκλεισμούς, κάτι που έφερε σαν νέο χαρακτηριστικό, μια επιπρόσθετη δυναμική στη εύρυθμη λειτουργία τους.

Επίσης δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ένταξης σε αντίστοιχα προγράμματα διαφόρων οικονομοτεχνικών μελετών των υπηρεσιών μας όπως η ανακατασκευή του χωμάτινου δημοτικού ποδοσφαιρικού γηπέδου στα Ροϊτικα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ύψους 1.300.000€ και η αλλαγή του χλοοτάπητα του γηπέδου του Κεντρικού Σταδίου.

Για την κάλυψη ακόμη των αυξανομένων αναγκών της πόλης προτάσσουμε στο εξής μια σειρά πρωτοβουλιών:

  • Την κατασκευή νέας δημοτικής εγκατάστασης σύγχρονων προδιαγραφών για τα αθλήματα Μπάσκετ, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης
  • Την ανακατασκευή Δημοτικού Ποδοσφαιρικού γηπέδου στη βόρεια πλευρά της πόλης.
  • Την κατασκευή μικρής πισίνας εκμάθησης, χαμηλού κόστους στην αρκτική πλευρά της πόλης.
  • Μέσω της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, την δημιουργία ανοικτών γηπέδων Μπάσκετ – Βολεϊ, χώρων πολλαπλών χρήσεων, γυμναστικής, ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου skateboard, τένις.
  • Την αξιοποίηση και χρήση ενός τμήματος των χώρων στις παλιές σταφιδοαποθήκες του ΑΣΟ με ανακατασκευή για την εξυπηρέτηση αθλημάτων που απαιτούν μεγάλη υποδομή.
  • Την αντικατάσταση των αγωνιστικών χώρων στα δημοτικά γήπεδα Ζαρουχλεϊκων, Ρίου, Βραχνεϊκων και των δαπέδων των κλειστών γυμναστηρίων.
  • Την ανακατασκευή του Ταρτάν του στίβου, στο βοηθητικό του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και την διαγράμμισή του.

Σε αυτή τη περίοδο είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα όπως τονίζει και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου του 2018 -αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του το Υφυπουργείο Αθλητισμού- η ανακατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων Προσφυγικών και Κάνιστρα. Να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου στην Παραλία Πατρών και να αποδοθεί ο χώρος στο Δήμο.

Τέλος θεωρούμε δίκαιο και επιμένουμε στα αιτήματα προσλήψεων επιστημονικού – βοηθητικού προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας των εγκαταστάσεων με σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα με κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας από το κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεχίζουμε με γνώμονα πάντα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών στον Αθλητισμό».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOSpQDs9W9GkxRw5LkZbJzM6hZ46oDaE4