Στο Δημοτικό Συμβούλιο, χθες, συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε στα σοβαρά προβλήματα του χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Μετά από τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και τη συζήτηση που ακολούθησε, ψηφίστηκε ομόφωνα, να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, των συνδικαλιστικών τους οργάνων και των επιστημονικών φορέων που αφορούν τις άμεσες προσλήψεις και την χρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και συγκεκριμένα:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, όλων των ειδικοτήτων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα νοσοκομεία, αλλά και τα κέντρα υγείας, με σχέσεις μόνιμης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλήρη στελέχωση και λειτουργίας της ΜΕΦ και ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ
  • Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στο Δημόσιο Τομέα Υγείας. Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι περιφερειακές δομές να είναι εφοδιασμένες με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ – ΜΑΦ.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ

«Σήμερα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο συζητούμε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής μας, αλλά και της χώρας, τοΠανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας.

Οι μεγάλες και διαχρονικές ελλείψεις κλινών, εξοπλισμού και κυρίως προσωπικού οδήγησαν στο «φρακάρισμα» της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από έκτακτα περιστατικά, επιδεινώνοντας την ήδη επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς. Οι χειρούργοι και οι αναισθησιολόγοι του ΠΓΝΠ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούν στην ελλειμματική λειτουργία των χειρουργείων και της ΜΕΘ, έφτασαν στην απόφαση της αναστολής γιατί δεν μπορούσαν να διαχειριστούν πλέον τις συνεχείς αναβολές των χειρουργείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, που περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ώρα του χειρουργείου.

Να σημειωθεί ότι το ΠΓΝΠ καλύπτει περιστατικά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και νησιών του Ιονίου, και εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών, λόγω των ελλείψεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κλινικών στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Κάθε χρόνο γίνονται 8.000 χειρουργεία, αριθμός πολύ μεγάλος για το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου, κυρίως το αναισθησιολογικό και το νοσηλευτικό (μόλις 40 νοσηλευτές στα χειρουργεία). Ο φόρτος εργασίας και οι ευθύνες για τους εργαζόμενους είναι εξαντλητικά υπάρχει εντατικοποίηση, ασφυκτική πίεση και φυσικά αυξημένος κίνδυνος σε αυτές τις συνθήκες να έχουμε και λάθη, όχι έγκαιρη και σωστή επίλυση των προβλημάτων των ασθενών.

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων, ακυρώθηκαν δεκάδες τακτικά χειρουργεία (κάθε μήνα είναι προγραμματισμένα 400 - 500 όλων των ειδικοτήτων), η μετεγχειρητική Αναισθησιολογική Ανάνηψη ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ, ενώ και οι κλινικές κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν περιορίζονται στο ΠΓΝΠ, αλλά επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της δημόσιας Υγείας. Μόνο την τριετία 2015 - 2017, ο αριθμός τωνμόνιμων εργαζομένωνστην Υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους. Οι κενές θέσειςμόνιμων ειδικευμένων γιατρώνείναι πάνω από 6.500. Για το 2018 η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ είναιμειωμένη κατά 638 εκατ. ευρώ(σε σχέση με πέρυσι). Αυτός είναι ο «απόηχος» της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του και στον τομέα της Υγείας, με επώδυνες συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς. Πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ, από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες), λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Η πολιτική που εφαρμόζει για την Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε αδυναμία λειτουργίας, και η παράδοσή της στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού «κόστος», την ώρα που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της υγείας. «Ανάπτυξη» στο χώρο της Υγείας σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες, φθηνοί εργαζόμενοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανεπαρκείς παροχές υγείας. Ταυτόχρονα προωθείται η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας-συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας- από τα έσοδα των ίδιων των νοσοκομείων, δηλαδή από την «πώληση υπηρεσιών Υγείας» σε ασθενείς κι ασφαλιστικά ταμεία, και η λειτουργία τους ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Όλη αυτή η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, στην Περιοχή, αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο, διαμορφώνει δύσκολες συνθήκες όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων.

