Ο Δήμος Πατρέων τιμά σήμερα την 71η επέτειο απελευθέρωσης της
Πάτρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στις 10:30 το πρωί, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, Φορέων και Αρχών της πόλης, τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών, ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, ανέφερε τα εξής:
Φίλες και φίλοι
Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας, της πρωτεύουσας του Μοριά από τη φασιστική κατοχή.
Τιμάμε εδώ στα Ψηλαλώνια, τους Αγωνιστές, όλους όσους έπεσαν «στον τίμιο αγώνα και πάλη», για να συντριβεί ο φασισμός, ο Ναζισμός.
Η πόλη μας και ο λαός της, πλήρωσε με βαρύ τίμημα την φασιστική κατοχή.
Η εργατική τάξη με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα πάλεψε για την επιβίωσή της από την πείνα και την εξαθλίωση.
Παράδειγμα που και σήμερα πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, ο εξαθλιωμένος λαός, αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα σίτισης και επιβίωσης.
Πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε με την οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη, να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την πείνα και την απόγνωση.
Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας έδωσε και υπέροχα παραδείγματα πρωτοπόρας οργάνωσης και πειθαρχίας, πρωτόγνωρης αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των λαϊκών μαζών στις πόλεις και τα χωριά, με αποκορύφωμα τον ένοπλο αγώνα χιλιάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.
Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαία, που αναθαρρημένοι από την μεγάλη νίκη του κόκκινου στρατού στο Στάλιγκραντ που άλλαξε την πορεία του πολέμου, απελευθέρωσαν ολόκληρες περιοχές της χώρας και η εξουσία πέρασε στο λαό.
Έτσι, παραμονές της απελευθέρωσης, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους, είχαν απομονωθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ τα περίχωρα είχαν απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ήρωας Νίκος Πολυκράτης, ο Καπετάν Νικήτας, όπως έμεινε γνωστός, έφτανε με την ομάδα του μέσα στις λαϊκές γειτονιές, που είχαν μετατραπεί σε κάστρα της Αντίστασης.
Έτσι τσακίστηκε ο φασισμός στην Ελλάδα, με τον οργανωμένο λαό στον Αγώνα και την πρωτοπορία του στην ένοπλη πάλη.
Φίλοι και φίλες,
Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, που σαπίζει.
Είναι η ακραία, η πιο ανοιχτή, η πιο αιματηρή μορφή δικτατορίας της αστικής τάξης.
Είναι κομμάτι και συστατικό μέρος του πολιτικού συστήματος και έτσι επικράτησε σε μια σειρά χώρες την δεκαετία του '20 και του '30 στην Ευρώπη, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Ανδρώθηκε, καθοδηγήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την αστική τάξη και τα μονοπώλια, ως δύναμη κρούσης ενάντια στο εργατικό και λαϊκό Κίνημα, που αναπτυσσόταν ορμητικά.
Με την ακραία δημαγωγία και τον έξαλλο αντικομουνισμό, προσπαθεί να επηρεάσει λαϊκές και εξαθλιωμένες μάζες, που πληρώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης. Μάζες που έχουν μικρή ή καθόλου πολιτική πείρα και συμμετοχή στους αγώνες.
Γι αυτό και σήμερα δεν πρέπει κανένας λαϊκός άνθρωπος να παραπλανηθεί από την φασιστική Χρυσή Αυγή, που δεν είναι έξω από το σύστημα. Είναι μέσα στο σύστημα και επιδιώκει να έχει ρόλο στην αναμόρφωσή του.
Αποτελεί το μαντρόσκυλο των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματιών, λειτουργεί μεταξύ άλλων δουλεμπορικά γραφεία και εταιρείες και στήνει μηχανισμούς για το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σήμερα, τιμώντας τους αγωνιστές της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης, πρέπει να διδαχθούμε ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και η απομόνωσή του, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το λαό και τη νεολαία.
Σήμερα, που μπροστά στα μάτια μας η περιοχή μας γίνεται πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε γενικευμένο πόλεμο, είναι εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας.
Απαιτείται ετοιμότητα, επαγρύπνηση και δράση, για να μην μπει ο λαός και η νεολαία κάτω από ξένη σημαία.
Να μην χύσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιος ανταγωνιστής θα ενισχυθεί.
Για το ποια ιμπεριαλιστική χώρα θα κυριαρχήσει.
Έχουμε μπροστά μας το δικό μας δρόμο. Το δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Εξουσίας.
Έτσι θα τσακιστεί οριστικά ο φασισμός και θα εξαφανιστεί η εγκληματική ιδεολογία του.
Τιμάμε τους νεκρούς Αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ε ΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Σήμερα το απόγευμα στις 7.30, στο Δημοτικό Θέατρο ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων διοργανώνει εκδήλωση για την ημέρα απελευθέρωσης της Πάτρας απ' τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 4 Οκτώβρη 1944, προκειμένου να συμμετάσχουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
-Ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης - Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλη Θωμόπουλο.
-Ιστορική διαδρομή από την Iταλική εισβολή ως την απελευθέρωση της Πάτρας, με προβολή φωτογραφικού υλικού και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα από το δάσκαλο Πέτρο Βάη, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού.
-Συναυλία με τραγούδια του αγώνα και της αντίστασης από το Μουσικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών.
Το δεύτερο τμήμα της εκδήλωσης μπορεί να παρουσιαστεί και σε Σχολεία, από 6 έως 15 Οκτωβρίου, σε συνεννόηση με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για την απελευθέρωση της πόλης μας, ένα ιστορικό γεγονός που πολύ λίγο διδάσκεται από τα σχολικά βιβλία και είναι ο αγώνας κοντινών και δικών μας ανθρώπων. Η ιστορία της πόλης μας, η δική μας ιστορία.
Για το λόγο αυτό, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Αθανασόπουλος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος, έστειλαν ήδη σχετική επιστολή, στους Διευθυντές της Α/Θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, καθώς και στους Διευθυντές όλων των σχολείων του Δήμου.