Οι αναφορές στα στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού – Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 10 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, η αρχιτέκτων, Βασιλική Φαρμάκη, η οποία είναι και επιμελήτρια της έκθεσης, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών Κατερίνα Κούρου και το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νίκος Ασπράγκαθος, ο οποίος έχει την ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού της έκθεσης.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, αναφερόμενος στα εγκαίνια της έκθεσης, εξέφρασε την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής, για τη δυνατότητα που θα δοθεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της Πάτρας, να έρθουν σε επαφή με ένα μοναδικό θησαυρό, που άφησε στην πόλη ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Δωρής.
Η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή - είπε ο κ. Πετρόπουλος - τιμώντας τον με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και με κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία, με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξίας του υλικού, που άφησε πίσω του ο σπουδαίος αυτός αρχιτέκτονας, μας εμπιστεύθηκε το αρχείο, για να γίνει κτήμα του λαού, καθώς ήδη το ενδιαφέρον για την έκθεση ξεπερνάει τα όρια της πόλης μας.
Θέση μας είναι – πρόσθεσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – πως έτσι πρέπει να γίνεται με τους θησαυρούς του πολιτισμού μας και γι’ αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην οικογένεια του Μιχάλη Δωρή, που θα τιμήσουμε στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, στην οποία καλούμε όλους του πολίτες.
Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που δούλεψαν προκειμένου να ετοιμαστεί η έκθεση, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε, πως πρόκειται για μία εξαιρετική επιστημονική ομάδα, η οποία εργάστηκε ανιδιοτελώς, για να οργανώσει, επιμεληθεί και αξιολογήσει το υλικό που αποτύπωσε ο Μιχάλης Δωρής με το φωτογραφικό του φακό, για να διευκολύνει την επαφή μας με αυτό και την κατανόηση μιας ιστορικής καμπής για την αρχιτεκτονική της πόλης μας και πως αυτή, καθορίστηκε από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής εκείνης, 50 χρόνια πίσω.
Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Οργανισμού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην επιστημονική ομάδα και την επιμελήτρια της έκθεσης, Βασιλική Φαρμάκη, καθώς και στην Βιβλιοθήκη Γ. Οικονομόπουλου, ευγενική χορηγία της οποίας είναι η κάλυψη των εξόδων της έκθεσης. Ο κ. Πετρόπουλος αποκάλυψε, πως στα σχέδια του Δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού, είναι να επαναληφθεί η έκθεση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να έρθουν σε επαφή με το μοναδικό υλικό της, προσθέτοντας, πως με στόχο τη διεύρυνση στο μέγιστο βαθμό της επαφής με το αρχείο, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην έκδοση λευκώματος.
Τέλος, ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού επεσήμανε, πως η έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού» και η έκθεση του λευκώματος,, αποτελούν ένα ακόμα βήμα, στην καθημερινή προσπάθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού, προκειμένου να μετατραπεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, σε ένα ζωντανό εκπαιδευτικό χώρο και σε κέντρο καλλιτεχνικών και ιδεολογικών αναζητήσεων.
Από την πλευρά της η αρχιτέκτων και επιμελήτρια της έκθεσης Βασιλική Φαρμάκη, αναφερόμενη αρχικά στον τίτλο της έκθεσης επεσήμανε, πως «θελήσαμε να είναι πόλισμα η έκθεση, που σημαίνει να είναι η πόλη των κτιρίων με τα κτίριά της» Η κ. Φαρμάκη σημείωσε, πως η έκθεση «δεν αφορά σε όλη την έκταση της πόλης, αλλά σε ένα συγκεκριμένο τμήμα και κτίρια της», ενώ σε ότι αφορά στη χρήση του όρου δόμους, η επιμελήτρια της έκθεσης ανέφερε, πως «δόμους ονομάζουμε ότι έχει χτιστεί, παρουσιάζοντας κτίρια διαχρονικά, όπως είναι το Ρωμαϊκό ωδείο, και το Κάστρο καθώς και άλλα κτίρια τα οποία έχουν πολιτιστικά στοιχεία».
Η κ. Φαρμάκη πρόσθεσε επίσης, πως η έκθεση «είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας καθώς εμπεριέχει συγκεκριμένα στοιχεία, με την επιστημονική επιτροπή που συγκροτήθηκε για την προετοιμασία της, να την παρακολουθεί από την αρχιτεκτονική της πλευρά, αναδεικνύοντας παραμέτρους ιστορικές και λαογραφικές, τις οποίες μπορεί να προκαλέσει αυτή η παρουσίαση, με το κύριο να είναι τα επιβλητικά κτίρια τα οποία επιβίωσαν και τις λεπτομέρειές τους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί εξαιρετικά από το φακό του Μιχάλη Δωρή».
Η επιμελήτρια της έκθεσης επεσήμανε, ότι «πρόκειται κυριολεκτικά για λεπτουργήματα, σε συνδυασμό με τις αστικές ακολουθίες στα σύνολα των κτιρίων». Όλο αυτό το υλικό, σύμφωνα με την κ. Φαρμάκη, «έρχεται να μεταφέρει στο κοινό την εικόνα της πόλης μας, πριν από 50 χρόνια, σε σύγκριση με τη σημερινή εικόνα».
Το επόμενο στάδιο που επιθυμεί η επιστημονική επιτροπή να προχωρήσει η όποια έρευνα, δηλαδή, εκτός από τη νοσταλγία και το ρομαντισμό που εκπέμπουν όλα αυτά τα κτίρια που παρουσιάζονται στο αρχείο, είναι, να συγκριθούν με το αποτέλεσμα της σημερινής δόμησης, αποτυπώνοντας τόσο τα μηνύματα εκείνης της περιόδου όσο και τις διαφορετικές συνθήκες του σήμερα, με τον «μάστορα» και την παιδεία του να εμπλουτίζεται με όλα αυτά τα στοιχεία του χθες, που έχουν χαθεί σήμερα.
Η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το υλικό ουσιαστικά δεν θα πάψει ποτέ να «απευθύνεται» στους πολίτες της Πάτρας, καθώς σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί η ψηφιοποίηση του, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι.
Από την πλευρά του ο κ. Ασπράγκαθος ευχαρίστησέ όλους όσους εργάστηκαν προκειμένου να ετοιμαστεί η έκθεση και να ξεπεραστούν εμπόδια και δυσκολίες.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Πόλισμα δόμων και πολιτισμού – Η Πάτρα πριν μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται αύριο (Τετάρτη) 10 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες «δράσεις» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, στη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής και προσφοράς της στο κοινό της πόλης και τη ευρύτερης περιοχής.
Η έκθεση θα φιλοξενείται έως και το Σάββατο 11 Μαΐου και μέσα από αυτή επιχειρείται να αναδειχθούν ιστορικές και λαογραφικές παράμετροι, έτσι όπως απορρέουν από τα επιβλητικά κτίρια της Πάτρας, τα οποία επιβίωσαν και τις λεπτομέρειές τους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί εξαιρετικά από το φακό του Μιχάλη Δωρή.
Στο υλικό της έκθεσης, περιλαμβάνονται μοναδικά «λεπτουργήματα», τα οποία μεταφέρουν στο κοινό την εικόνα της πόλης μας, πριν από 50 χρόνια, σε σύγκριση με το σήμερα.
Το κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, θα επενδύσει μουσικά την εκδήλωση των εγκαινίων, ενώ θ’ απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα προς τιμή του Μιχάλη Δωρή, σε μέλη της οικογένειάς του. Το αρχείο παραδόθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών από την Κατερίνα Δωρή, κόρη του αείμνηστου Μιχάλη Δωρή, προκειμένου να γίνει ψηφιακή αποτύπωση και τεκμηρίωσή του.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη και την οργάνωσή της ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.
Η κάλυψη των εξόδων της έκθεσης είναι ευγενική χορηγία της βιβλιοθήκης του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου.