Ημερίδα με θέμα: «Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης», διοργάνωσε χθες το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδα ήταν:

Η Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, ψυχίατρος – παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας, που μίλησε με θέμα: «Η επίδραση της κάνναβης στην ψυχική υγεία».

Η Άννα – Μαρία Βιέρρου, ψυχολόγος θεραπεύτρια του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, που μίλησε με θέμα «Το προφίλ του χρήστη κάνναβης».

Η Γεωργία Ροδοπούλου, γιατρός, Γ.Γ. του ΕΣΥΝ Πάτρας, που μίλησε με θέμα: «Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης».

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝ Παράρτημα Πάτρας, Χρήστος Γκρεκιώτης και χαιρέτησε η Πρόεδρος της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Φωτεινή Συριώτη.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενώ παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Χρήστος Πατούχας και Θόδωρος Ντρίνιας, δημοτικού και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και άλλων φορέων.

https://www.youtube.com/watch?v=6uxyPpMlpW4&feature=youtu.be

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) Θόδωρος Τουλγαρίδης, ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα, την καλλιέργεια και διακίνηση της «ιατρικής» κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου.

Προάγγελος αυτών ήταν οι ανακοινώσεις πριν από μερικούς μήνες τόσο του υπουργού Υγείας, για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για "θεραπευτικούς" σκοπούς, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιρώνης, που απροκάλυπτα υποστήριζε με περισσή αυτοπεποίθηση και χωρίς προσχήματα πως, ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς (!), θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται για ατομική ψυχαγωγική χρήση ακόμη και στο μπαλκόνι.

https://www.youtube.com/watch?v=xWu1TiGBZAY&feature=youtu.be

Στο όνομα της ανάκαμψης, η κυβέρνηση δικαιολογεί τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, τυποποίησης και εμπορίας της λεγόμενης «φαρμακευτικής» κάνναβης, από εταιρείες.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιαφέρει και τη σημερινή κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει κάθε πεδίο δραστηριότητας για το κεφάλαιο, να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για τους μεγάλους ομίλους του κλάδου του φαρμάκου.

Με αυτή την ενέργεια κάνει ένα ακόμη βήμα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης πρώτα απ' όλα στη συνείδηση (κυρίως) της νέας γενιάς, προβάλλοντας τα «οφέλη» που θα έχει η ανάπτυξη μιας τέτοιας οικονομικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Απενοχοποιείται με αυτό τον τρόπο στην συνείδηση των νέων, η κάνναβη, νομιμοποιείται στη συνείδησή τους ακόμη και ο τρόπος ζωής, που συνοδεύει τη χρήση!

Στο βωμό της «ανάπτυξης» η κυβέρνηση δεν διστάζει να θυσιάσει τις συνειδήσεις και τις ζωές της νεολαίας μας!

Η νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για "θεραπευτικούς" σκοπούς, χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στον έλεγχο της διακίνησής της, αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της και για "ψυχαγωγικούς" σκοπούς. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Αποτελεί το όχημα για να οδηγηθεί η νεολαία στη χρήση και την εξάρτηση από όλα τα ναρκωτικά. Στην παραίτηση από τη ζωή, στον «κοινωνικό θάνατο» έως και πολλές φορές στον φυσικό θάνατο!

Προς επίρρωση αυτών των διαπιστώσεων, να επαναλάβουμε τα πανθομολογούμενα ότι, η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία, ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και - αν και δεν ταυτίζεται ως προς τη φαρμακολογική και τοξική της δράση με άλλα ναρκωτικά - ανήκει στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με τα οποία 1 στους 4 ενηλίκους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του, επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη, ενώ 9 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.

Η νομιμοποίησή της κάνναβης θα αυξήσει την προσβασιμότητά της, τη διαθεσιμότητά της και θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιστάσεις!

Έτσι οι κοινωνικές επιπτώσεις της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Θα δημιουργηθούν στρατιές εξαρτημένων, αφού η χρήση θα είναι πλέον νόμιμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά καταγράφουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την αύξηση της χρήσης στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, έστω και μόνο για "θεραπευτικούς" σκοπούς (Χρήση σε 15χρονους μαθητές: 9,1% στην Ελλάδα, 38% στην Ολλανδία και 43% στην Τσεχία, χώρες στις οποίες η χρήση είναι νόμιμη).

Η κυβέρνηση βέβαια υποστηρίζει, πως η νομιμοποίηση αφορά τη "θεραπευτική" χρήση μόνο και αυτό θα διευκολύνει πολλούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν ασθένειες για τις οποίες η κάνναβη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική (αν όχι και μοναδική!!), αδιαφορώντας για έρευνες ετών, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει για την υπεροχή της κάνναβης έναντι άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών.

Πίσω από το προκάλυμμα της "θεραπευτικής" κάνναβης υπάρχει και το κέρδος. Ήδη τους τελευταίους μήνες, εκπρόσωποι από φαρμακευτικές βιομηχανίες - μονοπώλια στον κλάδο τους από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, συναντιούνται με κυβερνητικά κλιμάκια στη χώρα μας, για να αποκτήσουν άδεια παραγωγής και εμπορίας κάνναβης. Εκτιμούν ότι τα κέρδη τους σε βάθος 10ετίας από τις επενδύσεις σε κάνναβη στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 200-250 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το μέλλον που προσφέρεται στη νέα γενιά. Ελεύθερη χρήση, ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, κέρδος για τους ομίλους, ντόπιους και ξένους, της φαρμακοβιομηχανίας.

Θέλουν τη νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ώστε να είναι ακίνδυνη για το σύστημα και για ό,τι σχεδιάζεται και υλοποιείται γι' αυτήν, αλλά χωρίς την ίδια ενεργό και συμμέτοχο.

Εμείς θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους.

Για τους παραπάνω λόγους:

Λέμε όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης, για οποιοδήποτε λόγο. Ζητάμε ενίσχυση των δομών Πρόληψης και Θεραπείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις σε αυτές τις δομές με μόνιμη και σταθερή εργασία. Λειτουργία κέντρου φιλοξενίας και θεραπείας, εφαρμογής στεγνών προγραμμάτων στην περιοχή μας, με κρατική ευθύνη. Να μην δοθούν σε επιχειρηματίες οι δομές πρόληψης και θεραπείας.

Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά».