Η ΑΔΕΠ Α.Ε. στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιεί θα λειτουργήσει τη περίοδο 20014-15 τα τρία θεματικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης που έχει δημιουργήσει. Ειδικότερα φέτος θα λειτουργήσουν και θα είναι διαθέσιμα για επισκέψεις σχολείων καθημερινά:
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους (Πουρναρόκαστρο Πατρών)
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για την Βιομάζα (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μονοδεντρίου, Ι. Σταυρόπουλου 36) και
Σπίτι του Νερού (Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού (Δεξαμενή Φρουρίου Πάτρας, Παπαδιαμαντοπούλου 19)
Βασικός σκοπός των τριών αυτών κέντρων είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση σχετικά τα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Παναχαϊκού όρους, το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και της ενεργειακής εξοικονόμησης, τέλος η αειφορική χρήση του νερού στη καθημερινή μας ζωή και σε κάθε δραστηριότητα.
Ως ημερομηνία έναρξης των επισκέψεων και για τα τρία Κέντρα ορίζεται η ημέρα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014. Οι επισκέψεις θα γίνονται πρωινές ώρες 09:00 πμ – 14.00 μμ και σε ειδικές περιπτώσεις (Σχολεία 2ης Ευκαιρίας, Ομάδες εκπαιδευτικών κ.α.) απόγευμα ή Σάββατο πρωί.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους (Πουρναρόκαστρο Πατρών), το οποίο λειτουργεί για 4η χρονιά, περιλαμβάνει πληροφοριακά εκθέματα, μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος, video προβολή και έντυπο ενημερωτικό υλικό, σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, την ιστορία της, τους υδάτινους πόρους και τη χρήση τους, τέλος τα τοπικά προϊόντα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παράλληλα οι μαθητές θα υλοποιούν ένα από τα 4 περιβαλλοντικά μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί (Πουρναρόκαστρο – Ελεκιστριάνικο ρέμα, Πουρναρόκαστρο – Πηγή Νούτιχι, Πουρναρόκαστρο – Δασάκι και Πουρναρόκαστρο – Πλατανοδάσος) και θα συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά παιχνίδια (taboo, αναγνώριση ζώων και φυτών, ερωτήσεις γνώσεων και σκιτσομαχίες).
Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω είναι περίπου 3 1/2 ώρες.
Αναλυτικότερα μπορείτε να ενημερωθείτε για της δράσεις του Κέντρου από την σελίδα https://www.facebook.com/Panachaiko
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης για την Βιομάζα (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μονοδεντρίου, Ι. Σταυρόπουλου 36), το οποίο λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2014, προσφέρεται εξειδικευμένη πληροφόρηση μέσα από τις 14 εκθεματικές ενότητες, για θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις στη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον, κατανάλωση ενέργειας- εξοικονόμηση και ΑΠΕ και θέματα που αφορούν στη βιομάζα (όλων των τύπων) και την ενεργειακή της αξιοποίηση. Εκτίθενται επίσης προϊόντα ξυλώδους βιομάζας (πέλετ, μπρικέτες κ.α.), ενώ οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχοντα ηλεκτρονικό εξοπλισμό (pc, tablet κ.α) με τα αντίστοιχα προγράμματα για τη μέτρηση του Οικολογικού αποτυπώματος, για ηλεκτρονικά παιχνίδια ενεργειακού και περιβαλλοντικού αντικειμένου κ.α.
Στο περιβάλλοντα χώρο, εκτός από τα ενεργειακά περιβαλλοντικά παιχνίδια (Φιδάκι, taboo κ.α.) που υλοποιούνται με τα σχολεία, λειτουργούν δύο πιλοτικές – επιδεικτικές δράσεις : η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με Φωτοβολταϊκό και η Πιλοτική Μονάδα μετατροπής του τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο.
Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω είναι περίπου 2 ώρες.
Αναλυτικότερα μπορείτε να ενημερωθείτε για της δράσεις του Κέντρου από την σελίδα https://www.facebook.com/biomass.office
Τη φετινή περίοδο ξεκινά τη λειτουργία του το «Σπίτι του Νερού» (Water House) – Κέντρο Πληροφόρησης για την εξοικονόμηση του νερού, το οποίο έχει ως στόχο τη προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων και νέων συμβουλευτικών υπηρεσιών, που θα απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.
Τα θέματα που αναδεικνύονται είναι:
α. Νερό Δομικό – Νερό ζωτικό, πρωταγωνιστής της ζωής
β. Νερό αντανακλάσεις στο χρόνο – Από τη παλαιολιθική εποχή μέχρι τη νεότερη και σύγχρονη εποχή
γ. Η ιστορία του νερού στη Πάτρα
δ. Νερό καθαρό – Νερό για κάθε χρήση, ποιότητα και χρήσεις του νερού
ε. Ύδωρ νεαρό ή απλώς νερό – νερό και πολιτισμός
στ. Νερό διαχείριση – Νερό ατομική ευθύνη
ζ. Νερό αγωγή και εκπαίδευση
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύονται μέσα από σύγχρονο εκθεσιακό υλικό και μέσα ερμηνείας περιβάλλοντος (Πολυθέαμα, Βίντεο, εκθεματικές επιφάνειες) μαζί με πλήρες εκπαιδευτικό υλικό για τους επισκέπτες και μαθητές (φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, παροιμίες, επιδαπέδιο και επιτραπέζιο παιχνίδι φιδάκι, όλα αυτά με θέμα αποκλειστικά το νερό και την εξοικονόμησή του).
Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω είναι περίπου 2 1/2 ώρες.
Αναλυτικότερα μπορείτε να ενημερωθείτε για της δράσεις του Κέντρου από την σελίδα https://www.facebook.com/water.house.patras
Η δυνατότητα εξυπηρέτησης και των τριών Κέντρων είναι μέχρι 2 τμήματα των 40 μαθητών το κάθε ένα την ημέρα, για κάθε Κέντρο.
Η μεταφορά των μαθητών στα Κέντρα δεν καλύπτεται από την ΑΔΕΠ Α.Ε.
Για τις επισκέψεις θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, με βάση τις δηλώσεις επισκέψεων των σχολείων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΑΔΕΠ Α.Ε., Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης για περισσότερες πληροφορίες (Κων/νος Κωνσταντακόπουλος, Ελ. Αλεξόπουλος και Ηλίας Καραχάλιος ), τηλ. 2610361747, 2610361744, Φαξ 2610361749 και στο e-mail : konstada@adep.gr