Την Τετάρτη 1η Νοέμβρη, συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στου Λαδόπουλου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων, υπό τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύση Πλέσσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων, όλων των εμπλεκομένων Αρχών και Φορέων. Σκοπός της συνεδρίασης, ήταν ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017 καθώς και ο συντονισμός των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, παγετό και χιονοπτώσεις.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος ολοκληρώθηκε με την αντιμετώπιση τριών σημαντικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στα όρια του Δήμου Πατρέων.

Ειδικότερα, αποτιμώντας την αντιπυρική περίοδο, αντιμετωπίστηκαν οι τρεις πυρκαγιές σε Κ. Καστρίτσι, Α. Καλλιθέα και Κεφαλόβρυσο χάρη στις αποτελεσματικές παρεμβάσεις που έγιναν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσους συνέβαλαν στην πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση των δασικών-αγροτικών πυρκαγιών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους εργαζόμενους στις δημοτικές Υπηρεσίες. Μαζί με τις Υπηρεσίες οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις εθελοντικές ομάδες και συλλόγους δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης για το σημαντικό έργο που προσέφεραν σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για πρόληψη και περιορισμού των πυρκαγιών, διαπιστώθηκε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης είναι μεγάλες και σε βαθμό που να μην μπορούν να αποτρέψουν μεγαλύτερης έκτασης πυρκαγιές, όπως αποδείχθηκε σε πυρκαγιές γειτονικών Δήμων, στη Δυτική Αχαΐα, την Ηλεία, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, με καταστροφικά αποτελέσματα, σε χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου, αλλά και περιουσιών.

Εδώ αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης (σημερινής και προηγούμενων) η οποία, αν και γνωρίζει τις ελλείψεις, αφήνει απροστάτευτες δασικές και αγροτικές εκτάσεις και θέτει σε κίνδυνο κατοίκους και περιουσίες, μειώνοντας δραστικά τα κονδύλια για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και συνεχίζοντας τις απαγορεύσεις προσλήψεων προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, φέτος το προσωπικό της Π/Υ ήταν λιγότερο επειδή διατέθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Α.Ε. αλλά και των ιδιωτικοποιημένων εθνικών οδών προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των δημοτών μας.

Με δεδομένη την έλλειψη χρηματοδότησης στο Δήμο, αλλά και τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στις Υπηρεσίες, ρίξαμε βάρος στην πρόληψη παίρνοντας μέτρα, με εργασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων σε Δασύλλιο, Γηροκομειό, Κεφαλόβρυσο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Επισκευάστηκαν πυροσβεστικοί κρουνοί, ενώ στελεχώσαμε πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου για περιπολίες με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και άμεση παρέμβαση στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Επίσης, διαθέσαμε οχήματα του Δήμου στις εθελοντικές ομάδες: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Πάτρας), στο Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας και στον Φιλοδασικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σαραβαλίου ο «Αγ. Νικόλαος».

Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική περίοδο, ο κ. Πλέσσας, είπε:

«Ξεκινώντας η αντιπλημμυρική περίοδος, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο μεγάλος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στη Δ.Ε.Ρίου καθώς, λόγω των έργων της Ολυμπίας Οδού, αλλά και της ΕΡΓΟΣΕ, η περιοχή είναι εντελώς απροστάτευτη, αφού δεν έχουν γίνει αποστραγγιστικά δίκτυα για τη διευθέτηση μεγάλων όγκων νερού που συγκεντρώνονται εξαιτίας βροχοπτώσεων.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η ανυπαρξία τέτοιων έργων και η μη επιβολή υποχρέωσης προς τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που απορρέουν από τις υπογραφείσες συμβάσεις των.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα έθεσε ο Δήμαρχος Πατρέων στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όταν εγκαινίασε την Ολυμπία Οδό και επισκέφθηκε το Δημαρχείο, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, η οποία όμως μέχρι σήμερα συνεχίζεται.

Επίσης, για το ίδιο πρόβλημα, ο Δήμαρχος – μετά από σύσκεψη πέρυσι με τα τοπικά συμβούλια της περιοχής – μετέβη στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο επεσήμανε την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και την υποχρέωση της Ολυμπίας Οδού να τα υλοποιήσει.

Παρά τις υποσχέσεις και την παράδοση μελετών που συνέταξε ο Δήμος διευκολύνοντας το Υπουργείο στο έργο του, αλλά και τις συνεχείς έκτοτε παρεμβάσεις μας, ο εμπαιγμός συνεχίζεται με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και ενεργειών προστασίας πριν την εκδήλωσή τους.

Παρ’ όλα αυτά έχουμε προχωρήσει σε εκτεταμένο καθαρισμό όλων των χειμάρρων και υδατορεμάτων του Δήμου, όπως, Παναγίτσα, Μείλιχος, Μανωλιάς, Φιλοθέη, Ξεροπόταμος, Ξυλοκέρα, Μαλαμαμούτης, Ελεκίστρας, Χάραδρος, Λυγιάς, Φλάμπουρα, Δρεστένων, Σπηλούλα κ.ά. με αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, του μειωμένου προσωπικού και με ιδίους πόρους σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Οι εργασίες καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών συνεχίζονται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Στο Χάραδρο έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία και συνεχίζουμε με απομάκρυνση φερτών αδρανών υλικών, που χρόνια τώρα, έχουν συσσωρευτεί σε όλο το μήκος της κοίτης του.

Η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, καθιστά απαραίτητη την εκτέλεση έργων υποδομής, ζωτικής σημασίας για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Είναι έργα που διεκδικούμε και δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από το ΕΣΠΑ.

Κατά τη χειμερινή περίοδο πιθανόν να προκύψουν και προβλήματα από χιονοπτώσεις και παγετό. Προς αντιμετώπισή τους, η Πολιτική Προστασία προχωρά στην προμήθεια και δεύτερης αλατιέρας – μαχαιριού εκχιονισμού, αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά και φορτωτή εκσκαφέα».

Καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής:

«Σχεδιασμός μελέτης και κατασκευή έργων υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας από το αρμόδιο Υπουργείο, σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Δήμου.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων με τον καθαρισμό όλων των χειμάρρων, υδατορεμάτων, ποταμών και εξασφάλιση επαρκούς μηχανολογικού εξοπλισμού.

Προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων παροχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Δ.Ε. Ρίου, με υποχρέωση από το κράτος, το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τους τοπικούς φορείς προς τις κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ολυμπία οδό και την ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου

Χρηματοδότηση για κατασκευή έργων σταθεροποίησης πρανών ό,που απαιτούνται στο ορεινό δίκτυο του Δήμου για την αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων.

Έργα σε κοίτες και όχθες χειμάρρων και ποταμών για προστασία από φαινόμενα υπερχείλισης και πλημμυρών».