« H δημοτική σας αρχή, άλλαξε το τοπίο στην πόλη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα» είπε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο της Πάτρας Γιάννη Δημαρά ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (Δ.Ο.Μ.) Δανιήλ Εσδράς, παραδίδοντάς του τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο θέμα.

Ο κ. Εσδράς βρέθηκε στην Πάτρα με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα, που αφορά στην επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες τους.

Για το θέμα δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο παρουσία της Αντιδημάρχου Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, και Ένταξης Μεταναστών Μαρία Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη, εκπροσώπων της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και εκπροσώπων Εθελοντικών Οργανώσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στη λειτουργία του προγράμματος επιστροφής μεταναστών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο κ. Δημαράς στην εισήγησή του τόνισε:

«Καλωσορίζω στην Πάτρα τον Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, τον κ. Δανιήλ Εσδρά.

Η επίσκεψη του κ. Εσδρά στην πόλη μας γίνεται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Πάτρα, σε χώρο που παραχωρήθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως από τον Δήμο Πατρέων, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την λειτουργία αυτού του γραφείου καθώς έχει να κάνει με το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών μεταναστών, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που υλοποιείται από το γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού, το οποίο όπως πληροφορούμαι είναι το πρώτο γραφείο στην Ε.Ε. σε αριθμό επαναπατρισμών.

H Πάτρα λόγω του λιμανιού της, έχει ζήσει- και κατά καιρούς με μεγάλη ένταση- το πρόβλημα της μετανάστευσης και έχει επί σειρά ετών αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Ως Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες που απέφευγαν το πρόβλημα, δεν κλείσαμε τα μάτια, δεν κουκουλώσαμε το πρόβλημα.

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια τόσο στην κατεύθυνση της μείωσης του αριθμού των μεταναστών στην πόλη, με συνεχείς πιέσεις για τον έλεγχο του λιμανιού, κάτι που επιτύχαμε, όσο και στην κατεύθυνση της παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες, με τροφή και ρουχισμό, με την στήριξη δομών για την προστασία των ανήλικων μεταναστών από τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται, με δομές μέριμνας.

Ωστόσο, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από εμάς.

Είναι σημαντική η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα καθώς αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε τοπικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να πιέσει χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο να εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στους υπηκόους τους ώστε να είναι δυνατός ο επαναπατρισμός τους, για να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια στο σπίτι τους και να πάψουν να είναι οι εξαθλιωμένοι μετανάστες ή οι κρατούμενοι μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης.

Ουδέποτε επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση μερίμνησε για την διασπορά των κρατούμενων παράνομων μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με κριτήρια όπως ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η έκταση της κάθε χώρας, κάτι που είναι

Για μας οι μετανάστες δεν είναι εχθροί. Είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που πρέπει να βοηθηθούν για να επανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους.

Η επιτυχής κοινωνική και εργασιακή ένταξη των μεταναστών, η καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων, είναι χρέος όλων μας.

Για αυτό και το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό.

Kύριε Εσδρά, ο Δήμος της Πάτρας είναι στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΗΔΗ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΘΕΙ 10 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η κυρία Ανδρικοπούλου τόνισε:

«Στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδες έως χιλιάδες μετανάστες εδώ και πολλά χρόνια, διαμένουν ή καταφθάνουν προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό.

-Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είτε έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, είτε βρίσκονται παράνομα στην περιοχή μας.

-Οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι αυτές που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και οι στόχοι των μεταναστών διαφορετικοί μεταξύ ομάδων.

Το κοινωνικό αυτό θέμα έχει απασχολήσει το Δήμο μας πολύ έντονα για πολλά χρόνια.

Μάλιστα, ήδη στον ενάμιση μήνα λειτουργίας του γραφείου, έχουν επιστρέψει ήδη 10 μετανάστες.

Ο Δήμος Πατρέων μέσω του ΣΕΜ και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, την Κεντρική Διοίκηση, Διεθνείς Οργανισμούς, έγκριτες ΜΚΟ και με την δραστηριοποίηση της Πάτρας στο δίκτυο των Διαπολιτισμικών Πόλεων, μας έδωσε πολύτιμη ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών με τις άλλες πόλεις μέλη, για ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, για εντοπισμό αδυναμιών μας και πεδίων προς βελτίωση.

Η δικτύωση αυτή είναι μια δυναμική διαδικασία, με στόχο τη συνέργεια και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, είμαστε σε συνεργασία με τον ΔΟΜ για την υλοποίηση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών, με την «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» και τη ΜΚΟ «PRAKSIS» στο έργο «Προστασία των Παιδιών σε Κίνηση».

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας δομών στην πόλη μας, και έχοντας ως προτεραιότητα την Κοινωνική αρωγή- Βελτίωση Συνθηκών διαβίωσης κυρίως ανηλίκων, υποστηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας δομών φιλοξενίας ανηλίκων.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια για βελτίωση, για την λύσει προβλημάτων και την κοινωνική συνοχή της πόλης μας».

ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ: ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ

Ο κ. Εσδράς τόνισε : «Το πρόγραμμα επιστροφής, αφορά ανθρώπους που βοηθάμε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στην χώρα μας, επειδή κάποιοι τους έπεισαν ότι θα πάνε στη γη της επαγγελίας, αλλά τελικά δεν την βρήκαν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν.

Πριν την κρίση δε μπορεί και να έβρισκαν δουλειά, τώρα όμως είναι στο δρόμο, χωρίς να έχουν στον ήλιο μοίρα.

Εμείς τους βοηθάμε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, έχουν επιστρέψει 20.000 άτομα, ενώ το 2013, είναι η πρώτη χρονιά με θετικό ισοζύγιο, έφυγαν δηλαδή περισσότεροι, από όσοι μπήκαν στην Ελλάδα.

Η συνεργασία μας με τον Δήμο της Πάτρας, ο οποίος μας παραχώρησε και τον χώρο για την στέγαση του γραφείου μας, είναι εξαιρετική και τα βήματα που έχουν γίνει επί της θητείας της είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα αρχίσει η λειτουργία και του ξενώνα για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, παρέχοντας στέγη και φροντίδα σε αυτά τα παιδιά και σώζοντάς τα από τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται.