Κορυφώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Γεωργίου οι διήμερες εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων και το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών – Παράρτημα Πάτρας), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ συμμετείχαν τα Μουσικά σχήματα Χορωδιών "ΟΡΦΕΥΣ" και "ΑΝΤΗΧΩ" και η Χορωδία των ΚΑΠΗ του Κοινωνικού Οργανισμού.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Σας καλωσορίζουμε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες και θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο το πρωί, με την μουσική διαδήλωση που θα ξεκινήσει από εδώ στις 10:45 και θα ακολουθήσει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, με την μπάντα του Δήμου.

Μία πρωτοβουλία που πρώτη φορά παίρνουμε ως Δήμος, σωστά κατά τη γνώμη μας, θεωρώντας πως φορείς της πόλης μας που είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στην ναρκοκουλτούρα, με την συνεργασία του Δήμου πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ενάντια σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά και την πόλη μας.

Τη χθεσινή μέρα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ,μου τόνισε ότι η άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, αυξάνει τα προβλήματα της εξάρτησης. Πολύ σωστά. Οι αιτίες είναι κοινωνικές, έχουν αναφορά στην ασκούμενη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι σχεδόν το 30% του πληθυσμού της πόλης μας να είναι άνεργοι! Πολλοί είναι αυτοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και απευθύνονται στις δομές του Δήμου για τρόφιμα και σίτιση. Να σας θυμίσω οτι για αυτά τα ζητήματα, η Δημοτική Αρχή διοργάνωσε πρόσφατα τη μεγάλη πορεία αγώνα απο την Πάτρα στην Αθήνα, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Ξέρουμε, λοιπόν, οτι καθημερινά πολλές οικογένειες "χάνουν" την ζωή τους, και μη έχοντας άλλη διέξοδο, κύρια οι νέοι στρέφονται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και της πόλης μας. Η εξάπλωση της τοξικομανίας, συνεχίζει να αποτελεί μία σύγχρονη μάστιγα, μαζί με αυτή της ανεργίας και της ανασφάλειας, που δυστυχώς συνδέονται. Η σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που συνεχίζονται με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, «σπρώχνουν» κύρια την νεολαία, στην περιθωριοποίηση, στο χάσιμο της προσωπικότητας τους, στην τοξικοεξάρτηση. Σε συνδυασμό με την τεράστια οικονομική επιχείρηση που έχει στηθεί για την διακίνηση των ναρκωτικών της οποίας ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε δις ευρώ, αυξάνεται η εξάπλωση.

Η Δημοτική Αρχή, ξεκίνησε πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, συζητώντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας τις αιτίες του προβλήματος, ενάντια στην ναρκοκουλτούρα, ενάντια στον διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά, ενάντια στα διάφορα ναρκω-φεστιβάλ που θέλουν να αμβλύνουν την συνείδηση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο αγώνας ενάντια στα παραπάνω είναι αναγκαίος, ιδίως σήμερα που μια νεολαία ναρκωμένη, μια νεολαία χωρίς καθαρή συνείδηση, είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κράτους και των κυβερνήσεων, να υλοποιούν τα μέτρα τους ανώδυνα. Ιδίως σήμερα που η διοργάνωση των ναρκω -φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός, και μάλιστα με την στήριξη πολιτικών νεολαιών όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που γίνονται δράσεις για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Θυμόμαστε όλοι τις υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την αποποινικοποίηση της, υποτίθεται για φαρμακευτικούς λόγους!

Στη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, σημειώσαμε πως ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί απέναντι μας έχουμε τις αιτίες, ένα κοινωνικό οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο εδράζεται η χρήση ναρκωτικών, η ανεργία, η ανασφάλεια, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση, η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Είναι βαθιά λαθεμένη αντίληψη πως οι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά επειδή είναι απαγορευμένα, για να δοκιμάσουν από περιέργεια. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και να υιοθετούμε τέτοιες επικίνδυνες απόψεις, που θέτουν το μέλλον της νεολαίας συνολικά σε κίνδυνο. Είναι απόψεις που κρύβουν την πραγματικότητα, γιατί ακόμα και αυτός που στην αρχή δοκιμάζει από περιέργεια μετά περνάει στην συστηματική χρήση. Είναι νέοι που συνήθως έχουν πιο ευάλωτη προσωπικότητα, που έχουν τεράστια εσωτερικά κενά, που συνήθως δυσφορούν μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αντανακλά την γενικότερη κοινωνικο - οικονομική κατάσταση, με ότι προβλήματα φέρνει αυτή μέσα σε ένα λαϊκό σπίτι.

Σε αυτές τις συνθήκες οι νέοι "επιλέγουν" την αναζήτηση μίας ουσίας που θα τους οδηγήσει σε 'φυγή" από τα προβλήματα της καθημερινότητας τους, μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα.

Απέναντι μας έχουμε επίσης, τον διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λες και δεν είναι όλα το ίδιο, λες και δεν έχουν όλα το ίδιο αποτέλεσμα στην συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Η εξάρτηση δεν έχει να κάνει με μαλακά και σκληρά, είναι εξάρτηση, είναι κοινωνικό φαινόμενο και τα αίτια που το καθορίζουν είναι πολλά και διαφορετικά. Η αιτία που οδηγεί στην επιλογή μίας ουσίας είναι ίδια, είναι κοινή για όλες τις ουσίες.

Σήμερα, γίνονται προσπάθειες, για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών, την ελεύθερη χορήγηση τους από τις υπηρεσίες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης της νομιμοποίηση της παραγωγής και του εμπορίου των ναρκωτικών με τους νόμους του κράτους.

Η επικίνδυνη αυτή θέση εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και προοδευτική και παρουσιάζει ως συντηρητισμό και πουριτανισμό τη θέση περί απαγόρευσης της ελευθερίας παραγωγής και χρήσης ναρκωτικών. Τα επιχειρήματα περί "ελευθερίας διάθεσης του σώματος" για το "δικαίωμα στην χρήση" είναι αντικοινωνικά και ανιστόρητα. Η χρήση και η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, καταστρέφουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο άνθρωπος τη θέση του μέσα στην κοινωνία, να δράσει συνειδητά.

Λένε πως η νομιμοποίηση, θα εμποδίσει τους νέους να οδηγούνται στην φυλακή, πως θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και το παράνομα εμπόριο κ.α. τέτοια επικίνδυνα παραδείγματα !

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα που συνδέονται με αυτά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να "νομιμοποιήσει" στις συνειδήσεις των λαών των κοινωνικών αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

Για αυτό και πρέπει να καταδικάζονται όλες οι απόπειρες νομιμοποίησης, όλα τα ναρκω – φεστιβάλ.

Έχουμε βέβαια ως αρνητικά πείρα και τα παραδείγματα του λεγόμενου "Ολλανδικού μοντέλου", που προβλέπει την χρήση κάνναβης και μαριχουάνας σε περιορισμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένους χώρους, τα λεγόμενα coffee shops. Η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών στην ετήσια έκθεση της αναφέρει: αύξηση της χρήσης ηρωίνης, κοκαΐνης και διεγερτικών χαπιών στην Ολλανδία.

Το Ολλανδικό μοντέλο δηλαδή, έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης αλλά και των εξαρτημένων, κατά 41% μόνο έχουν αυξηθεί οι εξαρτημένοι από κάνναβη! Ξεκινούν την χρήση από 15 χρονών!

Αρχίζοντας όπως αναφέραμε παραπάνω από πέρυσι, με την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείξαμε τέτοια ζητήματα, καλέσαμε φορείς της πόλης μας, ανταλλάξαμε γνώμες για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, ο καθένας από την μεριά του στο θέμα της τοξικομανίας.

Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να διεκδικήσουμε από το κράτος και την κυβέρνηση στην κατεύθυνση οι Υπηρεσίες Πρόληψης και Κοινωνικής Επανένταξης να είναι σύγχρονες,,δημόσιες και δωρεάν. Να λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα.

Να διεκδικήσουμε όλο το πακέτο, πρόληψη – θεραπεία, επανένταξη με βασικό την πρόληψη. Με προγραμματισμό δράσεων που να στηρίζουν την πρόληψη και τα «καθαρά» προγράμματα απεξάρτησης, την κοινωνική ένταξη των απεξαρτημένων, την πρόληψη μέσα από διάφορους τρόπους διεξόδου της νεολαίας όπως αθλητισμός και πολιτισμός αλλά και άλλων δράσεων.

Η πρόληψη είναι το κυριότερο στοιχείο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους. Είναι υποχρέωση του και η πρόληψη και η δημιουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων όσα απαιτούνται στις σημερινές ανάγκες. Για παράδειγμα, η Πάτρα σήμερα με τόσες χιλιάδες πληθυσμό δεν διαθέτει ένα πρόγραμμα κλειστού τύπου.

Το κράτος σήμερα αντίθετα, στηριζόμενο στην πολιτική της ΕΕ, στην λογική του περιορισμού της βλάβης και της διαχείρισης του προβλήματος, δίνει βάρος στα προγράμματα των υποκατάστατων, που συντηρούν το πρόβλημα. Τα κονδύλια προς τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα συνεχώς μειώνονται.

Τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, της έρευνας και της αξιολόγησης. Επιχείρησαν με την μορφή ΜΚΟ να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες μονάδες απεξάρτησης.

Γνωρίζοντας τις κατευθύνεις αυτές, θέσαμε ως Δήμος, ως αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για την πραγματοποίηση δράσεων την χρηματοδότηση από το κράτος σε αντίστοιχες δομές και υποδομές του Δήμου όπως είναι ο Κοινωνικός Οργανισμός, η Αντιδημαρχία Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού, Πολιτισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις λαϊκές ανάγκες.

Δράσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μπορούμε να πούμε πως συμβάλλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όμως όσο η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται και όσο προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονται, η δυσκολία θα μεγαλώνει.

Πρωτοβουλίες και δράσεις που το προηγούμενο διάστημα έγιναν από τον Δήμο:

Δράσεις που σίγουρα δεν αρκούν με βάση τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα παιδιά από πέρυσι φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου με σκοπό την εκπαιδευτική τους ενίσχυση προκειμένου να μην παρατήσουν το σχολείο. (περίπου 60 παραπάνω )

Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητικό χώρο του Παμπελοποννησιακού με συμμετοχή 1100 ανθρώπων κυρίως νέων.

Υποτροφίες δίνονται σε απεξαρτημένους στο Δημοτικό Ωδείο και στο εικαστικό εργαστήρι.

Έγινε παρέμβαση στο Καρναβάλι και με προπαγάνδα (πανό που αναρτήθηκαν κατά την διάρκεια του καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης) και με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς προκειμένου να καταφέρουμε στο μέτρο του δυνατού να μειώσουμε την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Όπου μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω προγράμματος, προσλήφθηκαν απεξαρτημένοι.

Έχουμε δυνατότητες και διάθεση να σχεδιάσουμε και άλλα σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με φορείς όπως προγράμματα πρόληψης σε σχολεία που το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Υπάρχουν και δράσεις που ενώ τις έχουμε στο μυαλό μας, αδυνατούμε να τις πραγματοποιήσουμε λόγω έλλειψης προσωπικού όπως για παράδειγμα τα ανοιχτά προαύλια των σχολειών τις απογευματινές ώρες ώστε τα παιδιά να βρίσκουν χώρο για παιχνίδι και για άθληση. Χωρίς φύλαξη όμως δεν γίνεται.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες, όλοι εσείς που δίνετε έναν καθημερινό δύσκολο αγώνα ενάντια στη ναρκωκουλτούρα και στην εξάρτηση, γνωρίζουμε ότι αυτός ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος.

Θέλουμε ως δημοτική αρχή να σας διαβεβαιώσουμε, ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτό τον αγώνα, τους φορείς, το εργατικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση, εντείνοντας και τη δική μας προσπάθεια. Και επιτρέψτε μου να κλείσω με τους στίχους του ποιητή Κώστα Βάρναλη «…σε θέλουν σκλάβο να χτυπάς το κούτελο στο χώμα!
χασίσι αν θες μετά χαράς, αλλ' όχι ελευτεριά…». Καλή δύναμη, καλή συνέχεια στο δύσκολο αυτό αγώνα.

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου