ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στο χώρο της πλαζ στην Αγυιά, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Νίκος Ασπράγκαθος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

 

Ανοίγοντας την συνέντευξη ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Το περιβάλλον αναδεικνύεται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ποιότητα ζωής του λαού και της επιβίωσης των μελλοντικών γενεών. Η κυρίαρχη λογική προσπαθεί να ενοχοποιήσει στον ίδιο βαθμό όλους τους ανθρώπους για την επίδραση στη φύση μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας και γενικά της ανάπτυξης.

Όμως στο κοινωνικό μας σύστημα, η φύση  αποτελεί έναν κερδοφόρο τομέα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είτε  ως δεξαμενή αλόγιστης άντλησης πρώτων υλών, είτε απόρριψης των αποβλήτων τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι κυβερνήσεις, χθες και σήμερα, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους περίφημους «πράσινους επενδυτές», που για τα κέρδη τους καταστρέφουν τα

δάση, για να εγκαταστήσουν τα θηριώδη αιολικά πάρκα, επιβαρύνοντας τον λαό με πανάκριβο πράσινο ρεύμα, από τις λεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές».

Ενώ μοιράζουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν χρηματοδοτούν παρεμβάσεις και υποδομές και δεν στελεχώνουν με το αναγκαίο προσωπικό την Πολιτική Προστασία.

Τα αθώα θύματα και οι καταστροφές από τις πλημμύρες και τις φωτιές, δεν βαραίνουν γενικά και αφηρημένα την φύση ή την τεχνολογία, βαραίνουν το σύστημα εμπορευματοποίησης των πάντων». 

 

 

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος έχει ένα πολύπλευρο σχεδιασμό έργων για την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλά υλοποιούνται, ενώ για άλλα υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ή έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις  για χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρούν οι διαδικασίες για την  κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων και  Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που θα γίνουν με κρατική χρηματοδότηση.

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα, βρίσκεται ουσιαστικά σε αδιέξοδο.

Το υφιστάμενο σύστημα ανακύκλωσης αφορά μόνο συσκευασίες και είναι ιδιωτικοποιημένο, ενώ προωθείται η ρυπογόνος καύση.

Εμείς επιμένουμε ότι μόνο με την διαλογή στην πηγή μπορεί να προστατευτεί το περιβάλλον αποτελεσματικά, που πρέπει να γίνει από κρατικό φορέα, που θα αναλάβει την ανάπτυξη τεχνολογίας  και εγκαταστάσεων για την διαλογή σε συνέργια με τους Δήμους, την ανάκτηση και την αξιοποίηση των υλικών. Έχει κατατεθεί πρόταση για Γωνιές ανακύκλωσης και κατατίθεται για Πράσινο Σημείο. Ο εξοπλισμός για την  Διαλογή στην Πηγή των Βιοαποβλήτων είναι σε διαδικασία προμήθειας.

Για την  παρακολούθηση και περιορισμό ρύπανσης ατμόσφαιρας των επίπεδων θορύβου, εγκαθίσταται δίκτυο έξυπνων αισθητήρων ενώ πρόκειται να αναπτυχθεί σύντομα ψηφιακή εφαρμογή διαχείρισης και ενημέρωσης των πολιτών για έξυπνες θέσεις στάθμευσης, κυκλοφοριακή κίνηση και έξυπνες στάσεις.

Για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων λειτουργεί σύστημα τηλε-έλεγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ με σημαντική εξοικονόμηση νερού.  Για την εξοικονόμηση ενέργειας λειτουργεί η  ηλεκτρονική διαχείριση Δημοτικού Φωτισμού  και εξελίσσονται έργα ή έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για την    αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού με LED σε όλο σχεδόν το Δήμο, ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, με ψηφιακή εφαρμογή διαχείρισης και συντήρησης κτιριακών υποδομών.

Για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος για την αναψυχή γίνονται κάθε χρόνο από του εργαζόμενους του Δήμου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, κλαδέματα, καθαρισμοί, δρόμοι πρόσβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς στα περιαστικά δάση.  Συνεχίζονται οι εργασίες στο Έλος της Αγυιάς ενώ το Πλατανόδασος, έχει καθαρισθεί, διαμορφώθηκαν οι διαδρομές και είναι πλέον  ανοιχτός χώρος αναψυχής, με προστασία της αμφίβιας ζωής σε βαλτώδες τμήμα. Έχουμε πρόγραμμα ανάδειξης διαδρομών στο Παναχαϊκό όρος, όπως ο καθαρισμός του μονοπατιού στου Ρωμανού, που θα γίνει την Κυριακή. Ετοιμάζονται πινακίδες πληροφόρησης που θα τοποθετηθούν σε πάρκα, περιαστικά δασύλλια και ορεινές διαδρομές.

Έχουν κατατεθεί προτάσεις χρηματοδότησης για την εγκατάσταση Έξυπνου Συστήματος Διαχείρισης Πρασίνου με αυτοματοποίηση των συστημάτων ποτίσματος − άρδευσης και περιβαλλοντικού ελέγχου επιλεγμένων χώρων πρασίνου. Επίσης εγκατάσταση αυτόματου συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Δασυλλίου μέσω θερμικών και οπτικών καμερών.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και ειδικά των μαθητών ώστε η νέα γενιά να διεκδικήσει αποτελεσματικά  την προστασία του περιβάλλοντος και όλα τα δικαιώματα στη ζωή. Αυτός είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων της επόμενης εβδομάδας σε συνεργασία με την Α/Θμια και την Β/Θμια εκπαίδευση. Ευχαριστούμε πολύ όσους συνέβαλαν στην οργάνωση, τους εργαζόμενους που διαμόρφωσαν, κλάδεψαν και καθάρισαν το χώρο».

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν και έκαναν σχετικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, οι:

Γιώργος Μαγιάκης, Βοηθός Δημάρχου, Υπεύθυνος στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου, Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου του Δήμου, Άντα Δημοπούλου, Σύμβουλος Δημάρχου Πατρέων για θέματα ζώων, εθελόντρια, στέλεχος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Χρήστος Γιαννόπουλος, Υπεύθυνος Χορευτικού Τμήματος του Δήμου, Ελένη Αντωνακοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Θεμάτων στη διεύθυνση Α/Θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ιωάννα Παπαιωάννου, Υπεύθυνη περιβαλλοντικών θεμάτων στη διεύθυνση Β/Θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Χριστίνα Καρούσου, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου – Τμήμα Πρασίνου, του Δήμου και Γιούλη Δούβου, Υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά και εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.