Η Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής τίμησε, τραγούδησε και νοστάλγησε τον Θάνο Μικρούτσικο, με μία συναυλία – αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ.
Παράλληλα, μέσα από μία απλή εκδήλωση, παρουσία της οικογένειας του πατρινού δημιουργού, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην τέχνη και στην πόλη, ονόμασε το Εργοστάσιο Τέχνης, σε Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος».
Η παρουσία και η συμμετοχή του κόσμου – ο οποίος εξάντλησε τα εισιτήρια την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους – ήταν συγκλονιστική, με το προαύλιο του «Εργοστασίου», το οποίο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων στον Δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, μετατράπηκε σε έναν πανέμορφο συναυλία χώρο, να αποδεικνύεται μικρό για να τους χωρέσει όλους.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Καραπαναγιώτη στον σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση της τονίζοντας πως « ανοίγουμε τις πύλες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με το αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο».
Ο χώρος αποδείχθηκε - είπε - πολύ μικρός για να χωρέσει όλο τον κόσμο, που αναγνωρίζει την μεγάλη συνεισφορά του Θάνου Μικρούτσικου στη διεύρυνση της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας, προσθέτοντας πως «αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη, έχοντας δίπλα μας την οικογένειά του, τη σύντροφό του Μαρία Παπαγιάννη και τα παιδιά του».
« Πλήθος τα έργα του που αγαπήσαμε και τραγουδάμε. Από το Ναζίμ Χικμέτ και …τις όμορφες θάλασσες που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει μέχρι το Γιάννη Ρίτσο και την Καντάτα για τη Μακρόνησο, Να μην ξεχάσουμε και το μνημείο του «Ντικ, του σκύλου μας του Ντικ, …που αγάπαγε πολύ τους εξόριστους», είπε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, για να σημειώσει πως ο Θάνος Μικρούτσικος « Όπως όλοι οι δημιουργοί, έχει κατακτήσει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα στη μουσική ».
Με αφορμή τη σημερινή ιδιαίτερη βραδιά, κατέληξε εκφράσουμε από μέρους του Δήμου Πατρέων ένα μεγάλο ολόθερμο ευχαριστώ στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, για την καθοριστική της συμβολή στην πραγματοποίηση της συναυλίας.
Κλείνοντας, κάλεσε τον Δήμαρχο Πατρέων. Κώστα Πελετίδη και την κυρία Μαρία Παπαγιάννη, για την έναρξη της εκδήλωσης ονοματοδοσίας του Θεάτρου Τέχνης.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Η Πάτρα τιμά σήμερα το άξιο τέκνο της, τον αγαπημένο μας, Θάνο Μικρούτσικο, δηλώνει περήφανη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιούργησε σε αυτή».
«… Τιμάμε έναν συνθέτη, έναν διανοητή που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο την μουσική σκηνή του τόπου μας, αλλά την ζωή ολάκερη. Με το έργο του εμψύχωνε και εμψυχώνει τους ανθρώπους, τους δίνει δύναμη και κουράγιο για να σταθούν όρθιοι, απέναντι σε όλους όσους τους κάνουν την ζωή δύσκολη. Μας έφερε σε επαφή με την μουσική και τους στίχους που δίνουν νόημα στην ζωή… »
Ο Θάνος Μικρούτσικος είπε ο Δήμαρχος Πατρέων «…δημιούργησε έργο πρωτοπόρο, συνταίριαξε τέλεια την μουσική με την ποίηση, κάνοντας τον λαό κοινωνό των έργων μεγάλων ποιητών».». «…Το έργο του αν και βαθύ, προωθημένο και απαιτητικό είναι γνήσια λαϊκό..»
«…Έτσι δεν πρέπει να απορεί κανείς που ένα μεγάλο λαϊκό πλήθος αγκαλιάζει χρόνια το έργο του, το έχει στα χείλη του στις απεργίες, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, αλλά και στα γλέντια και στις χαρές ή στις μοναχικές στιγμές της περισυλλογής. Αυτό το λαϊκό πλήθος δεν τον άφησε στιγμή μονάχο, ήταν εκεί δίπλα του και στην σκληρή δοκιμασία του για την ζωή…»
«…Το μεγαλύτερό του δώρο για μας είναι ότι για μισό αιώνα εμπνεόμαστε, εμψυχωνόμαστε, αισθανόμαστε, κατανοούμε τον κόσμο και αγωνιζόμαστε να τον αλλάξουμε, συντροφιά με την μουσική του μέσα από την μουσική του
Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να του κάνουμε είναι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να φτιάξουμε « Μια κοινωνία ικανή να μας οδηγήσει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος της Πάτρας τόνισε: Δίνουμε σήμερα το όνομά του στο συνεδριακό χώρο του «Εργοστασίου Τέχνης» που παίρνει τον δρόμο ανακατασκευής του. Έτσι από σήμερα θα ονομάζεται «Εργοστάσιο Τέχνης ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ».
Η Μαρία Παπαγιάννη, η σύντροφος του Θάνου Μικρούτσικου, από την πλευρά της εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον Δήμαρχο της Πάτρας, τους συνεργάτες του και σε όλη την πόλη, για την ιδιαίτερη τιμή προς τον Θάνο Μικρούτσικο, λέγοντας παράλληλα ότι « Ο Θάνος ήταν περήφανος για την πόλη του, για την οποία έλεγε πολλές ιστορίες, για την πόλη με την μικρή Σκάλα του Μιλάνου, για τις αποκριές στην Πάτρα που παλιά ήταν καλύτερες και από την Βενετία, για τους δρόμους με τις στοές που μπορούσες να περπατήσεις από την μία άκρη της πόλης έως την άλλη χωρίς να βραχείς… ».
Η σύντροφος του Θάνου Μικρούτσικου ανέφερε επίσης πως « Ο Θάνος Μικρούτσικος πίστευε ότι η τέχνη είναι μία διαδικασία στο χρόνο και δεν είναι ένα πυροτέχνημα», ενώ συμπλήρωσε « πολλές φορές το σπίτι μας έμοιαζε με ωδείο καθώς ο ίδιος έλεγε πως η μουσική είναι οξυγόνο …». Εύχομαι – είπε η Μαρία Παπαγιάννη, να τραγουδάμε εδώ για το Θάνο και να κάνετε πολλές, πολλές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό. Είμαι σίγουρη, ότι «θα χαίρεται πολύ, θα είναι κάπου εδώ, ανάμεσά μας πάντα».
Η στιγμή, όταν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι ονομάζει το Εργοστάσιο Τέχνης, «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΘΆΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ» ήταν μοναδική, καθώς την απόλυτη σιγή από το κοινό, «έσπαγε» μόνο το φως από τον προβολέα που έπεφτε στην Μαρκίζα του Θεάτρου με το όνομά του και ο ήχος από το τραγούδι που τόσο λάτρευε ο καλλιτέχνης « Στης Γοργόνας το Φτερό».
Η συνέχεια, ήταν αντάξια του μεγάλου πατρινού δημιουργού άλλα και της έναρξης ενός θεσμού όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με τους Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μίλτο Πασχαλίδη, και Γιάννη Κότσιρα, να ερμηνεύουν έργα του Θάνου Μικρούτσικου.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο μαέστρος και φίλος του Θάνου Μικρούτσικου Θύμιος Παπαδόπουλος.
Στη διάρκεια της συναυλίας διαβάστηκαν πέντε αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας του Θάνου Μικρούτσικου, μέσα από δικά του κείμενα, από του ηθοποιούς Γεωργία Ηλιοπούλου, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Ιωάννα Στεφανάτου, Μαρία Καραμάνη, Κωνσταντίνα Μαγκαφά, Όλγα Σπυράκη, Τάσο Χρυσόπουλο, με αναφορές από την ημέρα της γέννησής του στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα, μέχρι την ημέρα που όλη η οικογένεια έφυγε για την Αθήνα.
«…Όλα καλά με τον Μπετόβεν, τον Μότσαρτ, τον Σούμπερτ, αλλά στην δεκαετία του 50 πρωτοέρχομαι σε επαφή με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών…», αναφέρει ο θάνος Μικρούτσικος σε ένα από τα αυτοβιογραφικά του κείμενα, ενδεικτικό των επιρροών που είχε.
Η συναυλία έκλεισε με τα παιδιά από το εφηβικό τμήμα του Χορευτικού να δίνουν γαρύφαλλα στους καλλιτέχνες, ανθοδέσμες στα παιδιά του Θάνου Μικρούτσικου και να πετάνε γαρύφαλλα στους θεατές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελάς, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων «ΣΠΙΡΑΛ» Πέτρος Ψωμάς, «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» Γιώργος Ρώρος, «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» Χρήστος Πατούχας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.
Την συναυλία παρακολούθησε πλήθος ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού.
Την «μετάφραση» στη νοηματική έκανε η Ρένα Ανδριοπούλου.