Μας έχει απασχολήσει άλλωστε και παλιότερα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο το ζήτημα της υγείας του πατραϊκού λαού και οι σχετικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Στις 18/5/2016 συζητήθηκε το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σχετικής πρότασης της Διοίκησης της 6ης Υ.Π.Ε.. Είχαμε από τότε αναδείξει την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα υγείας, που περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους και άλλους υγειονομικούς, πλήρη εργαστηριακό και διαγνωστικό εξοπλισμό. Ο κύριος προσανατολισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει είναι η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία και αποκατάσταση.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Χειρουργείων του ΠΓΝΠ, δεν προχώρησε σε λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα. Υπήρξε δέσμευση πως θα δοθούν άλλες 6 κλίνες στη ΜΕΘ και 300.000 ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση. Η στελέχωση των κλινών θα γίνει με μετακίνηση προσωπικού, χωρίς να έχει διευκρινιστεί από που, και εξοπλισμό «δανεικό» από άλλα νοσοκομεία. Η πρόταση του Υπουργείου θυμίζει άνθρωπο που για να ζεστάνει τα χέρια του βάζει φωτιά στα πόδια του.

Οι μετακινήσεις προσωπικού θα αποδυναμώσουν επιπλέον τις κλινικές που οριακά λειτουργούν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη εξαντλείται σε απανωτές εφημερίες, θα επωμιστεί επιπλέον ευθύνες. Ούτε η μεταφορά εξοπλισμού από άλλα νοσοκομεία της Περιοχής μπορεί να είναι λύση, την ώρα που δεκάδες ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομεία της Πάτρας, αφού τα περιφερειακά αδυνατούν.

Η αποδυνάμωση, σε προσωπικό και εξοπλισμό, νοσοκομείων και κλινικών μπορεί να λύσουν προσωρινά το πρόβλημα της ΜΕΘ του Ρίου, θα δημιουργήσουν όμως επιπλέον προβλήματα που δεν θα μπορούν να λυθούν με μεσοβέζικες λύσεις. Όσο παραμένουν οι αιτίες, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού και η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, τα ζητήματα αυτά θα συνεχιστούν και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επανέλθουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, ειδικά μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο και τις άδειες του προσωπικού.

Για ακόμη μια φορά ο πατραϊκός λαός έρχεται αντιμέτωπος με μια αντίφαση. Από τη μία πλευρά να ζει σε μια πόλη όπου λειτουργούν Πανεπιστημιακές σχολές Ιατρικής, Νοσηλευτικής, με αποφοίτους υψηλού επιπέδου, με εκατοντάδες νέα παιδιά που μπορούν να στελεχώσουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας και από την άλλη να μην μπορεί «να βρει την υγειά του» από την υποστελέχωση. Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες παίρνουν το δρόμο για το εξωτερικό, ενώ παραμένουν και διογκώνονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί η υποστελέχωση στο ΠΓΝΠ και συνολικά στα νοσοκομεία και το χώρο της Δημόσιας Υγείας σήμερα κιόλας!

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να δώσει λύση στην επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό. Με αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε λαϊκή οικογένεια να παλέψει οργανωμένα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της υγείας, αλλά και συνολικά. Μια πρώτη απάντηση να δοθεί στις κινητοποιήσεις του Δήμου μας στις 15 και 17 Ιουνίου, με αίτημα Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, των συνδικαλιστικών τους οργάνων και των επιστημονικών φορέων που αφορούν τις άμεσες προσλήψεις και την χρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

Συγκεκριμένα:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, όλων των ειδικοτήτων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα νοσοκομεία, αλλά και τα κέντρα υγείας, με σχέσεις μόνιμης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλήρη στελέχωση και λειτουργίας της ΜΕΦ και ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ
  • Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στο Δημόσιο Τομέα Υγείας. Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι περιφερειακές δομές να είναι εφοδιασμένες με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ – ΜΑΦ».

Στη συζήτηση ήταν παρόντες και παρενέβησαν, ο καθηγητής Αναισθησιολογίας Γρηγόρης Βογιατζής, ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα, Νίκος Φαρμακάκης, η Αναισθησιολόγος και μέλος της Επιτροπής Χειρουργείων Παναγιώτα Τάγαρη, ο χειρουργός, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Σκρουμπής, ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων, Αποστόλης Αθανασόπουλος και ο Παναγιώτης Σουλελές, Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.