Η Διοικούσα Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση της στις 9 Νοεμβρίου 2016 και αποφάσισε ομόφωνα, να εκφράσει δημόσια την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού της μεγαλύτερης και σημαντικότερης Εθνικής αθλητικής εγκατάστασης της Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμη και την υπόσχεση για τα ψίχουλα των 30 χιλ. ευρώ ανά τρίμηνο για το σύνολο των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέσω της υποβολής των περιβόητων «τεχνικών μελετών», την πήρε πίσω όταν ετοιμάστηκε η πρώτη «τεχνική μελέτη» για την «Προμήθεια κι Εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας του Π.Σ.», που επιβάλλεται μάλιστα από το Ν. 4326/2015 της ίδιας της κυβέρνησης.
Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ξεπερνούν τις 450 χιλ. ευρώ, ενώ απαιτείται το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ, για να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες βλάβες, ζημιές και απώλειες (που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, και την ανορθόδοξη έως κακή λειτουργία του) και για να εκσυγχρονισθεί.
Ο εκσυγχρονισμός του Παμπελοποννησιακού Σταδίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας γιατί μόνο έτσι θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για δωρεάν ή πολύ χαμηλού κόστους άθληση. Είναι απαραίτητο να κλείσει στο μέτρο του δυνατού η τεράστια ψαλίδα εσόδων – εξόδων μειώνοντας το κόστος λειτουργίας του κύρια με την εξοικονόμηση ενέργειας και αυξάνοντας τα έσοδα του με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του για ανταποδοτικές – εμπορικές χρήσεις.
Το κράτος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη ρητή υποχρέωση του να επιδοτήσει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο τα τρία πρώτα χρόνια της μακροχρόνιας παραχώρησης του από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Δήμο Πατρέων, που απορρέει από τη σχετική προγραμματική σύμβαση και χρωστάει μόνο από αυτό στο Δήμο περίπου 1 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει κάποτε να καταβάλει.
Πέρα από αυτό η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τον αθλητισμό, επειδή φορολογεί το λαό για να του ανταποδίδει υπηρεσίες, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 18 παρ. 9) και ρυθμίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα αθλητική νομοθεσία της χώρας.
Επί πλέον επισημαίνουμε ότι η υποχρέωση αυτή του κράτους απορρέει και από τη Διεθνή Χάρτα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία το κράτος πρέπει να φροντίζει να μην αποκλείονται Παιδιά από το παιγνίδι και την εκπαίδευση και στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο η άθληση και το παιγνίδι χιλιάδων παιδιών είναι ήδη δωρεάν (σχολεία) ή με πολύ χαμηλό κόστος (Ακαδημίες αθλητικών συλλόγων) και μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα, που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της πόλης.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των αθλητικών και άλλων φορέων της πόλης και τη δυναμική διεκδίκηση δίκαιων λύσεων.
Πάτρα 18 Νοεμβρίου 2016
Η Διοικούσα Επιτροπή του Π.Σ.