Στη φετινή κλαδική έκθεση Westia 2017 συμμετέχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), με ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο Περίπτερο. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης, που ενημερώνονται για το νερό, αλλά και για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΠ.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η παρουσία της ΔΕΥΑΠ στην έκθεση της Westia 2017, έχει σκοπό τη άμεση και ζωντανή ενημέρωση και πληροφόρηση των χιλιάδων επισκεπτών, για τη βασική πηγή ζωής, το νερό, που αποτελεί πολύτιμο κοινωνικό αγαθό.
Ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ, -παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκαλεί η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και υλοποιείται σταθερά και διαδοχικά από όλες τις κυβερνήσεις στη χώρα μας,- εξασφαλίζουν καθαρό νερό, ποιοτικά ελεγμένο και φθηνό, για την κάλυψη όλων των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Η δική μας σταθερή επιλογή, είναι: Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς νερό».
Η ΔΕΥΑΠ παρέχει νερό σε 300.000 περίπου κατοίκους, διαχειρίζεται 141.500 υδρόμετρα, λειτουργεί 2 διυλιστήρια επεξεργασίας νερού, 97 γεωτρήσεις και αντλιοστάσια και 1.000 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης.
Η τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΠ, παρά τις αντίξοες συνθήκες, επικεντρώνεται στη μείωση της τιμής του νερού στις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, απαλλάσσονται πλήρως οι εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και οι σιτιζόμενοι από τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, οι οικογένειες που γειτνιάζουν στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και στον Βιολογικό Καθαρισμό, ενώ στο μειωμένο τιμολόγιο, έχουν ενταχθεί όσοι έχουν αναπηρία άνω του 67%, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι.
Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών της πόλης μας, που απαλλάσσονται ή έχουν μειωμένο τιμολόγιο, ξεπερνούν τις 3.000.
Το υπό κατασκευή Φράγμα Πείρου – Παράπειρου, μπορεί να τροφοδοτήσει, καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τις ανάγκες για νερό του Δήμου μας.
Η διαχείριση του Φράγματος από Α.Ε. ή από Διαδημοτική Επιχείρηση (φορέα), θα έχει ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού, την αύξηση της τιμής του και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Η διαχείριση του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου, πρέπει να γίνει από Εθνικό, Δημόσιο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και θα μπορεί να εξασφαλίσει χωρίς νέες επιβαρύνσεις, νερό φθηνό και υγιεινό και θα καλύπτει τις ανάγκες όλων.