Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει σήμερα στην Πάτρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάτρας και θέμα: «Το σχολείο που βιώνουμε, το σχολείο που οραματιζόμαστε – Κριτική και διεκδικήσεις».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, τόνισε τα εξής:
Η ημερίδα σας γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Δημόσιο Σχολείο. Από την περασμένη Άνοιξη μέχρι σήμερα είχαμε μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων του Υπουργείου Παιδείας, που δείχνουν ότι και η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων. Ή μάλλον, για να το πούμε καλύτερα, βιάζεται να τελειώσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι.
Είδαμε τις ρυθμίσεις για τα Νηπιαγωγεία, με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τις ρυθμίσεις για τα Δημοτικά, με τη διάλυση του ολοήμερου, τις ρυθμίσεις για τα Γυμνάσια, με την περικοπή της 7ης διδακτικής ώρας, τις ρυθμίσεις για τα Λύκεια με τις τριπλές αναθέσεις και την κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων.
Περικοπές παντού με στόχο την εξοικονόμηση, ώστε να περισσέψουν χρήματα για τους δανειστές, τους τραπεζίτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές φαίνονται άμεσα και στο διδακτικό προσωπικό. 4.000 λιγότεροι αναπληρωτές (σε Α/θμια & Β/θμια) δουλεύουν φέτος στα σχολεία, ενώ για μόνιμους διορισμούς ούτε λόγος να γίνεται.
Η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Για το 2017 -18 το κόστος της μισθοδοσίας των καθαριστριών των σχολικών κτιρίων, περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, που μέχρι τώρα ήταν στην ευθύνη χρηματοδότησης του υπ. Παιδείας, μετακυλίεται στους Δήμους. Παραμένει φυσικά και για τις 167 καθαρίστριες στο Δήμο μας το καθεστώς ομηρίας, αφού δεν ξέρουν αν κάθε χρόνο θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Μέσα σ' όλα αυτά είχαμε και τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων του περίφημου "εθνικού διαλόγου" για την Παιδεία. Από 'κει μέσα βγαίνει αυτούσια, όλη η αντίληψη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, για την Εκπαίδευση. Το σχολείο που ευαγγελίζονται, το "νέο σχολείο" της αγοράς, θέλουν να λειτουργεί σαν φίλτρο, που θα ξαποστέλνει πρόωρα τα παιδιά στη φτηνή κατάρτιση. Που θα τους βάζει όλο και πιο δύσκολα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Λύκειο.
Μιλούν ξεκάθαρα για Σχολικές Μονάδες αυτόνομες, τόσο στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, όσο και στους οικονομικούς τους πόρους. Θέλουν δηλαδή να διαλύσουν το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλα τα ελληνόπουλα και να τα βάλουν συγχρόνως να μάθουν γράμματα σ' ένα σχολείο που θα βασίζει τη λειτουργία του στους χορηγούς και στις τσέπες των γονιών τους.
Μιλούν επίσης στα πορίσματά τους για σχολείο "αποκεντρωμένο", με το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων για τη λειτουργία του να περνά στην Τοπική Διοίκηση. Θέλουν με άλλα λόγια να φορτώσουν τα έξοδα για τη λειτουργία του στον ελληνικό λαό, αφού η υποχρηματοδότηση των Δήμων έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.
Και, μια που είναι επίκαιρο αυτή την περίοδο, στέλνουν στους Δήμους, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τις προτάσεις τους για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Σε τέτοιες προτάσεις να ξέρουν ότι θα μας βρουν πάντα απέναντί τους. Τους λέμε: "Πάνω από δύο χιλιάδες σχολεία καταργήσατε κύριοι, απ' το 2011 μέχρι σήμερα, φτάνει πια"!
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Η απαίτηση για το σχολείο που ονειρευόμαστε, για το σχολείο που θα μορφώνει πλατιά και ολόπλευρα όλα τα παιδιά του λαού, που μέχρι τα 18 τους θα τους δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια και θα διαπλάθει αρμονικά την προσωπικότητά τους, ανεξάρτητα απ' το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, η απαίτηση για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, χρειάζεται αγώνα απ' όλους μας: απ' τους εκπαιδευτικούς, απ' τους γονείς, απ' όλο τον εργαζόμενο λαό. Σε τέτοιο αγώνα, η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα είναι πάντα στο πλευρό σας.