Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, με τίτλο: «Εκδηλώσεις, χρέη και ζημιές» με πλαγιότιτλο: «Ακόμα και οι λεγόμενες «μεγάλες» εκδηλώσεις φαίνεται να βάζουν τον Δήμο μέσα» και υπέρτιτλο: «Καθοδική πορεία των εσόδων και αυξητική πορεία της ζημιάς είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας», στηρίχθηκε σε πληροφορίες που δεν προέρχονται από επίσημα στοιχεία του Πολιτιστικού Οργανισμού και του απολογισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για τα έτη 2016 και 2017, και χωρίς να διασταυρωθούν για την ορθότητά τους.
Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της διημερίδας με θέμα: «Μιλάμε για την πόλη», πράττοντας το ηθικά και πολιτικά αυτονόητο, αποκατέστησα με στοιχεία την αλήθεια (η ομιλία μου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων).
Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Γκοτσόπουλος Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Πόλη» (Ν.Δ.) και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Μαλαμής Κωνσταντίνος, δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού, την επομένη της διημερίδας, με κοινή ανακοίνωση τους, ως αυτόκλητοι συνήγοροι της εφημερίδας που δημοσίευσε το συγκεκριμένο άρθρο και υπερασπιστές (!) των εργαζομένων, εξέφρασαν την «αγανάκτησή» τους για τη δήθεν «απρεπή και αβάσιμη επίθεση μου κατά της εφημερίδας κι εργαζόμενης δημοσιογράφου». Διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι τα στοιχεία «είναι απολύτως αληθή» και δήλωσαν ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ., της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου, θα ζητούσαν να ανασκευάσω την κατηγορία και να ζητήσω συγγνώμη από τη δημοσιογράφο.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε δείξει ότι είναι σταθερή η θέση μας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τις επιθέσεις των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα μέλη αυτά του Δ.Σ.
Στη συνεδρίαση αυτή όμως, δεν προσήλθαν να θέσουν κανένα θέμα, δεν παρέστησαν στη συζήτηση αυτού του θέματος (ο κ. Γκοτσόπουλος μάλιστα δεν προσήλθε καν στη συνεδρίαση) και οι απολογισμοί – με τα στοιχεία της υπηρεσίας – εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους παρόντες και τα στοιχεία τους απέχουν από τα πραγματικά στοιχεία. Και τα δύο μέλη του Δ.Σ. δεν παραβρέθηκαν στην κορυφαία στιγμή της λειτουργίας του, που είναι η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, όπου αναλυτικά παρουσιάστηκε η πολιτική μας στον πολιτισμό, η φιλοσοφία και ο προϋπολογισμός για κάθε εκδήλωση. Εκεί, μέλη άλλων παρατάξεων, πρότειναν ακόμη μεγαλύτερη δαπάνη για εκδηλώσεις!
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, με τους συγκεκριμένους τίτλους και μόνο, δημιουργεί την εντύπωση ότι στον Πολιτιστικό συμβαίνουν φοβερά πράγματα, σπατάλες, έλλειψη οργάνωσης και σεβασμού στα χρήματα του λαού. Το αντίθετο συμβαίνει. Όπως και στην εισηγητική έκθεση αναφέρουμε «…παρουσιάζουμε τον προϋπολογισμό των δράσεών μας για το 2019, με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε στον φιλόδοξο και ποιοτικό στόχο μας, προσφέροντας πολιτισμό σε όλο τον λαό με σεβασμό στα χρήματά του». Αυτές οι δράσεις δείχνουν ότι στη θητεία μας δημιουργήθηκαν πολιτιστικοί θεσμοί που δεν υπήρχαν πριν, απευθύνονται στα πιο αδικημένα κοινωνικά στρώματα, με ελεύθερη είσοδο, και η αποδοχή τους ήταν εντυπωσιακή ( Φεστιβάλ στις Γειτονιές, Βήμα Νέων Καλλιτεχνών, Μέρες Σκαγιοπουλείου, Κινητός Κινηματογράφος κ. ά.). Και όλα αυτά (80 εκδηλώσεις) χωρίς να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια για 20 περίπου εκδηλώσεις, μόνο στο κέντρο της πόλης και σχεδόν όλες μετακλήσεις.
Η ποιότητα του πολιτισμού που προσφέρουμε είναι υψηλού επιπέδου, είναι για όλον τον λαό, γιατί: «Η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας, διαμορφώνει τον άνθρωπο-δημιουργό. Να γιατί η τέχνη δεν αφορά μόνο το κοινό που έχει μια αισθητική καλλιέργεια αλλά είναι ανάγκη να φτάσει σε κάθε πολίτη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο. Και είναι χρέος της πολιτείας, του Δήμου, του Πολιτιστικού Οργανισμού να την παρέχουν σε όλους, με τρόπο ανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητές τους», και αυτό υπηρετούμε.
Οι εκφράσεις «χρέη και ζημιές», δεν είναι «κατηγορώ» προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά προσβολή προς τον λαό στον οποίο απευθύνονται οι εκδηλώσεις. Ποτέ μια ποιοτική εκδήλωση δεν εκτιμάται με οικονομικούς όρους. Ο πολιτισμός και η τέχνη ανεβάζουν τον άνθρωπο, είναι μεγάλο κέρδος μόνο γι’ αυτό. Ποτέ μια καλή εκδήλωση δεν είναι ζημία. Και ποτέ ο Δήμος δεν «χρέωσε» τον λαό. Οι προηγούμενοι άφησαν χρέη 4.500.000 στον Καρναβαλικό Οργανισμό, 180.000 στον Πολιτιστικό Οργανισμό κι εμείς, με διαχείριση που σέβεται τα χρήματα, τα ξεπληρώσαμε και παρά τις μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης και τις δυσκολίες από την σκληρή καπιταλιστική οικονομική κρίση.
Στο δημοσίευμα εμφανίζεται ότι το έλλειμμα για το 2016 είναι 104.228,84 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα είναι 67.226,05 ευρώ και για το 2017 147.884,95 ευρώ αντί για το πραγματικό 104.915,50 ευρώ. Επιπλέον χωρίς να έχει γίνει απολογισμός για το 2018 εμφανίζεται έλλειμμα 198.842,67 ευρώ. Όσο για την πορεία των εσόδων- εξόδων και τις μεγάλες εκδηλώσεις, ποτέ η σχέση οικονομικών και ποιότητας δεν ήταν καλύτερη: το 2013, με 18 εκδηλώσεις ήταν 150.000 ευρώ, ενώ το 2017 με 70 περίπου εκδηλώσεις σε όλη την έκταση του Δήμου ήταν 146.000 ευρώ! Το 2012, μία μόνο εκδήλωση ήταν με 34.000 ευρώ. Δική μας μεγάλη εκδήλωση, για την οποία κατηγορούμαστε, συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου με μεγάλη καλλιτέχνιδα, με πλήρη συνείδηση την προσφέραμε δωρεάν, (17.000). Δεν ήταν ζημία!
Ο πατραϊκός λαός εκτιμά τη δράση μας στον χώρο του πολιτισμού και το εκφράζει καθημερινά. Η πολιτική μας του φθηνού εισιτηρίου και των προσκλήσεων σε όσους έχουν ανάγκη, το άνοιγμα του θεάτρου στον λαό, το θέατρο κοντά στον λαό, με το «Άρμα Θέσπιδος», και όλες οι δράσεις που εκφράζονται με την θέση της Δημοτικής Αρχής: «Πρώτα οι ανάγκες του λαού», αποτελούν το κριτήριο και την κρίση μας.