Το υπό κατασκευή Φράγμα Πείρου-Παραπείρου (άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί) μπορεί να αποτελέσει το κύριο υδροφορέα για την ύδρευση της Πάτρας με φθηνό και καλής ποιότητας νερό.
Είναι απαίτηση του λαού της Πάτρας και της Δημοτικής Αρχής.
Εμπόδιο παραμένει η προτεινόμενη από διάφορους φορείς δημιουργία ενός διαδημοτικού φορέα διαχείρισης με τη μορφή Α.Ε.
Η λογική δημιουργίας αυτού του φορέα είναι μέσα στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας και του κερδοφόρου φορέα ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα που αφορούν εκτός από τη διαχείριση τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των δικτύων λες και τα λαϊκά στρώματα δεν πληρώνουν δυο και τρείς φορές φόρους για να γίνουν τέτοια έργα όπως και το συγκεκριμένο έργο.
Μια τέτοια λογική και επιλογή και σε συνδυασμό με την εφαρμογή από τη Κυβέρνηση της Κοινοτικής Οδηγίας 60/2000/ΕΚ για τη κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού (με την επιβολή περιβαλλοντολογικού τέλους και τέλους πηγών) θα σημάνει την υπερβολική αύξηση της τιμής του νερού που θα φθάνει στα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης και τους αγρότες της περιοχής.
Αποκρύβεται σκόπιμα το πραγματικό κόστος διαχείρισης του φράγματος που και μεγάλο είναι αλλά και απρόβλεπτο και ότι το υπάρχον προσωπικό της ΔΕΥΑΠ δεν επαρκεί για τη διαχείριση τέτοιου είδους έργου.
Αντίληψή τους είναι να ανατεθεί η διαχείρισή του σε εργολάβους και να γίνει ιδιωτικοποίηση από τη πίσω πόρτα.
Στην κοινή θέση των 3 Δημάρχων των Δήμων Πάτρας, Δυμαίων και Ερυμάνθου που υποβλήθηκε τη 19-7-2016 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είναι αντίθετη με τη δημιουργία τέτοιου είδους φορέα διαχείρισης η Κυβέρνηση απάντησε με σιωπή.
Το εκβιαστικό δίλλημα, φορέας διαχείρισης ή διψασμένη πόλη, που προβάλλεται από τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες και κύκλους επιχειρηματιών βρίσκει αντιμέτωπους όλους τους πολίτες της πόλης και τους αγρότες της περιοχής γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να εξασφαλίζεται σε επάρκεια, φθηνό και άριστης ποιότητας.
Η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου πρέπει να γίνεται από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων και οποίος θα διαθέτει περιφερειακά παραρτήματα κατά υδατικά διαμερίσματα, θα χρηματοδοτείται από το Κρατικό Προϋπολογισμό, θα προβαίνει σε προσλήψεις, θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί το έργο και θα κάνει παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και κατά λεκάνη ώστε να εξασφαλίζεται το νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλους.
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:
- Την άμεση αποπεράτωση του φράγματος και τη διαχείρισή του από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτων.
- Την άμεση υδροδότηση της Πάτρας από το ταμιευτήρα της Βαλμαδούρας.