Σε ανοιχτή σύσκεψη των κατοίκων του Ρίου, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, και η Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή.
Ενημερώθηκαν άμεσα από τους κατοίκους για την αποχέτευση, την υδροδότηση και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή.
Στην παρέμβασή τους οι Αντιδήμαρχοι, αφού ευχαρίστησαν τους κατοίκους για την πρόσκληση, τους ενημέρωσαν ότι οι ανοιχτές, ζωντανές λαϊκές συνελεύσεις, αποτελούν για την Δημοτική Αρχή κύρια μορφή συζήτησης, κριτικής και προβληματισμού.
Στη συνέχεια σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι η κρατική χρηματοδότηση, έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί και αποτελούν πλέον το 70% των εσόδων του Δήμου.
Διαβεβαίωσαν ότι παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, η Δημοτική Αρχή «δεν σταυρώνει τα χέρια», αξιοποιεί το προσωπικό και με υπεράνθρωπες προσπάθειες, αγωνίζεται για να κρατήσει την πόλη «όρθια» και σε καλό επίπεδο λειτουργίας.
Με πρωτοβουλία της επισπεύδονται οι διαδικασίες της μελέτης θεώρησης και δημοπράτησης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, που καθυστερούσαν επί μακρόν από το αρμόδιο υπουργείο, για να συνδεθούν, το επόμενο διάστημα, οι δημοτικές ενότητες της περιοχής και να σταματήσει η πολύχρονη ταλαιπωρία τους.
Επισκευάστηκε το εγκαταλειμμένο εκτός λειτουργίας βυτιοφόρο του Δήμου για να εξυπηρετήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής μειώθηκε το ποσό στο ύψος των 40 ευρώ για κάθε χρήση του, από 80 ευρώ που στοίχιζε στο παρελθόν.
Είναι επίσης σε εξέλιξη ανάθεση εργολαβίας της ΔΕΥΑΠ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, από Πιτίτσα στο Κεφαλόβρυσο, προκειμένου να συνδεθούν οι πηγές με το υπόλοιπο δίκτυο, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ύδρευση της δημοτικής ενότητας Ρίου.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή τους οι δύο Αντιδήμαρχοι τόνισαν ότι η Τοπική Διοίκηση, ως μια κρατική πια υπηρεσία, δεν εξαιρείται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Αντίθετα, με το ασφυκτικό πλαίσιο του Καλλικράτη, έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμό εχθρικό προς το λαό και τις ανάγκες του.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η Δημοτική Αρχή, εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα και να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια.