Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, μιλώντας στην εφημρίδα "Γνώμη" στο φύλλο του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε στην ανακύκλωση, τονίζοντας παράλληλα, ότι η Δημοτική Αρχή, "απαντά" με νέα έργα, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντιδημάρχου, έχει ως εξής:

ΕΡ. Ποιος είναι πλέον ο ρόλος του Δήμου Πατρέων στο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Φλόκα μετά και την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης με τον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας;

ΑΠ. Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει σχεδιάσει και προωθεί όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων για να εκτελεστούν με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο δημότης. Ενώ έχει μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες σε ποσοστό της τάξεως του 37%.

Τα τελευταία χρόνια οι Τεχνικές Διευθύνσεις του Δήμου εργάσθηκαν με πολύ επιμέλεια και γνώση και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, που περιλαμβάνει την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) παραγωγής κομπόστ στου ΦΛΟΚΑ. Οι μελέτες παραδόθηκαν στον ΣΥΔΙΣΑ ΑχαΪας, που είναι πλέον ο αρμόδιος φορέας, και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου με βάση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Μετά την κατάθεση της αίτησης χρηματοδότησης και με βάση τη νέα προγραμματική ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει

• Τη μέριμνα για την έκδοση αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων (εγκρίσεις μελετών, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, άδειες λειτουργίας κ.λ.π.) που απαιτούνται για την υλοποίηση της πράξης

• Τα καθήκοντα της επίβλεψης, διεύθυνσης και παραλαβής του Εργοστασίου ΜΕΑ_ΜΕΒ.

• Να υποστηρίξει στην πραγματοποίηση των πληρωμών του Έργου εφόσον ζητηθεί

Είναι φανερό ότι ο ρόλος των μηχανικών του Δήμου Πατρέων είναι καίριος για την επιτυχή εκτέλεση της κατασκευής του έργου από τεχνικής πλευράς.

ΕΡ. Με δεδομένη την μικρή χωρητικότητα της Μονάδας στο Φλόκα πώς θα διαχειριστείτε τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που μένουν εκτός;

ΑΠ. Η δυναμικότητα του εργοστασίου της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ και ΜΕΒ ΦΛΟΚΑ) καθώς και τα ποσοστά ανακύκλωσης καθορίστηκαν από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και υποχρεωτικά υιοθετήθηκαν από τον Δήμο Πατρέων. Κανένας Δήμος της χώρας, δεν μπορεί να σχεδιάσει τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς να λάβει ως δεδομένες τις ποσοστώσεις του περιφερειακού σχεδιασμού, διότι έτσι επιβάλλονται από το νόμο. Εάν παρέκκλινε η δυναμικότητα των μονάδων από τον περιφερειακό σχεδιασμό απλά δεν θα χρηματοδοτούνταν.

Πέραν της δυναμικότητας της ΜΕΑ-ΜΕΒ Φλόκα θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μελλοντική αύξηση της δυναμικότητας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), καθώς και ότι θα λειτουργήσει η Μονάδα κομποστοποίησης (ΜΕΒ) στην Ξερόλακκα με δυναμικότητα περίπου 10 χιλ. τόνους/έτος. Οι μελέτες έχουν ήδη προετοιμαστεί και θα κατατεθεί η αίτηση για χρηματοδότηση άμεσα για την κατασκευή της μονάδας.

Σημειώνεται ότι το υπόλειμμα όλων των παραπάνω ανέρχεται στο 30% περίπου, που θα θάβεται στον ΧΥΤΑ του Φλόκα.

ΕΡ. Βασική προϋπόθεση και για τη λειτουργία της Μονάδας είναι τα ποσοστά της ανακύκλωσης στην Πάτρα να είναι 40%. Σήμερα μετά βίας φθάνουμε στο 4%. Πώς θα αντιστραφεί αυτό;

ΑΠ. Τα προβλεπόμενα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, είναι υποχρεωτικά με βάση τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό. Με το υπάρχον σήμερα σύστημα της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης, μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και προστασία του περιβάλλοντος, πράγματα που είναι εφικτά με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών είναι μικρά σε όλους τους δήμους, γιατί ιδιωτικές εταιρείες, που εμπορεύονται τα υλικά ανακύκλωσης, επιδιώκουν κέρδη αλλά διεθνώς οι τιμές των υλικών αυτών έχουν κατρακυλήσει. Η προστασία του περιβάλλοντος και ο όγκος των υπολειμμάτων, που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ δεν μπορεί να εξαρτώνται από το ‘’χρηματιστήριο τιμών’’ και την κερδοφορία, ούτε από τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή ο δημότης.

Στο Δήμο μας οι μισοί μπλέ κάδοι παρουσιάζουν βλάβες και είναι μη λειτουργικοί, η αποκομιδή δεν γίνεται στην απαιτούμενη συχνότητα και σε κατάλληλα ωράρια και οι κάδοι μένουν ξεχειλισμένοι. Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει επανειλημμένα 2500 κάδους, αλλαγή και πύκνωση δρομολογίων όπως επίσης και χρηματοδότηση της ενημέρωσης του κοινού από την Εταιρεία Ανακύκλωσης, που δεν ανταποκρίνεται παρά την νομική της υποχρέωση.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηδάκη ζητά την κυβερνητική παρέμβαση και κρατική χρηματοδότηση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και δεν πρόκειται να φορτώσουμε πρόσθετα κόστη στους δημότες για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως θα ήθελαν κάποιο πρόθυμοι.

Παράλληλα ο Δήμος επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο των κάδων για την συλλογή χαρτιού, όπως και το δίκτυο των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών. Γίνεται ενημέρωση στα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στο πάρκο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με δελτία τύπου, ενώ ετοιμάζουμε φυλλάδιο που θα διανεμηθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, είχαμε εκπονήσει πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19, ‘όμως το προσαρμόζουμε στις νέες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.

Πολιτική μας είναι η ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς όμως ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις. Σημειωτέον ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήθηκε η ρυπογόνα καύση. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό προβλέπει ότι μέχρι και το 33% των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων θα καίγεται, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

ΕΡ. Ποια άλλα έργα έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων;

ΑΠ. Με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που ψηφίσθηκε τέλη του 2015 έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι μελέτες και τα έργα στην κατεύθυνση μας για διαλογή στην πηγή, παρά τους περιορισμούς του εθνικού σχεδιασμού. Αντιστεκόμαστε στην ρυπογόνα καύση. Πέραν του εργοστασίου στου ΦΛΟΚΑ και την μονάδα κομποστοποίησης στην Ξερόλακκα, οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν προετοιμάσει μελέτες για εξοπλισμό και έργα, που θα προωθήσουν την ανακύκλωση. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του εξοπλισμού για την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, τα οποία αποτελούν άνω του 40% των αστικών απορριμμάτων. Μέσα στο 2021 θα αγορασθεί ο εξοπλισμός, ενώ έχει προβλεφθεί και χρηματοδότηση προγράμματος ενημέρωσης του κοινού. Από τον Δήμο θα υποβληθούν άμεσα αιτήσεις σε ανοιχτές προσκλήσεις για χρηματοδότηση της κατασκευής Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης με υμιυπόγειους κάδους μεγάλης χωρητικότητας για ξεχωριστά ρεύματα. Το νέο μοντέλο της διαλογής στην πηγή για να λειτουργήσει χρειάζεται την πρόσληψη εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις εργασίας με κρατική χρηματοδότηση, αφού επιδιώκουμε να μην επιβαρύνουμε τον δημότη μας.

ΕΡ. Πέντε χρόνια και πλέον αφότου αναλάβατε τα «ηνία» του Δήμου η Ξερόλακκα δεν έχει κλείσει ακόμη αν και αποτέλεσε προεκλογική σας δέσμευση. Πότε προβλέπεται να πάψει η λειτουργία του ΧΥΤΑ που όπως είπε πρόσφατα και ο Δήμαρχος «κρατιέται» με όρους «Μονάδας Εντατικής Θεραπείας»;

ΑΠ. Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου την πρώτη φορά, ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ είχε επέλθει ο κορεσμός του προ πολλού. Όμως με μια συστηματική και νοικοκυρεμένη διαχείριση έχει επιτευχθεί ριζική βελτίωση με διάφορα έργα. Τα απορρίμματα καλύπτονται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο και έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν η όχληση των περιοίκων. Έχει ολοκληρωθεί ο τοίχος αντιστήριξης και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο συλλογής και καύσης του βιοαερίου. Παρά τις ριζικές βελτιώσεις πράγματι ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκα είναι σε οριακή λειτουργία και είναι ανάγκη να σταματήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων τώρα και να γίνουν τα έργα αποκατάστασης.

Έχουμε πάρει μέτρα για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Σε καθημερινή βάση λειτουργεί ένας μεγάλος θρυμματιστής, που μειώνει τον όγκο των κλαδεμάτων και ογκωδών πάνω από 10 φορές. Ετοιμάζουμε διαγωνιστική διαδικασία για την διάθεση των κλαδεμάτων που είναι πάνω από 5χιλ τόνους /έτος και μέρους των βιοαποβλήτων. Ζητάμε από την ΕΕΑΑ να μειώσει το υπόλειμμα και να το δεματοποιεί ώστε να μειώσουμε τον όγκο.

Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του εργοστασίου οφείλονται στο εχθρικό περιβάλλον που δρούμε, με τις ατελείωτες διαδικασίες των διαγωνισμών, τις ενστάσεις, τις καθυστερήσεις σε εκδόσεις αποφάσεων, όπως συνέβη και με την έκδοση των εγκρίσεων των περιβαλλοντικών όρων, που είναι προϋπόθεση για την κατάθεση αιτήσεων για χρηματοδότηση των έργων.

Σε αυτό το σύστημα των ιδιωτικοποιήσεων και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, εμείς αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε, μέτρα περιορισμού της παραγωγής συσκευασιών, κρατική χρηματοδότηση για τα έργα και διορισμό μόνιμων εργαζομένων για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, και ενημέρωση των δημοτών για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να επιβαρύνεται ο δημότης με πρόσθετα τέλη.