Ο Δήμος Πατρέων εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για έναρξη της διαδικασίας μίσθωσης χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί Δημοτικό Κτηνιατρείο για τα αδέσποτα της πόλης μας, πραγματοποιεί φανερό, προφορικό, μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να μισθώσει κτίριο, που θα χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση και λειτουργία του κτηνιατρείου.
Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πατρέων, εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πατρών και εκτός οικισμών. Θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο κτίριο ή συνεχές ανεξάρτητο κτίριο ή σε συγκρότημα κτισμάτων και να περιλαμβάνει απαραιτήτως βάσει νόμου, αίθουσα εξετάσεων και επεμβάσεων ασθενών ζώων, αίθουσα αναμονής ασθενών ζώων, εγκαταστάσεις παροχής θερμού και ψυχρού ύδατος εξαερισμού, αφοδευτηρίου κ.λπ., αίθουσα για γραφείο κτηνιάτρου και υπαλλήλων, αίθουσα παραμονής και παρακολούθησης προσβεβλημένων ζώων από μεταδοτικά νοσήματα, αίθουσα μετεγχειρητικής περίθαλψης στειρωμένων ζώων και μέχρι την αποθεραπεία τους, χώρο αποθήκευσης τροφών και χώρο Φαρμακείου, καθώς και αποθήκευσης αναλώσιμων υλικών.
Οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να καταθέσουν έως την Τετάρτη 24 Ιουλίου σε σφραγισμένο φάκελο τα δικαιολογητικά τους, ενώ τη διακήρυξη, μπορούν να την αναζητήσουν εκτός από Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου Πατρέων, Μαιζώνος αρ. 147 (ισόγειο) και εδώ ( www.e-patras.gr ), στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
- 1. Ύστερα από την απόφαση αυτή της Περιφέρειας - αρνητικότατη εξέλιξη - ο Δήμαρχος Πατρέων μαζί με τους υπολοίπους Δημάρχους της Αχαΐας επισκέφτηκαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει ο "Σταθμός". Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν αρνητική.
- 2. Από εκείνη τη στιγμή και μετά και ενώ είχε αποφασιστεί σε κοινή σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Αχαΐας η αναζήτηση χώρου για δημιουργία κάποιου καταφυγίου για τα αδέσποτα, και ενώ είχαν προϋπολογιστεί 100.000 ευρώ, δεν βρέθηκε κάποιος χώρος είτε δημοτικός είτε ιδιωτικός ώστε να αγοραστεί.
- 3. Στη συνέχεια ο Δήμος Πατρέων απευθύνθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο για να του παραχωρηθεί κάποιο δημόσιο οικόπεδο για να προχωρήσουμε στην κατάλληλη διαμόρφωση του. Η απάντηση από το Δασαρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία ήταν αρνητική.
- 4. Στη συνέχεια και ενώ το πρόβλημα είχε οξυνθεί λόγω της εγκατάλειψης σκυλιών σε όλη την πόλη, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό αξίας 70.000€ για τη στείρωση, εμβολιασμό, σήμανση και ιατρική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο διαγωνισμός αυτός βγήκες άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στα μέσα του 2017 επαναλήφτηκε η διαδικασία με τα ίδια αποτελέσματα.
- 5. Το 2018 προχωρήσαμε σε σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης αξίας 24.000 ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Το 2019 υπογράφηκε νέα σύμβαση με κτηνίατρο της πόλης μας αξίας.
- 6. Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος, προχωρήσαμε στη στείρωση, εμβολιασμό και σήμανση 100 περίπου αδέσποτων ζώων, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του, ενώ ο Δήμος Πατρέων κάλυψε τα έξοδα για τη διαμονή και σίτιση των εθελοντών κτηνιάτρων καθώς και τα αναλώσιμα ιατρικά φάρμακα και εργαλεία συνολικής αξίας 8.000 ευρώ.
- 7. Ο Δήμος ενισχύει τα σωματεία εθελοντών για τα αδέσποτα της πόλης μας παρέχοντας σκυλοτροφή.
- 8. Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα και την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
- 9. Τόσο στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου όσο και τον υπόλοιπο χρόνο στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων, γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά σχολείου σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη υιοθεσίας και όχι την αγορά από petshop.
Ταυτόχρονα, πριν λίγους μήνες, είχαμε απευθυνθεί στους τότε Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού (επιστημονικού και φύλαξης) καθώς και χρηματοδότηση. Ο Δήμος Πατρέων δεν επιτρέπεται να προσλάβει προσωπικό λόγω των μνημονιακών νόμων και δεν έχει υπαλλήλους με ειδικότητες όπως αυτή του κτηνιάτρου.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο μας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση βάζει πολύ συγκεκριμένα όρια στο πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, γινόταν ανέκαθεν προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και φτάσαμε σήμερα, να πούμε ότι το επόμενο διάστημα φτάνουμε στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, με την Πάτρα να αποκτά ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο.
(Η επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι από τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανση 100 περίπου αδέσποτων ζώων, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τον Ιούλιο του 2018)