Την οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Πατρέων για τη συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, αλλά και την κατασκευή νέων, ζητά με έγγράφο του από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταυρό Κοντονή, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας στον Υφυπουργό, ότι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η επένδυση στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δεδομένου ότι αυτός είναι σημαντικός για μια κοινωνία, χωρίς διακρίσεις.

«Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαίο –τονίζει ο κ. Αθανασόπουλος- να επιστρέφεται στους εργαζόμενους ένα μέρος από τον πλούτο που έτσι και αλλιώς οι ίδιοι παράγουν στην χώρα μας και να διανέμεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τρόπο ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας της ζωής τους».

Ολόκληρη η επιστολή του Αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού, έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας στον Τομέα του Αθλητισμού, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια σειρά αιτημάτων του Δήμου μας και προσδοκούμε με την δημιουργική συνεργασία μας στην επίλυση τους.

Η Πάτρα, όπως γνωρίζεται αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένα της Πελοποννήσου. Ο νέος Δήμος Πατρέων όπως προέκυψε από το Πρόγραμμα Καλλικράτης, έχει πληθυσμό 225.000 κατοίκους από τους οποίους οι 27.000 είναι μαθητές.

Όπως είναι φυσικό η διεύρυνση των ορίων του Δήμου Πατρέων αύξησε δραστικά τις ανάγκες της πόλης σε αθλητικές υλικοτεχνικές υποδομές, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες να καθίστανται ανεπαρκείς από κάθε άλλη φορά για την κάλυψη των αναγκών του σχολικού, σωματειακού ερασιτεχνικού και μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Επί πλέον στις υφιστάμενες ανεπαρκείς αθλητικές υλικοτεχνικές υποδομές έχουν συσσωρευτεί μεγάλα προβλήματα, που αφορούν στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους λόγω της έλλειψης συντήρησης τους, εξ αιτίας της μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης στον Δήμο μας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ολοένα αυξανόμενη ανεπάρκεια και η υποβάθμιση της δυναμικής των υφιστάμενων Δημοτικών αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών, διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης στον τομέα του αθλητισμού, μετατρέποντας τον από αναγκαίο και ζωτικό κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να προσφέρεται δωρεάν, σε εμπορευματικό προϊόν ευρείας κερδοφορίας, συναινούντος και του ισχύοντος αντικοινωνικού, αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί καθολικά την ανταποδοτικότητα.

Στην πόλη μας ειδικότερα το φαινόμενο επιτείνεται εξαιτίας και της καθιέρωσης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας των Δημοσίων αθλητικών εγκαταστάσεων του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (Π.Ε.Α.Κ. : «Τόφαλος, κλειστό μπάσκετ με βοηθητικές εγκαταστάσεις μπάσκετ», «Πεπανός, κλειστό κολυμβητήριο», «Κουκούλι, κλειστό μπάσκετ & χαντ-μπολ»), που είναι αθλητική υλικοτεχνική αρμοδιότητα του Υπουργείου σας.

Ο Δήμος μας διαθέτει έξι (6) γήπεδα ποδοσφαίρου (2 με φυσικό και 4 με πλαστικό, 8 γήπεδα με «ξερό» αγωνιστικό χώρο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο με το κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου και το βοηθητικό που είναι κατεστραμμένο και χρειάζεται ανακατασκευή. Δεν διαθέτουμε κανένα γήπεδο εναλλακτικών μορφών ποδοσφαίρου (beach και σάλας). Σε αυτά τα γήπεδα εξυπηρετούνται σε επίπεδο ερασιτεχνικού αγωνιστικού αθλητισμού και εκμάθησης ποδοσφαίρου (ακαδημίες) πενήντα πέντε (55) ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης, από τις οποίες οι περισσότερες εκτός του Ανδρικού διατηρούν και τμήματα υποδομής με συνολικό δυναμικό περίπου έξι (6) χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών(από οκτώ ετών κι επάνω).

Ο Δήμος μας διαθέτει μόνο δύο κλειστά γυμναστήρια πολλαπλής αθλητικής χρήσης τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εξήντα (60) αθλητικών συλλόγων μπάσκετ, βόλεϊ και χαντ-μπολ με πάνω από τέσσερις (4) χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών(από οκτώ ετών κι επάνω). Επίσης μεγάλες ελλείψεις υποδομών παρατηρούνται και στα αθλήματα τένις, πιγκ-πογκ, τοξοβολία, άρση βαρών, μπάντμιντον (αντιπτέριση).

