Η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο μας προβληματίζει βαθιά, καθώς η ισοτιμία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, αποτελεί ένα διαρκές ζητούμενο, μολονότι αποτελεί καθοριστικό πυλώνα της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Επί της ουσίας, όμως, διηγείται τη διαχρονική ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας να απαντήσει αποτελεσματικά σ’ αυτό το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας, της ισότητας των φύλων.
Κάτι που επαληθεύεται εύκολα, όχι μόνο από την απουσία στοχευμένων πολιτικών, αλλά απεναντίας από τη συνεχή ροή ψήφισης αντεργατικών νομοσχεδίων και μάλιστα, τι ειρωνεία(!), με πρόσχημα την ισότητα των φύλων.
Η ανεργία, οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, η αντιμετώπιση της μητρότητας από την εργοδοσία και το κράτος, με μοναδικό ενδιαφέρον το «πόσο θα τους κοστίσει», οδηγούν τις γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις να εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα, χωρίς να δικαιούνται άδεια μητρότητας και επιδόματα, ενώ άλλες βιώνουν τη βία της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον τελευταίο χρόνο, σημειώθηκαν πάνω από 5.000 φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών, ενώ, επισημαίνεται ότι κοινός τόπος των περιστατικών, είναι ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες εξαρτημένες οικονομικά, άνεργες, που δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και άρα δύσκολα αντιδρούν και προχωρούν σε αποκαλύψεις.
Ευάλωτη γυναίκα σημαίνει ευάλωτη οικονομικά, κοινωνικά και κοινωνιολογικά αποκλεισμένη.
Αυτά αποτελούν βασικές πλευρές της ανισότητας στις μέρες μας και βασικές αιτίες που αποδυναμώνουν τη γυναίκα και την αφήνουν έρμαιο της μοίρας της.
Η πανδημία της νόσου covid-19, οι ιλιγγιώδεις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε ρεύμα και καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και -μέχρι τώρα που μιλάμε- οι πληθωριστικές τάσεις, που αναμένεται να κλιμακωθούν, επέφεραν όξυνση των ανισοτήτων και έπληξαν και πλήττουν ολοένα και περισσότερο τη θέση της γυναίκας. Κάτι που επαληθεύεται εύκολα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, καθώς και στα ποσοστά των γυναικών που βιώνουν ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο φτώχειας.
Αν, δε, στο σημείο αυτό, αθροίσουμε και τα όσα οδυνηρά συνέβησαν στη χώρα μας, τον τελευταίο χρόνο, με τις γυναικοκτονίες καθώς και τις -εν εξελίξει- αποκαλύψεις για αφόρητες πιέσεις, εκβιασμούς, βιασμούς, με θύματα κυρίως γυναίκες, στους χώρους του αθλητισμού, πολιτισμού, εργασιακούς χώρους και όχι μόνο, τότε γίνεται αντιληπτή η έκταση της δύσκολης κατάστασης στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σύγχρονη γυναίκα.
Μια κατάσταση που δεν ανατρέπεται μόνο με λόγια και καλές προθέσεις, αλλά με διαρκή αγώνα και πράξεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στο μείζον θέμα της πρόληψης και ανάσχεσης φαινομένων έμφυλης βίας, που τελούν σε έξαρση τα τελευταία έτη.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται να προσεγγίσουμε τον πυρήνα του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική ανισότητα και την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία, η οποία δημιουργεί εξουσιαστές, κυρίαρχους δια της βίας, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Η ανατροπή αυτής της δυσχερούς πραγματικότητας, επέρχεται μόνον μέσω της εκπαίδευσης και της δυναμικής αντίστασης, ενάντια στις υφιστάμενες πολιτικές που ασκούνται, για να είναι θεσμικά κανονικοποιημένη και κοινωνικά νομιμοποιημένη η πατριαρχική κουλτούρα, ρίχνοντας παραλλήλως στάχτη στα μάτια της κοινωνίας, με την προώθηση για παράδειγμα της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναφέρεται στην ποσόστωση για την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων και τις ποικίλες δομές της εξουσίας, τομείς όπου καταγράφονται διαχρονικά φαινόμενα παραγκωνισμού των γυναικών.
Πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ψηφίστηκε ομόφωνα η δημιουργία Επιτροπής Ισότητας. Βεβαίως, πρόκειται για ένα ακόμα άλλοθι της Κεντρικής Εξουσίας, για να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ωστόσο εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θα τη χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο και θα προσπαθήσουμε, καταβάλλοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να δυναμώσουμε τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.
Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Πατρέων οι πράξεις είναι διαρκείς και αποτελεσματικές. Η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη και διευκόλυνση των γυναικών, όπου και όταν οι ίδιες το έχουν ανάγκη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, που λειτουργεί καθημερινά, όλο το 24ωρο. Παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους ασφαλή φιλοξενία, σίτιση και φροντίδα απο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, με στόχο την υποστήριξη, ενδυνάμωση και επανένταξη των γυναικών στην κοινότητα και την αγορά εργασίας. Η διαμονή, που έχει προσωρινό και μεταβατικό χαρακτήρα, απευθύνεται σε γυναίκες -ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας ή εθνικότητας-, που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας -σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική. Παρέχεται νομική συμβουλευτική, καθώς και μέσω συνεργασίας μας με άλλους φορείς, διευκολύνεται η πρόσβαση των γυναικών στην απασχόληση, εκπαίδευση και φυσικά στην υγεία και πρόνοια.
Αλλά εκτός αυτού, η κοινωνική μας πολιτική έχει στραμμένη την προσοχή της στις γυναίκες και περιλαμβάνει πολλές ακόμα διευκολύνσεις. Δωρεάν φύλαξη των παιδιών, στους -υψηλής εκπαίδευσης- δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις μονογονεϊκές οικογένειες (όπου είναι κυρίως γυναίκες), παιδικές κατασκηνώσεις υψηλών προδιαγραφών, κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι γυναίκες, ανέξοδα και με ασφάλεια, να εμπιστεύονται τα παιδιά τους για να έχουν ελεύθερο χρόνο για τις δουλειές τους και πολλά ακόμη.
Ας γίνει η σημερινή μέρα το έναυσμα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αξιωματούχους κάθε φορέα για πράξεις με ουσία, για να έρθει η ώρα να μη χρειάζεται η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.