ΕΥΔΟΞΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στην ημερίδα με θέμα «Ναρκωτικά και Νέοι: η Έξαρση, τα Αίτια, οι Λύσεις» που διεξήχθη την Τρίτη 28 Μαΐου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, παραβρέθηκε και μίλησε η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και γιατρός Ευδοξία Αβραμοπούλου, η οποία τόνισε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή ημερίδα.

Οι νέοι, οι μαθητές και συνολικά ο λαός της πόλης μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τις εξαρτήσεις και τα ναρκωτικά. Φαινόμενα, όπως αυτό που πρόσφατα βγήκε στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολεία της πόλης, μας ανησυχούν, και κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του.

Η εξάρτηση είναι φαινόμενο σύνθετο και βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με την κοινωνική και ιστορική περίοδο που εκδηλώνεται. Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, άγχος, βία, πόλεμος, ρατσισμός. είναι τα αδιέξοδα αυτά της κοινωνίας, που ωθούν συχνά τους νέους στη χρήση ουσιών ψάχνοντας εκεί μια διέξοδο, ανακούφιση έστω για λίγη ώρα.

Η εξάρτηση δεν εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή ενός ανθρώπου και δεν είναι απλά και μόνο η χρήση ουσιών. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι χρήση, που έχει γίνει τρόπος ζωής, εκτοπίζοντας οτιδήποτε άλλο, σχέσεις, ενδιαφέροντα, ασχολίες. Είναι ανελευθερία και αποξένωση. Είναι κοινωνική καταστολή.

Σήμερα παρουσιάζεται ως ένα φυσικό φαινόμενο, και η αποδοχή ή ο συμβιβασμός με αυτό ως αναγκαστική λύση. Ακόμα και η χρήση παρουσιάζεται ως ατομική επιλογή.

Τα νέα μέτρα και οι νόμοι που ψηφίζονται, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε., προωθούν τη ναρκοκουλτούρα και αντιδραστικές απόψεις και ιδεολογήματα γύρω από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η πολιτική που ακολουθείται από την σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, σχετικά με την Πρόληψη των εξαρτήσεων και την απεξάρτηση είναι καταστροφική. Αναπαράγει όλα εκείνα τα αδιέξοδα, φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια που οδηγούν ένα νέο στη χρήση και την εξάρτηση. Μεθοδεύει τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και αθωώνει τη χρήση τους. Προσεγγίζει το πρόβλημα ως ιατρικό και όχι ως κοινωνικό φαινόμενο. Προωθεί το συμβιβασμό με τα ναρκωτικά, ενισχύοντας τα προγράμματα υποκατάστασης ως κύριο μοντέλο θεραπείας και τους ΧΕΧ. Αποψιλώνει κρατικές δομές πρόληψης και απεξάρτησης. Ταυτόχρονα οι εξαρτησιογόνες ουσίες αποτελούν πεδίο κερδοφορίας, κάποιοι ‘επενδυτές’ πλουτίζουν από τη βιομηχανία τόσο των ναρκωτικών όσο και των υποκατάστατων.

Η αποτυχία της υπάρχουσας αντιναρκωτικής πολιτικής επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνεται συνεχώς η ηλικία πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα για την κάνναβη η οποία παρουσιάζεται ως ένα αθώο φυτό, η χρήση της στους μαθητές έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Ενώ η εμπειρία από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, δείχνει οτι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών οδηγεί στην αύξηση της χρήσης τους, και στην αύξηση της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται αυξημένη διαθεσιμότητα, ευρύτερο φάσμα ναρκωτικών ουσιών αλλά και η αύξηση των υποτροπών στους θεραπευμένους χρήστες.

Η σημερινή εικόνα υπαγορεύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη.

Κι όταν αναφερόμαστε στην Πρόληψη δεν εννοούμε μόνο την ενημέρωση, αλλά τους όρους που διαμορφώνουν μια άλλη στάση ζωής. Αυτό σημαίνει να μπορούν οι νέοι να βρουν δημιουργικές και υγιείς διεξόδους, να έχουν θετικά πρότυπα, με τα οποία θα μπορούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή μέσα και έξω από το σχολείο. Ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης που απευθύνονται στις οικογένειες αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Στήριξη των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν αυτό το έργο ως παιδαγωγοί.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε σταθερά μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν.

Ο Δήμος Πατρέων με τη συνεργασία της Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και το ΕΣΥΝ-Παράρτημα Πάτρας, υλοποιεί από το 2017 πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης από τις εξαρτήσεις, στα σχολεία της περιοχής. Αλλά και στις Παιδικές κατασκηνώσεις του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, πάλι σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ Πάτρας.

Παράλληλα αντιταχθήκαμε στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ, που θα συρρικνώσει τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.

Διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα, τη δημιουργία Κλειστού Θεραπευτικού Προγράμματος και τη λειτουργία Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Σταθμού για όλες τις εξαρτήσεις του ΚΕΘΕΑ στην πόλη της Πάτρας.

Αγωνιζόμαστε για αναβάθμιση των σχολικών αθλητικών υποδομών, για καθολική και δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, και για αναβάθμιση των πολιτιστικών δράσεων στη πόλη μας.

Αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, θέλουν τη νεολαία μας υποταγμένη, συμβιβασμένη, παραιτημένη από τη ζωή, ναρκωμένη, να μην διεκδικεί αγωνιστικά, συλλογικά το δίκιο της, τη ζωή, που της αξίζει.

Εμείς, θέλουμε η νέα γενιά να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά, να αγωνίζεται, να σκέφτεται, να δρα και να ζει, λέγοντας όχι σε όλα τα ναρκωτικά, κόντρα στο ρεύμα που προσπαθεί να την πείσει να βαδίζει σκυφτά, να παλεύει ατομικά και να θεωρεί «μαγκιά» τη ναρκοκουλτούρα. Να παλεύει με καθαρό μυαλό και να διεκδικεί όλα εκείνα, που δικαιούται στη ζωή».