Κύριε Υπουργέ,

Μελετώντας επαρκώς τις ανάγκες της πόλης μας, καταστρώσαμε στρατηγικό πρόγραμμα στον τομέα του αθλητισμού που στηρίζεται και απαιτεί την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών.

Η αντίληψη μας είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας σε κάθε νέο που το επιθυμεί να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό και παράλληλα η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ήπιες μορφές άσκησης και ψυχαγωγίας.

1.Επισκευή-Συντήρηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου

Το πρόγραμμα μας προϋποθέτει πρώτα από όλα ένα σχέδιο συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, για κατασκευή αποδυτηρίων, τουαλετών, φωτισμού, συντήρησης αγωνιστικών χώρων φυσικού-πλαστικού χλοοτάπητα, ξερού αξίας 400.000€.

2.Επισκευή-Συντήρηση Κλειστών Αθλητικών

Εγκαταστάσεων Μπάσκετ-Βόλεϊ

Περιλαμβάνεται σχέδιο συντήρησης και βελτίωσης των χώρων 2 κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων Μπάσκετ-Βόλεϊ (Σύνορα –Ροΐτικα) αξίας 100.000 ευρώ.

3.Δημιουργία Νέων Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου

Προσδιορίζουμε επίσης με ακρίβεια την ανακατασκευή των 8 ξερών Δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου σε σύγχρονες άρτια εξοπλισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται από ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες σε εγκαταλελειμμένες περιοχές (αθλητικά) που το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότατο, σε όσους κατοικούν εκεί και που δεν υπάρχει άλλη δημιουργική ενασχόληση της νεολαίας σε οικόπεδα του Δήμου που για την μελέτη –κατασκευή το συνολικό κόστος ανέρχεται στην αξία του 1.500.000 ευρώ.

4.Κατασκευή Αθλητικών Υποδομών Μπάσκετ-

Πετοσφαίρισης-Χειροσφαίρισης

Πρόθεση μας είναι η κατασκευή νέας Δημοτικής αθλητικής εγκατάστασης σύγχρονων προδιαγραφών πολλαπλών χρήσεων που θα χρησιμοποιείται στα αθλήματα μπάσκετ, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, αντισφαίρισης, μπαντμιντον (αντιπτέριση),στην πόλη μας που με την αγορά οικοπέδου, μελέτη –κατασκευή του απαιτούνται 1.000.000€.

Κύριε Υπουργέ,

Σαν Δημοτική Αρχή κρίνουμε την επένδυση στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό σημαντική μας προτεραιότητα γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, η έννοια του είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου σε μια κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους.

Θεωρούμε επιτακτικά αναγκαίο να επιστρέφεται στους εργαζόμενους ένα μέρος από τον πλούτο που έτσι και αλλιώς οι ίδιοι παράγουν στην χώρα μας και να διανέμεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τρόπο ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας της ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, εισηγούμαστε όπως αναφέρεται αναλυτικά ανωτέρω και διεκδικούμε την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας και την κατασκευή αθλητικών υποδομών στον τομέα που σας αφορά με το ποσό των 3.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κυβέρνηση σας όπως θεωρούμε πως έχετε υποχρέωση να κάνετε για την υλοποίηση του.

Κύριε Υπουργέ,

Στα ίδια πλαίσια είναι επίσης αναγκαία η διαρκής μέριμνα για την βελτίωση και συντήρηση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην πλειοψηφία των σχολείων Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης της πόλης μας οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι άθλιες, ανεπαρκείς ή και ανύπαρκτες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης αθλητικής εκπαίδευσης στους μαθητές. Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήσει ήδη τη χαρτογράφηση τους και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας περιόδου θα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε στα συναρμόδια Υπουργεία ολοκληρωμένη πρόταση-αίτημα για τη χρηματοδότηση της απαραίτητης ανακατασκευής και ανασυγκρότησης τους καθώς και της κατασκευής νέων αναγκαίων σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στην ευθύνη του Δήμου μας ανήκει και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο που χρήζει σοβαρών και αναγκαίων παρεμβάσεων σ' όλα τα επίπεδα (σκελετός γηπέδου, ηλεκτρονικά –υδραυλικά συστήματα, δίκτυο αποχέτευσης, κεντρικό και βοηθητικό γήπεδο).Βρισκόμαστε στην διαδικασία της ολοκληρωμένης μελέτης και σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να υποβάλουμε στα συναρμόδια Υπουργεία ολοκληρωμένη πρόταση για την ανακατασκευή του.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπ' όψιν σας τα αιτήματα μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».