ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ 8

Η Πάτρα υποδέχθηκε σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, στο Δημαρχείο της, την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και τιμήθηκε από τον Δήμο Πατρέων σε ειδική εκδήλωση –η πρώτη επίσημη στο νέο Δημαρχείο- που πραγματοποιήθηκε, στις 4 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του.

Η διαδρομή της φλόγας στην Πάτρα ακολούθησε την πορεία από Αγίας Σοφίας και Κορίνθου, Αγίας Σοφίας και Κωνσταντινουπόλεως, Μαιζώνος στο νέο Δημαρχείο και μετά την εκδήλωση, Μαιζώνος προς Πλατεία Γεωργίου.

Την φλόγα μετέφεραν οι λαμπαδηδρόμοι: Ευάγγελος Γουζούασης (Στίβος ΑμεΑ), Σωτήριος Μιχόπουλος (Τάε Κβο Ντο), Φωτεινή Πλέα (Πυγμαχία), Χριστόδουλος Κολόμβος (Υδατοσφαίριση), Νόρα Δράκου (Κολύμβηση), Νίκος Αργυρόπουλος (Κλασσικός Αθλητισμός).

Η εναπόθεση της Ολυμπιακής Φλόγας στον βωμό στο Δημαρχείο, έγινε από τον λαμπαδηδρόμο Χριστόδουλο Κολόμβο, παρουσία εκπρόσωπων των Αρχών και των Φορέων της πόλης, της αντιπροσωπείας των επισήμων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των 33ων (ΧΧΧΙΙΙ) Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Αμέσως μετά, έγινε ανάκρουση του Ύμνου Ολυμπιακών Αγώνων και των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας και ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, της Εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» Mme Catherine Sagnelonge: Κατρίν Σανιελόνζ, Προξένου της Γαλλίας στην Ελλάδα και του εκπροσώπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πέτρου Συναδινού, Μέλους ΕΟΕ –Εκπρόσωπου Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Αρχηγού Αποστολής Παρίσι 2024.

Image removed. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

«Κυρία Πρόξενε της Γαλλίας και εκπρόσωπε της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»,

κ. εκπρόσωπε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

κ. εκπρόσωποι των αρχών και Φορέων της πόλης,

Αγαπητοί Ολυμπιονίκες και εκπρόσωποι του Πατραϊκού Αθλητισμού

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Καλωσορίζουμε στην Πάτρα την Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ενότητας των λαών, το σύμβολο του ολυμπιακού κινήματος, που φωτίζει το δρόμο προς το μεγάλο αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων. Των Αγώνων που εδώ και χιλιάδες χρόνια, αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και γεννήθηκαν λίγα χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε.

Η πόλη μας δεν είναι απλά ένας σταθμός αυτής της διαδρομής, αλλά έχει σημαντική σύνδεση με το ολυμπιακό πνεύμα. Γιατί η Πάτρα είναι η γενέτειρα του μεγάλου μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, που έγραψε τον επίσημο ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι η γενέτειρα πόλη των αρχαίων Ολυμπιονικών, Χείλωνα και Αυθίδιου, καθώς και των σύγχρονων, Ιωάννη Μητρόπουλου, Νικόλαου Ανδριακόπουλου, Αντώνιου Πεπανού, Στέφανου Χριστόπουλου, Αριστόβουλου Πετμεζά και Δημήτρη Τόφαλου, αλλά και των σημερινών που θα αναφέρω με αλφαβητική σειρά: Λάμπρος Βασιλόπουλος, Αγγελική Γερόλυμου, Συμεών Γεωργαράς, Χριστόδουλος Κολόμβος, Νίκος Ρουμελιώτης και Δημήτρης Μάζης.

Αξίζει δε, να αναφέρουμε, ότι το κτίριο που βρισκόμαστε τώρα, το Παλαιό Αρσάκειο, που μεταμορφώθηκε στο νέο Δημαρχείο της πόλης μας, είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, Ολυμπιονίκη στη σκοποβολή.

Θα ήταν ευχή όλων μας, όσων βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά και όσων εμφορούνται από αγνά αισθήματα αλληλεγγύης, η Ολυμπιακή Φλόγα να φώτιζε όντως στο διάβα της έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια και εκμετάλλευση.

Αυτό όμως, δεν είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Μόνο στη “γειτονιά” μας έχουμε αυτή τη στιγμή ενεργές τέσσερεις εστίες πολέμου, με τη χώρα μας να εμπλέκεται σε όλες, βάζοντας στο στόχαστρο και τον ελληνικό λαό. Οι κίνδυνοι από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεγαλώνουν, η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, το μήνυμα για “ειρήνη” δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι καθημερινός αγώνας για απεμπλοκή της χώρας και του λαού μας, αγώνας για να μπαίνουν εμπόδια στη δράση των ιμπεριαλιστών, για να μην εξαπολύονται πόλεμοι από το έδαφός μας, να μην λαμβάνει χώρα καμία δράση που διευκολύνει την πολεμική δραστηριότητα.

Αυτή η πάλη, είναι ο μόνος δρόμος για να γεμίσει η ζωή μας, η ζωή όλων των λαών, με χαμόγελο, πολιτισμό, αθλητισμό, ώστε να απολαμβάνουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τι σημαίνουν σήμερα για μας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα λάβουν χώρα σε λίγο, οι στίχοι του Παλαμά “Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ Πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού”. Τι σηματοδοτούν για τον ίδιο τον αθλητισμό “Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι”. Μιλάνε για έναν αθλητισμό με ευγενή άμιλλα, με αξίες, που ακτινοβολεί ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα. Όχι για έναν αθλητισμό των πολυεθνικών, των διαφημίσεων, του άκρατου ανταγωνισμού, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, που “καίει” ακόμα και τους ίδιους τους αθλητές για λίγες στιγμές λάμψης.

Οι αξίες και τα ιδανικά του ολυμπιακού πνεύματος, είναι ακόμα ζωντανά, παρά τη σκουριά που φαίνεται ότι τα “θαμπώνει”. Οι εγγυητές είμαστε εμείς, είναι οι λαοί, οι αθλητές που αγωνίζονται με το σώμα και την ψυχή τους.

Καλό ταξίδι στην Ολυμπιακή Φλόγα!».

Image removed. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΡΙΝ ΣΑΝΙΕΛΟΝΖ

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αρχαιότερο ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο: οι αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2800 χρόνια φέρνουν σήμερα κοντά όλη την ανθρωπότητα. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία, το Παρίσι ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει και πάλι. Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.

Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Bel?m για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.

Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

• Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,

• Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,

• Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.

Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι!».

Image removed. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ

«Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην ιστορική πόλη των Πατρών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες για 2800 χρόνια, αποτελούν έναν από τους ευγενέστερους θεσμούς άμιλλας. Τελούνται υπό την λάμψη της Ολυμπιακής Φλόγας, που αποτελεί το συμβολικό και διαχρονικό δώρο των Ελλήνων στην Ανθρωπότητα. Η διαδρομή της μέσα από χωριά, πόλεις, μητροπόλεις, κράτη και ηπείρους, χαράζει ένα διεθνές δίκτυο συνεννόησης, κατανόησης και ενθουσιασμού. Παρά την κατά καιρούς διαστρέβλωσή τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στηρίζονται σε ιδεώδη και ανθρώπινες αξίες, όπως η συμφιλίωση, η άμιλλα, ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρώπων, χωρίς ρατσισμό, ξενοφοβία, μισαλλοδοξία. Σήμερα, με τις εμπόλεμες καταστάσεις στον πλανήτη και την κλιματική κρίση, αρχές όπως η εκεχειρία και η προστασία του περιβάλλοντος έρχονται πάλι στο προσκήνιο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με χαρά λοιπόν υποδεχόμαστε σήμερα στην Πάτρα, μία πόλη με ισχυρή αθλητική και πολιτιστική συμμετοχή και στους Α’ αναβιώσαντες Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία μεταφέρουν διακεκριμένες προσωπικότητες του αθλητισμού, όπως ο αργυρός Ολυμπιονίκης Χριστόδουλος Κολόμβος, ο φίλος μου Μαραθωνοδρόμος Νίκος Αργυρόπουλος, ο Σωτήρης Μιχόπουλος, η Φωτεινή Πλέα, ο πρωταθλητής στίβου ΑμεΑ Ευάγγελος Γουζούασης, και η κολυμβήτρια Νόρα Δράκου, την οποία θα έχω την χαρά να έχω μαζί μου στο Παρίσι, ως Αρχηγός της Αποστολής.

Η ΕΟΕ με την στάση της Ολυμπιακής Φλόγας στο ιστορικό αυτό κτίριο εκπαίδευσης και πολιτισμού, που σήμερα στεγάζει το Νέο Δημαρχείο της Πάτρας, αποτίνει φόρο τιμής και στον αρχιτέκτονά του που κατ’ ευτυχή συγκυρία, ήταν Ολυμπιονίκης του αθλήματος της Σκοποβολής, Αναστάση Μεταξά, με μεγάλη συμβολή και στην αναστήλωση του Καλλιμάρμαρου - Παναθηναϊκού Σταδίου για τους Ο.Α. του 1896.

Μετά από εδώ η Φλόγα θα συνεχίσει την πορεία της μέχρι να φτάσει στο Παρίσι.

Ευχόμαστε από καρδιάς καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων της 33ης Ολυμπιάδας, στο Παρίσι.

Ας ενώσουμε, όλοι και όλες μαζί, τις ευχές μας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, ενός υγιούς και βιώσιμου πλανήτη, μέσω του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αξιών.

Καλή επιτυχία στο ΠΑΡΙΣΙ!

Καλή επιτυχία στους Αθλητές μας!».

Image removed. Αμέσως μετά τις ομιλίες, έγινε ανταλλαγή δώρων της Δημοτικής Αρχής, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή.

Η Ολυμπιακή Φλόγα αναχώρησε από το Δημαρχείο, με λαμπαδηδρόμο τη Νόρα Δράκου.

Image removed. Κατά τη διάρκεια αναμονής άφιξης της Φλόγας, εμφανίστηκε το σύνολο κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, "KΡΟΥΣΙΣ", που διδάσκει και διευθύνει ο Maxim Mankovskiy.