Στη συνεδρίασή της, η Σχολική Επιτροπή Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων, συζήτησε το θέμα αντιμετώπισης των φαινομένων υποσιτισμού μαθητών, το οποίο επαναφέρει την κοινωνία στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Κι αυτό, διότι οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, φορτώνουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στην πλάτη του λαού, σε μια εποχή που οι συνεχείς περικοπές και η άγρια λιτότητα τσακίζουν τους εργαζομένους και γενικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωσή τους.
Η σίτιση όλων των μαθητών στα σχολεία είναι ώριμο αίτημα του λαϊκού κινήματος και για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα Σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις.
Φέτος η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνεται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα και προχώρησε σε μια σειρά υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για να ρυθμίσει το θέμα, χωρίς όμως πρόβλεψη για όλα τα σχολεία της χώρας.
Από τις τελευταίες όμως ρυθμίσεις της κυβέρνησης προκύπτουν ερωτήματα, ενστάσεις και ανησυχίες.
Συγκεκριμένα:
Το Υπουργείο Παιδείας, ζητά από τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν και να παραλαμβάνουν τα γεύματα, διενεργώντας οι ίδιοι… ποιοτικό δειγματοληπτικό έλεγχο καταλληλότητας (!), χωρίς φυσικά να έχουν ούτε τις γνώσεις αλλά ούτε και την αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Κανείς όμως δεν απαντάει τι θα γίνει αν το φαγητό προκαλέσει μια γαστρεντερίτιδα σε κάποιους μαθητές; Σε ποιον θα αναζητηθεί η ευθύνη;
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι ούτε για δείγμα, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα καθαριότητας, ότι οι κατάλληλοι χώροι σίτισης δεν υφίστανται, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει να σιτίζονται οι μαθητές στις ίδιες αίθουσες, αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων του πρωινού προγράμματος, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ούτε το απαραίτητο προσωπικό να πλυθούν τα θρανία και να απολυμανθούν. Δηλαδή μιλάμε για ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών.
Είναι λοιπόν φανερό ότι η ανάγκη για καθολική σίτιση των μαθητών δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με τη σοβαρότητα και την οργάνωση που απαιτείται.
Επίσης:
α) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση των Δήμων στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες σε αναλώσιμα (τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, καθαριστικά είδη κτλ.)
β) Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τυχόν συνέπειες στην λειτουργία των κυλικείων, καθώς και η μεγάλη αύξηση του όγκου δουλειά για τις καθαρίστριες, που οι περισσότερες είναι συμβασιούχες.
Στη συνεδρίαση, ομόφωνα αποφασίστηκε από την Σχολική Επιτροπή τα εξής:
● Να καταστήσει σαφές στην Κυβέρνηση, ότι η παράδοση και ο ποιοτικός έλεγχος των γευμάτων αποτελούν ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο συνάπτει τις συμβάσεις παροχής των σχολικών γευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αρμοδιότητα ή έργο των εκπαιδευτικών.
● Να συμπεριληφθεί στις επιλογές των δηλώσεων συμμετοχής και η δυνατότητα οι μαθητές να παίρνουν το φαγητό σπίτι τους κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.
● -Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία (π.χ. τραπεζαρίες) και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες), ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
● Είναι πλέον ώριμο λαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη, η σίτιση όλων των παιδιών στα σχολεία και δεν μπορεί να περιορίζεται στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά και να αγκαλιάσει όλον τον μαθητικό πληθυσμό. Αυτό απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και ριζική αλλαγή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στο χώρο της Εκπαίδευσης.
● Να σταλεί έγγραφο με το αντίστοιχο περιεχόμενο της απόφασης, προς το αρμόδιο Υπουργείο.