Πέντε χορωδίες – φωνητικά σύνολα, ανταμώνουν στις 9.30 το βράδυ της προσεχούς Κυριακής 1ηΙουλίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, καλώντας σε ένα μοναδικό φωνητικό ταξίδι το κοινό της περιοχής.

Τίτλος της εκδήλωσης «Η Μουσική σε Κύκλο», στην οποία συμμετέχουν, οι χορωδίες "Cantelena" (Παιδική Χορωδία Διεύθυνση Σοφία Μιχαηλίδη και Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού), "Vocal Φωνητικό Σύνολο Πάτρας" (Διεύθυνση Κατερίνα Πολυμενάκου), Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ" (Διεύθυνση Χαράλαμπος Θεοτοκάτος), η Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Σοφία Γιολδάση) και "Cantelena" Μικτή Χορωδία (Διεύθυνση Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού) και ανοίγουν τον κύκλο των εκδηλώσεων, για τον δεύτερο μήνα των δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο θα «γεμίσει» από τη μαγεία της χορωδιακής μουσικής, με το κοινό να απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο φωνητικό αποτέλεσμα, που μόνο η χορωδιακή τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Τιμές εισιτηρίων 10 και 7 ευρώ.

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ‘’CANTELENA’’

Η Χορωδία ‘’Cantelena’’ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Πάτρα.

Αποτελείται από μέλη με πολυετή εμπειρία στη χορωδιακή τέχνη, καθώς και από νέα μέλη που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη σύγχρονη χορωδιακή μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της χορωδίας δεν είναι επαγγελματίες ή σπουδαστές μουσικής αλλά μέσα από τη συστηματική ενασχόλησή τους καθώς και με την αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι καταφέρνουν να φτάνουν σε ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στη σύντομη μουσική της πορεία έχει παρουσιαστεί και αγαπηθεί από το μουσικό κοινό της Πάτρας αλλά και το ευρύτερο χορωδιακό κοινό της χώρας μας. Μεταξύ πολλών άλλων έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στη Σόφια της Βουλγαρίας προσκεκλημένη της καθηγήτριας του Μουσικού Πανεπιστημιακού Τμήματος κα Theodora Pavlovitch. Τον Μάρτιο του 1017, διοργάνωσε στην Πάτρα, το 1ο Cantelena’s Festival, με τίτλο «The sound of choirs» με προσκεκλημένη τη διάσημη παιδική χορωδία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών “Rosarte”. Τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της “INTERKULTUR” που διοργανώθηκε στην πόλη της Καλαμάτας όπου και απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο. Τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχε στο χορωδιακό φεστιβάλ της Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης» και ήταν μία από τις τρεις βραβευμένες χορωδίες.

Πιάνο: Σοφία Μιχαηλίδη

Δ/νση Χορωδίας: Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ‘’CANTELENA’’

Η Παιδική Χορωδία ‘’Cantelena’’ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Πάτρα.

Τραγουδούν στη χορωδία παιδιά ηλικίας 6 έως 10 χρονών, που αποτελούν το τμήμα της Προ-Χορωδίας και παιδιά 11 έως 17 χρονών, που αποτελούν το τμήμα της Παιδικής Χορωδίας.

Στη σύντομη μουσική της διαδρομή η Παιδική Χορωδία της πόλης μας έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στην Πάτρα αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, η Παιδική Χορωδία, τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της “INTERKULTUR” που διοργανώθηκε στην πόλη της Καλαμάτας όπου και απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο.

Η Παιδική χορωδία, σε λίγες ημέρες προετοιμάζεται να αναχωρήσει για να συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την πόλη μας, στο διάσημο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ “Leonardo Da Vinci” που πραγματοποιείται στην πόλη της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Πιάνο: Σοφία Μιχαηλίδη

Διεύθυνση Χορωδίας: Σοφία Μιχαηλίδη

& Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού

«ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΩΣ»

Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» ιδρύθηκε στην Αποστολική πόλη των Πατρών στις 17 Σεπτεμβρίου 2005 και στην 13ετή πολιτιστική της πορεία, στον χώρο της Βυζαντινής – Παραδοσιακής μουσικής πραγματοποιεί έναν ευγενή αγώνα για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας κληρονομιάς. Έχοντας βαριά κληρονομιά το όνομά της, που πήρε από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, Πρωτοψάλτη, Δάσκαλο της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίο συγγραφέα και εκδότη μουσικών βιβλίων, ακούραστο πρωτεργάτη της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας, ο Βυζαντινός χορός έχει να παρουσιάσει 9 αξιοζήλευτες δισκογραφικές παραγωγές, που καλύπτουν επικαίρως όλες τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης και περιλαμβάνουν επίσης γνωστά επιλεγμένα μέλη όλου του ενιαυτού. Στα 13 χρόνια μουσικής της ιστορίας, η Βυζαντινή - Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της πόλης των Πατρών, αλλά και όλης της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού. Ξεχωρίζουν οι βραβεύσεις της από το Βασιλικό ζεύγος της Σερβίας το 2010, με την «Ύψιστη Μουσική τιμητική διάκριση», η απονομή της «Πατριαρχικής ευλογίας» του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το 2012, η τιμητική μουσική διάκριση που έχει λάβει από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για τον ψηφιακό δίσκο των «Πρωτοκλητείων 2008», το «Ευεργετήριο γράμμα» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου το 2015, για την δεκαετή συμβολή της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της πόλης των Πατρών και της κοινωνίας μας, η ξεχωριστή τιμητική συμμετοχή και διάκριση στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, τον Ιούλιο του 2015 και στο φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών Πελοποννήσου, στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, τον Ιούλιο του 2016. Φέτος, ο Βυζαντινός χορός έχει προταθεί να βραβευτεί από την Ελληνική Ακαδημία Αθηνών για την μουσική του προσφορά, στα μουσικά, πολιτιστικά βραβεία 2017-2018, έχοντας εκδώσει το συλλεκτικό λεύκωμα 12ετίας του και το πρώτο παγκοσμίως αμφιωτικό(binaural) CD Βυζαντινής μουσικής.

ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ Κ.Ω.Θ.

Η “Μικτή Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης” συνεχίζει τη μακρά παράδοση της χορωδίας του Κ.Ω.Θ., η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Η χορωδία δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ωδείου (έτος ίδρυσης 1914) και Διευθυντές της υπήρξαν μεταξύ άλλων οι: Επ. Φλώρος, Τ. Παππάς, Ά. Μπαλτάς, Τρ. Καλοκύρη, Α. Κρίσιλα, Μ. Μελιγκοπούλου, Μ. Κωνσταντινίδου. Το Σεπτέμβριο του 2017 τη διεύθυνσή της ανέλαβε η Σοφία Γιολδάση.

Η Χορωδία καλύπτει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που ξεκινά από τις αρχές της πολυφωνίας και φτάνει ως τις μέρες μας με έργα συνθετών και από τη σύγχρονη εποχή. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Κρατικό Ωδείο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί νέα μέλη μετά από ακροάσεις, δημιουργώντας έτσι τη νέα Μικτή Χορωδία του.

Η Μικτή Χορωδία του Κ.Ω.Θ. αποτελείται από σπουδαστές των ανώτερων τμημάτων της σχολής Μονωδίας του Κ.Ω.Θ. και από άνδρες και γυναίκες, 18-55 ετών, οι οποίοι έχουν χορωδιακή εμπειρία και γνώσεις τραγουδιού. Στόχοι του συνόλου είναι η πλούσια δραστηριότητα και η παρουσίαση, σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, σπουδαίων έργων του χορωδιακού ρεπερτορίου όλων των εποχών.

VOCAL Φωνητικό σύνολο Πάτρας

Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην Πάτρα με τη μορφή μικτού συνόλου, από την Κατερίνα Πολυμενάκου η οποία είναι και η σημερινή μαέστρος του. Σκοπός του η έντεχνη απόδοση jazz και μοντέρνων συνθέσεων. Στο ρεπερτόριό του επίσης περιλαμβάνονται τραγούδια ελληνικά, spirituals και παραδοσιακά. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε τον Μάρτιο του 2012 στο Θέατρο «Λιθογραφείον» στην Πάτρα, με μια βραδιά αφιερωμένη σε συνθέσεις tango. Άλλες εμφανίσεις: 30ό διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Πρέβεζας, art apart festival στην πλαζ του ΕΟΤ στην Πάτρα, θέατρο «Αντίμετρο» στην Πάτρα με συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών σε αφιέρωμα σε τραγουδισμένα «σ’ αγαπώ», Άμφισσα στο πλαίσιο των «Φωκικών», Τρίπολη στο φεστιβάλ χορωδιών «Amazing Grace», που διοργάνωσε η χορωδία Ορφέας Τρίπολης. Τον Νοέμβριο του 2014 διοργάνωσε τη φιλανθρωπική συναυλία «Jazz moods» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συνεργάστηκε με το συγκρότημα GROOVIN’ HIGH και τα έσοδα διατέθηκαν στο ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ. Επίσης συμμετείχε στο 4ο φεστιβάλ χορωδιών της Ένωσης Χορωδιών Κερκύρας στην Κέρκυρα, στο φεστιβάλ του συλλόγου Α.Σ.Τ.Ο.- Επικοινωνούμε στην Πάτρα και στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ ARTIVA στο Ναύπλιο. Το Μάρτιο του 2016 τραγούδησε στη συναυλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πατρών «ΔΑΝΙΗΛΙΣ», «Μουσική Πανδαισία με Γυναικεία Μαεστρία», ενώ τον Ιούνιο συμμετείχε στο 8ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης», (διαγωνιστικό μέρος) στη Ναύπακτο, όπου απέσπασε το 2ο βραβείο. Το Μάιο του 2017 έλαβε μέρος στη συνάντηση χορωδιών ‘Χορωδιακά 2017’ στη Σπάρτη και τον Ιούλιο στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην αρχαία Ολυμπία. Τον Δεκέμβριο του 2017 διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο θέατρο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ στην Πάτρα και τον Μάρτιο του 2018 συμμετείχε στο χορωδιακό φεστιβάλ της χορωδίας Ευρωπούλων ‘Ιωάννης Καποδίστριας’ που έγινε στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, αποτελεί καλλιτεχνικό σωματείο με χορωδιακά σύνολα παιδιών και ενηλίκων.