Σύσκεψη με θέμα το Καρναβάλι και τα μέτρα ενάντια στη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος και Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου- Καρναβάλι Πάτρας Νίκος Χρυσοβιτσάνος, η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Ελένη Μπιρλή, η δημοτική σύμβουλος Βικτωρία Αξιώτη και εκπρόσωποι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας, της Θεραπευτικής Κοινότητας «Γέφυρα», του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», του Συλλόγου ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», της Κίνησης «Πρόταση», του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, της Διεύθυνσης Α/Θμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης.

Η Ελένη Μπιρλή, στην εισήγησή της εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, τόνισε:

Η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιούμε είναι συνέχεια της συζήτησης μας και της απόφασης μας για το ζήτημα των Ναρκωτικών σε Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2015. Στα πλαίσια της απόφασης μας αναφέρεται και η παρέμβαση μας σε μεγάλες πολιτιστικές δραστηριότητες της Πάτρας όπως είναι το Καρναβάλι. Πέρα όμως από την απόφαση μας, δεν θα μπορούσαμε ως Δημοτική Αρχή, να μην παρέμβουμε, να μην πάρουμε μέτρα μπροστά στο Καρναβάλι, γνωρίζοντας ότι την περίοδο αυτή αυξάνεται ραγδαία η χρήση ουσιών και η κατάχρηση αλκοόλ, κύρια από την νεολαία της πόλης μας αλλά και αυτής που έρχεται αυτές τις μέρες εδώ να περάσει ωραία το καρναβάλι.

Οφείλουμε να επιμείνουμε, να πάρουμε ότι μέτρα μπορούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου η παρέμβαση μας να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Η τοξικομανία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τα κοινωνικά αιτία του πρέπει να αναζητηθούν στα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνίας της οποίας ζούμε. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, να αποτρέψουμε κύρια την νεολαία, να δοκιμάσει για πρώτη φορά ουσίες στο καρναβάλι της Πάτρας.

Το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Η εξάπλωση της τοξικομανίας για την πόλη μας, για την χώρα μας, είναι μία σύγχρονη μάστιγα. Στην πόλη μας ένας στους τέσσερις δηλώνει πως υπάρχει πρόβλημα με χρήστη στην ευρύτερη οικογένεια του. Η ηλικία μύησης στις ουσίες ξεκινά στα 12. Η διακίνηση στα στέκια των λαϊκών συνοικιών, η ανοιχτή δράση διακινητών σε πλατείες, σχολεία και αλλού, η έξαρση της επαιτείας και των μικροκλοπών για την εξασφάλιση της δόσης είναι για την πόλη μας ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, που χάνουν καθημερινά την προσωπικότητα τους και περιθωριοποιούνται, ενώ μερικές δεκάδες τον χρόνο οδηγούνται στον θάνατο.

Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι κάτι εύκολο, αντίθετα είναι πολύ δύσκολο και το γνωρίζουμε όλοι. Απέναντι μας, είναι οι αιτίες, ένα κοινωνικό – οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο εδράζεται η χρήση ναρκωτικών, η ανεργία, η ανασφάλεια, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, εμπορευματοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Η εξάρτηση αγκαλιάζει όλη την κοινωνία, πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ων φτωχότερων στρωμάτων. Υπενθυμίζουμε στοιχεία που έχουμε ήδη αναφέρει: Η ανεργία σε λαϊκές περιοχές της πόλης μας είναι κοντά στο 30%, κάτω από το όριο της φτώχειας ζει κοντά το 38%. Το 40% των κατοίκων θεωρούν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της γειτονιάς τους την χρήση ναρκωτικών.

Η λογική μας είναι ενάντια στον ισχυρισμό πως η νεολαία στρέφεται στις ουσίες επειδή είναι απαγορευμένες, ότι κάνουν χρήση από περιέργεια ή μίμηση.

