Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από την γερμανική κατοχή, πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Κορδάς, Διονύσης Πλέσσας, Βίβιαν Σαμούρη και Αναστασία Τογιοπούλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Πάτρας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Αλεξόπουλος, Ψωμάς και Ρώρος δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών και δημότες.
Στο τέλος της Δοξολογίας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«75 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τα γερμανικά στρατεύματα. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Άξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.
Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν την πόλη μας. Τιμάμε τους Αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Τιμάμε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, στη βίλα Λυμπερόπουλου, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές Μαργαρίτη, στο μπλόκο των Προσφυγικών, στα Ψηλαλώνια.
Να πως περιγράφει εκείνες τις μέρες της απελευθέρωσης μια ζωντανή μαρτυρία:
«(...) Θυμάμαι, όταν πήγα στο πλατύσκαλο και κοίταγα την Αγίου Νικολάου προς τα κάτω, πρωινές ώρες, επτά ήτανε, έξι η ώρα, είχε ξημερώσει, έρχονταν ένα μπουλούκι από κάτω ρακένδυτοι άνθρωποι. Είχανε φτάσει σχεδόν απάνω, μέχρι τον Αι – Νικόλα. Πολλοί άνθρωποι, αλλά τους έβλεπες σαν αλαφιασμένους, και βγαίνανε από τα παράθυρα οι γυναικούλες και τους αγκαλιάζανε και τους φιλούσανε. (...) Αυτοί οι άνθρωπο λοιπόν απελευθερωθήκανε. Ενώ ξέρανε ότι πηγαίνανε για εκτέλεση, βρέθηκαν στην Αγίου Νικολάου ελεύθεροι και ανεβαίνανε να πάνε στα σπίτια τους. Αυτή την εικόνα δεν θα τη ξεχάσω ποτέ.» (μαρτυρία Π. Γεωργόπουλου). Επρόκειτο για κρατούμενους των Γερμανών στο Παλαιό Αρσάκειο. Οι περισσότεροι ήταν κάτοικοι των Προσφυγικών.
Όπως ο Α', έτσι και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 - 1945) ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (ο ένοχος) και της πάλης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου (η αιτία), που δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.
Σήμερα ακονίζουν πάλι τα μαχαίρια τους για να ξαναμοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις επεμβάσεις της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστών, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.
Το Αιγαίο και ο Έβρος είναι δίπλα μας και έχουν γίνει αποθήκες ψυχών, των ξεριζωμένων προσφύγων από τις χώρες τους. Μόνο το 2019 στη Μεσόγειο χάθηκαν 543 άνθρωποι και 48 απ’ αυτούς, πνίγηκαν στο Αιγαίο.
Σωστά το Δημοτικό μας Συμβούλιο από το 2017, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου. Ο λαός της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να εγκατασταθούν ξανά πυρηνικά. Όλοι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια (σημειώνεται στην αντίστοιχη απόφαση).
Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της. Ετοιμάζεται να κάνει «άπαξ και διά παντός» τη μισή και πάνω Ελλάδα δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά της λείας στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής.
Ο λαός μας, πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό, γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, την πιο ανοιχτή, την πιο αιματηρή μορφή δικτατορίας της αστικής τάξης. Σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, και της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό.
Για την Ε.Ε. «Ελευθερία» είναι οι δουλειές λάστιχο, οι μισθοί πείνας, τα επιδόματα ακραίας φτώχειας, ενώ «ολοκληρωτισμός» είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, η κατοχύρωση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Αυτά είναι τα πραγματικά «εγκλήματα», που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συγχωρήσουν στην ΕΣΣΔ και στο σοσιαλισμό.
Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τα παχυλά κονδύλια που τάζουν για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, θα εμποδίσουν το μέλλον, την κατάργηση ενός άδικου και σάπιου συστήματος.
Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.
Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση του Άρη Βελουχιώτη, του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ, από τον χαιρετισμό του κατά την απελευθέρωση της Πάτρας.
« (…) Δεν σας υποσχόμεθα τίποτα. (…) Δεν θα σας δώσουμε τίποτα. Ό,τι πάρετε, θα το πάρετε μόνοι σας, με τη γροθιά σας. Ο Ελληνικός λαός αρκετά έχει γίνει καρικατούρα με γκλίτσα και τσαρούχια στις γελοιογραφίες των ξένων περιοδικών. Ο Ελληνικός λαός έχει σήμερα τη ζωτικότητα να ανοίξει νέους δρόμους».
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ στις 8, στην αίθουσα «Αίγλη» με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.
Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή Ορχήστρα του.