Με την παρουσίαση το απόγευμα της Τρίτης (χθες) στην αίθουσα του αναγνωστηρίου, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών του φωτογραφικού λευκώματος «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού - Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», ολοκληρώθηκε ο κύκλος λειτουργίας της ομότιτλης έκθεσης, η οποία φιλοξενείτο στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Για το λεύκωμα εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας και της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησαν, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Παππάς, η επιμελήτρια - της έκδοσης καθώς και της ομότιτλης έκθεσης αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη και το μέλος του Δ.Σ. στον πολιτιστικό οργανισμό και στην ομάδα συντονισμού Νίκος Ασπράγκαθος καθώς και η κόρη του Μιχάλη Δωρή, Κατερίνα.
Η επιμελήτρια της έκδοσης και της έκθεσης κ. Βασιλική Φαρμάκη αναφερόμενη στο λεύκωμα τόνισε πως μέσα από τις σελίδες του μας ξεναγεί στην πόλη, το ευρύ πόλισμα της Πάτρας, όπου πενήντα χρόνια πριν περιφέρεται ο φακός του Μιχάλη Δωρή, μέσα από τον οποίο «Προβάλλει και αναδεικνύει το δημόσιο χώρο, καθώς και την εικόνα που παρουσιάζει η βίωση της αστικότητας, είτε αυτή διαχέεται στα μνημεία, είτε λειτουργεί στους ναούς, είτε διαπλάθεται στις πλατείες ως πολιτικός και κοινωνικός βίος, είτε και σε οικήματα δημόσια και ιδιωτικά με παρουσία και ταυτότητα».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Παπάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας και της ομάδας συντονισμού, αναφέρθηκε στη διαδικασία και ιστορικό πολεοδόμησης της Πάτρας καθώς και στην αποτύπωση από τον φακό του Μιχάλη Δωρή του Πολίσματος δόμων της Πάτρας και ότι αυτό περιλαμβάνει, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα κριτήρια με τα οποία έγινε η τοποθέτηση των στοιχείων στις προσόψεις των κτιρίων της πόλης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η οποία ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του πρώτου κύκλου της έκθεσης και την έκδοση του λευκώματος.
Από την πλευρά του ο κ. Ασπράγκαθος αναφέρθηκε στο υλικό και ότι αυτό περιλαμβάνει καθώς και στο γεγονός πως για πρώτη φορά ένα τέτοιο εγχείρημα επιτυγχάνεται με την χορηγία μίας βιβλιοθήκης όπως αυτή του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου, προαναγγέλλοντας και την ύπαρξη συνέχειας σε αυτή τη συνεργασία, που ανοίγει νέους δρόμους στις δράσεις του πολιτιστικού οργανισμού.
Η Κατερίνα Δωρή, κόρη του δωρητή Μιχάλη Δωρή, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Πατρέων, τον πολιτιστικό οργανισμό, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, την ψηφιοποίηση του υλικού και την έκδοση του λευκώματος.
Το λεύκωμα περιέχει το σύνολο των φωτογραφιών που αναρτήθηκαν στην έκθεση «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού. Η Πάτρα πριν από μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή» και μέρος του σώματος των 1759 αρνητικών,το οποίο τον Μάρτιο του 2014 η οικογένεια του Μιχάλη Δωρή, υλοποιώντας την εκπεφρασμένη γνώμη και επιθυμία του, παραχώρησε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων προς ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση.
Με την παρουσίαση του λευκώματος κλείνει ο πρώτος κύκλος των δράσεων που αφορούν στην προβολή του Φωτογραφικού Αρχείου του Μιχάλη Δωρή, καθώς από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος με επανάληψη της έκθεσης και παράλληλες δράσεις αρχιτεκτονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.
Το παρών στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος έδωσαν επίσης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Παναγιώτης Πετρόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού Πέτρος Βάης, ο πρώην αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Γιώργος Βιδάλης καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.