Σίγουρα, είναι και αυτοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους νέους να δοκιμάσουν ναρκωτικά αλλά αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν είναι επαρκής να οδηγήσουν στην εξάρτηση. Από όλους όσους δοκιμάζουν, μόνο ένα ποσοστό θα περάσει από την χρήση στην εξάρτηση σαν τρόπο ζωής. Πρόκειται για νέους με πιο ευάλωτη προσωπικότητα, με τεράστια εσωτερικά κενά, για νέους που δυσφορούν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αντανακλά την γενικότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι νέοι "επιλέγουν" την χρήση ναρκωτικών, νομίζοντας πως οδηγούνται σε μία φυγή από την αφόρητα αδιέξοδη προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα. Στις σημερινές συνθήκες η κατάσταση αυτή οξύνεται αφού η ζωή των λαϊκών οικογενειών γίνεται όλο και χειρότερη. Οι νέοι δεν έχουν διέξοδο, δεν έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, σε άλλες δραστηριότητες που τους "γεμίζουν" με τρόπο τέτοιο που να μην έχουν την ανάγκη να ξεφύγουν με ουσίες.

Σε αυτά τα πλαίσια το προηγούμενο διάστημα πήραμε πρωτοβουλίες, οι νέοι να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πολιτισμό και αθλητισμό με διάφορα μέτρα που πάρθηκαν (θέατρο με οικονομικό εισιτήριο, ελεύθερη πρόσβαση σε αθλητικούς χώρους)

Η τοξικομανία είναι μία ανελεύθερη επιλογή ενός τρόπου ζωής που έχει τον χαρακτήρα της φυγής, της παραίτησης, που συναντιέται με ένα οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας και διάδοσης ναρκωτικών.

Εκτός βέβαια από την τοξικομανία, καθόλου δεν υποτιμούμε και άλλες μορφές εξάρτησης όπως είναι ο αλκοολισμός, ο οποίος επίσης εξαπλώνεται στις μικρότερες ηλικίες. Η αιτία είναι πάνω – κάτω η ίδια. Τα αδιέξοδα των νέων στην σημερινή κοινωνία που όχι μόνο δεν τους προσφέρει τίποτα, αλλά τους παίρνει και πίσω αυτά που είχαν μάθει ως δεδομένα από τους γονείς τους.

Η διακίνηση των ναρκωτικών λοιπόν, είναι μία μεγάλη επιχείρηση που διαμορφώνεται στα όρια της παραοικονομίας,συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρήματος. Τα κέρδη που προέρχονται από ναρκωτικά φτάνουν τα 500δις δολάρια τον χρόνο! Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ποσού είναι ίσο με το σύνολο των εξόδων όλων των Δυτικών χωρών για τις ετήσιες αγορές πετρελαίου!

Τα κέρδη που συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο και που πρέπει να ανακυκλωθούν είναι τεράστια, ανακυκλώνονται μέσα από πολυεθνικούς, χρηματιστικούς οργανισμούς. Η παράνομη αγορά ναρκωτικών είναι παρασιτικό παράγωγο της σημερινής μας κοινωνίας και της οικονομίας της, της καπιταλιστικής ο, με όλη αυτή την αγορά συνδέονται δίκτυα χρηματιστηριακών, φοροτεχνικών, μηχανισμών του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και κρατικών μηχανισμών όπως φυλακές.

Υπάρχουν στοιχεία που πραγματικά δείχνουν τα οικονομικά οφέλη από την εμπορία ναρκωτικών.Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:

  • Σε συνέντευξη τύπου του Σόρος 2014, που τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης αναφέρεται πως είναι πρόβλημα οι ενώ στις ΗΠΑ ξοδεύονται 1 τρις δολάρια ετησίως κατά των ναρκωτικών, ταυτόχρονα χάνονται 300δις από το ετήσιο κέρδος που έχει η παράνομη διακίνηση κάνναβης!
  • Σε άρθρο Βρετανικού Περιοδικού, που και αυτό τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης εκτιμά ότι το κράτος χάνει 9.3 δις ετήσια έσοδα από φορολογία αφού το 80% των χρηστών της Βρετανίας καλλιεργούν κάνναβη παράνομα!
  • Η Βιομηχανία των οπιοειδών παυσίπονων έχει κέρδη δισεκατομμυρίων και κατηγορείται όλο και περισσότερο από ειδικούς στις ΗΠΑ, επειδή τα παυσίπονα που παράγει θεωρούνται υπεύθυνα για 16000 θανάτους το χρόνο, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους λόγω χρήσης ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί!
  • Ερευνητές βλέπουν την μαριχουάνα ως μία ασφαλή εναλλακτική λύση για τα οπιούχα προϊόντα.

Τι χρειάζεται παραπάνω, από αυτό που ενδεικτικά σας αναφέραμε, για να καταλάβουμε πως η σημερινή μας κοινωνία ζει με μοναδικό σκοπό το κέρδος, αδιαφορώντας πως έρχεται αυτό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στο λαό και στην νεολαία.

Βεβαίως, πέρα από τα οικονομικά οφέλη άπω την διακίνηση των ναρκωτικά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι εξίσου σοβαρό.

Υπενθυμίζουμε την βασική ιδέα της απόφασης μας: δεν είναι τυχαίο ότι σε περίοδο κρίσης έχει ενισχυθεί η προσπάθεια διαχωρισμού ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" και η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί καθαρά στην άνοδο της κερδοφορίας νόμιμα ή παράνομα, αυτών που εμπορεύονται τα ναρκωτικά, αλλά κυρίως αποσκοπεί στην εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου πάνω στις νέες γενιές.

Και ιδίως στις σημερινές συνθήκες που μια νεολαία ναρκωμένη είναι ότι καλύτερο για την άρχουσα τάξη προκειμένου να μην έχει "μυαλό" να διεκδικήσει τα αυτονόητα, μία καλύτερη ζωή.

Για αυτό άλλωστε και η πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι σε κατεύθυνση αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, υπέρ του διαχωρισμού τους σε σκληρά και μαλακά. Εκτιμάμε πως πρόκειται περί επικίνδυνων – ελευθεριακών απόψεων, που κινούνται στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ άλλα και στην κυβερνητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για αυτό εξάλλου το προηγούμενο διάστημα είχαμε και την πραγματοποίηση ναρκοφεαστιβάλ στην χώρα μας .

Σήμερα η κεντρική αντιναρκωτική πολιτική είναι στη λογική της συντήρησης του φαινομένου και του χρήστη, µε την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ µε τα υποκατάστατα. Αρκεί να αναφέρουμε πως σε 7 χώρες της Ευρώπης η πλειοψηφία των εξαρτημένων είναι από μεθαδόνη!

Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο ίδιο άθλιο θεσμικό καθεστώς. Η χρηματοδότηση έχει κοπεί στα στεγνά προγράμματα. Ζει και βασιλεύει η υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, αλλά κυρίως οι ιδιώτες που πλουτίζουν από τον πόνο των ανθρώπων, και καραδοκούν για να μοιραστούν όλη την πίτα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και τα κέντρα που λειτουργούν στην πόλη μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους λειτουργία είναι πολλά ( έλλειψη χρηματοδότησης, υποδομών κλπ).

Η χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας διαμορφώνει και ανάλογη συνείδηση, τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Προβάλλει τη λογική: "Μπροστά σε ότι σε "χαλάει", διάλεξε τη νάρκωση για να ξεχάσεις το πρόβλημα, ΟΧΙ όμως να το αντιμετωπίσεις, να το κοιτάξεις κατάµατα και να το τσακίσεις". Η "ουσία" παρεμβάλλεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη δραστηριότητά του, μέχρι να τον ελέγξει.

Με βάση παραπάνω, τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν στις ζωές της πλειοψηφίας των νέων και των οικογενειών τους, οφείλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουμε τον κόσμο, κύρια τους νέους να κάνουν χρήση ναρκωτικών την περίοδο του καρναβαλιού, που όλοι μας ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να βρεθούν. Να εναντιωθούμε και στις άλλες μορφές εξάρτησης όπως ο αλκοολισμός.

Τι μέτρα προτείνεται να πάρουμε το επόμενο διάστημα. Μέτρα που έχουν να κάνουν και με την προπαγάνδα αλλά και με πρακτικά – ουσιαστικά μέτρα

  • Η δράση που έχει αρχίσει να υλοποιείται σε σχολεία του Δήμου μας με παρεμβάσεις φορέων για το ζήτημα των ναρκωτικών να ενταθεί το επόμενο διάστημα, περισσότεροι φορείς να συμμετέχουν σε αυτό.
  • Να μοιραστεί σε όλα τα σχολειά της πόλης μας, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, γενικά σε χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία. προπαγανδιστικό υλικό ενάντια στην χρήση ναρκωτικών,
  • Στην διακίνηση και προπαγάνδα υλικού ενάντια στην χρήση ναρκωτικών, συμβολή μπορούν να έχουν και μαγαζιά της Πάτρας.
  • Να φτιαχτούν μεγάλα, καλαίσθητα πανό που να αναγράφουν συνθήματα ενάντια στην χρήση ουσιών και κατάχρηση αλκοόλ. Να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, σε σημεία που συγκεντρώνεται νεολαία.
  • Να διαμορφωθεί άρμα του Δήμου με αντίστοιχο θέμα.
  • Κατά την διάρκεια των Καρναβαλικών δραστηριοτήτων να λάβουν χώρα δρώμενα με θέμα την χρήση ναρκωτικών. ( κεθεα πχ....)
  • Στα βασικά κριτήρια βράβευσης των πληρωμάτων του Καρναβαλιού να είναι το πως και τα ίδια θα συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση. Πχ διακίνηση υλικού στα στέκια τους, δρώμενα που τα ίδια τα πληρώματα μπορούν να κάνουν την καρναβαλική περίοδο με αντίστοιχο περιεχόμενο
  • Να σταλεί επιστολή στον ΕΦΕΤ, που θα μπορούσε να υπογράφεται και από τους φορείς που σήμερα είναι εδώ και συμφωνούν, να γίνουν τώρα έλεγχοι σε όλα τα μαγαζιά για νοθευμένα ποτά τα λεγόμενα και "μπόμπες"
  • Η σημερινή σύσκεψη φορέων να καλέσει την αστυνομία να πάρει μέτρα τις μέρες αυτές ενάντια στην διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Αυτές είναι κάποιες σκέψεις που εκτιμούμε πως θα βοηθήσουν. Ελπίζουμε εδώ στην σημερινή μας συζήτηση να ειπωθούν και άλλες που θα συμβάλλουν να γίνει η παρέμβαση μας ακόμα πιο πλούσια. Η στήριξη και συμβολή των φορέων, κυρίως αυτών που έχουν να κάνουν με την πρόληψη – απεξάρτηση μπορούν να παίξουν κατά την γνώμη μας ουσιαστικό ρόλο. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως υποτιμούμε την συμβολή των άλλων. Άλλωστε τα ζητήματα της εξάρτησης είναι ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν υπόθεση συνολικά του λαϊκού κινήματος, αφορά πρώτα και κύρια τα παιδιά του.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σχέση με τα ναρκο – φεστιβάλ και οποιαδήποτε μορφή ουσιών και νομιμοποιησης τους. Να εναντιωθούμε σε κάθε προσπάθεια αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών, στον διαχωρισμό τους σε "σκληρά" και "μαλακά".

Προχωράμε αποφασιστικά με Κεντρικό μας σύνθημα:

ΓΛΕΝΤΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ "ΟΥΣΙΕΣ" ΚΑΙ ΜΕ "ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ".