ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην διαχείριση του νερού, που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023), προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ.

Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού κλπ, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο, στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές, στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ, αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο σε μια σειρά από τομείς, όπως για παράδειγμα στους σιδηροδρόμους, με τα τραγικά αποτελέσματα, στην ενέργεια όπου πληρώνουμε το ρεύμα «χρυσάφι» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό, που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί  και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ,  όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνούν αντικειμενικά στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί.

Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για την στήριξη των ΔΕΥΑ, λόγω της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος, λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της ενέργειας, του χρηματιστηρίου της ενέργειας και σε αυτά τα πλαίσια της ρήτρας αναπροσαρμογής, για το διάστημα από τον Σεπτέμβρη του 2021 έως σήμερα, οι ΔΕΥΑ πληρώνουν για ρεύμα υπέρογκα ποσά και έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη.

Από το 2024 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, η οποία θα γίνεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την κατάσταση στη λειτουργία των ΔΕΥΑ, στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών των σχεδιασμών θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης, τα οποία η λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων.

Για άλλη μια φορά, οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζόμενων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν.

Οι ευθύνες των Δημάρχων που έχουν Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, σε περίπτωση συμφωνίας, αλλά και σιωπής ή αδράνειας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση,  θα είναι μεγάλες.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

  • Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
  • Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.