Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε χθες το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση», στο βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Εποχή, στην Πάτρα.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος, για το βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέα, καθώς και Συμβούλου σε θέματα Πολιτισμού στο Δήμο μας, ανέφερε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά ξανασυναντιόμαστε με τη Σεμίνα Διγενή, μια φίλη της πόλης μας, που δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν την είχαμε δίπλα μας στα θέματα του πολιτισμού, όπως είχαμε σχεδιάσει.
Η Σεμίνα, σ’ όλη τη διαδρομή της, τη δημοσιογραφική, τη σκηνοθετική, την τηλεοπτική, όπου πρωταγωνιστούσε, άφησε και αφήνει το αποτύπωμά της.
Ένα αποτύπωμα ισχυρό, αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας, ευφυΐας, αγωνιστικότητας.
Εκφραστική, σε κερδίζει με την πρώτη επαφή, την εμπιστεύεσαι, την αισθάνεσαι δικό σου άνθρωπο. Στο πρόσωπό της, αποτυπώνεται ο εσωτερικός της κόσμος, ένας κόσμος πλούσιος, ευαίσθητος, χαρισματικός.
Η Σεμίνα ξεκίνησε τη συγγραφική της προσπάθεια και απέδειξε πως με ό,τι καταπιάνεται, το φέρνει σε πέρας.
Το νέο της βιβλίο, η «ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ», μέσα από τα κείμενα, τις συνεντεύξεις, σε φέρνει σε επαφή με το σήμερα, μ’ αυτά που ζούμε, αναδεικνύει ότι το χθες έχει συνέχεια, ενώνεται με το αύριο.
Η Πότα Κακκαβά, μας καλεί να σεβαστούμε κάθε πέτρα, κάθε αγκάθι και κάθε λιθαράκι αυτής της γης. Έχουν επάνω τους το αίμα μας! Πορεύεται στο χρόνο αγέρωχη, μαχητική, νευρώδης, αεικίνητη.
Υπάρχουν σήμερα αγέρωχα κορίτσια; Ναι, υπάρχουν, είναι δίπλα μας, διδάσκονται από την εμπειρία. Η σήψη, η παρακμή, το εκμεταλλευτικό σύστημα, από τους νέους και τις νέες θα ανατραπεί.
Το βιβλίο βοηθά να μεταλαμπαδευτεί αυτή η εμπειρία. Δεν έχει μόνο ιστορίες αγωνιστών, αλλά και ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών. Βγάζει στην επιφάνεια μία σειρά ζητήματα. Μας θυμίζει πώς γράφτηκε η ιστορία, ποιοι ήταν οι αγωνιστές και ποιοι αυτοί που τους πολέμησαν, τους βασάνισαν, τους σκότωσαν, ανάμεσά τους και ο πατρινός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που δήλωνε: «Η ιστορία θα γράψει πως η στροφή της παγκοσμίου καταστάσεως εδώ άρχισε, στη Μακρόνησο. Στο ξερονήσι αυτό, υπέροχον σχολείον αναβαπτίσεως των ασώτων υιών του έθνους, εβλάστησεν σήμερον η Ελλάς, ωραιοτέρα παρά ποτέ».
Στο βιβλίο θα βρούμε αναφορές, που μας δίνουν τροφή για σκέψη: «Μισώ τους αδιάφορους. Η αδιαφορία είναι αβουλία, παρασιτισμός και δειλία».
Για τη βία κατά των γυναικών, θα μας απασχολήσει η άποψη «Μας λένε να υψώσουμε φωνή για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά να μη βγάλουμε τσιμουδιά για τη βία που σφαγιάζει τα δικαιώματά μας, ενώ την ίδια στιγμή, στο όνομα των ίσων ευκαιριών, βιώνουμε την πιο άγρια εκμετάλλευση».
Δεκάδες προσωπικότητες καταθέτουν τις απόψεις τους, τη ζωή τους, μαθαίνουμε ότι ο Αϊνστάιν είχε φάκελο στο FBI, μεγέθους 1.427 σελίδων.
Οι προβληματισμοί που βρίσκουμε στο βιβλίο, όπως αυτός που λέει: «πιστεύω πως πέρασε η περίοδος αποθέωσης του καπιταλισμού και τώρα φαίνονται πλέον οι αδυναμίες του, τα φριχτά, τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργεί. Ο καπιταλισμός δημιούργησε μια νέα δυστυχία, σ’ όλο τον κόσμο», θα μας βάλουν σε νέες σκέψεις, είναι μια ώθηση αναστοχασμού.
Ο φίλος μας, ο Λουκάς Θάνος, μας λέει τον τρόπο με τον οποίο «θα συμφιλιώσει τον Απόλλωνα με το Διόνυσο», αλλά και πώς ο Μπρεχτ προσπαθεί με τη στοχαστική σκέψη και την πολιτική θέση, να δείξει το θρίαμβο της λογικής απέναντι στο καθιερωμένο.
Το βιβλίο λοιπόν, ως σύνολο, μας δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε, οι παλιότεροι να θυμηθούμε, οι νέοι να γνωρίσουν και να οραματιστούν.
Σε ευχαριστούμε Σεμίνα, γιατί αναζητούσες και αναζητάς την αλήθεια. Το βιβλίο σου θα κερδίσει την αγάπη του κόσμου, θα έχει ένα δημιουργικό και ενδιαφέρον ταξίδι».