Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε χθες το απόγευμα, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ασπράγκαθος, ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εκ μέρους του Δημάρχου μας Κ. Πελετίδη. Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Σήμερα τιμάμε τους εκατοντάδες ερευνητές, επιστήμονες, τεχνίτες και διοικητικούς που με την εργασία τους συνέβαλαν στην εξαιρετική πορεία του ΙΤΕ.
Στα Ινστιτούτα του Ιδρύματος διεξάγεται πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα σε τομείς αιχμής που έχει κατοχυρώσει το κύρος τους και έχει διεθνή αναγνώριση.
Ειδικά στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής που εδρεύει στην Πάτρα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής του λαού μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας και ειδικά τα εφαρμοσμένα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επίλυση προβλημάτων του Δήμου μας.
Η συνεργασία των ερευνητών του Ινστιτούτου με τους επιστήμονες και μηχανικούς του Δήμου μας μπορεί να αποφέρει καρπούς σε όφελος της πόλης και των κατοίκων της.
Η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της επιστημονικής έρευνας γίνεται από ερευνητές, επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες με άμεση ή έμμεση συνέργεια στο εσωτερικό Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων αλλά και από άλλους ερευνητικούς φορείς που συνεργάζονται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η τεχνολογία των υπολογιστών, τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία και άλλοι κλάδοι αξιοποιούνται στη χημική μηχανική αλλά και η νανοτεχνολογία συμβάλει στην κατασκευή των υπολογιστών.
Η σημερινή ερευνητική παραγωγή στηρίζεται στην εργασία πολλών επιστημόνων και ερευνητών προηγούμενων γενιών.
Ο Νεύτωνας είπε πάτησα σε ώμους γιγάντων. Πολλοί μεγάλοι επιστήμονες άφησαν επιστημονική παρακαταθήκη χωρίς να διεκδικήσουν πατέντες και ιδιοκτησία.
Τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας αποτελούν κοινωνικό πλούτο που όμως ιδιοποιείται και τον εκμεταλλεύονται μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παρά την μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας μεγάλο μέρος του λαού υποφέρει από την ανεργία και την φτώχεια.
Ας αναζητήσουμε την αιτία.
Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση αποδοχών, την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας, για παράδειγμα στην μείωση της τιμής των αγαθών και ειδικά των φαρμακευτικών προϊόντων και του νοσοκομειακού υλικού;
Δεν αρκεί να περιγράφουμε τα φαινόμενα και να μένουμε στις διαπιστώσεις όπως στην επιστήμη έτσι και στην κοινωνία αναζητούμε τις αιτίες για να βρούμε τις λύσεις. Σήμερα είναι εφικτό να έχουν όλοι μόνιμη εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς αν ο επιστημονικός πλούτος δεν ήταν στα χέρια λίγων.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας υποστηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων μεταξύ των οποίων και των ερευνητών. Μόνιμες θέσεις εργασίας με εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση. Όπως επίσης κτίρια και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή έρευνας και τεχνολογίας αιχμής.
Τελειώνοντας να ευχηθώ νέες επιτυχίες των ερευνητών και όλων των εργαζομένων στο ΙΤΕ και στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση».