Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα η συναυλία που διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Πατρών στο πλαίσιο της ενότητας το «Ωδείο Παρουσιάζει…» και η οποία ήταν αφιερωμένη στον Θ. Αντωνίου (με αφορμή την αναγόρευσή του ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών) από το " Patras Contemporary Music Ensemble ".

Το παρόν στη συναυλία έδωσαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης ο οποίος και βράβευσε τον Θ. Αντωνίου, για την προσφορά του στη μουσική τέχνη, ως γνήσιο τέκνο της πόλης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος.

Στη συναυλία ακούστηκαν τα έργα " Elegeion" για φλάουτο και πιάνο (2009), "Paravasis" για φωνή και φλάουτο (1987), Five Pieces for Solo Violin (2000) (Written for Leonidas Kavakos),

Friendly Encounters for flutes and vibraphone (2010) αποσπάσματα καθώς και 8 Musical Pictures (1957-59) για πιάνο και φωνή ( Πέρασες κ' είχες (Στ. Κ. Χατζόπουλος) - Τραγουδάκι (Στ. Λ. Πορφύρας ) - Έφυγες (Στ. Μ. Κορωναίου) - Σε φίλησα (Στ. Γ. Πατριαρχέας) και "The Bogliasco piano quintet" (for string quartet and piano)

Συμμετείχαν οι μουσικοί

Κ. Πιτσιάκου ( σοπράνο)

Ιβ. Γκλίνκα ( φλάουτο)

Γ. Μαυρίδης ( βιολί )

Μ. Σαφάροβα ( βιολί )

Α. Σελαλμαζίδη (βιολί)

Ρ. Σμαγκούλοβ ( βιόλα )

Ν. Κομισάροβ (βιολοντσέλο )

Μ. Μανκόβσκυ (βιμπράφωνο)

Ανδρ. Ζαφειρόπουλος ( πιάνο )

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό και το Ελληνικό Ωδείο (Αθήνα), με περαιτέρω σπουδές στη διεύθυνση και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμστατ. Δίδαξε μουσική στα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας. Το 1978 έγινε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, θέση την οποία κατείχε ως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής. Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει διευθύνει πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως, όπως την Ορχήστρα Δωματίου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, τις Ορχήστρες των Ραδιοφωνιών του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαυαρίας, την Ορχήστρα Tonhalle της Ζυρίχης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα του Μουσικού Κέντρου του Μπερκσάιερ στο Τάνγκελγουντ της Μασαχουσέτης κ.ά. Από το 1974 έως το 1985 υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Μεταξύ των συνόλων σύγχρονης μουσικής που έχει ιδρύσει είναι η ALEA II στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ΑLΕA IIΙ στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, το Σύνολο Νέας Μουσικής της Φιλαδέλφειας και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Από το 1989 κατέχει τη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι διευθυντής του μουσικού τμήματος του Hellenic American University (H.A.U.). Διετέλεσε επίσης διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από το 2004 μέχρι το 2011.

Πολλές από τις συνθέσεις του είναι παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών, ενώ του έχουν ανατεθεί συνθέσεις από τα Ιδρύματα Fromm, Guggenheim και Koussevitzky, από την πόλη του Μονάχου για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, καθώς και από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Από την εργογραφία του εξέχουσα θέση κατέχουν οι καντάτες Νενικήκαμεν και Προμηθέας, το Κοντσέρτο για πιάνοκαι οι όπερες Βάκχεςκαι Οιδίπους επί Κολωνώ, για την οποία έλαβε το «Βραβείο Μουσικής 1998» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.Ανάμεσα στα διεθνή βραβεία και διακρίσεις που του έχουν απονεμηθεί είναι το «Βραβείο Richard Strauss» της πόλεως του Μονάχου και το «Βραβείο της πόλεως της Στουτγκάρδης» για το έργο Κοντσέρτο για βιολί, το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988), το «Αριστείο Διδασκαλίας Metcalf» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (1991), το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική (1997), το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» (Ελληνική Ραδιοφωνία 2000), το βραβείο Herder (2004), το βραβείο «Distinguished Faculty Award» του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (2005), το έπαθλο «Δημήτρης Μητρόπουλος» (Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο 2006) ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (2007), το βραβείο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2011) και το βραβείο «Απόλλων» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εταιρία Φίλων Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2013). Τον Μάιο του 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Μουσικής Σύνθεσης.Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2005) και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009).

Από τα έργα του (όπερες, χορωδιακά, μουσικής δωματίου, για σολίστ, συμφωνικά και μουσική για θέατρο και τον κινηματογράφο) περίπου 400 έχουν ήδη εκδοθεί από τους οίκους Bärenreiter Verlag (Γερμανία), G. Schirmer (ΗΠΑ) και Φίλιππος Νάκας (Ελλάδα).

« Patras Contemporary Music Ensemble »

Το Σύνολο αποτελείται από Κουιντέτο Εγχόρδων, πιάνο, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, κιθάρα, κρουστά, εμφανίζεται δε ως σχήμα με διαφορετικές μορφές ως προς την σύνθεση του ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παραγωγής. Συμμετέχουν σε αυτό καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου. Το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει κλασικά πλέον έργα του 20ουαιώνα, έργα Ελλήνων Συνθετών, έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου των τελευταίων 20 χρόνων και έργα Νέων Συνθετών. Το Σύνολο καλύπτει εκπαιδευτικά κενά στα προγράμματα σπουδών(ότι αφορά την μουσική που έχει γραφεί στον 20οκαι στις αρχές του 21ουαιώνα) και φέρνει σε ουσιαστική επαφή τους μαθητές και το κοινό με την Σύγχρονη Τέχνη.