Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μετά την ιδιαίτερα δύσκολη καλλιτεχνική περίοδο, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας την εμβληματική παράσταση «Γκόλφω» από το «Άρμα Θέσπιδος», το θεατρικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 2015 και έχει δώσει μέχρι τώρα 500 παραστάσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοδυτικής Ελλάδας Η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο θα δοθεί στις 15 Ιουλίου 2020 στο αρχαίο θέατρο Αιγείρας
σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και στη συνέχεια στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας έχουν προγραμματιστεί 11 παραστάσεις στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις 10 Αυγούστου 1894.
Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου
Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου.
Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Δυο νέοι, ερωτευμένοι και αθώοι, αντιμετωπίζουν ένα κόσμο συμφερόντων και συμβιβασμών. Ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο «ενήλικος» κόσμος των «πλούσιων και φτωχών». Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους «μεγάλους» της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι. Παρά το τραγικό τους τέλος, ο έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.
Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη.
Πληροφορίες:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Τηλ.2610273613 -2610623730
Είσοδος ελεύθερη
Το teaser της παράστασης:
https://www.facebook.com/252284167980/videos/247260702905557/
Εν συνεχεία στο πλαίσιο της ενότητας Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης θα παρουσιαστούν οι Παραλογές που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά. Παρουσιάζουν έντονα παραμυθιακά και εξωλογικά στοιχεία, και έχουν το χαρακτηριστικό της αφηγηματικής πυκνότητας στην πλοκή του μύθου.
Για την σκηνική απόδοση των παραλογών έχουν επιλεγεί τρία χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: Το Γιοφύρι της Άρτας, Του Νεκρού Αδελφού και Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου που θα παρουσιαστούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο της Πάτρας.
Συγκεκριμένα Το Γιοφύρι της Άρτας θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείοτης Πάτρας στις 21 & 22 Ιουλίου στις 21:30.
Μια γυναίκα ελεύθερη αλλά ερωτευμένη, φτάνει στο σημείο να στοιχειωθεί εκούσια στα θεμέλια, για το κοινό καλό. Μια ιστορία, που διατρέχει το χρόνο περνώντας από στόμα σε στόμα, που χωρίς να γνωρίζει σύνορα τραγουδιέται, ακούγεται, υπάρχει σε όλα τα Βαλκάνια. Γιοφύρια-Κάστρα-Φρούρια κρύβουν στις παρυφές τους τη γυναικεία φύση που θυσιάστηκε για τη στερέωσή τους. Η παράσταση είναι βασισμένη στο Γιοφύρι της Άρτας. Μια ιστορία-τραγούδι, ένας τρόπος των ανθρώπων να εκφράσουν τον πόνο μέσω της ποίησης.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Βάσια Χριστοπούλου, Πέπη Παπαδοπούλου
Σκηνογραφία: Βάσια Χριστοπούλου
Κείμενο: Νάνσυ Χριστοπούλου
Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Μουρελάτος
Χορογράφος-Κινησιολόγος: Κατερίνα Σοφοτάσιου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Αναστασόπουλος
Παίζει η Νάνσυ Χριστοπούλου
Συμμετέχουν οι χορευτές: Κατερίνα Σοφοτάσιου, Γιάννης Μήλλας
Του Νεκρού αδελφού στο Κάστρο της Πάτρας στις 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου στις 21:30
Μετά από μια καταστροφική επιδημία, μια μάνα χάνει και τους εννιά γιους της. Μόνη της παρηγοριά, η μικρή κόρη της, αλλά και αυτή ζει παντρεμένη στην ξενιτιά, λόγω της επιμονής του αδερφού της, του Κωνσταντή, που ορκίστηκε ότι θα την φέρει πίσω, αν συμβεί οτιδήποτε. Τώρα, όμως ο Κωνσταντής είναι νεκρός και η μάνα μόνη. Η κατάρα της μάνας στον επίορκο γιο, ανασταίνει τον Κωνσταντή που ξεκινά ένα ταξίδι για να φέρει πίσω την Αρετή….Η παραλογή “Του νεκρού αδερφού” δεν είναι παρά ένας αντικατοπτρισμός. Ο αντικατοπτρισμός της συνάντησης του ανθρώπου με την πραγματικότητα της ανθρώπινης κατάστασης.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –εικαστική σύλληψη:
Γιώργος Παπαστεφάνου & Φιορέλα Μαστρόκαλου
Σχεδιασμός Φωτισμών:Νίκος Σωτηρόπουλος
Παίζουν:
Έλενα Ασλανίδου, Δημήτρης Καυκάς, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Μαριάννα Μωυσίδου, Ανδρέας Πλούμπης, Λίλιαν Τσούτσια
Ο Γυρισμός του ξενιτεμένουστο Κάστρο της Πάτρας στις 4 & 5 Αυγούστου στις 21:30
"Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου" παραπέμπει στην επιστροφή του Οδυσσέα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και την ομηρική διαδικασία αναγνώρισης με σημάδια. Στην Οδύσσεια το δίπολο "νόστος-θάνατος" αποτελεί τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο δομείται όλο το έπος. Η ξενιτιά όμως δεν είναι μόνο γεωγραφική. Το μεγαλύτερο όνειρο είναι το ταξίδι του νόστου στο χαμένο μας σώμα. Ο ήχος του αργαλειού πάνω στη σκηνή, σαν κάποιο πρωτόγονο κρουστό, μας κρατά δεμένους μ αυτή την απώλεια.
Κείμενα, Σκηνοθεσία -Σκηνικά : Ιωάννης & Κοψίνης
Πάιζουν : Άννη Ονουφρίου, Μαρίνα Παντελάκη, Λένα Νάτση.
Πληροφορίες στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων- τηλ.2610273613.
Η είσοδος για όλες τις παραστάσεις θα είναι ελεύθερη. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται δελτία εισόδου από το ταμείο του θεάτρου Απόλλων.