ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και  συμμετέχει, προσκεκλημένος του Δημάρχου κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, στη Σύνοδο Δημάρχων Βαλκανικών πόλεων, που πραγματοποιείται σήμερα 29 και αύριο 30 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης.

Στη σημερινή του ομιλία, από το βήμα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Πατρέων είπε τας εξής:

«Αγαπητοί Δήμαρχοι,

Στέλνουμε τους ειλικρινείς μας χαιρετισμούς, στους λαούς όλων των βαλκανικών χωρών και των πόλεων, που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας τάχθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση της πόλης, στο πλευρό των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας και έβαλε στο επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεχωρίσει πανελλαδικά, για την πολιτική του υπέρ της εργατικής τάξης, του λαού, για την πάλη του για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανακούφιση όσων δοκιμάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η δράση μας ενάντια στην ανεργία, με πρωτοβουλίες που είχαν πανελλαδικό αντίκτυπο, όπως ήταν η πορεία των 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα στην Αθήνα, η κοινωνική πολιτική του Δήμου μας, με ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών στήριξης των πιο φτωχών μας συμπολιτών, συνολικά η προσπάθεια που κάνουμε για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τις επιδιώξεις των λίγων.

Σημαντικό στοιχείο και επίκεντρο της δράσης μας, είναι σταθερά η αντιιμπεριαλιστική μας πάλη, που στόχο έχει την κοινή δράση και τη φιλία των λαών, πράγμα που προϋποθέτει την καταδίκη των αστικών τάξεων και των σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή, την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που απειλούν να επαναχαράξουν τα σύνορα, με το αίμα των λαών. Σε αυτά τα σχέδια, πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, που μόνο συμφορές και θάνατο έχει φέρει στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή της Πάτρας πάλεψε σθεναρά, ενάντια στη μεταφορά πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, στη βάση του Αράξου, δίπλα στην Πάτρα, όχι φυσικά με σκοπό αυτά να μείνουν στην Τουρκία, αλλά να απεμπλακούν συνολικά οι λαοί της περιοχής μας από τη συγκεκριμένη απειλή.

Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι λαοί, από τον ανταγωνισμό για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, από τα αντιμαχόμενα σχέδια για τους αγωγούς φυσικού αερίου, από τις στρατιωτικές βάσεις που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλα τα Βαλκάνια, με κύριο στόχο τη θωράκιση των αμερικανονατοϊκών σχεδίων, των σχεδίων της ΕΕ, ενάντια στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα.

Επίσης, από αυτό το βήμα θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεση και την ανησυχία μας για τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που διεξάγονται και αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, οι οποίες πυροδοτούν τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ξεριζώνονται από τους πολέμους και τη φτώχεια. 

Τα επιχειρηματικά σχέδια, οι επιδιώξεις των μονοπωλίων, είναι αυτά που ευθύνονται και για τις καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, στις θάλασσες, στα βουνά, στη χλωρίδα και στην πανίδα των χωρών μας, αφού όπως δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή, δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπροσωπεία μας θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό της πόλης μας για όσα θα συζητηθούν αυτές τις μέρες στη Διάσκεψη των Δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη.

Ως δημοτική αρχή της πόλης της Πάτρας, επιδιώκουμε τη συζήτηση και καταθέτουμε τις θέσεις, τις απόψεις μας, αξιοποιούμε την πείρα που συγκεντρώνεται από αυτές τις συναντήσεις, αλλά επιτρέψτε μας να πούμε ότι για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα δεν αρκούν οι δηλώσεις.

Χρειάζεται κοινή πάλη των λαών ενάντια στον πραγματικό τους αντίπαλο, ο οποίος είναι κοινός σε όλες τις χώρες, ώστε να καταφέρουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης. Μόνο τότε θα εξασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή μας, ο αλληλοσεβασμός των δικαιωμάτων του κάθε λαού, θα ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ευημερία των εργαζομένων, σε όλα τα Βαλκάνια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Τέλος, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας ενημερώσουμε, ότι παίρνοντας υπόψη την κατεύθυνση του τελικού κειμένου και τις διαφορετικές απόψεις για σημαντικά ζητήματα, δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε το σχέδιο του τελικού κειμένου που έχουμε λάβει».