Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από την πρώτη μέρα της θητείας της, βρέθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης, στηρίζοντας τους αγώνες τους ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στη δυσβάστακτη φορολογία που τους επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, ενάντια στην πολιτική που λειτουργεί προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.
Ταυτόχρονα, πήραμε έμπρακτα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πάτρα ξεχωρίζει πανελλαδικά, έχοντας τα χαμηλότερα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις, τουλάχιστον 50% κάτω από τις αντίστοιχες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Λάρισας, που φτάνουν έως και τα 200€/τ.μ., τη στιγμή που για παράδειγμα στην Αγίου Νικολάου, το τέλος είναι 63€/τ.μ.
Από το 2014 μέχρι το 2023, η Δημοτική Αρχή έκανε σειρά μειώσεων, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά και τις αυξήσεις που αναγκαστήκαμε να κάνουμε το 2024, τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων να βρίσκονται στο 80% όσων πλήρωνε η εστίαση μέχρι το 2013.
Επίσης, την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Πάτρα ήταν ο πρώτος Δήμος που έδωσε άδειες ατελώς, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ήμασταν ο μοναδικός Δήμος που μετά η λήξη, με Υπουργική απόφαση, της χρονικής διάρκειας της άδειας των ατελώς παραχωρηθέντων, στις 16/1/2023, συνεχίσαμε τα ατελώς. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, για 4 χρόνια η εστίαση να έχει ατελώς, επιπλέον χώρο για τα τραπεζοκαθίσματα, απ’ αυτόν που ορίζει η Κανονιστική του 2017.
Σήμερα, η διοίκηση του ΣΚΕΑΝΑ ζητάει να συνεχιστεί το ατελώς, δηλαδή η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε περισσότερα τετραγωνικά απ’ αυτά που λέει η Κανονιστική, αλλά επί πληρωμή, με τα τέλη που ισχύουν.
Όμως, το ζήτημα της κατάληψης του δημόσιου χώρου, που περνάει μέσα και από την Κανονιστική και πιθανή αναμόρφωσή της (για την οποία έχουμε ανακοινώσει τον τρόπο που θα γίνει και το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί αρμόδια ομάδα εργασίας), δεν έχει να κάνει μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά συνολικά με την εικόνα της πόλης. Σεβόμαστε τον επαγγελματία και λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ανάγκες του, σεβόμαστε όμως και τον κάτοικο, τον επισκέπτη, τον άνθρωπο με αναπηρία.
Επιπλέον, το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των μικρών – μεσαίων επαγγελματιών δεν λύνεται –δυστυχώς- με μερικά τετραγωνικά μέτρα παραπάνω τραπεζοκαθισμάτων. Χρειάζεται εκ μέρους τους, αγώνας για:
- Απόσυρση του απαράδεκτου φορολογικού νομοσχεδίου, που «στραγγαλίζει» τις μικρές επιχειρήσεις.
- Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
- Διαγραφή τόκων από χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.
- Ουσιαστικά μέτρα στήριξης για το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια.
Σ’ αυτόν τον αγώνα η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους, όπως κάνει σταθερά μέχρι τώρα.